Nasze usługi wymagają plików cookie. Korzystając z nich, zgadzasz się na używanie przez nas tych plików. Więcej.
ok

Polecamy

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Pęczak z pesto buraczanym

Pęczak z pesto buraczanym

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Polacy wolą tradycję!

Polacy wolą tradycję!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Och, Pan Karczoch

Och, Pan Karczoch

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Metrowiec

Atrakcyjnie wyglądające ciasto z kremem budyniowym.

czas: 50 minut

liczba porcji: 20

składniki:

Ciasto:
1 1/2 szkl. mąki
1 szkl. cukru
8 łyżek letniej wody
10 łyżek oleju
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao

Krem:
1 i ½  szkl. mleka
½ szkl. cukru
2 jaja
2 i ½ łyżki mąki ziemniaczanej
2 i ½ mąki pszennej
kostka masła

przyrządzanie:

Cukier utrzeć z żółtkami, dodać olej i wodę, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę, którą delikatnie domieszać do ciasta. Podzielić je na dwie porcje, a do jednej z nich dodać kakao. Piec w długiej i wąskiej formie keksowej nasmarowanej dokładnie tłuszczem w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Ciasto należy upiec dzień wcześniej.
Przygotować krem: ¾ szklanki mleka zagotować razem z połową szklanki cukru. Nieco wystudzić, po czym dodać masę przygotowaną z ¾ szklanki mleka, 2 jaj, mąki ziemniaczanej i pszennej, dokładnie mieszając wszystkie składniki. Masę wlać do gotującego się mleka i gotować dalej na małym ogniu, miksując. Po wystudzeniu dodać masło i dokładnie wymieszać.
Ciasto pokroić na kromki, przekładać kremem, układając na przemian jasne i ciemne ciasto. Polać następnie polewa czekoladową (przepis pod roladą) i kroić na skos.

Podobne artykuły

145 Komentarzy

  1. Agula
    8 czerwca 2006 at 21:59 Odpowiedz

    Mniam! To Ciasto jest przepyszne! Miałam przepis na nie już od dawna, jest naprawdę super. Polecam!

  2. Paula
    23 grudnia 2006 at 12:11 Odpowiedz

    Ciasto rzeczywiście jest przepyszne:D

  3. Menia
    23 grudnia 2006 at 12:45 Odpowiedz

    Ciasto jest suuuuuuper… Normalnie pychotka… Nic dodac nic ująć…

  4. jan.zen
    23 grudnia 2006 at 17:39 Odpowiedz

    to ciasto jest bardzo bardzo pyszne polecam wszystkim

  5. SPA
    24 lutego 2007 at 15:30 Odpowiedz

    prawidłowo krem do tego ciasta robi sie na bazie kaszki mannej tez jest bardzo dobre

  6. Marianek
    21 marca 2007 at 19:27 Odpowiedz

    to ciasto jest moim ulubionym! Uwielbiam je poprostu i zawsze rodzina sie denerwuje ze zjadam cale :)

  7. Paulina
    30 marca 2007 at 17:33 Odpowiedz

    A u mnie w domu te ciasto nazywa sie pociąg a nie jakiś metrowiec :)

  8. jola
    2 kwietnia 2007 at 19:37 Odpowiedz

    ładnie wygląda,na pewno je zrobię

  9. Szwecja
    3 maja 2007 at 19:15 Odpowiedz

    Jak zrobic krem bez masla?

  10. iza
    4 maja 2007 at 23:04 Odpowiedz

    Najlepszy przepis jaki sprawdziłam PYCHA ciasto super

  11. paula
    6 maja 2007 at 16:00 Odpowiedz

    ciasto pycha …. mmmmm

  12. Krzysiek
    3 lipca 2007 at 17:49 Odpowiedz

    prawidlowo mase do tego ciasta robi sie z budyniu- jesli ktoś chce ->( gotuje sie budyń ale najpierw rozciera sie masło z cukrem pudrem 1 kostke i 1 szklanke cukru pudru.. jak już budyń bedzie zimny to należy go rozetrzeć wraz z przygotowaną wcześniej masą dodając do tego po jednej łyżce tak żeby sie to nie wkręciło w widełki i masa gotowa mozna dodac jakiegoś aromatu albo troche wódki czy koniaku jesli ktoś chce mozę dodac truskawki drobno pokrojone :) )

