Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Szparagi zimą? O skorzonera!

Szparagi zimą? O skorzonera!

Krem z kiszonych ogórków z kasztanami

Krem z kiszonych ogórków z kasztanami

Sprawdź co mówią naukowcy o diecie roślinnej!

Sprawdź co mówią naukowcy o diecie roślinnej!

Wygraj książkę „Koniec z cukrzycą i otyłością!”

Wygraj książkę „Koniec z cukrzycą i otyłością!”

Spaghetti z oliwą z oliwek, czosnkiem i peperoncini

Spaghetti z oliwą z oliwek, czosnkiem i peperoncini

Kolanka ozdobne z pesto i mascarpone

Kolanka ozdobne z pesto i mascarpone

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Pęczak z pesto buraczanym

Pęczak z pesto buraczanym

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Miętus w sosie chrzanowo – koperkowym

Nieskompilikowany, a efektowany sposób na przygotowanie niedużej słodkowodnej ryby

przepis z kuchni: polskiej

czas: 30 minut

liczba porcji: 2

składniki:
1 średni miętus (ok. 500g) 6 łyżek mąki 3 łyżki masła 1/2 szklanki mleka 2 czubate łyżki tartego chrzanu 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz olej do smażenia

przyrządzanie:

Mętusa sprawić, oczyścić, w miarę możliwości wyfiletować. Podzielić na dwa kawałki. Każdy z nich dokładnie umyć, wysuszyć i opruszyć solą i pieprzem.
Przygotować sos beszamelowy – w rondelku rozpuścić masło, dodać 3 łyżki mąki i zrobić jasną zasmażkę. Zdjąć z ognia, wlać zimne mleko i dokładnie wymieszać. Ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. Dodać chrzan, koperek oraz sól i pieprz.
Kawałki ryby obtaczać Obtaczać w pozostałej mące, mocno dociskając panierkę, aby nie odchodziła w trakcie smażenia. Smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Podawać na ogrzanych talerzach, każdy kawałek ryby polac sosem.

uwagi:
Doskonale smakuje z gotowaną marchewką, również polaną odbiną sosu.

Podobne artykuły

10 Komentarzy

  1. jarek19-65
    29 sierpnia 2007 at 15:26 Odpowiedz

    super!

  2. t.norson123
    31 października 2007 at 14:53 Odpowiedz

    myślę ,że z tym sosem jest smaczny, ale i bez sosu jest tez wspaniały mniammniam

  3. Kruchy z Wolina
    25 lutego 2008 at 21:35 Odpowiedz

    nic dodać nic ująć pyszny :)

  4. Folic
    29 lutego 2008 at 14:35 Odpowiedz

    Pychota

  5. pizmak
    2 sierpnia 2008 at 14:28 Odpowiedz

    Co wy wiecier o rybach, wątrobka z mietusa to jest specjał, tylko dobrze przesmażyć trzeba.

  6. Ja-Ba
    12 sierpnia 2008 at 19:57 Odpowiedz

    rewelacja!!!!! nawet dla tych którzy na codzień nie przepadają za rybami. Radzę odfiletować i pozbawić skóry – kawałki wtedy smażą się pięknie i nie wywijają się.

  7. DLX
    8 listopada 2008 at 15:51 Odpowiedz

    przepyszna ryba i świetnie pasuje z tym sosem! :) jako dodatek świetnie pasowały brokuły i kilka plastrów imbiru konserwowego

  8. Aga
    20 grudnia 2009 at 21:39 Odpowiedz

    Trochę sie naczytałam przepisów, ale jak narazie zostałam z miętusem i jego watrobą sam na sma. Za kilka dni będę gotować. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Napiszę i podzielę się wiedzą.

  9. benia
    12 stycznia 2010 at 12:43 Odpowiedz

    podajcie co można zrobić z mrożonej makreli bo smażona jest nie smaczna a nie znalazłam żadnego przepisu

  10. IRENA19947
    13 grudnia 2012 at 13:44 Odpowiedz

    BARDZO PROSZĘ O PRZEPIS NA WĄTRÓBKE Z MI ETUSA POZDRAWIAM

Zostaw komentarz.

*