Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Risotto z grzybami

Risotto z grzybami

Ciasto MOCNO CZEKOLADOWE

Ciasto MOCNO CZEKOLADOWE

Cudowne babeczki z owocami na Dzień Mamy!

Cudowne babeczki z owocami na Dzień Mamy!

Pieczone krewetki w sosie cytrynowo-pietruszkowym

Pieczone krewetki w sosie cytrynowo-pietruszkowym

Naleśniki z nutellą, serkiem mascarpone i herbatnikami!

Naleśniki z nutellą, serkiem mascarpone i herbatnikami!

Domowy sorbet malinowy

Domowy sorbet malinowy

Jak zrobić guacamole?

Jak zrobić guacamole?

Domowe lody brzoskwiniowe

Domowe lody brzoskwiniowe

Aromatyczny sos pieczarkowy do makaronu

Aromatyczny sos pieczarkowy do makaronu

Tosty francuskie

Tosty francuskie

Domowe bułeczki z cebulką

Domowe bułeczki z cebulką

Oczyść się na wiosnę! DETOX DRINK

Oczyść się na wiosnę! DETOX DRINK

Zupa łososiowa

Zupa łososiowa

Omlet na słodko z jagodami goji

Omlet na słodko z jagodami goji

Ciasteczka czekoladowo-pomarańczowe

Ciasteczka czekoladowo-pomarańczowe

Świeże liście szpinaku z pieczoną cukinią

Świeże liście szpinaku z pieczoną cukinią

Miętus w sosie chrzanowo – koperkowym

Nieskompilikowany, a efektowany sposób na przygotowanie niedużej słodkowodnej ryby

przepis z kuchni: polskiej

czas: 30 minut

liczba porcji: 2

składniki:
1 średni miętus (ok. 500g) 6 łyżek mąki 3 łyżki masła 1/2 szklanki mleka 2 czubate łyżki tartego chrzanu 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz olej do smażenia

przyrządzanie:

Mętusa sprawić, oczyścić, w miarę możliwości wyfiletować. Podzielić na dwa kawałki. Każdy z nich dokładnie umyć, wysuszyć i opruszyć solą i pieprzem.
Przygotować sos beszamelowy – w rondelku rozpuścić masło, dodać 3 łyżki mąki i zrobić jasną zasmażkę. Zdjąć z ognia, wlać zimne mleko i dokładnie wymieszać. Ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. Dodać chrzan, koperek oraz sól i pieprz.
Kawałki ryby obtaczać Obtaczać w pozostałej mące, mocno dociskając panierkę, aby nie odchodziła w trakcie smażenia. Smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Podawać na ogrzanych talerzach, każdy kawałek ryby polac sosem.

uwagi:
Doskonale smakuje z gotowaną marchewką, również polaną odbiną sosu.

Podobne artykuły

10 Komentarzy

  1. jarek19-65
    29 sierpnia 2007 at 15:26 Odpowiedz

    super!

  2. t.norson123
    31 października 2007 at 14:53 Odpowiedz

    myślę ,że z tym sosem jest smaczny, ale i bez sosu jest tez wspaniały mniammniam

  3. Kruchy z Wolina
    25 lutego 2008 at 21:35 Odpowiedz

    nic dodać nic ująć pyszny :)

  4. Folic
    29 lutego 2008 at 14:35 Odpowiedz

    Pychota

  5. pizmak
    2 sierpnia 2008 at 14:28 Odpowiedz

    Co wy wiecier o rybach, wątrobka z mietusa to jest specjał, tylko dobrze przesmażyć trzeba.

  6. Ja-Ba
    12 sierpnia 2008 at 19:57 Odpowiedz

    rewelacja!!!!! nawet dla tych którzy na codzień nie przepadają za rybami. Radzę odfiletować i pozbawić skóry – kawałki wtedy smażą się pięknie i nie wywijają się.

  7. DLX
    8 listopada 2008 at 15:51 Odpowiedz

    przepyszna ryba i świetnie pasuje z tym sosem! :) jako dodatek świetnie pasowały brokuły i kilka plastrów imbiru konserwowego

  8. Aga
    20 grudnia 2009 at 21:39 Odpowiedz

    Trochę sie naczytałam przepisów, ale jak narazie zostałam z miętusem i jego watrobą sam na sma. Za kilka dni będę gotować. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Napiszę i podzielę się wiedzą.

  9. benia
    12 stycznia 2010 at 12:43 Odpowiedz

    podajcie co można zrobić z mrożonej makreli bo smażona jest nie smaczna a nie znalazłam żadnego przepisu

  10. IRENA19947
    13 grudnia 2012 at 13:44 Odpowiedz

    BARDZO PROSZĘ O PRZEPIS NA WĄTRÓBKE Z MI ETUSA POZDRAWIAM

Zostaw komentarz.

*