  13. Olga
    7 listopada 2007 at 22:12 Odpowiedz

    ja slyszalam,że te ciasto robi sie na kaszy mannie

  14. anula
    18 listopada 2007 at 11:40 Odpowiedz

    pyszne!!!!!!!!!11

  15. ela
    7 grudnia 2007 at 21:02 Odpowiedz

    do metrowca robie krem 2 male kubki masla roslinnego 2 kubki smietany 22 procentowej i 14 lyzek cukru pudru maslo ubijam na pulchna mase z cukrem pudrem i powoli dodaje po jednej lyzce smietane caly czas miksujac

  16. sylwia
    21 grudnia 2007 at 13:03 Odpowiedz

    ciasto wspaniałe

  17. kasia
    21 grudnia 2007 at 17:08 Odpowiedz

    pychota

  18. irka
    21 grudnia 2007 at 19:07 Odpowiedz

    to ciasto jest pyszne mialam kiedys taki sam przepis ale mi sie gdzies zapodzial dobrze ze ktos go napisal dziekuje bardzo, on od dawna nazywal sie metrowiec a nie pociag

  19. bobsia
    12 stycznia 2008 at 10:12 Odpowiedz

    tylko dlaczego ciasto bylo takie male? malo co uroslo a wszystko zrobilam jak w przepisie :-)

  20. asia
    18 lutego 2008 at 14:40 Odpowiedz

    Moze ktos mi napisac czy te kromki co sie kroi do duze maja byc?

  21. ewelina
    23 lutego 2008 at 11:19 Odpowiedz

    a jak to sie kroi

  22. marianos
    22 marca 2008 at 08:17 Odpowiedz

    dobra to to dzieła. pozdrawiam

  23. ochyda to jest
    22 marca 2008 at 12:46 Odpowiedz

    ochyda to jest

  24. viola
    11 kwietnia 2008 at 20:44 Odpowiedz

    mniam mniam z polewa

  25. jordan
    1 maja 2008 at 15:42 Odpowiedz

    a jedlliscie krufki ?? mniam xD

  26. kasia
    10 sierpnia 2008 at 15:35 Odpowiedz

    wszystko było by ok, jakby nie wyszło takie małe!!!!!

  27. madzia
    16 sierpnia 2008 at 15:02 Odpowiedz

    właśnie zaczynam robic zobaczymy co wyjdzie

  28. majbi
    23 sierpnia 2008 at 14:49 Odpowiedz

    hmm… zrobilam..ale strasznie niskie wyszło ;/;/;/

  29. anka
    23 sierpnia 2008 at 15:41 Odpowiedz

    ciasto jest pyszne jak sie robi z maki krupczatki, jest delikatniejsze i wyrasta wieksze!!!!!!!!!!!!!!!!!

  30. alka
    27 sierpnia 2008 at 21:37 Odpowiedz

    a sprobocie tak: białka ubic ale piana musi byc super sztywna,dodac cukier dalej ubijac ,nastepnie zołtka delikatnie wymieszac ,potem olej,woda i wszystko dokladnie wymies\\ac.na koniec maka z proszkiem do pieczenia ,podzielic do jednej formy biale ciasto a do drugiej kakaowe i do piekarnika .jeszcze uwaga z calej maki odsypujemy 2 lyzki maki i po podzieleniu ciasta na polowy dodajemy ja do ciasta jasnego i zawsze wychodza jednakowo wysokie oba ciasta

  31. Ja
    29 sierpnia 2008 at 22:18 Odpowiedz

    ciasto jest doskonałe

  32. =)
    17 września 2008 at 09:50 Odpowiedz

    kroi się po skosie . wtedy w jednej porcji sa dwa rodzaje ciasta . [\\ \\ \\ \\ \\ \\ \\ \\ \\ \\ \\ ] mniej więcej tak;)

  33. Metrowiec
    13 października 2008 at 16:10 Odpowiedz

    dzisiaj podejmuje ryzyko kuchenne:) zobaczymy co wyjdzie…;))

  34. goncia
    18 października 2008 at 09:39 Odpowiedz

    a co to znaczy kroic kromki nie rozumiem tego i ja to sie przekłada?

