Nasze usługi wymagają plików cookie. Korzystając z nich, zgadzasz się na używanie przez nas tych plików. Więcej.
ok

Polecamy

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Pęczak z pesto buraczanym

Pęczak z pesto buraczanym

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Polacy wolą tradycję!

Polacy wolą tradycję!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Och, Pan Karczoch

Och, Pan Karczoch

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Wygraj album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Wygraj album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Ogórki kiszone

Chyba najbardziej popularny u nas sposób przygotowywania przetworów z ogórków

przepis z kuchni: polskiej

czas: 30 minut

składniki:
Na litrowy słoik:
8-9 małych ogórków
2 żabki czosnku
gałązka kopru
mały kawałek korzenia chrzanu
kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
ew. liście wiśni lub winorośli
sól kamienna

przyrządzanie:

Ogórki dokładnie umyć. Ściśle układać pionowo w wyparzonym wcześniej słoiku. Na pierwszej warstwie umieścic przekrojone na pół ząbki czosnku, umyty koper, obrany ze skórki chrzan i ewentualnie 2 -3 liście wiśni lub 1 winorośli, a także ziele angielskie i pieprz. Zalać gorącą wodą (ok. 2 szklanki) wymieszaną z połową łyżeczki soli kamiennej. Mocno zakręcić i odwrócić słoik do góry dnem. następnie pasteryzować przez ok. 15 minut w piekarnik nagrzanym do tempratury 90 stopni.  

Podobne artykuły

220 Komentarzy

  1. szpila
    23 grudnia 2005 at 19:32 Odpowiedz

    spróbujcie na 1l wody 1łyżka soli i 1 łyżeczka cukru.
    sprawdzone, polecam!!!!!

  2. też lubię
    4 stycznia 2006 at 09:59 Odpowiedz

    genialne są właśnie takie ogórki!!

    http://www.sznajder.agro.pl

  3. teresa
    29 marca 2006 at 15:42 Odpowiedz

    pasteryzowac dopiero jak beda ukiszone????
    co zas tyczy przypraw szpila ma racje ,tez tak robie.

  4. aleksandra
    4 czerwca 2006 at 17:15 Odpowiedz

    ja do nich dodaje jeszcze szczypte estragonu, kminek. Na 1l sloik daje 1 lyzke soli + pozostale skladniki. Wystawiam do slonca, do calkowitego ukiszenia. Jak woda sie ustoi, wtedy zanosze do piwnicy. Nie pasteryzuje. Ale ogorki sa super. Bable wychodza nosem. Pychota.

  5. pelcia
    7 lipca 2006 at 14:54 Odpowiedz

    cukru nigdy nie dawalam

  6. konik
    11 lipca 2006 at 14:30 Odpowiedz

    łyżka soli na litr, zgoda, przy czym sól NIE MOŻE być jodowana, bo się robi malownicza pulpa….
    dodaję liście dębu (jędrność), wiśni i czarnej porzeczki, troszkę gorczycy.
    kopru same kwiaty, no a zakręcenie słoików mocno od razu jest najlepszym sposobem na szybkie pozbycie się wszystkiego, gdy słoiki rozwali proces fermentacji….

  7. Basia
    11 lipca 2006 at 15:01 Odpowiedz

    No to jak w koncu…zakręcać na mocno czy nie?

  8. jola
    3 sierpnia 2006 at 17:12 Odpowiedz

    czosnek, koper,chrzan, gorczyca,listek laurowy – i to wystarczy i oczywiscie sol tylko kamienna – smacznego

  9. Ogórak
    8 kwietnia 2007 at 16:06 Odpowiedz

    Spróbujcie dodać na litr wody trochę cukru i łyżkę soli. Najlepiej jest dodać trochę czekolady do słoika, ogórki są wtedy bardziej jędrne.

  10. Ogórak
    8 kwietnia 2007 at 16:08 Odpowiedz

    Spróbujcie dodać na litr wody trochę cukru i łyżkę soli. Najlepiej jest dodać trochę czekolady do słoika, ogórki są wtedy bardziej jędrne.

  11. Ogórak
    8 kwietnia 2007 at 16:09 Odpowiedz

    Spróbujcie dodać na litr wody trochę cukru i łyżkę soli. Najlepiej jest dodać trochę czekolady do słoika, ogórki są wtedy bardziej jędrne.

