Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Pęczak z pesto buraczanym

Pęczak z pesto buraczanym

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Polacy wolą tradycję!

Polacy wolą tradycję!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Morawska zupa czosnkowa

Zarówno w Czechach, jak i na Słowacji bardzo popualrna jest zupa nazywana "cesnkovka" - taką zaś wersję przygotowuje się na Morawach

przepis z kuchni: czeskiej

czas: 20 minut+ 90 minut gotowania bulionu

liczba porcji: 4

składniki:

porcja warzyw i przypraw na bulion
1 cebula
1 główka czosnku
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
4 łyżki tartego żółtego sera
4 jaja
4 kromki pszennego chleba
sól, pieprz

przyrządzanie:

Warzywa na bulion obrać, dokładnie umyć i wraz z przyprawami włożyć do granka zalewając 2 litrami wody. Dodać również przekrojone na połówki 3 ząbki czosnku oraz opieczoną nad palnikiem cebulę. Gotować ok. 90 minut, po czym odcedzić. Do czystego bulionu dodać przeciśnięte przez praskę 4 – 5 ząbków czsonku. Gotować ok. 10 minut, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę nalewać do żaroodpornych miseczek, do każdej porcji wbijać delikatnie jajo. 
Z kromek chleba odkroić skórki, miąższ posmarować przekrojonym ząbkiem czosnku, pokroić w kostkę i obsmażyć na patelni z minimalną ilością tłuszczu. 
Każdą porcję zupy posypać natką pietruszki, na małych talerzykach podawać grzanki oraz tarty żółty ser. 

Podobne artykuły

27 Komentarzy

  1. zajac319
    5 września 2007 at 17:30 Odpowiedz

    jadlem w morawiance jest pycha

  2. layuś
    13 czerwca 2008 at 15:22 Odpowiedz

    jadłam taką w czechach. jest świetna :)

  3. tom
    7 lipca 2008 at 18:17 Odpowiedz

    tez jadałem , ale to tylko dla smakoszy

  4. ziom
    29 lipca 2008 at 22:17 Odpowiedz

    jadlem w czechach i byla pyszna. Dodatkowo miala oprocz sera i jajka pociete kawalki szynki/ polecam

  5. bea7103
    27 sierpnia 2008 at 22:38 Odpowiedz

    naprawde dobra jadłam na słowacji ,polecam własnie zamierzam ją ugotowac

  6. Bzyqa
    2 września 2008 at 15:06 Odpowiedz

    Ja wcinałem ją na Słowacji ;) Dzisiaj robie :D

  7. cassii
    22 września 2008 at 09:18 Odpowiedz

    Ja też wcinałam ją na Słowacji i była świetna

  8. hristoforos
    6 października 2008 at 21:15 Odpowiedz

    A ja ją dzisiaj zrobiłem! Jest świetna, zapraszam:)

  9. izula
    23 stycznia 2009 at 13:48 Odpowiedz

    Ja jadłam tę smaczną zupkę w Popradzie w knajpce. Palce lizać.

  10. j
    11 lutego 2009 at 19:35 Odpowiedz

    Jadłem w Starej Lesnej 8km od Tatranskiej Lomnicy 15km od Popradu Jest Pycha I był dodawany jeszcze serek…

  11. zona :)
    28 lutego 2009 at 15:43 Odpowiedz

    ja tez ja kiedys jadlam w Czechach i ten smak do dzis czuje PYCHOTA ciesze sie, ze trafilam na ten przepis – zaraz ja gotuje :)

  12. Pedro
    12 maja 2009 at 11:43 Odpowiedz

    Dziekujmy sasiada z zachodniej granicy za ten przysmak :)))))

  13. kasia
    19 września 2009 at 12:44 Odpowiedz

    a to jajko to jak zostawic w calosci ? czy roztrzepac widelcem ?

  14. bb
    31 października 2009 at 12:31 Odpowiedz

    No właśnie , co z tym jajkiem, ma sie zciąc w całości czy rozczepać????

  15. artur
    18 listopada 2009 at 21:50 Odpowiedz

    jest super na kaca

  16. grzesiek
    21 listopada 2009 at 21:13 Odpowiedz

    Jajko trzeba wbić (oczywiście surowe) do zupy, ale najlepiej jest odlać nieco płynu do kubeczka, tam wbić jajko, wymieszać i następnie wlać to do rondelka (czy w czym tam przyrządzacie). Macie wówczas pewność, że się nie zetnie;)

  17. MONA
    19 grudnia 2009 at 22:08 Odpowiedz

    BEZ JAJEK TEŻ PYCHA!!!MOJEMU MĘŻOWI CZECHOWI GOTUJĘ I SAMA SIĘ NIĄ ZAJADAM!!NA ZIMOWE WIECZORKI-JAK ULAŁ!ZDROWA I ROZGRZEWA!!!TYLKO CÓRCI NIE WCHODZI I BUZIAKÓW NIE CHCE NAM POTEM DAWAĆ:).

  18. mnovak
    6 maja 2010 at 12:12 Odpowiedz

    zupe jadla czesto u babci w Czechach, zawsze była pyszna. Co prawda nie bylo pietruszki. Pamietam, ze na koniec wrzucala bulke pszenna i jajo, ale nie, zeby bylo w calosci tylko taki \”glut\” Pychaaa
    A dzis ja gotuje :) Zmodyfikowany przepis

  19. mimi
    27 lipca 2010 at 11:14 Odpowiedz

    Zupa pierwsza klasa
    za każdym razem jak jesteśmy z mężem w Czechach nie obejdzie się bez czosnkowego specjału ;)
    polecam

  20. regina
    6 listopada 2010 at 00:53 Odpowiedz

    Jak jestem w Polsce to zawsze jedziemy z mezem specjalnie na te zupke.Niebo w gebie.

  21. marek
    18 października 2011 at 10:04 Odpowiedz

    a jaki ser jest najlepszy do tej zupy?

  22. misiek
    28 maja 2012 at 10:15 Odpowiedz

    Wczoraj wróciłem z trzydniowego wypadu do Czech, oczywiście czosnkowa była codziennie!!! Zawsze będąc w Czechach czy na Słowacji muszę zjeść czosnkową – do oporu ile dam radę.

  23. siaki
    5 września 2012 at 18:58 Odpowiedz

    pierwszy raz slysze zeby tam jajko bylo, lostatnio jadlem cesnkova w Czechach, i tam bylo cos takiego ciagnacego sie ale wygaldalo i smakowalo jak ser zolty… jak takie jajko w tej zupie wyglada i smakuje w ej zupie ? rozpuszcza sie ??

  24. siaki
    5 września 2012 at 21:53 Odpowiedz

    pierwszy raz slysze zeby tam jajko bylo, lostatnio jadlem cesnkova w Czechach, i tam bylo cos takiego ciagnacego sie ale wygaldalo i smakowalo jak ser zolty… jak takie jajko w tej zupie wyglada i smakuje w ej zupie ? rozpuszcza sie ??

  25. RAFAL
    2 października 2012 at 20:57 Odpowiedz

    NA SŁOWACJI DODAJĄ JAJKO , A ŻÓŁTKO PŁYWA SUROWE , W CAŁOŚCI NA POWIERZCHNI

  26. Asia
    20 października 2012 at 12:35 Odpowiedz

    jajko jest konieczne, jak i kminek. zupka jest pyszna

  27. andrzej
    17 lutego 2013 at 19:27 Odpowiedz

    jajko wbija się do wrzącej zupy dopiero co wlanej do bulionerki tak aby po chwili lekko się ścieło

Zostaw komentarz.

*