  35. marta
    27 października 2008 at 12:12 Odpowiedz

    ciasto jest pyszne, ale skladniki na ciasto powinny być podwojone, bo rzeczywiscie wychodzi za niskie

  36. ela
    1 listopada 2008 at 19:36 Odpowiedz

    ciasto wyszło ci za nikie bo zrobiłaś z jednej porcji

  37. dominika
    3 listopada 2008 at 17:06 Odpowiedz

    sprobowalam i wyszlo mi bardzo dobre

  38. Lukasz
    4 listopada 2008 at 13:04 Odpowiedz

    Wczoraj spróbowałem tego przepisu i ku mojemu zaskoczeniu udało się znakomicie. Należy zrobić dwie porcje ciasta wg. tego przepisu wtedy standardowe blaszki keksówki o długości 26cm wypełniają się po upieczeniu na niemalże do pełnej wysokości. Do robienia kremu polecam najpierw bardzo dokładnie utrzeć masło i dopiero dodawać dobrze schłodzoną masę kremową. Chłopaki w pracy nie mogli się najeść. Polecam. Nie ma jak domowa tradycyjna kuchnia…a nie te wynalazki w cukierniach, gdzie bez polepszaczy nic im się nie udaje.

  39. Wojtek
    9 listopada 2008 at 18:09 Odpowiedz

    ciasto bardzo dobre i wcale nie trudne do zrobienia

  40. syska
    16 listopada 2008 at 20:42 Odpowiedz

    robiłam wyszło bardzo dobre

  41. Kawasaki
    28 listopada 2008 at 13:29 Odpowiedz

    Ciasto OK.Sam krem budyniowy-z Karpatki uważam za średnio pasujący-myślę iż krem śmietanowy byłby lepszy.Polewę zrobiłem prostą:1/3 kostki margaryny+4 łyżki cukru+2łyżki nleka+1 łyżka kakao z czubem

  42. justyna
    28 listopada 2008 at 19:46 Odpowiedz

    ciasto
    wcale mi nie wyszło(niw wyrosło)szkoda bo w niedziele mam imieniny i przyjdzie pare osób.Co zrobic zeby ciasto wyroslo?

  43. Kawasaki
    30 listopada 2008 at 13:48 Odpowiedz

    Justyna może proszek do pieczenia słaby?Powinno być wszystko OK.Proponuję odjąć 3 łyżki mąki i jak podzielisz ciasto na 2 części do jednej dodaj 3 łyżki mąki a do drugiej kakao.Będzie po równo.Zamiast wody możesz dodać mleka, a olej daję słonecznikowy.

  44. olka
    17 grudnia 2008 at 19:38 Odpowiedz

    jak zrobię to powiem czy mi wyszło i czy było dobre heh

  45. renia
    22 grudnia 2008 at 07:30 Odpowiedz

    uwielbiam metrowiec nie robic a wcinac ale tymrazem zrobie go sama

  46. Dominika
    22 grudnia 2008 at 17:17 Odpowiedz

    No dobra wydaje się łatwe. Zabieramy się do pracy i pieczemy, ufff oby się udało…

  47. razr
    24 grudnia 2008 at 14:38 Odpowiedz

    Hm.nie wyroslo!!!moze to wina piekarnika???ale krem Bardzo Dobry!!!!

  48. iwona
    30 grudnia 2008 at 14:35 Odpowiedz

    ok super ciasto polecam

  49. gapulinka
    14 lutego 2009 at 08:36 Odpowiedz

    pieke metrowiec od paru lat i dotej pory zawsze wychodzi i wszystkim bardzo smakuje

  50. super ciacho
    14 lutego 2009 at 15:00 Odpowiedz

    super ciacho suer dosłownie niebo w gębie

  51. darwin
    20 lutego 2009 at 19:10 Odpowiedz

    ciasto oczywiście sie nie udało jak zwykle z takich przepisów z internetu -kiszka

  52. niezadowolona
    27 lutego 2009 at 17:41 Odpowiedz

    Przepis ogólnie DO KITU!
    Ciasta wyszło zdecydownie za mało, możnaby chciaż napisać na jakie blaskzi jest to przepis.
    ;/

  53. baba jaga
    1 marca 2009 at 11:12 Odpowiedz

    nic z tego. wyszedł zakalec. za mało jajek do ciasta, za mało proszku, za krótki czas pieczenia

  54. ela290184
    4 marca 2009 at 09:05 Odpowiedz

    PIEKE GO OD LAT ZDECYDOWANIE MALO MAKI NA FOREMKI 30 CM

  55. juzwaaa
    4 marca 2009 at 12:11 Odpowiedz

    moja mama piecze ten placek jeszcze nigdy go nie zepsuła za kazdym razem suuuper mniam

  56. klaudia
    5 marca 2009 at 15:57 Odpowiedz

    moje proporcje są wieksze bo daje wsumie 8 jajek po cztery na kazdą z forem i przekładam masą z kaszy mannej mmmmm pycha wszystkim smakuje!!