  12. Magda
    29 kwietnia 2007 at 21:39 Odpowiedz

    ogórki rano zbieram, nim słońce je ogrzeje, najlepiej przed 8 rano. A potem myje i do słoja 3 litrowego, mam dużą rodzinę, liść chrzanu lub korzeń, z mojego ogrodu, liść porzeczki i dębu i wiśni, koper najlepiej korone z nasionami, czasem wykorzystuje zeszłotoczne ususzone, ale staram sie wykorzystać świerze, które stoją w ogrodzie, czosnek, na taką ilość daje od 2 do 4 ząbków, zależy od wielkości, 3 łyżki soli niejodowanej i zimna woda z kranu. Potem odstawiam do pomieszczenia gdzie wypływająca woda nie nie przeszkadza ale słońce nie dociera a temperatura jest duża i po kilki dniach do zimnej piwnicy. Zazwyczaj nie ma lepszych.

  13. mirek
    19 czerwca 2007 at 16:21 Odpowiedz

    ja dodaje kilka lisci ogorecznika – zupelna rewelacja.

  14. myszkamiki6
    29 czerwca 2007 at 13:34 Odpowiedz

    ogorki palce lizac

  15. basia
    14 lipca 2007 at 14:06 Odpowiedz

    nawet nawet

  16. aneta
    16 lipca 2007 at 14:44 Odpowiedz

    zrobiłam:)więc mam nadziej że się udadzą i będą smaczne:)

  17. olga1234
    16 lipca 2007 at 17:39 Odpowiedz

    beznadzieja

  18. goja
    18 lipca 2007 at 16:12 Odpowiedz

    bardzo dobre sa z tymiankiem a j

  19. balbina
    21 lipca 2007 at 22:23 Odpowiedz

    macie racje jak sol to nie jodowana mam ogorki zwlasnej dzialki i ostatnio zrobilam jak zawsze lecz nie mialam innej soli tylko jodowana i po kilku dniach tylko jeden wielki smrod sie roznosil a po ogorkach zostala tylko smierdzaca pulpa

  20. OlaM
    23 lipca 2007 at 19:46 Odpowiedz

    Polecam kiszenie ogórków w baniakach 5 litrowych po wodzie mineralnej. Super sprawa, w zeszłym roku zakisiłam kilkanaście baniaków i wszystkie były pyszne w tym roku ogórki juz zamówione i zbieramy puste baniaki :)

  21. samuel
    24 lipca 2007 at 13:00 Odpowiedz

    A coś do ogóreczka? Dopiero palce lizać!

  22. ksawi
    29 lipca 2007 at 15:31 Odpowiedz

    Wszystko ok. ale ja kiszonych nie pasteryzuje!!!Trzymają się super, zalewam wrzącą zalewą. Oprócz wymienionych dodaje pare ziarenek gorczycy i kawałek papryczki chili.

  23. tomek
    30 lipca 2007 at 09:47 Odpowiedz

    som ok

  24. ksawer
    2 sierpnia 2007 at 11:55 Odpowiedz

    Jak mozna wykorzystac na zime duze ogorki ?

  25. bercia
    2 sierpnia 2007 at 12:47 Odpowiedz

    akurat robie ogorki kiszone i skorzystam waszych rad zobaczymy jakie mi wyjda dzieki

  26. sylvinka
    3 sierpnia 2007 at 09:18 Odpowiedz

    A wiecie, że ja nie daję kopru do słoika tylko gotuję go w solance razem z liściami laurowymi.Mamę zawsze bawi jak ja je robię, ale niestety…..moje ogórki są rozchwytywane przez rodzeństwo i muszę ich robić ok.40kg. na zimę!Udostępnić komuś przepis?

  27. sylwia
    3 sierpnia 2007 at 13:15 Odpowiedz

    chciałabym przepis od sylvinki dzieki

  28. gosia
    4 sierpnia 2007 at 06:37 Odpowiedz

    Ja w tym roku po raz pierwszy wzielam sie za ogorki, czesc na zime zrobilam a na biezaco po dwa sloiczki malosolnych do zjedzenia. Ktos pytal co zrobic z duzymi ogorkami – mozna zrobic tak samo jak kiszone, tylko pokroic w kostke lub zetrzec na tarce – zawekowac i beda w sam raz do zupy ogorkowej albo nadaja sie na salatke jesli ktos chce przepis prosze pisac: gosiulkap@o2.pl temat – ogorki kiszone. Pozdrawiam!

