Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Bazyliowe naleśniki ze szpinakiem i serem feta

Bazyliowe naleśniki ze szpinakiem i serem feta

Paella z owocami morza

Paella z owocami morza

Brownie cupcakes z suszonymi malinami

Brownie cupcakes z suszonymi malinami

Drożdżowe bułeczki z czekoladą i z rodzynkami

Drożdżowe bułeczki z czekoladą i z rodzynkami

7 niezwykłych ciekawostek o ANANASIE

7 niezwykłych ciekawostek o ANANASIE

Ciasto drożdżowe z makiem i śliwkami

Ciasto drożdżowe z makiem i śliwkami

Czekoladowe muffinki z serkiem mascarpone

Czekoladowe muffinki z serkiem mascarpone

Propozycja na świąteczny stół: JAJKA FASZEROWANE

Propozycja na świąteczny stół: JAJKA FASZEROWANE

Ciasteczka karmelowe

Ciasteczka karmelowe

Makaron z indykiem i rodzynkami

Makaron z indykiem i rodzynkami

Sałatka z paluszkami krabowymi

Sałatka z paluszkami krabowymi

Lody z truskawkami w occie balsamicznym

Lody z truskawkami w occie balsamicznym

Targi WARSZAWSKI SMAK – WIOSNA już w tę niedzielę!

Targi WARSZAWSKI SMAK – WIOSNA już w tę niedzielę!

Babeczki ziemniaczane z tymiankiem

Babeczki ziemniaczane z tymiankiem

Delikatny krem z mango i awokado

Delikatny krem z mango i awokado

Idealna na kanapki – pasta z kaszy gryczanej

Idealna na kanapki – pasta z kaszy gryczanej

Mrożone piure z dyni

Dynia jest wspaniałą podstawą wielu potraw. Świeża dostępna jest niestety tylko przez dwa - trzy miesiące. Czemu jednak nie rozkoszować się jej smakiem przez cały rok?

czas: 30 minut

składniki:

dynia
1 łyżka oleju
sól, pieprz

przyrządzanie:

Dynię umyć, pokroić na ćwiartki, a jeśli jest większa – na ósemki. Dokładnie wydrążyć środek z nasionami. Pozostały miąższ cienko obrać ze skórki, a następnie poklroić na mniej więcej centymenrowe kawałki. W dużym rondlu rozgrzać olej i na niezbyt gorący wrzucić dynię. Podlać wodą i dusić na małym ogniu do miękkości. Delikatnie przyprawić solą i pieprzem, a gdy ostygnie – zmiksować. Tak przygotowane piure wkładać do plastikowych pojemników lub torebek do mrożonek i – gdy jest zupełnie zimne- zamarażać. Mrożonkę można przechowywać co najmniej przez kilka miesięcy, a po rozmrożeniu używać do sosów, nadzienia, zapiekanek czy zup.

Podobne artykuły

4 Komentarzy

  1. cebulka
    11 października 2006 at 13:26 Odpowiedz

    czy można takie piure wsadzzić gorące do słoików? [niestety mam malutki zamrażarnik]

  2. bamoka49
    13 listopada 2006 at 18:24 Odpowiedz

    ależ oczywiście; postępuję tak z wieloma gotowymi potrawami również z innych warzyw

  3. tera
    26 listopada 2006 at 10:53 Odpowiedz

    Mozna wlozyc gorace do sloika i jeszcze dla pewnosci zapiec przez chwile w piekarniku

  4. anga
    23 maja 2007 at 19:00 Odpowiedz

    Na tarce o grubych oczkach zcieram miąższ dyni, wkładam np. do pustego pojemniczka po margarynie i …. do zamrażalnika. Wykorzystuję do różnych potraw i ciast.

Zostaw komentarz.

*