Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Rabarbarowe muffiny

Rabarbarowe muffiny

Domowe lody kokosowe

Domowe lody kokosowe

Sok ze świeżyć buraków i truskawek

Sok ze świeżyć buraków i truskawek

Zupa ze świeżego szpinaku i zapiekanych ziemniaków

Zupa ze świeżego szpinaku i zapiekanych ziemniaków

7 najmodniejszych śniadań. Które wybierzesz dzisiaj?

7 najmodniejszych śniadań. Które wybierzesz dzisiaj?

Naleśniki wytrawne ze szpinakiem

Naleśniki wytrawne ze szpinakiem

Ryba zapiekana w maśle i parmezanie

Ryba zapiekana w maśle i parmezanie

Pasta do kanapek z zielonego groszku i awokado

Pasta do kanapek z zielonego groszku i awokado

Tradycyjne kopytka

Tradycyjne kopytka

Babeczki z batonikami BOUNTY

Babeczki z batonikami BOUNTY

Mocno mięsny burger z bekonem

Mocno mięsny burger z bekonem

Burger z serem Brie i gruszką

Burger z serem Brie i gruszką

Ciasto z nutellą

Ciasto z nutellą

Łatwa & pyszna pizza ze szpinakiem

Łatwa & pyszna pizza ze szpinakiem

Zupa krem z marchewki i batatów

Zupa krem z marchewki i batatów

Chipsy ziemniaczano-imbirowe

Chipsy ziemniaczano-imbirowe

Lasagne z warzywami

Kto spróbuje tej pysznej lasagne z brokułami, pomidorami i papryką, przekona się, że smakuje ona znacznie lepiej niż mięsna wersja tego włoskiego dania.

przepis z kuchni: włoskiej

czas: 90 minut

liczba porcji: 4

składniki:
12 płatów lasagne
300 g brokułów
1 pomarańczowa papryka
2 cebule
300 g pieczarek
1 puszka pomidorów w zalewie
3 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
200 g żółtego sera
3 szklanki sosu beszamel
tłuszcz do wysmarowania formy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
kilka świeżych listków bazylii

przyrządzanie:

Cebule pokroić w piórka. Zeszklić na dużej patelni. Dodać pokrojone w paski pieczarki, paprykę, podzielone na małe różyczki brokuły i posiekaną drobna papryczkę chilli. Dusić prze około 5 minut pod przykryciem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, gałkę i chwilę dusić. Pomidory odsączyć, zachowując zalewę. Pokroić w plasterki. Dodać do warzyw i smażyć prze 2- 3 minuty bez przykrycia.


Przygotować sos beszamelowy, roztapiając w rondelku 4 czubate łyżki masła i mieszając z taką samą ilością mąki. Tak przygotowaną jasną zasmażkę rozprowadzić stopniowo 3/4 l zimnego mleka – wlewając najpierw 2-3 łyżki i ciągle mieszając. Zagotować.


Na tarce o dużych oczkach zetrzeć żółty ser.


Prostokątną formę wysmarować tłuszczem. Układać na niej suche płaty makaronu. Przykryć je 1/2 warzywnego farszu oraz 1/3 sosu beszamelowego, posypać 1/3 sera. Ponownie ułożyć płaty makaronu i powtórzyć czynności. Na wierzchu ułożyć makaron, dokładnie przykryć resztą beszamelu, polać zalewą z pomidorów i posypać serem. Zapiekać przez ok. 45 minut w temperaturze 190 – 200 stopni.

loading...