  29. krzysiek
    4 sierpnia 2007 at 13:07 Odpowiedz

    najleprze są ogóry tylko ze szklanej góry

  30. basti s
    4 sierpnia 2007 at 16:06 Odpowiedz

    Jak jestes w Niemcach to musisz dobre 2 lyzki soli dac na liter wody bo ta niemiecka sol jest za slaba.

  31. sylvinka
    8 sierpnia 2007 at 13:34 Odpowiedz

    na 2 kg ogórków
    solanka: 4szk. wody, 6dag soli (tj.3 PŁASKIE łyżki),1.5 łyzki nasion kopru (tzn.ja ucinam kilka szczytków z kopru-nie żałować),2 liście laurowe, kilka ziaren pieprzu.
    Gotować ok.6-8min. od zawrzenia.Ostudzić.
    Tak przygotowaną solanka zalewać ogórki przekładane liśćmi dębu, wiśni (po 2 lub 3),chrzan i nie szczędzę czosneczku- 3 ząbale na duży słoik.
    Nie zakręcam słoików tylko przykrywam ściereczką na 24-36 h. i zakręcam po tym czasie.I już! Są smakowite i chrupiące,a nie miękkie.
    Pozdrawiam

  32. sylvinka
    8 sierpnia 2007 at 13:41 Odpowiedz

    Sylwucha, napisz do mnie na maila bo napisałam Ci ten przepis, ale się nie zamieścił.Teraz nie mam czasu bo jestem w pracy, odpiszę z domu.Pozdrawiam
    sylvinka.s@wp.pl

  33. wanda
    8 sierpnia 2007 at 22:06 Odpowiedz

    Jesli to maja byc zdrowe ogorki to absolutnie nie pasteryzowac!
    Nie powinno sie jesc niczego co jest pasteryzowane!!!!

  34. dziuby
    9 sierpnia 2007 at 21:22 Odpowiedz

    na zime nie można dawać listków wisni

  35. sylvinka
    16 sierpnia 2007 at 16:28 Odpowiedz

    a czemu nie można?Ja daję i jest ok.

  36. ryry
    27 sierpnia 2007 at 15:08 Odpowiedz

    ochydne te ogórki sie zrobiły w przepisie jest na 100% za mało soli

  37. Mika
    5 października 2007 at 13:08 Odpowiedz

    ogórki śą palce lizać to przysmak na śląsku

  38. trhzgv
    28 stycznia 2008 at 10:13 Odpowiedz

    eeeeee ogorkii kisone

  39. artur
    17 lutego 2008 at 19:53 Odpowiedz

    wszystko o.k ale zrobilismy z zona 20 sloikow ogorkow i wszystkie sie zepsuly podejrzewamy ze byly za duzo nawozone jak mozna sobie z tym poradzic

  40. co wy gadacie
    23 lutego 2008 at 10:52 Odpowiedz

    ogury sa pycha kiszone mam swuj wlasny rodzinny przepis ktury jest najlepszy idealne sa
    zwlaaszcza po dodaniu kilka domowych dodatkó w

  41. Olunia
    28 maja 2008 at 14:28 Odpowiedz

    MNIAM

  42. mena
    20 czerwca 2008 at 10:40 Odpowiedz

    Mam od wielu lat sprawdzony przepis.
    Na 1 l wrzącej wody wsypuję czubatą łyżkę soli kamiennej. Ogórki zalewam wrzątkiem i szybko zakręcam. Nie pasteryzuję. Do piwnicy wystawiam po 3 dniach, lekko przekiśnięte.
    Nie ma bata, nie popsują się.

  43. Ania205
    5 lipca 2008 at 14:26 Odpowiedz

    ja pasteryzuję ogórki po 5 dniach jak już odkisną wtedy się nie psują i nie są zbyt kwaśne

  44. kasia jędryszek
    7 lipca 2008 at 14:03 Odpowiedz

    smaczna sama zrobiłam mniam

  45. andzej
    12 lipca 2008 at 12:25 Odpowiedz

    dzieci mi niejedza

  46. marlon
    12 lipca 2008 at 15:00 Odpowiedz

    ja dodaję 1l wody 1łyżkasoli czosnek koper liść chrzanu zalewam zimne zakręcam nie pasteryzuję i do piwnic nie ma lepszych polecam

  47. chantal
    13 lipca 2008 at 17:22 Odpowiedz

    Je dyny sensowny przepis to oczywiście meny idealny moja mama robiła tak przez 40 parę lat i ja od prawie dwudziestu idealny z tym , ze ja kupuje wode w butelkach 5 litowych , nasza jest paskudna pewnie by sie zepsuły i każdy z nas chetnie wypija wodę z pod ogorków

  48. przemo
    13 lipca 2008 at 20:27 Odpowiedz

    w przepisie jest za mało soli ma byc jedna duża kopiasta łyżka na litr!!!

