Polecamy

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Polacy wolą tradycję!

Polacy wolą tradycję!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Och, Pan Karczoch

Och, Pan Karczoch

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Wygraj album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Wygraj album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Festiwal Chleba w Wypiekach Kultury już w ten weekend

Festiwal Chleba w Wypiekach Kultury już w ten weekend

Mini kokardki z kremem dyniowym i pomidorami o posmaku bazylii

Mini kokardki z kremem dyniowym i pomidorami o posmaku bazylii

Penne Rigate z dynią, boczkiem i octem balsamicznym

Penne Rigate z dynią, boczkiem i octem balsamicznym

Sok z buraka – zdrowie i uroda w szklance!

Sok z buraka – zdrowie i uroda w szklance!

Pachnący Ryż Jaśminowy

Pachnący Ryż Jaśminowy

Nalewka z czarnego bzu

Aromatyczna i pełna witamin nalewka z owoców czarnego bzu - ma przepiękny kolor i jeszcze lepszy zapach!

przepis z kuchni: polskiej

czas: 30 minut + 2 miesiące dojrzewania

składniki:
1 i 1/2 kg owoców czarnego bzu
3 i 1/2 litra wody
400 sztuk liści wiśni
1 litr spirytusu
2 kg cukru
50 g kwasku cytrynowego ( 2 i 1/2 torebki)

przyrządzanie:

Owoce bzu zagaotować z liśćmi wiśni. Odcedzić przez sito , wystudzić , dodać 2 kg cukru,1 litr spirytusu i kwasek cytrynowy. Wymieszać i zlać do butelek. Odstawić na minimum 2 miesiące.

Podobne artykuły

33 Komentarzy

  1. bb
    5 lutego 2010 at 12:47 Odpowiedz

    przy takiej ilosci wody to bedze kompot a nie nalewka

  2. dl
    23 sierpnia 2010 at 11:02 Odpowiedz

    czy można zrobić nalewkę z zamrożonych owocow czarnego bzu

  3. dl
    27 sierpnia 2010 at 09:34 Odpowiedz

    czy można zrobić nalewke z zamrozonych owoców czarnego bzu lub aroni

  4. wojtekCK
    18 września 2010 at 09:11 Odpowiedz

    Każda nalewka powinna być minimum 50-60 procentowa(robię takie od lat), reszta to napoje alkoholowe

  5. tom
    5 października 2010 at 14:11 Odpowiedz

    Tak można robić nalewki z mrożonych owoców.

  6. bombaj
    29 sierpnia 2011 at 14:00 Odpowiedz

    Ta woda to do gotowania chyba tylko

  7. jawa
    5 września 2011 at 09:25 Odpowiedz

    słyszałam ,że nalewki z czarnego bzu się nie robi bo jest szkodliwa

  8. st@chemik
    11 września 2011 at 00:41 Odpowiedz

    OWOCE BZU CZARNEGO -LEKARSKIEGO muszą być kompletnie dojrzałe /poznacie wtedy gdy jedza je ptaki/ BEZ SZYPUŁEK
    zielone sa TRUJĄCE !

  9. stary
    11 września 2011 at 00:46 Odpowiedz

    wojtek CK [całkiem kopnięty?] Nalewki mogą mieć MAX 40%v/v alkoholu !!!
    reszta to [powyżej] to berbelucha podrobiona soczkiem ! NAWET TATA z MAMĄ MA TYLKO
    96:2 v/v %

  10. O.o
    12 września 2011 at 15:54 Odpowiedz

    Od kiedy kompot robi się ze spirytusem? : o

  11. m
    15 września 2011 at 22:33 Odpowiedz

    ja według tego przepisu to robie nalewke ale z aronii i rzeczywiscie nie jest mocna mimo ze dodaje troche mniej wody- taka babska , ale dobra

  12. stary
    29 września 2011 at 23:28 Odpowiedz

    Oczywiście ,można z mrożonych /nawet lepsza/ tylko nie wyciskać by nie popekały owoce [nalewka wytrąca potem szmuc i należy ją z dekantować i filtrować] Cukier i przyprawy smakowe dodajemy po odcedzeniu soku!!!

  13. mg
    19 października 2011 at 19:45 Odpowiedz

    czy można zrobić nalewke z kompotu z czarnego bzu?

  14. ada
    15 stycznia 2012 at 16:28 Odpowiedz

    ja dojżale owoce z czarnego bzu zalewam spirytusem,odstawiam na 6 tygodi,następnie zlewam powstaływywari owoce zalewam płynnym miodem naturalnymi znowu 6 tygodni,po zlaniu powstałej zawartości zalewam pregotowaną letnią wodą na dwa,trzy tygodnie.Po tym okresie wszystkiepowstałe wywary mieszam i taka nalewka jest najleprzym lekiem na przezjębienia w okresie jeienno zimowym.Najleprza jest w następnym sezonie.Polecam

  15. wankos
    5 czerwca 2012 at 14:58 Odpowiedz

    kiedy owoce czarnego bzu sa dobrze dojrzałe

  16. debesst
    4 września 2012 at 20:50 Odpowiedz

    @wankos
    wtedy kiedy ptaki zaczynają zjadać owoc:)

  17. ree
    16 września 2012 at 00:09 Odpowiedz

    owoce z czarnego bzu muszą być przegotowane aby straciły szkodliwe właściwości .Dlatego nie można zalewać surowych owoców alkoholem

  18. realista
    24 września 2012 at 21:31 Odpowiedz

    to jak w koncu z surowoscią tych owoców??? mogą być surowe czy nie ??? ja najpierw zacząłem robic nalewkę dopiero teraz czytam przepisy ;-/ plan mam taki narwałem okolo 1 Litr owoców zasypałem to okolo 1Kg cukru poczekam az puści sok i wtedy chce zalać spirytem , co Wy na to ?