  57. chaleccy12
    21 marca 2009 at 09:31 Odpowiedz

    pieke go już sporo czasu ,ale piecze się 2 biszkop[ty bo jeden to mało.więc jeden biały a drugi brązowy.i masa budyniowa.pychotka.

  58. mafia
    8 kwietnia 2009 at 16:32 Odpowiedz

    sprobowalem upiec na podstawie tego przepisu i wyszedl mi mniam mniam palce lizac:)

  59. lele_2007
    8 kwietnia 2009 at 20:28 Odpowiedz

    ciasto super ale najlepiej robic wszystko podwujnie

  60. ciasteczkowy potwór
    11 kwietnia 2009 at 18:27 Odpowiedz

    to jedyne ciasto które zawsze robię bo nigdy mnie nie zawiodło i zawsze wyjdzie dobrze ale robię podwójną porcję bo moja rodzinka lubi dwa metry

  61. ponton
    12 maja 2009 at 17:09 Odpowiedz

    cos jest z tym przepisem nie tak,ciasto wychodzi twarde

  62. sylwia
    23 maja 2009 at 15:25 Odpowiedz

    Najgorszy przepis na metrowca jaki mialam,ciasto jest twarde nie rośnie. okropne

  63. Maryla
    15 czerwca 2009 at 01:14 Odpowiedz

    ja pieke od lat metrowiec i jeszcze nigdy niebył zły jest super wszyscy go uwielbiaja

  64. ewa2678
    18 lipca 2009 at 18:16 Odpowiedz

    TE ciacho jest przepyszne NORMALNIE PYCHOTA NAJLEPSZE NA CALUTKIM ŚWIECIA!!!!!!!!!!!!!!!!!

  65. meg
    25 lipca 2009 at 08:07 Odpowiedz

    Zrobiłam ciacho wg tego przepisu i w smaku wyszło przepyszne, mięciutkie, rozpływa się w ustach. Z tym, że piekło się godzinę (ale to chyba zależy od piekarnika) no i białe najpierw szybko urosło a potem opadło i zrobił się malutki zakalec przy dnie. Krem z kolei nie wyszedł mi wcale zrobiłam nowy, prostszy: ugotowałam budyń z torebki na mleku i zmiksowałam z masłem – pycha:)

  66. kali
    20 sierpnia 2009 at 17:32 Odpowiedz

    zrobiłam te ciasto i wyszło mi pycha po prostu palce lizać

  67. ewa
    20 sierpnia 2009 at 23:26 Odpowiedz

    często piekłam i wychoziło zawsze dobrze.POLECAM

  68. psciola
    5 września 2009 at 16:04 Odpowiedz

    A wiecie co ja zrobiłem. Od zawsze miałem inny przepis z miejszą ilością mąki i jajek, zawsze wychodził opadnięty choć dobry w smaku. więc co miałem zrobić. Jadłem nie wyrośnięty. Wg. tego przepisu upiekłem ze 2-3 tygodnie temu choć kruchy. Wyjąłem ciasta z piekarnika i patrzę na stół a tam białka ubite. Zapomiałem dodać. Tak więc jak zapomnicie dodać białka to nic się nie stanie. Smacznego

  69. Alina
    15 września 2009 at 22:39 Odpowiedz

    ciacho super-paluszki lizać

  70. kachna
    5 listopada 2009 at 19:18 Odpowiedz

    kiedyś robiłam to ciasto i z tego co pamiętam do białej porcji trzeba dodać tyle łyżek mąki co kakao do ciemnej

  71. VVVV
    7 listopada 2009 at 13:27 Odpowiedz

    ZGADZAM SIE MI TEZ CIASTO NIEWYSZLO.

