Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

ZIELONY SZEJK OWSIANY

ZIELONY SZEJK OWSIANY

Placek z pistacjami i limonką

Placek z pistacjami i limonką

SAŁATKA W 5 MINUT – CIECIERZYCA, ZIEMNIAK, POMIDORY

SAŁATKA W 5 MINUT – CIECIERZYCA, ZIEMNIAK, POMIDORY

Mus cytrynowy z polewą wiśniową

Mus cytrynowy z polewą wiśniową

Kruche ciasto cytrynowe

Kruche ciasto cytrynowe

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem

Tradycyjna wołowina w sosie własnym

Tradycyjna wołowina w sosie własnym

Smażone banany z pomarańczą i migdałami

Smażone banany z pomarańczą i migdałami

TANIE DANIE – MAKARON Z JABŁKAMI

TANIE DANIE – MAKARON Z JABŁKAMI

Zupa krem z cukinii i marchewki

Zupa krem z cukinii i marchewki

DOMOWA, AROMATYCZNA SZYNKA DO KANAPEK

DOMOWA, AROMATYCZNA SZYNKA DO KANAPEK

Babeczki kawowe

Babeczki kawowe

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i fetą

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i fetą

Naleśniki z pieczarkami

Naleśniki z pieczarkami

Sos z sera pleśniowego do chipsów

Sos z sera pleśniowego do chipsów

8 pomysłów na dania z wykorzystaniem BROKUŁA!

8 pomysłów na dania z wykorzystaniem BROKUŁA!

Mrożone piure z dyni

Dynia jest wspaniałą podstawą wielu potraw. Świeża dostępna jest niestety tylko przez dwa - trzy miesiące. Czemu jednak nie rozkoszować się jej smakiem przez cały rok?

czas: 30 minut

składniki:

dynia
1 łyżka oleju
sól, pieprz

przyrządzanie:

Dynię umyć, pokroić na ćwiartki, a jeśli jest większa – na ósemki. Dokładnie wydrążyć środek z nasionami. Pozostały miąższ cienko obrać ze skórki, a następnie poklroić na mniej więcej centymenrowe kawałki. W dużym rondlu rozgrzać olej i na niezbyt gorący wrzucić dynię. Podlać wodą i dusić na małym ogniu do miękkości. Delikatnie przyprawić solą i pieprzem, a gdy ostygnie – zmiksować. Tak przygotowane piure wkładać do plastikowych pojemników lub torebek do mrożonek i – gdy jest zupełnie zimne- zamarażać. Mrożonkę można przechowywać co najmniej przez kilka miesięcy, a po rozmrożeniu używać do sosów, nadzienia, zapiekanek czy zup.

loading...