Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Ciasto bananowe

Ciasto bananowe

Makaron penne zapiekany ze szpinakiem

Makaron penne zapiekany ze szpinakiem

Bakłażan zapiekany z kozim serem

Bakłażan zapiekany z kozim serem

Serduszkowe ciasteczka przekładane kremem waniliowym

Serduszkowe ciasteczka przekładane kremem waniliowym

Kwiatek z jajka sadzonego i warzyw

Kwiatek z jajka sadzonego i warzyw

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Tradycyjna japońska zupa MISO

Tradycyjna japońska zupa MISO

Perfekcyjny stek z polędwicy wołowej

Perfekcyjny stek z polędwicy wołowej

Purée z koperkiem

Purée z koperkiem

Domowe lody z nutellą

Domowe lody z nutellą

Sałatka z awokado i szpinakiem

Sałatka z awokado i szpinakiem

Owsianka z owocami sezonowymi

Owsianka z owocami sezonowymi

Chlebek bananowy

Chlebek bananowy

Soczysty kurczak w sezamie

Soczysty kurczak w sezamie

Sernik waniliowy na orzechowym spodzie

Sernik waniliowy na orzechowym spodzie

Biszkopt z polewą krówkową i orzechami ziemnymi

Biszkopt z polewą krówkową i orzechami ziemnymi

Mrożone piure z dyni

Dynia jest wspaniałą podstawą wielu potraw. Świeża dostępna jest niestety tylko przez dwa - trzy miesiące. Czemu jednak nie rozkoszować się jej smakiem przez cały rok?

czas: 30 minut

składniki:

dynia
1 łyżka oleju
sól, pieprz

przyrządzanie:

Dynię umyć, pokroić na ćwiartki, a jeśli jest większa – na ósemki. Dokładnie wydrążyć środek z nasionami. Pozostały miąższ cienko obrać ze skórki, a następnie poklroić na mniej więcej centymenrowe kawałki. W dużym rondlu rozgrzać olej i na niezbyt gorący wrzucić dynię. Podlać wodą i dusić na małym ogniu do miękkości. Delikatnie przyprawić solą i pieprzem, a gdy ostygnie – zmiksować. Tak przygotowane piure wkładać do plastikowych pojemników lub torebek do mrożonek i – gdy jest zupełnie zimne- zamarażać. Mrożonkę można przechowywać co najmniej przez kilka miesięcy, a po rozmrożeniu używać do sosów, nadzienia, zapiekanek czy zup.

Podobne artykuły

4 Komentarzy

  1. cebulka
    11 października 2006 at 13:26 Odpowiedz

    czy można takie piure wsadzzić gorące do słoików? [niestety mam malutki zamrażarnik]

  2. bamoka49
    13 listopada 2006 at 18:24 Odpowiedz

    ależ oczywiście; postępuję tak z wieloma gotowymi potrawami również z innych warzyw

  3. tera
    26 listopada 2006 at 10:53 Odpowiedz

    Mozna wlozyc gorace do sloika i jeszcze dla pewnosci zapiec przez chwile w piekarniku

  4. anga
    23 maja 2007 at 19:00 Odpowiedz

    Na tarce o grubych oczkach zcieram miąższ dyni, wkładam np. do pustego pojemniczka po margarynie i …. do zamrażalnika. Wykorzystuję do różnych potraw i ciast.

Zostaw komentarz.

*