  72. ślepy1247
    8 listopada 2009 at 09:31 Odpowiedz

    dopiero robie

  73. anka
    8 listopada 2009 at 20:33 Odpowiedz

    a co z masą z kaszą manną,czy ktoś może podać

  74. aleksandra
    22 listopada 2009 at 10:40 Odpowiedz

    dzienkuje za przepis!pozdro

  75. majka
    8 grudnia 2009 at 16:51 Odpowiedz

    ciasto przepyszne! ja jeszcze dodaje wisnie drazone pomiedzy placuszki ;)

  76. dzidka
    10 grudnia 2009 at 16:46 Odpowiedz

    super przepis

  77. iwona
    20 grudnia 2009 at 20:40 Odpowiedz

    dopiero robie ale mysile rze bendzie dobry

  78. Edyta
    22 grudnia 2009 at 18:08 Odpowiedz

    bardzo ładnie wyglonda i bardz dobrze smakuje

  79. ed
    22 grudnia 2009 at 22:09 Odpowiedz

    super ciasto palce lizać normalnie odj

  80. aneta
    22 grudnia 2009 at 22:12 Odpowiedz

    prawidło wo to 8 jajek /

  81. marzena
    23 grudnia 2009 at 17:37 Odpowiedz

    Jeszcze tak durnego przepisu w życiu nie widziałam
    Ile tego mleka ma w końcu być????

  82. alicja
    23 grudnia 2009 at 18:38 Odpowiedz

    i proszek do pieczenia..

  83. ania
    24 grudnia 2009 at 16:47 Odpowiedz

    dobry przepis. Polecam

  84. mon
    30 grudnia 2009 at 19:40 Odpowiedz

    ciasto dobre tylko przepis troche nie jasny

  85. majka
    14 stycznia 2010 at 21:28 Odpowiedz

    joł nie wiem jak to smakuje ale sprubuje

  86. paula
    25 stycznia 2010 at 09:28 Odpowiedz

    mało jasny przepis

  87. marysia
    11 lutego 2010 at 08:02 Odpowiedz

    co to ze przepis!

  88. jessica
    26 lutego 2010 at 08:49 Odpowiedz

    pycha to jest polecam,goście zachwyceni bendą;)

  89. elka
    2 marca 2010 at 22:06 Odpowiedz

    dziwne. be mleka?

  90. Adrianna1993
    6 marca 2010 at 19:04 Odpowiedz

    Ciasto trudne do zrobienia ale jest naprawdę pyszne !

    Serdecznie Polecam :)

  91. bozena
    9 marca 2010 at 10:19 Odpowiedz

    Ciasto piekę od lat jest przepyszne .polecam

  92. Natuś ;**
    9 marca 2010 at 21:02 Odpowiedz

    To jest pycha!!!!!!!
    Właśnie to jem :)
    Polecam!!! Pychota!!!!!

  93. BlackAngel
    13 marca 2010 at 14:24 Odpowiedz

    Przepis jest Bardzo dobry:)
    Metrowiec jest pyszny!!!;D

  94. karolina
    17 marca 2010 at 16:09 Odpowiedz

    przepis dobry przeczytajcie pomalu i dokladnie

  95. jujuś
    29 marca 2010 at 13:31 Odpowiedz

    skoro tak wam smakuje zaraz zabieram się za pieczenie:)mam nadzieje że coś z tego wyjdzie.

  96. agusia
    13 kwietnia 2010 at 00:27 Odpowiedz

    super przepis! ciasto wyszlo przepyszne!!
    pozdrawiam :D

  97. hanka
    13 kwietnia 2010 at 17:59 Odpowiedz

    naprawdę ciasto jst pyszne,sama robiłam a dzieciaki je uwielbiaja i starcza dla wszystkich bo jest metrowe.

  98. Ania
    29 kwietnia 2010 at 14:29 Odpowiedz

    Mam identyczny przepis ale ostatnio przełożyłam ciasto, kremem do karpatki, jest jeszcze lepsze. Mniam :-)

  99. rodzynka :***
    30 kwietnia 2010 at 17:14 Odpowiedz

    !!!!Świetne ciacho !!!!

  100. jajaj
    20 maja 2010 at 20:43 Odpowiedz

    mi sie juz przejadło

  101. Agawa
    22 maja 2010 at 23:56 Odpowiedz

    Ciasto nie dobre, nie wyroslo wcale i do tego za ciężkie, ale krem najlepszy na swiecie – używam do wszystkiego – babeczek, kawowca czy biszkopta.
    Pozdrawiam

  102. klaudia
    3 czerwca 2010 at 11:58 Odpowiedz

    pyszne poprostu :)

  103. ja
    8 czerwca 2010 at 11:08 Odpowiedz

    ciasto jest pyszne a przepis jest dobry:)

