Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Przepis na gołąbki w liściach winogron w stylu orientalnym

Przepis na gołąbki w liściach winogron w stylu orientalnym

Crema catalana

Crema catalana

Jak przetrwać tłusty czwartek na diecie?

Jak przetrwać tłusty czwartek na diecie?

Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką

Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką

Jak udekorować pączka? 10 inspiracji

Jak udekorować pączka? 10 inspiracji

Lasagne bolognese – włoska receptura

Lasagne bolognese – włoska receptura

Zapiekanka jajeczna z warzywami – idealna na śniadanie

Zapiekanka jajeczna z warzywami – idealna na śniadanie

Pączki z polewą i posypką

Pączki z polewą i posypką

Prosta i szybka sałatka z kuskusem i granatem

Prosta i szybka sałatka z kuskusem i granatem

Domowe pączki- prosty i sprawdzony przepis

Domowe pączki- prosty i sprawdzony przepis

Pesto pietruszkowe prosty przepis

Pesto pietruszkowe prosty przepis

11 produktów, które pomogą Ci wyglądać 10 LAT MŁODZIEJ

11 produktów, które pomogą Ci wyglądać 10 LAT MŁODZIEJ

Tarta pecan

Tarta pecan

Klasyczny domowy sernik – NAJLEPSZY

Klasyczny domowy sernik – NAJLEPSZY

Wianuszki z pomarańczowym lukrem

Wianuszki z pomarańczowym lukrem

ZUPA KREM Z KAWAŁKAMI KURCZAKA

ZUPA KREM Z KAWAŁKAMI KURCZAKA

Metrowiec

Atrakcyjnie wyglądające ciasto z kremem budyniowym.

czas: 50 minut

liczba porcji: 20

składniki:

Ciasto:
1 1/2 szkl. mąki
1 szkl. cukru
8 łyżek letniej wody
10 łyżek oleju
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao

Krem:
1 i ½  szkl. mleka
½ szkl. cukru
2 jaja
2 i ½ łyżki mąki ziemniaczanej
2 i ½ mąki pszennej
kostka masła

przyrządzanie:

Cukier utrzeć z żółtkami, dodać olej i wodę, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę, którą delikatnie domieszać do ciasta. Podzielić je na dwie porcje, a do jednej z nich dodać kakao. Piec w długiej i wąskiej formie keksowej nasmarowanej dokładnie tłuszczem w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Ciasto należy upiec dzień wcześniej.
Przygotować krem: ¾ szklanki mleka zagotować razem z połową szklanki cukru. Nieco wystudzić, po czym dodać masę przygotowaną z ¾ szklanki mleka, 2 jaj, mąki ziemniaczanej i pszennej, dokładnie mieszając wszystkie składniki. Masę wlać do gotującego się mleka i gotować dalej na małym ogniu, miksując. Po wystudzeniu dodać masło i dokładnie wymieszać.
Ciasto pokroić na kromki, przekładać kremem, układając na przemian jasne i ciemne ciasto. Polać następnie polewa czekoladową (przepis pod roladą) i kroić na skos.

loading...