Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Pęczak z pesto buraczanym

Pęczak z pesto buraczanym

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Polacy wolą tradycję!

Polacy wolą tradycję!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Och, Pan Karczoch

Och, Pan Karczoch

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Lasagne z warzywami

Kto spróbuje tej pysznej lasagne z brokułami, pomidorami i papryką, przekona się, że smakuje ona znacznie lepiej niż mięsna wersja tego włoskiego dania.

przepis z kuchni: włoskiej

czas: 90 minut

liczba porcji: 4

składniki:
12 płatów lasagne
300 g brokułów
1 pomarańczowa papryka
2 cebule
300 g pieczarek
1 puszka pomidorów w zalewie
3 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
200 g żółtego sera
3 szklanki sosu beszamel
tłuszcz do wysmarowania formy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
kilka świeżych listków bazylii

przyrządzanie:

Cebule pokroić w piórka. Zeszklić na dużej patelni. Dodać pokrojone w paski pieczarki, paprykę, podzielone na małe różyczki brokuły i posiekaną drobna papryczkę chilli. Dusić prze około 5 minut pod przykryciem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, gałkę i chwilę dusić. Pomidory odsączyć, zachowując zalewę. Pokroić w plasterki. Dodać do warzyw i smażyć prze 2- 3 minuty bez przykrycia.


Przygotować sos beszamelowy, roztapiając w rondelku 4 czubate łyżki masła i mieszając z taką samą ilością mąki. Tak przygotowaną jasną zasmażkę rozprowadzić stopniowo 3/4 l zimnego mleka – wlewając najpierw 2-3 łyżki i ciągle mieszając. Zagotować.


Na tarce o dużych oczkach zetrzeć żółty ser.


Prostokątną formę wysmarować tłuszczem. Układać na niej suche płaty makaronu. Przykryć je 1/2 warzywnego farszu oraz 1/3 sosu beszamelowego, posypać 1/3 sera. Ponownie ułożyć płaty makaronu i powtórzyć czynności. Na wierzchu ułożyć makaron, dokładnie przykryć resztą beszamelu, polać zalewą z pomidorów i posypać serem. Zapiekać przez ok. 45 minut w temperaturze 190 – 200 stopni.

Podobne artykuły

14 Komentarzy

  1. Leslie
    13 lutego 2007 at 20:16 Odpowiedz

    Bardzo dobra lasagna. Zrobiłem tylko trochę więcej beszamelu i starłem 300 g żółtego sera, bo beszamelu i żółtego sera nigdy za mało ;->

  2. kamala
    7 marca 2007 at 18:08 Odpowiedz

    Bardzo pyszna lasania! Troche musialam zmodyfikowac przepis z braku niektorych produktow ( pieczarki wymienilam na fasolke szparagowa, papryka czerwona, troche koleandru i oregano zamiast bazyli) a poza tym tak samo! I smakuje wysmienicie, polecam :)

  3. alex
    18 maja 2007 at 09:01 Odpowiedz

    rewelacyjna lasania, znacznie lepsza niż tradycyjna mięsna a poza tym ma mniej kalorii !

  4. Marcin
    22 lutego 2008 at 22:25 Odpowiedz

    Saybki i łatwy przepis. Wlasnie go wykonałem (moja pierwsza lasania) i wszyscy wniebowzieci !! polecam! :)

  5. Kuchareczki
    16 marca 2008 at 16:54 Odpowiedz

    beznadzieja, tragedia!!! brak mi slow, na szczescie dodalysmy troche od siebie, bo tak to by byla porazka. Nigdy wiecej ! nastepnym razem robimy po swojemu, a nie z glupkowatych przepisow.

  6. Lucka
    19 września 2008 at 16:14 Odpowiedz

    Znakomity przepis:)!!Mniam!!
    Polecam:)

  7. Prosze o odp
    22 grudnia 2008 at 20:13 Odpowiedz

    Piec pod pszykryciem ?

  8. zygfryd
    17 lutego 2009 at 22:24 Odpowiedz

    wysmienity przepis brzoskwinie zamienilem na pomarancze a bita smietane na jogurt naturalny pozdrawiam :) palce lizac

  9. Nicolle82
    7 marca 2009 at 16:00 Odpowiedz

    Wyśmienite, właśnie skończyłam jeść i mam ochotę na dokładkę!!!

  10. KITI
    1 listopada 2009 at 19:43 Odpowiedz

    WITAM WSZYSTKICH
    WLASNIE SKONCZYLISMY JESC ZE ZNAJOMYMI TA WSPANIALA LASANIE
    WSZYSCY ZACHWYCENI PALCE LIZAC !!!
    PS. TALERZE TEZ :)))))))))

  11. groszek
    9 września 2011 at 17:16 Odpowiedz

    ta lasagne jest naprawdę pyszna, polecam wszystkim, ta z mięsem się do niej nie umywa

  12. hania
    25 stycznia 2013 at 16:33 Odpowiedz

    FANTASTYCZNA!

  13. Marta
    11 lutego 2013 at 15:46 Odpowiedz

    Lazania super! Polecam wszystkim – wczoraj wypróbowałam przepis. :)

  14. franie
    28 grudnia 2013 at 16:07 Odpowiedz

    Przepyszna, wszystkim u mnie smakowała ;)

Zostaw komentarz.

*