Polecamy

Burger wołowy po polsku

Burger wołowy po polsku

Cevapi z grilla po chorwacku

Cevapi z grilla po chorwacku

Zapraszamy na Wege Bazar!

Zapraszamy na Wege Bazar!

Dynia – pomarańczowe szaleństwo w kuchni

Dynia – pomarańczowe szaleństwo w kuchni

Wygraj dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Wygraj dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Kopytka dyniowe od modelki Kamili Szczawińskiej!

Kopytka dyniowe od modelki Kamili Szczawińskiej!

KarmeLove zaskoczenie od Wedla

KarmeLove zaskoczenie od Wedla

Wybierz się z nami na „Festiwal Chleba”

Wybierz się z nami na „Festiwal Chleba”

EkoJarmark – edycja jesień 2014 – rusza już za kilka dni!

EkoJarmark – edycja jesień 2014 – rusza już za kilka dni!

Potrawka z ryby z ogórkiem i żurawinami

Potrawka z ryby z ogórkiem i żurawinami

Przekąski z dyni od modelki Kamili Szczawińskiej!

Przekąski z dyni od modelki Kamili Szczawińskiej!

Polędwica wołowa z sosem z sera gorgonzola, żurawinami i papryką

Polędwica wołowa z sosem z sera gorgonzola, żurawinami i papryką

Kuskus – kasza z Afryki

Kuskus – kasza z Afryki

Fioletowe rozkosze

Fioletowe rozkosze

Filet jagnięcy z pomidorami i żurawiną

Filet jagnięcy z pomidorami i żurawiną

Nasze złe nawyki – wskazówki dietetyczne na co dzień

Nasze złe nawyki – wskazówki dietetyczne na co dzień

Morawska zupa czosnkowa

Zarówno w Czechach, jak i na Słowacji bardzo popualrna jest zupa nazywana \"cesnkovka\" - taką zaś wersję przygotowuje się na Morawach

przepis z kuchni: czeskiej

czas: 20 minut+ 90 minut gotowania bulionu

liczba porcji: 4

składniki:

porcja warzyw i przypraw na bulion
1 cebula
1 główka czosnku
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
4 łyżki tartego żółtego sera
4 jaja
4 kromki pszennego chleba
sól, pieprz

przyrządzanie:

Warzywa na bulion obrać, dokładnie umyć i wraz z przyprawami włożyć do granka zalewając 2 litrami wody. Dodać również przekrojone na połówki 3 ząbki czosnku oraz opieczoną nad palnikiem cebulę. Gotować ok. 90 minut, po czym odcedzić. Do czystego bulionu dodać przeciśnięte przez praskę 4 – 5 ząbków czsonku. Gotować ok. 10 minut, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę nalewać do żaroodpornych miseczek, do każdej porcji wbijać delikatnie jajo. 
Z kromek chleba odkroić skórki, miąższ posmarować przekrojonym ząbkiem czosnku, pokroić w kostkę i obsmażyć na patelni z minimalną ilością tłuszczu. 
Każdą porcję zupy posypać natką pietruszki, na małych talerzykach podawać grzanki oraz tarty żółty ser. 

Podobne artykuły

27 Komentarzy

  1. zajac319
    5 września 2007 at 17:30 Odpowiedz

    jadlem w morawiance jest pycha

  2. layuś
    13 czerwca 2008 at 15:22 Odpowiedz

    jadłam taką w czechach. jest świetna :)

  3. tom
    7 lipca 2008 at 18:17 Odpowiedz

    tez jadałem , ale to tylko dla smakoszy

  4. ziom
    29 lipca 2008 at 22:17 Odpowiedz

    jadlem w czechach i byla pyszna. Dodatkowo miala oprocz sera i jajka pociete kawalki szynki/ polecam

  5. bea7103
    27 sierpnia 2008 at 22:38 Odpowiedz

    naprawde dobra jadłam na słowacji ,polecam własnie zamierzam ją ugotowac

  6. Bzyqa
    2 września 2008 at 15:06 Odpowiedz

    Ja wcinałem ją na Słowacji ;) Dzisiaj robie :D

  7. cassii
    22 września 2008 at 09:18 Odpowiedz

    Ja też wcinałam ją na Słowacji i była świetna

  8. hristoforos
    6 października 2008 at 21:15 Odpowiedz

    A ja ją dzisiaj zrobiłem! Jest świetna, zapraszam:)

  9. izula
    23 stycznia 2009 at 13:48 Odpowiedz

    Ja jadłam tę smaczną zupkę w Popradzie w knajpce. Palce lizać.

