Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

20 POMYSŁÓW na oryginalne kanapki, które cieszą oko

20 POMYSŁÓW na oryginalne kanapki, które cieszą oko

15 NIESAMOWITYCH pomysłów na ozdabianie babeczek, cupcakes, muffinek

15 NIESAMOWITYCH pomysłów na ozdabianie babeczek, cupcakes, muffinek

Mus z mrożonych malin

Mus z mrożonych malin

Tatar z awokado i krewetek

Tatar z awokado i krewetek

TORT CHAŁWOWO-ORZECHOWY

TORT CHAŁWOWO-ORZECHOWY

Orzechowe ciasteczka rodem z Grecji

Orzechowe ciasteczka rodem z Grecji

Jabłka pieczone z orzechami i kaszą jaglaną

Jabłka pieczone z orzechami i kaszą jaglaną

Burger rybny

Burger rybny

Grzaniec porzeczkowy

Grzaniec porzeczkowy

Najlepsze domowe faworki na TŁUSTY CZWARTEK!

Najlepsze domowe faworki na TŁUSTY CZWARTEK!

Ryba w panierce

Ryba w panierce

Ciasteczka kawowe z ciecierzycy

Ciasteczka kawowe z ciecierzycy

Babeczki z płatków owsianych i banana

Babeczki z płatków owsianych i banana

Chrupiące chipsy z batatów

Chrupiące chipsy z batatów

Żółty koktajl owocowy z kurkumą i imbirem

Żółty koktajl owocowy z kurkumą i imbirem

Marchewki w miodzie z przepisu GORDONA RAMSAYA

Marchewki w miodzie z przepisu GORDONA RAMSAYA

Morawska zupa czosnkowa

Zarówno w Czechach, jak i na Słowacji bardzo popualrna jest zupa nazywana "cesnkovka" - taką zaś wersję przygotowuje się na Morawach

przepis z kuchni: czeskiej

czas: 20 minut+ 90 minut gotowania bulionu

liczba porcji: 4

składniki:

porcja warzyw i przypraw na bulion
1 cebula
1 główka czosnku
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
4 łyżki tartego żółtego sera
4 jaja
4 kromki pszennego chleba
sól, pieprz

przyrządzanie:

Warzywa na bulion obrać, dokładnie umyć i wraz z przyprawami włożyć do granka zalewając 2 litrami wody. Dodać również przekrojone na połówki 3 ząbki czosnku oraz opieczoną nad palnikiem cebulę. Gotować ok. 90 minut, po czym odcedzić. Do czystego bulionu dodać przeciśnięte przez praskę 4 – 5 ząbków czsonku. Gotować ok. 10 minut, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę nalewać do żaroodpornych miseczek, do każdej porcji wbijać delikatnie jajo. 
Z kromek chleba odkroić skórki, miąższ posmarować przekrojonym ząbkiem czosnku, pokroić w kostkę i obsmażyć na patelni z minimalną ilością tłuszczu. 
Każdą porcję zupy posypać natką pietruszki, na małych talerzykach podawać grzanki oraz tarty żółty ser. 

loading...