Polecamy

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Polacy wolą tradycję!

Polacy wolą tradycję!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Och, Pan Karczoch

Och, Pan Karczoch

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Wygraj album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Wygraj album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Festiwal Chleba w Wypiekach Kultury już w ten weekend

Festiwal Chleba w Wypiekach Kultury już w ten weekend

Mini kokardki z kremem dyniowym i pomidorami o posmaku bazylii

Mini kokardki z kremem dyniowym i pomidorami o posmaku bazylii

Penne Rigate z dynią, boczkiem i octem balsamicznym

Penne Rigate z dynią, boczkiem i octem balsamicznym

Sok z buraka – zdrowie i uroda w szklance!

Sok z buraka – zdrowie i uroda w szklance!

Pachnący Ryż Jaśminowy

Pachnący Ryż Jaśminowy

Rusza Bacardi Legacy Cocktail Competition 2015

Rusza Bacardi Legacy Cocktail Competition 2015

Oliwkowe złoto – rośnie sprzedaż hiszpańskich oliwek

Oliwkowe złoto – rośnie sprzedaż hiszpańskich oliwek

Nalewka mandarynkowa

Mandarynkówka to mocno rozgrzewający trunek, który - ze względu na wspaniały aromat - doskonale poprawia humor.

czas: 16 dni

składniki:
5 dag suszonej skórki z mandarynek
20 dag cukru
0,5 l spirytusu

przyrządzanie:

Skórki z mandarynek wrzucić do słoja i zalać spirytusem. Po zakręceniu odstawić słoik na dwa dni w ciepłe miejsce, by następnie zlać płyn do butelki.
Przygotować syrop z cukru i szklanki gorącej wody. Potem, cały czas mieszając, stopniowo dolewać nalewkę. Następnie zlać do butelek i odstawić na dwa tygodnie. Na koniec przefiltrować z osadu.

uwagi:
Nalewkę, w celu złagodzenia mocy, można podawać na kilku kostkach lodu.

Podobne artykuły

29 Komentarzy

  1. drazel
    26 listopada 2005 at 09:52 Odpowiedz

    a co można zrobić z pozostałymi skórkami, przesiąkniętymi spirytusem?

  2. Palce_lizać
    26 listopada 2005 at 11:33 Odpowiedz

    Jak do tej pory nic nam nie przyszło do głowy, ale będziemy i wdzięczni za pomysły i sami będziemy też kombinować.

  3. ohtar
    28 listopada 2005 at 17:13 Odpowiedz

    a skórki można dodać do ciasta

  4. drazel
    7 grudnia 2005 at 17:16 Odpowiedz

    ale jak np zalałem je wodą i puściły spirytu, to można to to co powstało pic? podsypałem dodatkowo cukrem…

  5. Palce_lizać
    7 grudnia 2005 at 20:32 Odpowiedz

    Teraz musisz się już kierować własnym smakiem. Idź za wskazówkami swego podniebienia…

  6. M.B.
    20 grudnia 2005 at 10:15 Odpowiedz

    moja wina spróbowałem bez cukru… strasznie gorzka… mam nadzieję, ze cukier złagodzi sprawę:)

  7. johnny40
    23 grudnia 2005 at 20:53 Odpowiedz

    drazel ze skórek zrób konfiturę coś pysznego

  8. J-54
    24 kwietnia 2006 at 20:15 Odpowiedz

    Zamiast cukru spróbujcie z miodem. Super

  9. pikołak
    1 września 2006 at 20:38 Odpowiedz

    ile taka nalewka moze stac jak sie ja przechowuje :)

  10. Palce_lizać
    2 września 2006 at 12:32 Odpowiedz

    Nalewki można przechowywać bardzo długo – latami – większość im starsza, tym lepsza

  11. spirek
    13 września 2006 at 13:14 Odpowiedz

    jest tyle dobrych nalewek, ale skąd wziąść tyle spirytusu, ktory jest taki drogi?albo zrobic bimberek(ale juz smak nie ten) albo kupic z przemytu 5 ltr. i bedzie:-)

  12. seba
    14 grudnia 2006 at 20:52 Odpowiedz

    no dobra a ile tej wody ma byc ile tego syropu wlac nie napisales proporcji :(

  13. rocky
    3 marca 2007 at 11:45 Odpowiedz

    J-54 a ile mniej wiecej tego miodu ??????????????????????????????

  14. DoMaT
    21 marca 2007 at 17:51 Odpowiedz

    Eee… a skąd wziąc ta skorke z mandarynek??

  15. janek
    16 listopada 2007 at 05:11 Odpowiedz

    Robie podobna uzywajac skorek z pomaranczy, po odkrojeniu bialej czesci (im mniej bialej \”waty\” tym bardziej klarowna). Podobne do Grand Marnier – moja slodsza i mocniejsza w\\g znawcy lapsza

  16. janek
    17 listopada 2007 at 00:17 Odpowiedz

    zapomnialem wspomniec, ze zostawiam skorki w spirytusie na kilka tygodni (czasami zlewam spirytus i zalewam nim nowe skorki). Ciekawostka ktorej przyczyny nie znam: po ostatecznym zlaniu wywar spirytusowy jest klarowny, po dodaniu rozczynu cukru zrobi sie metny, po nastepnych kilku dniach rozwarstwi sie i dolna czesc bedzie klarowna, ale jak ja uzyskac nie majac lejka z zaworem tego juz nie wiem.

  17. funia
    2 marca 2008 at 17:58 Odpowiedz

    a jak się robi konfiturę z tych skórek?

  18. ***
    11 maja 2008 at 21:06 Odpowiedz

    a ile cukru??

  19. ghousik
    17 listopada 2008 at 17:23 Odpowiedz

    seba czytaj uwaznie:) szklanka gorącej wody…wszystko masz w przepisie

  20. ryzyk fizyk
    27 października 2009 at 19:12 Odpowiedz

    @janek

    pamiętaj chemiku młody, zawsze lej kwas do wody. Wlanie wody do alkoholu powoduje zmętnienie roztworu. Dlatego właśnie chemia i fizyka powinny być obowiązkowe.

  21. chrem
    2 grudnia 2009 at 12:14 Odpowiedz

    spirek ty chcesz sie nawalić czy degustować

  22. wiechna
    4 grudnia 2009 at 17:41 Odpowiedz

    To ile miodu dodaje się zamiast cukru?

  23. szaman
    10 grudnia 2009 at 16:16 Odpowiedz

    zrobiłem ,wypiłem……….coś wspaniałego

  24. lucky
    1 kwietnia 2010 at 13:02 Odpowiedz

    ile cukru???

  25. stefandora
    11 kwietnia 2010 at 18:56 Odpowiedz

    czy ktoś próbował dodać goździk lub dwa?

  26. ziomek
    25 grudnia 2010 at 22:14 Odpowiedz

    jak zrobic ten syrop?

  27. czesio
    16 lutego 2011 at 10:45 Odpowiedz

    zrobimy spróbujemy

  28. lemonia
    25 listopada 2011 at 08:56 Odpowiedz

    @ryzyk fizyk alkohol nie jest kwasem.

  29. karolina
    11 grudnia 2011 at 15:56 Odpowiedz

    Po prostu do szklanki goracej wody wsypac cukier i tylko zamieszac?

Zostaw komentarz.

*