Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Marynata do żeberek według Magdy Gessler

Marynata do żeberek według Magdy Gessler

Śniadaniowe bajgle

Śniadaniowe bajgle

10 rzeczy, które POWINNO SIĘ jadać na ŚNIADANIE!

10 rzeczy, które POWINNO SIĘ jadać na ŚNIADANIE!

Proste ciasto z brzoskwiniami & truskawkami

Proste ciasto z brzoskwiniami & truskawkami

🍉 TYDZIEŃ ARBUZOWY🍉 : Sałatka z arbuzem, ogórkiem i serem kozim

🍉 TYDZIEŃ ARBUZOWY🍉 : Sałatka z arbuzem, ogórkiem i serem kozim

Ciasteczka wegańskie- tylko 2 składniki

Ciasteczka wegańskie- tylko 2 składniki

Lemoniada z mango

Lemoniada z mango

🍓 14 pomysłów na desery z TRUSKAWEK

🍓 14 pomysłów na desery z TRUSKAWEK

Sycąca zupa z SOCZEWICY

Sycąca zupa z SOCZEWICY

🍉 TYDZIEŃ ARBUZOWY🍉 : Pizza z arbuza plus owocowe dodatki

🍉 TYDZIEŃ ARBUZOWY🍉 : Pizza z arbuza plus owocowe dodatki

🍉 TYDZIEŃ ARBUZOWY🍉 : Koktajl z arbuza i melona

🍉 TYDZIEŃ ARBUZOWY🍉 : Koktajl z arbuza i melona

Acai bowls- porcja witamin na śniadanie! HIT

Acai bowls- porcja witamin na śniadanie! HIT

Chicken Tetrazzin- zapiekanka z kurczakiem, makaronem spaghetti

Chicken Tetrazzin- zapiekanka z kurczakiem, makaronem spaghetti

Brukselka z piekarnika

Brukselka z piekarnika

Hush Brown Casserole- starte i zasmażone ziemniaki

Hush Brown Casserole- starte i zasmażone ziemniaki

Zupa krem z ciecierzycy i pora

Zupa krem z ciecierzycy i pora

Morawska zupa czosnkowa

Zarówno w Czechach, jak i na Słowacji bardzo popualrna jest zupa nazywana "cesnkovka" - taką zaś wersję przygotowuje się na Morawach

przepis z kuchni: czeskiej

czas: 20 minut+ 90 minut gotowania bulionu

liczba porcji: 4

składniki:

porcja warzyw i przypraw na bulion
1 cebula
1 główka czosnku
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
4 łyżki tartego żółtego sera
4 jaja
4 kromki pszennego chleba
sól, pieprz

przyrządzanie:

Warzywa na bulion obrać, dokładnie umyć i wraz z przyprawami włożyć do granka zalewając 2 litrami wody. Dodać również przekrojone na połówki 3 ząbki czosnku oraz opieczoną nad palnikiem cebulę. Gotować ok. 90 minut, po czym odcedzić. Do czystego bulionu dodać przeciśnięte przez praskę 4 – 5 ząbków czsonku. Gotować ok. 10 minut, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę nalewać do żaroodpornych miseczek, do każdej porcji wbijać delikatnie jajo. 
Z kromek chleba odkroić skórki, miąższ posmarować przekrojonym ząbkiem czosnku, pokroić w kostkę i obsmażyć na patelni z minimalną ilością tłuszczu. 
Każdą porcję zupy posypać natką pietruszki, na małych talerzykach podawać grzanki oraz tarty żółty ser. 

loading...