
Awokado i krewetki zyskują egzotycznego japońskiego smaku dzięki dodatkowi wasabi
przepis z kuchni: japońskiej
czas: 30 minut
liczba porcji: 4
składniki:
3 dojrzałe awokado
400 g krewetek królewskich
sok z połowy cytryny
5 łyżeczek soku sojowego
2 łyżki octu ryżowego
2 łyżki pasty wasabi
przyrządzanie:
Krewetki obrać z pancerzyków, oczyścić środek. Opłukać, wrzucić do wrzątku i gotować 1 -2 minuty aż staną się różowe. Odsączyć. Awokado obrać, wyjąć pestki, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Krewetki pokroić na kawałki. Z sosu sojowego, octu ryżowego oraz pasty wasabi przygotować sos. Polać nim wymieszane krewetki i awokado i natychmiast podawać
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