  19. realista
    24 września 2012 at 21:32 Odpowiedz

    tak też robiłem z jeżyn i jest całkiem ok :-)

  20. radek
    5 października 2012 at 18:42 Odpowiedz

    zagotować to znaczy ile 5 min. wystarczy czy dłużej ,proszę o doradzenie mi. Dzięki.

  21. henryk
    30 stycznia 2013 at 23:23 Odpowiedz

    dojzałe czarne owoce umyte pod gorącą woda, paczkowałem i zamroziłem około m-ca w temp. -19 stop C. Wsypałem do balonu 1kg cukru na 1,5 kg bzu, wymieszałem, po około 2 m-cy miałem juz soczek. Może jest i cos szkodliwy bo nie gotowałem lae po dalszym m-cu stał sie pyszny

  22. nina
    11 sierpnia 2013 at 16:02 Odpowiedz

    Proszę nigdy nie używać surowych owoców bzu, gdyż zawierają szkodliwe substancje.
    Czarny bez należy gotować i to bez pokrywki (pokrywki). Podczas gotowania uwalniają się (wyparowują szkodliwe substancje). Ja zawsze gotuję odkryte przez 15-20 minut, to jestem pewna że wszystko co szkodliwe już na pewno wyparowało. A pozatym w/w przepis jest super , sprawdzony.

  23. polimeria
    1 września 2013 at 00:01 Odpowiedz

    liscie wiśni zostawiamy czy tylko do gotowania?

  24. anna
    3 września 2013 at 11:06 Odpowiedz

    owoce czarnego bzu muszą być gotowane 20 minut to jest ściśle do przestrzegania.Surowe bardzo szkodliwe.Gotuję 20 min,studzę dodaję resztę .Wlewam do butelek i zapominam do św.Bożego Narodzenia

  25. Bartek
    6 września 2013 at 21:01 Odpowiedz

    W tedy kiedy są dobrze ciemne… Dziś robiłem sok z owoców czarnego bzu… Gesty fajny sok… :D polecam do drinków… :D

  26. Andy
    7 września 2013 at 19:52 Odpowiedz

    Szkodliwe substancje zawierają tylko niedojrzałe owoce. Te dojrzałe, czarne są ich pozbawione. Nie trzeba bzu gotować bo traci cenną zawartość. Świetna jest mieszanka nalewki z czarnego bzu i żurawiny. Polecam

  27. o co chodz
    8 września 2013 at 20:59 Odpowiedz

    a jakie to szkodliwe substancje ma czarny bez??? ja na przykład nie dryluje wiśni do nalewek i mają posmak kwasu pruskiego, jem i żyję, mało tego czuję się świetnie…

  28. marian
    17 września 2013 at 19:05 Odpowiedz

    ile litrów z tego wychodzi?

  29. kudłaty
    24 września 2013 at 12:03 Odpowiedz

    przepis wyzej podany jest super.Ja troche mniej spirytusu dodaje.

  30. ryszard
    8 października 2013 at 13:34 Odpowiedz

    najlepsza nalewka bedzie realisty,inne niech sie chowaja ja robie podobnie.Wina nastawiam bledujac same owoce dodaje cukru ,lecz nie tyle co podajecie w przepisach bez sam od siebie jest slodki poco wiec kwasek cytrynowy ? Nikt jeszcze od wina i nalewek sie zatrul , wszystko tylko z umiarem.Pozdrawiam.

  31. Awdxsz3958
    18 listopada 2013 at 13:16 Odpowiedz

    ktoś pyta \”a jakie to szkodliwe substancje ma dziki bez\”. Aby się tego dowiedzieć należy zrobić wino bez obróbki termicznej owoców, a po spożyciu lampki wina napewno się o tym dowie. Osobiście wiele lat temu nie wiedząc o szkodliwych właściwościach dzikiego bzu zrobiłem wino (50 L) wg., własnego pomysłu (wtedy jeszcze nie było komputerów i dostępnej ogólnie wiedzy na ten temat). Winko wyszło wyjątkowo wspaniałe pod każdym względem. Niestety po spożyciu choćby niewielkiej ilości wątroba wychodziła z orbity. niedługo potem gdzieś doczytałem, że to trucizna zwłaszcza w alkoholu. Nie pozostało mi nic innego, jak całość przepuścić przez rurki, co też wyszło z korzyścią zarówno dla zdrowia, jak i ogólnie radosnego samopoczucia. Zatem róbmy wina z tego wspaniałego owocu, ale zawsze obrabiajmy termicznie.

  32. ona
    27 stycznia 2014 at 21:30 Odpowiedz

    jadam surowe z krzaka tyle lat bez efektów ubocznych ale zielonych nie ruszam bo tylko te są trujące, myślę że te osoby co źle wspominają surowe owoce musiały słabo przebrać grona

  33. Sobhanne
    30 sierpnia 2014 at 10:54 Odpowiedz

    Witam, ja do nalewki użyłam 1,5l spirytusu i 0,5l wódki wyszło około 7litrow nalewki. Smak PYCHOTA!!!! I moc nawet nawet :) mega pyszna nie wiem czy doczeka do zimy :D

Zostaw komentarz.

*