Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Pęczak z pesto buraczanym

Pęczak z pesto buraczanym

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Polacy wolą tradycję!

Polacy wolą tradycję!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Malinówka

Nie tylko wspaniale pachnie i smakuje, ale ma cenne właściwości lecznice - ze względu na swoje działanie rozgrzewające radzimy spożywać w niewielkich ilościach

przepis z kuchni: polskiej

czas: 15 minut + 2 miesiące

składniki:
1 kg malin
1 litr wódki

1 szklanka cukru

przyrządzanie:

Owoce umyć, wrzucić do słoja, zasypać cukrem, a następnie zalać wódką. Szczelnie zakorkować i odstawić w zacienione miejsce na dwa miesiące, raz na jakiś czas potrząsając słojem, aby cukier się rozpuścił. Następnie odsączyć, przefiltrować, rozlać do butelek. Nalewka może być już wtedy spożywana, ale lepsza będzie, gdy pozwolimy jej dojrzewać.

Podobne artykuły

16 Komentarzy

  1. Cycun
    17 listopada 2007 at 13:26 Odpowiedz

    do kitu

  2. don_Vittorio
    3 stycznia 2008 at 21:43 Odpowiedz

    napewno daje kopa :P

    rozgrzewa rowniez ;]

  3. lasnaw
    17 sierpnia 2008 at 12:04 Odpowiedz

    zachowajcie ostrożność !!!!! /podczas spożycia / jest super

  4. alice 007
    23 sierpnia 2008 at 20:17 Odpowiedz

    nalewkasuper rozgrzewa i podnieca radze sprubowac

  5. zaq
    13 maja 2009 at 22:43 Odpowiedz

    super nalewka tylko ten ranek….

  6. Haufniensis
    13 lipca 2009 at 10:45 Odpowiedz

    super sprawa ale zamieniłbym wódke na spirytus

  7. Mm
    8 października 2010 at 14:24 Odpowiedz

    Ja zalewam wódką maliny a cukier daje dopiero po dwóch miesiącach. Dodatkowo \”doprawiam\” 1/2 szkl spirytusu

  8. chico
    11 listopada 2010 at 00:05 Odpowiedz

    Zalac spirytusem i wodka ( 1porcja spirytusu + 2 wodki). Zlac po 2 tygodniach i zasypac cukrem. Ok. 3/4 kg na kg malin. Po 2 tygodniach zlac . Maliny moznas odcisnac aby odzyskac sok i alkohol. Po pary dnaich osadzi sie osad wiec ostroznie zlac ponownie, przefiltrowac osad i wszystko polaczyc z roztworem alkoholu. Najlepiej spozywac po 3-6 miesiacach ale kto ma tyle cierpliwosci?

  9. stary
    27 września 2011 at 22:30 Odpowiedz

    NALEWKI ;są dla ludzi dorosłych ,a nie opojów ! może na AUTOWIDOL ?

  10. didi
    11 października 2011 at 09:49 Odpowiedz

    a czy mogą to być mrożone maliny

  11. superoferta
    11 października 2011 at 21:40 Odpowiedz

    nalewka ma rozgrzac a nie se napic. na zime super sprawa polecam

  12. czupurka
    31 lipca 2012 at 14:10 Odpowiedz

    Ja robię inaczej nalewkę z malin.
    1 kg malin zalewam litrem płynnego miodu, zawiązać gazą i delikatnie mieszać przez 10-12 dni. Następnie zlać przez sito i gazę sok, dodać spirytus w proporcji 1:1, wymieszać i rozlać do butelek. Pozostawić w ciemnym miejscu na pół roku (jeśli ktoś tyle wytrzyma). Jest nalewką lecznicż, lepiej rozgrzewa niż aspiryna.

  13. karlik
    1 września 2012 at 22:15 Odpowiedz

    co roku w lipcu wyjeżdżam z wnukami na wakacje w okolice Bornego Sulinowa. Tam zbieram leśne maliny, wsypuję do dużego słoja i przesypuję cukrem z trzciny cukrowej. Po dwóch dniach zagotowuję uzyskany sok wraz z owocami i po ostudzeniu odcedzam na pielusze z gazy. Owoce dodatkowo wyciskam uzyskując gęsty sok. Wszystko to mieszam potem butelką 40% wódki, żeby sok nie sfermentował. Po powrocie do domu wlewam to do gąsiora i uzupełniam spirytusem. Po około 2-ch tygodniach filtruję ten nalew. butelkuję i odstawiam na co najmniej 6 miesięcy do piwnicy.Uzyskaną podczas przecedzania melasę można (a nawet trzeba) dodać do robionych w październiku konfitur z pigwy czy z arinii. Nalewka jest super, niebo w gębie, nie ma lepszej nalewki.

  14. Asia
    3 października 2012 at 19:11 Odpowiedz

    Hej, a masz jakiś pomysł na wykorzystanie owoców? szkoda wyrzucać :/

  15. palcelizac.pl
    3 października 2012 at 19:46 Odpowiedz

    Owoce albo jeść w umiarkowanych ilościach (szybko i niezauważalnie uderzają do głowy), a oprócz tego można wykorzystać je jako dodatek do ciast i deserów. W szczególności lodowych.

  16. stefan
    10 października 2013 at 09:06 Odpowiedz

    Zrobiłem wszystko wg przepisu z malin jesiennych – zobaczymy co z tego wyjdzie, chociaż chyba trochę to za proste żeby było naprawdę dobre. Nalewki to trochę bardziej skomplikowana sprawa niż tylko wrzucić wszystko do jednego gara i czekać.

Zostaw komentarz.

*