Młoda marchewka podczas pieczenia uwalnia swoją naturalną słodycz. Można podawać ją samodzielnie, z sałatką lub jako dodatek do pieczeni. Tym razem przygotowaliśmy mini marchewki w sosie maślano-musztardowym i garścią świeżych ziół.
czas: 30 minut
liczba porcji: 4 porcje
składniki:
- 1 kg młodej marchewki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 2 łyżeczki musztardy gruboziarnistej
- pieprz czarny świeżo mielony
- sól gruboziarnista
- 1 garść świeżych ziół (koperek, szczypiorek, bazylia)
przyrządzanie:
- Rozgrzać piekarnik do 230°C.
- Marchewki umyć, rozłożyć na blasze i skropić oliwą z oliwek.
- Posypać solą i pieprzem.
- Piec około 15 minut, aż marchewki będą miękkie.
- Wyjąć z piekarnika i odstawić.
- Posiekać świeże zioła.
- Masło roztopić na patelni.
- Do masła dodać musztardę i wymieszać.
- Dodać świeże zioła i marchewki.
- W razie potrzeby przyprawić solą i pieprzem.