  49. miłośnik kiszońców
    14 lipca 2008 at 21:45 Odpowiedz

    wiece co ludziska, kiszone ogóry lubię odkąd pamiętam. Tak mi teraz do głowy przyszło, że warto by poznać proces kiszenia ogóra od strony jakby tu powiedzieć – technicznej. może to pomoże dobrać optymalny skład przypraw. Czy zachodzi tu fermentacja, ile ona trwa, jakie bakterie powodują zakwaszenie, co daje liść dębu, wiśni, czarnej porzeczki? dlaczego sól jodowana się nie nadaje? czy pasteryzacja zabija \”dobre\” bakterie?Wiecie to piszcie, może jakiś link ktoś ma??
    Pozdrawiam miłośników kiszońców.

  50. moni
    16 lipca 2008 at 20:52 Odpowiedz

    butle 5 l sprawdzaja sie

  51. zonia
    22 lipca 2008 at 21:42 Odpowiedz

    ja robie ten przepis co mena ijest ekstra

  52. desi
    23 lipca 2008 at 10:26 Odpowiedz

    Najlepszy i prosty przepis na ogórki : czosnek ,koper ,chrzan woda sol.I wszystko

  53. Dżaga
    23 lipca 2008 at 13:59 Odpowiedz

    Czy one są naprawde takie smaczne????

  54. beata
    24 lipca 2008 at 16:32 Odpowiedz

    nie zamało soli

  55. wojtek
    26 lipca 2008 at 08:59 Odpowiedz

    z tym piekarnikiem to chyba żarty

  56. smakosz ogurków
    26 lipca 2008 at 10:41 Odpowiedz

    moja rodzina je uwielbia

  57. Rynio
    26 lipca 2008 at 22:30 Odpowiedz

    robie tak samo jak marlon z tym ze dodaję jeszcze na słoik dwa pokrojone ząbki czosnku,są super.

  58. tortilla
    28 lipca 2008 at 09:55 Odpowiedz

    zgadzam sie,ze za molo soli.Poza tym pasteryzacja krotka (jesli w ogole ja stosujemy)w kociolku z woda.

  59. asiulek
    30 lipca 2008 at 07:02 Odpowiedz

    sylvinko chciałabym od ciebie ten przepis na rozchwytywane ogóreczki To jest mój adres e-mail : asiulla92@amorki.pl

  60. lenka
    30 lipca 2008 at 20:49 Odpowiedz

    ogórków kiszonych nie trzeba pasteryzować. Ja zalewam zimną wodą,na 1 litr wody łyżka stołowa soli.

  61. miłośnik kiszońców
    30 lipca 2008 at 22:44 Odpowiedz

    zrobiłem 3 słoiki wg przepisu sylvinki, po tygodniu nie wytrzymałem i otworzyłem jeden(pojawił się już nalot na ogóreczkach, ten właściwy :) ). zajefajne ogóry wyszły!! do każdego słoja wsypałem jeszcze na dno dobrą łyżkę suszonych przypraw do kiszońców- taką z supermarketu, tam jest jeszcze gorczyca. nie miałem w domu niejodowanej soli, to wpakowałem duży kryształ soli z ciechocinka :]. dziś robię kolejnych pięć słoików już na zwykłej soli kamiennej. na zakąskę pod wiadomo co pierwsza klasa! polecam!

  62. arturek45
    31 lipca 2008 at 16:36 Odpowiedz

    Dżaga czy smaczne? to jest rarytas. ambrozja nie jest tak dobra. Najlepiej przed jedzeniem schłodzić w lodowce to robią się twarde

  63. irek
    31 lipca 2008 at 19:00 Odpowiedz

    lenka ma racje ja tak robie i jest oki

  64. maestro
    2 sierpnia 2008 at 14:54 Odpowiedz

    A ile one mają stać tak odwrócone??
    To mój pierwszy raz :)

  65. Jacek
    4 sierpnia 2008 at 10:43 Odpowiedz

    Czy można do słoika z ogórkami dać marchewkę?