  104. aneta
    8 czerwca 2010 at 13:58 Odpowiedz

    ale żle krojony ,metrowca kroi się po skosie

  105. gondula
    12 czerwca 2010 at 11:37 Odpowiedz

    Wiele razy jadłam to ciasto, ale dopiero dzisiaj odważylam się sama je upiec. Poki co jestem na etapie czekania na wystygnięcie masy i ciasta, które wyrosło fenomenalnie. Pozdrowienia dla wszystkich fanek metrowca, do których i ja należę;)

  106. 77685675656756554343564365463546453535456464564565
    21 sierpnia 2010 at 17:43 Odpowiedz

    Ciasto Super:-)

  107. Irmina
    3 września 2010 at 19:41 Odpowiedz

    Ciasto pycha . Tylko nie wiem czemu ale nigdy nie wyrasta mi jasne ciasto

  108. Iza
    10 września 2010 at 12:20 Odpowiedz

    Ciasto przepyszne jest , ale ja do masy dodaje jeszcze olejek migdaowy…..Pychota …

  109. bulerbina ,
    26 września 2010 at 16:26 Odpowiedz

    to fakt ciasto nieproifesjonalnie krojone , ktos miał racje kroi sie po skosie , a druga babbke w pdwrotna strone , skos , jeszcze lepszy efekt

  110. jade
    21 grudnia 2010 at 19:06 Odpowiedz

    pychotka

  111. Asia
    23 grudnia 2010 at 11:48 Odpowiedz

    Witam, upiekłam ciasto i od razu zaznaczam, że coś jest nie tak z podanymi proporcjami.Ciasto wyszło dość niskie, a krem to totalna porażka! Wyszła mi jakaś rzadka mlekopodobna substancja w żółtym kolorze! Nic, tylko straciłam składniki.Dziękuję za jeszcze wiecej roboty na święta.

  112. gosiek
    23 grudnia 2010 at 19:28 Odpowiedz

    na góre ciasta proponuje polac polewą czekoladową pyszne

  113. gosiek
    23 grudnia 2010 at 19:39 Odpowiedz

    Asia ja robiłam ciasto według przepisu i mi wyszło czegos za dużo dałas

  114. Ola
    30 stycznia 2011 at 09:25 Odpowiedz

    masakra w ogóle się nie udał te proporcje są podane na jedno ciasto…

  115. gigi
    26 lutego 2011 at 16:34 Odpowiedz

    znakomity ja smaruje masa orzechowa.

  116. bettypatra
    9 marca 2011 at 14:56 Odpowiedz

    super zrobilam i rewelacja na bazie tego przepisu zrobperilam babke su

  117. Natalia
    28 marca 2011 at 20:46 Odpowiedz

    Pyszne Ciasto :) !

  118. ewcia
    22 kwietnia 2011 at 21:47 Odpowiedz

    Zawsze pyszne . Krem dzielę też na dwie części i do drugiej dodaję jagody, a jeśli nie mam to dżem jagodowy

  119. Asia 2
    23 czerwca 2011 at 13:54 Odpowiedz

    niezabardzo moge przeczytac składniki w kremie tam sa litri co jakas kreska ??

  120. NNN
    2 września 2011 at 15:08 Odpowiedz

    JEST BARDZO PROSTE I BARDZO DOBRE

  121. kaska
    28 września 2011 at 16:47 Odpowiedz

    jestem kiepskim kucharzem ale to ciasto zawsze mi sie udaje i dzieciakom smakuje

  122. smakosz
    13 października 2011 at 15:50 Odpowiedz

    czy ten krem jest naprawde dobry?

  123. grożna
    5 listopada 2011 at 11:01 Odpowiedz

    wszędzie piszą co innego

  124. basia
    5 listopada 2011 at 18:59 Odpowiedz

    zgadzam sie z Ola, skladniki podane sa na jedno ciasto.Nie dzielimy to na dwa tylko robimy dwa ciasta po 1 1/2 szkl. mąki, 1 szkl. cukru itd…Wlasnie piecze sie mi juz drugie ciasto, pierwsze wyrosło przepieknie :)

  125. Jadzia
    12 listopada 2011 at 17:25 Odpowiedz

    Pyszne:)

