Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Znasz przepis, który jest PalceLizać? – Pochwal się nim i wygrywaj nagrody!

Znasz przepis, który jest PalceLizać? – Pochwal się nim i wygrywaj nagrody!

Moda na gotowanie a branża gastronomiczna

Moda na gotowanie a branża gastronomiczna

Zdrowa dieta vs. brak czasu – jak uniknąć pułapek fast-foodu w pracy?

Zdrowa dieta vs. brak czasu – jak uniknąć pułapek fast-foodu w pracy?

Tatar wołowy

Tatar wołowy

Kutia – najlepszy wigilijny deser

Kutia – najlepszy wigilijny deser

Pierogi na słodko z suszonymi śliwkami

Pierogi na słodko z suszonymi śliwkami

Ciasteczka z czekoladą – nie tylko dla Mikołaja

Ciasteczka z czekoladą – nie tylko dla Mikołaja

Wigilijny karp z cytrusami

Wigilijny karp z cytrusami

Kolorowy lukier

Kolorowy lukier

Kapusta wigilijna z grzybami

Kapusta wigilijna z grzybami

Domowy burger z indyka

Domowy burger z indyka

Wigilijna zupa grzybowa z suszonych prawdziwków

Wigilijna zupa grzybowa z suszonych prawdziwków

Kuchenne triki: domowa przyprawa do piernika

Kuchenne triki: domowa przyprawa do piernika

Wigilijny kompot z suszu

Wigilijny kompot z suszu

Świąteczne pierniczki

Świąteczne pierniczki

Kuchenne triki: domowy cukier waniliowy

Kuchenne triki: domowy cukier waniliowy

Nalewka mandarynkowa

Mandarynkówka to mocno rozgrzewający trunek, który - ze względu na wspaniały aromat - doskonale poprawia humor.

czas: 16 dni

składniki:
5 dag suszonej skórki z mandarynek
20 dag cukru
0,5 l spirytusu

przyrządzanie:

Skórki z mandarynek wrzucić do słoja i zalać spirytusem. Po zakręceniu odstawić słoik na dwa dni w ciepłe miejsce, by następnie zlać płyn do butelki.
Przygotować syrop z cukru i szklanki gorącej wody. Potem, cały czas mieszając, stopniowo dolewać nalewkę. Następnie zlać do butelek i odstawić na dwa tygodnie. Na koniec przefiltrować z osadu.

uwagi:
Nalewkę, w celu złagodzenia mocy, można podawać na kilku kostkach lodu.

» Sprawdź jak uniknąć pułapek fast food'u!

loading...

Podobne artykuły

29 Komentarzy

  1. drazel
    26 listopada 2005 at 09:52 Odpowiedz

    a co można zrobić z pozostałymi skórkami, przesiąkniętymi spirytusem?

  2. Palce_lizać
    26 listopada 2005 at 11:33 Odpowiedz

    Jak do tej pory nic nam nie przyszło do głowy, ale będziemy i wdzięczni za pomysły i sami będziemy też kombinować.

  3. ohtar
    28 listopada 2005 at 17:13 Odpowiedz

    a skórki można dodać do ciasta

  4. drazel
    7 grudnia 2005 at 17:16 Odpowiedz

    ale jak np zalałem je wodą i puściły spirytu, to można to to co powstało pic? podsypałem dodatkowo cukrem…

  5. Palce_lizać
    7 grudnia 2005 at 20:32 Odpowiedz

    Teraz musisz się już kierować własnym smakiem. Idź za wskazówkami swego podniebienia…

  6. M.B.
    20 grudnia 2005 at 10:15 Odpowiedz

    moja wina spróbowałem bez cukru… strasznie gorzka… mam nadzieję, ze cukier złagodzi sprawę:)

  7. johnny40
    23 grudnia 2005 at 20:53 Odpowiedz

    drazel ze skórek zrób konfiturę coś pysznego

  8. J-54
    24 kwietnia 2006 at 20:15 Odpowiedz

    Zamiast cukru spróbujcie z miodem. Super

  9. pikołak
    1 września 2006 at 20:38 Odpowiedz

    ile taka nalewka moze stac jak sie ja przechowuje :)

