Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

2 przepisy na zupy na ochłodę wg. szefa kuchni Marco Ghia!

2 przepisy na zupy na ochłodę wg. szefa kuchni Marco Ghia!

Radzimy, jak prawidłowo przechowywać żywność w lodówce!

Radzimy, jak prawidłowo przechowywać żywność w lodówce!

ICE TEA brzoskwiniowo-miodowa

ICE TEA brzoskwiniowo-miodowa

Dlaczego warto jeść ryby? Poznaj 7 ważnych powodów

Dlaczego warto jeść ryby? Poznaj 7 ważnych powodów

Domowa babka makowa z lukrem

Domowa babka makowa z lukrem

Superfoods – co to jest i jakie ma zalety?

Superfoods – co to jest i jakie ma zalety?

Koktajl z arbuza i czerwonych porzeczek

Koktajl z arbuza i czerwonych porzeczek

Jak sprzątać w kuchni – 10 sprytnych sposobów

Jak sprzątać w kuchni – 10 sprytnych sposobów

Sałatka z czerwonej kapusty i zielonych warzyw

Sałatka z czerwonej kapusty i zielonych warzyw

Truskawkowy shake w wersji FIT

Truskawkowy shake w wersji FIT

11 niesamowitych pomysłów na wykorzystanie odpadków kuchennych

11 niesamowitych pomysłów na wykorzystanie odpadków kuchennych

Produkty spożywcze, które niekorzystnie wpływają na nasze włosy

Produkty spożywcze, które niekorzystnie wpływają na nasze włosy

Pomysł na słodkie śniadanie: domowe gofry!

Pomysł na słodkie śniadanie: domowe gofry!

8 pomysłów na drugie śniadanie, które możesz zabrać do pracy!

8 pomysłów na drugie śniadanie, które możesz zabrać do pracy!

Brukselka – dlaczego powinniśmy ją jeść?

Brukselka – dlaczego powinniśmy ją jeść?

Zupa krem z pieczarek i ziemniaków

Zupa krem z pieczarek i ziemniaków

Mrożone piure z dyni

Dynia jest wspaniałą podstawą wielu potraw. Świeża dostępna jest niestety tylko przez dwa - trzy miesiące. Czemu jednak nie rozkoszować się jej smakiem przez cały rok?

czas: 30 minut

składniki:

dynia
1 łyżka oleju
sól, pieprz

przyrządzanie:

Dynię umyć, pokroić na ćwiartki, a jeśli jest większa – na ósemki. Dokładnie wydrążyć środek z nasionami. Pozostały miąższ cienko obrać ze skórki, a następnie poklroić na mniej więcej centymenrowe kawałki. W dużym rondlu rozgrzać olej i na niezbyt gorący wrzucić dynię. Podlać wodą i dusić na małym ogniu do miękkości. Delikatnie przyprawić solą i pieprzem, a gdy ostygnie – zmiksować. Tak przygotowane piure wkładać do plastikowych pojemników lub torebek do mrożonek i – gdy jest zupełnie zimne- zamarażać. Mrożonkę można przechowywać co najmniej przez kilka miesięcy, a po rozmrożeniu używać do sosów, nadzienia, zapiekanek czy zup.

Podobne artykuły

4 Komentarzy

  1. cebulka
    11 października 2006 at 13:26 Odpowiedz

    czy można takie piure wsadzzić gorące do słoików? [niestety mam malutki zamrażarnik]

  2. bamoka49
    13 listopada 2006 at 18:24 Odpowiedz

    ależ oczywiście; postępuję tak z wieloma gotowymi potrawami również z innych warzyw

  3. tera
    26 listopada 2006 at 10:53 Odpowiedz

    Mozna wlozyc gorace do sloika i jeszcze dla pewnosci zapiec przez chwile w piekarniku

  4. anga
    23 maja 2007 at 19:00 Odpowiedz

    Na tarce o grubych oczkach zcieram miąższ dyni, wkładam np. do pustego pojemniczka po margarynie i …. do zamrażalnika. Wykorzystuję do różnych potraw i ciast.

Zostaw komentarz.

*