  66. lila
    5 sierpnia 2008 at 12:03 Odpowiedz

    lenka ma racje ja tak samo nie pasteryzuje kiszonych i są super

  67. Anetka
    6 sierpnia 2008 at 07:51 Odpowiedz

    ja ogórki zalewam gorącą woda z solą(na 1litr wody 3łyżki soli,zagotować,zalać i gotowe).Nie bawie się w pasteryzacje…

  68. kika
    8 sierpnia 2008 at 09:21 Odpowiedz

    Wiecie co !a ja „kisze ogora”:)) w duzej pplastikowej bance ok 20l,wrzucam tam ogorki ,koper ,chrzan ,liscie chrzanu,przyprawe do ogorkow,czosnek,sol do ogorkow gruba zalewam zimna wodą(na litr wody 1 łyzka soli)zakręcam beczułkę czekam 2 dni i mozna szamac :))))sprawdzone !!! polecam

  69. klaudek
    12 sierpnia 2008 at 18:01 Odpowiedz

    lenka, trzeba ogórki pasteryzować jeśli chce się żeby postały cały rok. Jest większa szansa że się nie zepsują.

  70. truskawa50
    13 sierpnia 2008 at 18:58 Odpowiedz

    mam pytanie jak zrobić ogórki aby wytrzymaly zime ??? zawsze zakręti mają jakieś luzy i kapią

  71. Dana
    15 sierpnia 2008 at 19:33 Odpowiedz

    Anetka, czy Ty jadłaś ogórki z trzema łyżkami soli?
    Zasadą jest 1 łyżka soli na 1 litr wody najbezpiczniej gorącej, po zkęceniu słoika, stawia się go do góry dnem, do wystygnięcia, oczywiście dodając wcześniej przyprawy, o których piszecie. Jeżeli zdarzy się,że z jakiegoś słoika wycieknie woda należy czynnoś powtórzy, zmieniając poktywkę, albo może sie zdarzy, ze słoik jest wyszczerbiony.

  72. bea
    18 sierpnia 2008 at 21:28 Odpowiedz

    Pytacie o duże ogórki.-Ja robię z nich pikle.Obieram, kroję wzdłuż na ćwiartki lub mniejsze paski, wykrawam nasionka i układam wzdłuż w słoikach. Dodaję koper, pieprz. ziele angielskie, listek laurowy, marchewkę pokrojoną w słupki,czosnek,liść lub korzeń chrzanu i zalewam to gorącym płynem:5 szklanek wody+1szklanka octu+1łyżka soli+4łyżki cukru. Pasteryzuję w piekarniku 10-15 minut od zagotowania. Powodzenia.

  73. Mirek
    22 sierpnia 2008 at 14:29 Odpowiedz

    Ja kisze tradycyjnie u zony.

  74. sylwia
    27 sierpnia 2008 at 19:10 Odpowiedz

    jak zrobic ogorki zeby byly dobre robie to pierwszy raz??

  75. Lily
    15 września 2008 at 02:11 Odpowiedz

    Moja mama zawsze dodawala liscie z chrzanu i czarnej porzeczki. pycha

  76. Ryszard
    26 września 2008 at 15:52 Odpowiedz

    Ogórki nie pasteryzowane są po prostu kwaśne. Ogórki pasteryzowane w odpowiednim momencie zachowują nieco słoności. I oto właśnie chodzi !!!. Trudno określić dokładnie moment pasteryzowania. ja robię to wtedy, kiedy kończy się burzliwa fermentacja.

  77. Stasiu
    11 marca 2009 at 08:55 Odpowiedz

    Oto mój rodzinny przepis przekazywany z dziada pradziada: Weź beczkę, nalij wody, dodej soli, możno pieprzu dopier….ć. Nasyp łogórków pod som dekiel, nasodz babe niech zadem przyklepie.

  78. Damin
    15 marca 2009 at 20:34 Odpowiedz

    A moja babka to jeszcze do słoika wkłada kawałek chleba xd, bo mówi że drożdże ulepszają smak ogórów.

  79. Pati
    6 czerwca 2009 at 19:55 Odpowiedz

    Właśnie wypróbowałam ten przepis tylko nie wiem kiedy będe mogla tych ogórkow sprobować.

  80. ela
    25 czerwca 2009 at 23:01 Odpowiedz

    czy ktos wie dlaczego czasami ogorki po wyjeciu ze sloika sa miekkie? co zrobic zeby tak sie nie zdarzylo?

  81. gosposia
    3 lipca 2009 at 21:14 Odpowiedz

    zrobiłam według przepisu tylko mam pytanie w niektórych przepisach piszą aby dodać cukier a tu nie i teraz nie wiem ?

