Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Jak upiec paprykę?

Jak upiec paprykę?

DIP z mango i awokado

DIP z mango i awokado

Ziemniaczana zapiekanka z cebulką pod serową pierzynką

Ziemniaczana zapiekanka z cebulką pod serową pierzynką

Zielony koktajl z mega dawką witamin

Zielony koktajl z mega dawką witamin

PINCHOS z kozim serem i pomidorem – HISZPAŃSKIE TAPAS

PINCHOS z kozim serem i pomidorem – HISZPAŃSKIE TAPAS

Tradycyjne WŁOSKIE tiramisu

Tradycyjne WŁOSKIE tiramisu

Przepis na GAZPACHO z Andaluzji

Przepis na GAZPACHO z Andaluzji

10 POMYSŁÓW NA ŚNIADANIE

10 POMYSŁÓW NA ŚNIADANIE

Sałatka z edamame

Sałatka z edamame

Kreatywne SZTUCZKI w kuchni, dzięki którym zaoszczędzisz mnóstwo czasu

Kreatywne SZTUCZKI w kuchni, dzięki którym zaoszczędzisz mnóstwo czasu

Pasta z awokado na słodko, którą można również użyć jako maseczkę do twarzy

Pasta z awokado na słodko, którą można również użyć jako maseczkę do twarzy

PŁYTKI nad zlewem – 10 najlepszych pomysłów

PŁYTKI nad zlewem – 10 najlepszych pomysłów

Zupa paprykowa z prażonym słonecznikiem

Zupa paprykowa z prażonym słonecznikiem

Koktajl z gotowaną marchewką

Koktajl z gotowaną marchewką

10 pomysłów na kuchenne dekoracje, które wykonacie samodzielnie!

10 pomysłów na kuchenne dekoracje, które wykonacie samodzielnie!

Tarta z malinami i serkiem mascarpone

Tarta z malinami i serkiem mascarpone

Makaron ze smażonym bakłażanem

Pełne prostoty danie typowe dla kuchni śródziemnomorskiej

przepis z kuchni: włoskiej

czas: 30 minut

liczba porcji: 4

składniki:
1 duży bakłażan
2 żółte papryki
cebula
10 listków bazylii
2 łyżki koncentratu pomidorowego
250 g makaronu typu spaghetti
50 g startego parmezanu
2 łyżki oliwy z oliwek
ząbek czosnku
sproszkowana słodka papryka

świeżo mielony pieprz

przyrządzanie:

Bakłażany pokroić w plastry. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w cienkie paski. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę. Dołożyć plastry bakłażana i dobrze je usmażyć. Dodać pokrojoną paprykę oraz koncentrat pomidorowy. Warzywa posypać sproszkowaną papryką, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć przez około 5 minut na małym ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać posiekaną bazylię.
Makaron ugotować w dużej ilości osolonego wrzątku, odsączyć, dodać do warzyw. Wymieszać i chwilę razem podgrzewać. Rozłożyć na ogrzane talerze – posypać startym parmezanem.

uwagi:
Danie można posypać pokrojonymi drobno suszonymi pomidorami.

loading...