Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

9 zdrowotnych korzyści płynących z jedzenia pomidorów!

9 zdrowotnych korzyści płynących z jedzenia pomidorów!

Precle – jak zrobić?

Precle – jak zrobić?

Pulpeciki w sosie pomidorowo-paprykowym

Pulpeciki w sosie pomidorowo-paprykowym

Włoskie gnocchi w sosie pomidorowym z mozzarellą

Włoskie gnocchi w sosie pomidorowym z mozzarellą

Słodki deser: japońskie dango

Słodki deser: japońskie dango

Risotto z buraczkami

Risotto z buraczkami

Krem z jabłek i tymianku

Krem z jabłek i tymianku

15 rzeczy, które możesz zrobić już teraz, aby Twoja kuchnia była zorganizowana

15 rzeczy, które możesz zrobić już teraz, aby Twoja kuchnia była zorganizowana

5 zaskakujących powodów, dla których powinniśmy jeść więcej gruszek!

5 zaskakujących powodów, dla których powinniśmy jeść więcej gruszek!

Targi kulinarne WARSZAWSKI SMAK już w tę niedzielę!

Targi kulinarne WARSZAWSKI SMAK już w tę niedzielę!

Hummus z pieczoną papryką

Hummus z pieczoną papryką

Puszysty omlet z warzywami

Puszysty omlet z warzywami

Koktajl z mango i awokado

Koktajl z mango i awokado

Afrodyzjak na talerzu – zapiekane OSTRYGI z parmezanem

Afrodyzjak na talerzu – zapiekane OSTRYGI z parmezanem

Wołowina po wietnamsku

Wołowina po wietnamsku

Panna Cotta z wiśniami

Panna Cotta z wiśniami

Makaron ze smażonym bakłażanem

Pełne prostoty danie typowe dla kuchni śródziemnomorskiej

przepis z kuchni: włoskiej

czas: 30 minut

liczba porcji: 4

składniki:
1 duży bakłażan
2 żółte papryki
cebula
10 listków bazylii
2 łyżki koncentratu pomidorowego
250 g makaronu typu spaghetti
50 g startego parmezanu
2 łyżki oliwy z oliwek
ząbek czosnku
sproszkowana słodka papryka

świeżo mielony pieprz

przyrządzanie:

Bakłażany pokroić w plastry. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w cienkie paski. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę. Dołożyć plastry bakłażana i dobrze je usmażyć. Dodać pokrojoną paprykę oraz koncentrat pomidorowy. Warzywa posypać sproszkowaną papryką, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć przez około 5 minut na małym ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać posiekaną bazylię.
Makaron ugotować w dużej ilości osolonego wrzątku, odsączyć, dodać do warzyw. Wymieszać i chwilę razem podgrzewać. Rozłożyć na ogrzane talerze – posypać startym parmezanem.

uwagi:
Danie można posypać pokrojonymi drobno suszonymi pomidorami.

Podobne artykuły

3 Komentarzy

  1. pieniek
    13 grudnia 2005 at 15:32 Odpowiedz

    znakomita jest wariacja bez papryki,lecz w sosie śmietanowym, przy czym bakłażan krojony w kostkę. Jedzonko na zimne dni:)

  2. alicja
    29 sierpnia 2010 at 10:46 Odpowiedz

    bardzo dobre jedzonko na chłodne i zimowe dni. Znakomity przepis, z bakłażanem.

  3. Sylwia
    17 października 2011 at 19:02 Odpowiedz

    Pyszne danie ! Stwierdziliśmy, że czujemy w nim smak i zapach wakacji ;-)

Zostaw komentarz.

*