  126. lilka
    13 listopada 2011 at 15:43 Odpowiedz

    ten przepis jest nie zrozumialy! ;/
    wszystko bylo by ok jak by skladniki na ciasto bylo podane osobno na jasne ciasto i osobno na ciemne ciasto! bo z tego przepisu nic nie potrafie rozszyfrowac a nie jestem zawodowym cukiernikiem zeby sie domyslac co tu ktos chcial przekazac:/

  127. kitels1992
    20 grudnia 2011 at 20:52 Odpowiedz

    wystarczy podzielic na pół i dodac do jednego cacało

  128. kid72
    28 lutego 2012 at 19:56 Odpowiedz

    ciasto pychota musza byc dwa ciasta

  129. dolores
    4 marca 2012 at 18:08 Odpowiedz

    co za ciemne baby tu siedza;taki prosty przepis a one nie rozumieja

  130. jotka
    5 marca 2012 at 16:04 Odpowiedz

    Sprawdziłam w innym przepisie: jest to przepis na jedno ciasto np. białe, do ciemnego zamiast 3 łyżek mąki dodaje się kakao

  131. jaaga
    12 marca 2012 at 00:16 Odpowiedz

    Jak dla mnie z tych proporcji spokojnie wychodzą 2 ciasta, ale pieczone w małych korytkach

  132. kasia
    20 marca 2012 at 12:46 Odpowiedz

    tylko zauważcie ze to przepis na ciasto w formie keksu czyli bedzie okrągłe a nie prostokątne

  133. Basia
    6 kwietnia 2012 at 22:40 Odpowiedz

    Przepis dobry troche skomplkowane zrobienie masy ale wyszla swietna ,jeden szkopoł to to czas zrobienie tego ciasta–50 min no chyba samych plackow i co zrobic zeby czarne nie wyszlo ciensze dac wiecej proszku? no i jeszcze jedno ja je ozdobilam pozostala masa i posypalam okruszkami,zeby nie przeslodzic polewa —dziekuje za przepis

  134. basia
    19 kwietnia 2012 at 17:32 Odpowiedz

    No super przepis tylko dlaczego tam nie jest napisane,że trzeba 2 placki zrobić. Ja zrobione ciasto podzieliłam na połowę i placki płaskie, że hej. Niech ktoś to poprawi.

  135. sylwia 1991
    6 lipca 2012 at 08:27 Odpowiedz

    mmmm pyszne te ciasto zawsze mi sie kojazy ze swietami i wakacjami dobre na upalne dni ja jeszcze daje maliny lub jagody a takze truskawki nawiesz:P:)

  136. kaja
    14 sierpnia 2012 at 13:04 Odpowiedz

    na prawde dobry pycha

  137. grazia
    29 sierpnia 2012 at 08:41 Odpowiedz

    Ten przepis jest tylko na jedną foremkę. Trzeba x 2 to wtedy będzie metrowiec.

  138. emma
    9 listopada 2012 at 18:56 Odpowiedz

    Przepyszne ciasto. Ja zrobilam w dwóch blaszkach, wyszło super, i wyrosło i wszystkim smakowało :)

  139. justa
    11 maja 2013 at 11:20 Odpowiedz

    tak dolores masz racje!!!! tez jak czytam te komentarza to sie za glowe trzymam !!!!!!! dziewczynki wy lepiej do sklepu bo gotowe pedzcie bo nie widze szans dla was na wykon tego ciasteczka…:)

  140. olaa
    17 maja 2013 at 13:08 Odpowiedz

    pycha

  141. elka
    23 grudnia 2013 at 10:23 Odpowiedz

    naprawde dobre ale krem ja robie z budyniu z ma slem bez jajek a polewe posypuje na koniec wiorkami kokosowymi pyyyycha

  142. kasia
    27 grudnia 2013 at 16:31 Odpowiedz

    pycha

  143. ania
    24 stycznia 2014 at 00:42 Odpowiedz

    a ty justa nie badz taka madra znalazła sie perfekcyjna pani domu!!!!!!!!!!!!!

  144. Edyta
    15 marca 2014 at 13:42 Odpowiedz

    Tego ciasta surowego nie dzieli się na pół tylko piekę jedno ciasto białe a drugie z kakao poza tym dodaję 8 łyżek oleju i tyle samo wody Właśnie piekę metrowca i wyszedł super 15 .03.2014

  145. Metrowiec.pl
    26 kwietnia 2014 at 22:46 Odpowiedz

    Pycha ale do najlepszego metrowca do daje sie 10 jajek i krem na wierzchu ! :)

Zostaw komentarz.

*