Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Chrupiący deser z jabłek

Chrupiący deser z jabłek

Krem z brokułów z serem pleśniowym

Krem z brokułów z serem pleśniowym

15 przydatnych narzędzi w kuchni, o których nigdy nie wiedziałaś!

15 przydatnych narzędzi w kuchni, o których nigdy nie wiedziałaś!

Domowa nalewka z jabłek

Domowa nalewka z jabłek

Mini marchewki z masłem musztardowym i ziołami

Mini marchewki z masłem musztardowym i ziołami

Tort mocno czekoladowy z kremem Baileys

Tort mocno czekoladowy z kremem Baileys

Bagietki idealne

Bagietki idealne

Pieczone papryki, nadziewane pomidorami cherry, fetą i tymiankiem

Pieczone papryki, nadziewane pomidorami cherry, fetą i tymiankiem

Krem z kalafiora na mleku kokosowym

Krem z kalafiora na mleku kokosowym

Sos z kiszonych ogórków

Sos z kiszonych ogórków

Bruschetta po włosku

Bruschetta po włosku

Krem z cukinii z serkiem topionym

Krem z cukinii z serkiem topionym

Karmelizowane orzeszki

Karmelizowane orzeszki

Zapiekanka z cukini i parmezanu

Zapiekanka z cukini i parmezanu

Prosty sposób na domowy kompot

Prosty sposób na domowy kompot

Szarlotka tatrzańska

Szarlotka tatrzańska

Lasagne z warzywami

Kto spróbuje tej pysznej lasagne z brokułami, pomidorami i papryką, przekona się, że smakuje ona znacznie lepiej niż mięsna wersja tego włoskiego dania.

przepis z kuchni: włoskiej

czas: 90 minut

liczba porcji: 4

składniki:
12 płatów lasagne
300 g brokułów
1 pomarańczowa papryka
2 cebule
300 g pieczarek
1 puszka pomidorów w zalewie
3 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
200 g żółtego sera
3 szklanki sosu beszamel
tłuszcz do wysmarowania formy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
kilka świeżych listków bazylii

przyrządzanie:

Cebule pokroić w piórka. Zeszklić na dużej patelni. Dodać pokrojone w paski pieczarki, paprykę, podzielone na małe różyczki brokuły i posiekaną drobna papryczkę chilli. Dusić prze około 5 minut pod przykryciem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, gałkę i chwilę dusić. Pomidory odsączyć, zachowując zalewę. Pokroić w plasterki. Dodać do warzyw i smażyć prze 2- 3 minuty bez przykrycia.


Przygotować sos beszamelowy, roztapiając w rondelku 4 czubate łyżki masła i mieszając z taką samą ilością mąki. Tak przygotowaną jasną zasmażkę rozprowadzić stopniowo 3/4 l zimnego mleka – wlewając najpierw 2-3 łyżki i ciągle mieszając. Zagotować.


Na tarce o dużych oczkach zetrzeć żółty ser.


Prostokątną formę wysmarować tłuszczem. Układać na niej suche płaty makaronu. Przykryć je 1/2 warzywnego farszu oraz 1/3 sosu beszamelowego, posypać 1/3 sera. Ponownie ułożyć płaty makaronu i powtórzyć czynności. Na wierzchu ułożyć makaron, dokładnie przykryć resztą beszamelu, polać zalewą z pomidorów i posypać serem. Zapiekać przez ok. 45 minut w temperaturze 190 – 200 stopni.

Podobne artykuły

14 Komentarzy

  1. Leslie
    13 lutego 2007 at 20:16 Odpowiedz

    Bardzo dobra lasagna. Zrobiłem tylko trochę więcej beszamelu i starłem 300 g żółtego sera, bo beszamelu i żółtego sera nigdy za mało ;->

  2. kamala
    7 marca 2007 at 18:08 Odpowiedz

    Bardzo pyszna lasania! Troche musialam zmodyfikowac przepis z braku niektorych produktow ( pieczarki wymienilam na fasolke szparagowa, papryka czerwona, troche koleandru i oregano zamiast bazyli) a poza tym tak samo! I smakuje wysmienicie, polecam :)

  3. alex
    18 maja 2007 at 09:01 Odpowiedz

    rewelacyjna lasania, znacznie lepsza niż tradycyjna mięsna a poza tym ma mniej kalorii !

  4. Marcin
    22 lutego 2008 at 22:25 Odpowiedz

    Saybki i łatwy przepis. Wlasnie go wykonałem (moja pierwsza lasania) i wszyscy wniebowzieci !! polecam! :)

  5. Kuchareczki
    16 marca 2008 at 16:54 Odpowiedz

    beznadzieja, tragedia!!! brak mi slow, na szczescie dodalysmy troche od siebie, bo tak to by byla porazka. Nigdy wiecej ! nastepnym razem robimy po swojemu, a nie z glupkowatych przepisow.

  6. Lucka
    19 września 2008 at 16:14 Odpowiedz

    Znakomity przepis:)!!Mniam!!
    Polecam:)

  7. Prosze o odp
    22 grudnia 2008 at 20:13 Odpowiedz

    Piec pod pszykryciem ?

  8. zygfryd
    17 lutego 2009 at 22:24 Odpowiedz

    wysmienity przepis brzoskwinie zamienilem na pomarancze a bita smietane na jogurt naturalny pozdrawiam :) palce lizac

  9. Nicolle82
    7 marca 2009 at 16:00 Odpowiedz

    Wyśmienite, właśnie skończyłam jeść i mam ochotę na dokładkę!!!

  10. KITI
    1 listopada 2009 at 19:43 Odpowiedz

    WITAM WSZYSTKICH
    WLASNIE SKONCZYLISMY JESC ZE ZNAJOMYMI TA WSPANIALA LASANIE
    WSZYSCY ZACHWYCENI PALCE LIZAC !!!
    PS. TALERZE TEZ :)))))))))

  11. groszek
    9 września 2011 at 17:16 Odpowiedz

    ta lasagne jest naprawdę pyszna, polecam wszystkim, ta z mięsem się do niej nie umywa

  12. hania
    25 stycznia 2013 at 16:33 Odpowiedz

    FANTASTYCZNA!

  13. Marta
    11 lutego 2013 at 15:46 Odpowiedz

    Lazania super! Polecam wszystkim – wczoraj wypróbowałam przepis. :)

  14. franie
    28 grudnia 2013 at 16:07 Odpowiedz

    Przepyszna, wszystkim u mnie smakowała ;)

Zostaw komentarz.

*