  10. Palce_lizać
    2 września 2006 at 12:32 Odpowiedz

    Nalewki można przechowywać bardzo długo – latami – większość im starsza, tym lepsza

  11. spirek
    13 września 2006 at 13:14 Odpowiedz

    jest tyle dobrych nalewek, ale skąd wziąść tyle spirytusu, ktory jest taki drogi?albo zrobic bimberek(ale juz smak nie ten) albo kupic z przemytu 5 ltr. i bedzie:-)

  12. seba
    14 grudnia 2006 at 20:52 Odpowiedz

    no dobra a ile tej wody ma byc ile tego syropu wlac nie napisales proporcji :(

  13. rocky
    3 marca 2007 at 11:45 Odpowiedz

    J-54 a ile mniej wiecej tego miodu ??????????????????????????????

  14. DoMaT
    21 marca 2007 at 17:51 Odpowiedz

    Eee… a skąd wziąc ta skorke z mandarynek??

  15. janek
    16 listopada 2007 at 05:11 Odpowiedz

    Robie podobna uzywajac skorek z pomaranczy, po odkrojeniu bialej czesci (im mniej bialej \”waty\” tym bardziej klarowna). Podobne do Grand Marnier – moja slodsza i mocniejsza w\\g znawcy lapsza

  16. janek
    17 listopada 2007 at 00:17 Odpowiedz

    zapomnialem wspomniec, ze zostawiam skorki w spirytusie na kilka tygodni (czasami zlewam spirytus i zalewam nim nowe skorki). Ciekawostka ktorej przyczyny nie znam: po ostatecznym zlaniu wywar spirytusowy jest klarowny, po dodaniu rozczynu cukru zrobi sie metny, po nastepnych kilku dniach rozwarstwi sie i dolna czesc bedzie klarowna, ale jak ja uzyskac nie majac lejka z zaworem tego juz nie wiem.

  17. funia
    2 marca 2008 at 17:58 Odpowiedz

    a jak się robi konfiturę z tych skórek?

  18. ***
    11 maja 2008 at 21:06 Odpowiedz

    a ile cukru??

  19. ghousik
    17 listopada 2008 at 17:23 Odpowiedz

    seba czytaj uwaznie:) szklanka gorącej wody…wszystko masz w przepisie

  20. ryzyk fizyk
    27 października 2009 at 19:12 Odpowiedz

    @janek

    pamiętaj chemiku młody, zawsze lej kwas do wody. Wlanie wody do alkoholu powoduje zmętnienie roztworu. Dlatego właśnie chemia i fizyka powinny być obowiązkowe.

  21. chrem
    2 grudnia 2009 at 12:14 Odpowiedz

    spirek ty chcesz sie nawalić czy degustować

  22. wiechna
    4 grudnia 2009 at 17:41 Odpowiedz

    To ile miodu dodaje się zamiast cukru?

  23. szaman
    10 grudnia 2009 at 16:16 Odpowiedz

    zrobiłem ,wypiłem……….coś wspaniałego

  24. lucky
    1 kwietnia 2010 at 13:02 Odpowiedz

    ile cukru???

  25. stefandora
    11 kwietnia 2010 at 18:56 Odpowiedz

    czy ktoś próbował dodać goździk lub dwa?

  26. ziomek
    25 grudnia 2010 at 22:14 Odpowiedz

    jak zrobic ten syrop?

  27. czesio
    16 lutego 2011 at 10:45 Odpowiedz

    zrobimy spróbujemy

  28. lemonia
    25 listopada 2011 at 08:56 Odpowiedz

    @ryzyk fizyk alkohol nie jest kwasem.

  29. karolina
    11 grudnia 2011 at 15:56 Odpowiedz

    Po prostu do szklanki goracej wody wsypac cukier i tylko zamieszac?

Zostaw komentarz.

*