  10. j
    11 lutego 2009 at 19:35 Odpowiedz

    Jadłem w Starej Lesnej 8km od Tatranskiej Lomnicy 15km od Popradu Jest Pycha I był dodawany jeszcze serek…

  11. zona :)
    28 lutego 2009 at 15:43 Odpowiedz

    ja tez ja kiedys jadlam w Czechach i ten smak do dzis czuje PYCHOTA ciesze sie, ze trafilam na ten przepis – zaraz ja gotuje :)

  12. Pedro
    12 maja 2009 at 11:43 Odpowiedz

    Dziekujmy sasiada z zachodniej granicy za ten przysmak :)))))

  13. kasia
    19 września 2009 at 12:44 Odpowiedz

    a to jajko to jak zostawic w calosci ? czy roztrzepac widelcem ?

  14. bb
    31 października 2009 at 12:31 Odpowiedz

    No właśnie , co z tym jajkiem, ma sie zciąc w całości czy rozczepać????

  15. artur
    18 listopada 2009 at 21:50 Odpowiedz

    jest super na kaca

  16. grzesiek
    21 listopada 2009 at 21:13 Odpowiedz

    Jajko trzeba wbić (oczywiście surowe) do zupy, ale najlepiej jest odlać nieco płynu do kubeczka, tam wbić jajko, wymieszać i następnie wlać to do rondelka (czy w czym tam przyrządzacie). Macie wówczas pewność, że się nie zetnie;)

  17. MONA
    19 grudnia 2009 at 22:08 Odpowiedz

    BEZ JAJEK TEŻ PYCHA!!!MOJEMU MĘŻOWI CZECHOWI GOTUJĘ I SAMA SIĘ NIĄ ZAJADAM!!NA ZIMOWE WIECZORKI-JAK ULAŁ!ZDROWA I ROZGRZEWA!!!TYLKO CÓRCI NIE WCHODZI I BUZIAKÓW NIE CHCE NAM POTEM DAWAĆ:).

  18. mnovak
    6 maja 2010 at 12:12 Odpowiedz

    zupe jadla czesto u babci w Czechach, zawsze była pyszna. Co prawda nie bylo pietruszki. Pamietam, ze na koniec wrzucala bulke pszenna i jajo, ale nie, zeby bylo w calosci tylko taki \”glut\” Pychaaa
    A dzis ja gotuje :) Zmodyfikowany przepis

  19. mimi
    27 lipca 2010 at 11:14 Odpowiedz

    Zupa pierwsza klasa
    za każdym razem jak jesteśmy z mężem w Czechach nie obejdzie się bez czosnkowego specjału ;)
    polecam

  20. regina
    6 listopada 2010 at 00:53 Odpowiedz

    Jak jestem w Polsce to zawsze jedziemy z mezem specjalnie na te zupke.Niebo w gebie.

  21. marek
    18 października 2011 at 10:04 Odpowiedz

    a jaki ser jest najlepszy do tej zupy?

  22. misiek
    28 maja 2012 at 10:15 Odpowiedz

    Wczoraj wróciłem z trzydniowego wypadu do Czech, oczywiście czosnkowa była codziennie!!! Zawsze będąc w Czechach czy na Słowacji muszę zjeść czosnkową – do oporu ile dam radę.

  23. siaki
    5 września 2012 at 18:58 Odpowiedz

    pierwszy raz slysze zeby tam jajko bylo, lostatnio jadlem cesnkova w Czechach, i tam bylo cos takiego ciagnacego sie ale wygaldalo i smakowalo jak ser zolty… jak takie jajko w tej zupie wyglada i smakuje w ej zupie ? rozpuszcza sie ??

  24. siaki
    5 września 2012 at 21:53 Odpowiedz

    pierwszy raz slysze zeby tam jajko bylo, lostatnio jadlem cesnkova w Czechach, i tam bylo cos takiego ciagnacego sie ale wygaldalo i smakowalo jak ser zolty… jak takie jajko w tej zupie wyglada i smakuje w ej zupie ? rozpuszcza sie ??

  25. RAFAL
    2 października 2012 at 20:57 Odpowiedz

    NA SŁOWACJI DODAJĄ JAJKO , A ŻÓŁTKO PŁYWA SUROWE , W CAŁOŚCI NA POWIERZCHNI

  26. Asia
    20 października 2012 at 12:35 Odpowiedz

    jajko jest konieczne, jak i kminek. zupka jest pyszna

  27. andrzej
    17 lutego 2013 at 19:27 Odpowiedz

    jajko wbija się do wrzącej zupy dopiero co wlanej do bulionerki tak aby po chwili lekko się ścieło

Zostaw komentarz.

*