  82. mr_fufu
    8 lipca 2009 at 11:38 Odpowiedz

    Ja kiszę u sąsiadki :P

  83. weronika
    14 lipca 2009 at 20:46 Odpowiedz

    ja jeszcze dodaję liść czosnku

  84. niki
    17 lipca 2009 at 08:54 Odpowiedz

    ja do sloik€w daje jeszcze marchewke pokrojona w plasterki,wygladaja wtedy pieknie w sloiu wraz z ogurkami.polecammm

  85. martys
    21 lipca 2009 at 15:13 Odpowiedz

    Stasiu tu jest najlepszy hahahahahahaha ja daje jeszcze listek laurowy pychota………..

  86. wirki
    27 lipca 2009 at 10:56 Odpowiedz

    Jak długo można przechowywać ogórki przygotowane w ten sposób?

  87. ala
    27 lipca 2009 at 20:31 Odpowiedz

    moim zdaniem to te ogorki nie nadaja sie na zime jako kiszone
    – a dlaczego? mysle ze jest za malo soli to raz , a od kiedy ogorki do kiszenia zalewa sie goraca woda i gotuje przez 15 minut, oczywiscie mozemy zalac goraca woda i odstawic na kilka dni i dopiero zagotowac to rozumiem zeby za mocno nie ukisiyly sie, ale od razu to dziwne troce
    .

  88. andy
    3 sierpnia 2009 at 07:16 Odpowiedz

    Hej Ela nie przejmuj sie , wazne ze przy wkladaniu sa twarde :-)

  89. zojka
    3 sierpnia 2009 at 20:53 Odpowiedz

    nie napisalas ile soli wiec podaje na 2 litry wody 3 lyzki boli

  90. tiki
    4 sierpnia 2009 at 18:31 Odpowiedz

    Lenka i Marlon macie rację. Ogórki nie trzeba pasteryzować. Ważne by słoiki były szczelnie domknięte i nie zawierały soli jodowanej..

  91. ola
    5 sierpnia 2009 at 21:09 Odpowiedz

    co zrobić aby ogórki nie robiły się w środku puste?

  92. emerytka
    5 sierpnia 2009 at 22:27 Odpowiedz

    na jeden litr wody daje jedną lyzke soli i zalewam wrzątkiem i zamykam słoik są ok.

  93. CHLOR
    12 sierpnia 2009 at 20:39 Odpowiedz

    ja dodaje oprocz, soli, kopru, czosnku … itp jeszcze papryke ostra, habanero lub chili

  94. Silacy
    14 sierpnia 2009 at 20:45 Odpowiedz

    b.pyszne dodaje jeszcze do tego papryke i jest super

  95. kuchareczka
    19 sierpnia 2009 at 22:31 Odpowiedz

    najlepsze ogórki z listkiem winogrona :-)

  96. jollla
    22 sierpnia 2009 at 12:17 Odpowiedz

    aby ogórki nie były puste w środku proszę ponakłuwać dwa ,trzy razy wykałaczką albo grubą igła,po umyciu namoczyć na parę godzin w zimnej wodzie

  97. ewa
    3 września 2009 at 11:12 Odpowiedz

    nieprawda zawsze zalewam gorącą wodą zagotowaną zsolą i są super

  98. marta
    5 września 2009 at 10:11 Odpowiedz

    a ja zalewam wodą prosto z kranu i też jest ok :)
    prezciez to wszystko się \”przerobi\’ i naprawde smakuje

  99. pysia
    17 września 2009 at 11:34 Odpowiedz

    Ja dodaje odrobinke pokrajonej na 1 cm. marchewki troche kolorku nie zaszkodzi ,a swoje zrobi, nie pasteryzuje w piekarniku a w wodzie ,jeszcze nigdy sie nie popsuły

  100. Ogarniator
    20 września 2009 at 11:12 Odpowiedz

    Ja czasami jeszcze wrzucam 3 kilo wolframu, palce lizac

  101. nikita666
    22 września 2009 at 23:13 Odpowiedz

    moim zdankiem ,archew to przesada do ogórków konserwowych i owszem ,ale do kiszonek,ja faktycznie zgadzam sie nie pasteryzuje w piekarniku ,lecz w wodzie 25 min,ale ta marchew to przesada

  102. grazyna
    27 września 2009 at 15:39 Odpowiedz

    bardzo dobre

  103. Agnieszka
    27 września 2009 at 20:10 Odpowiedz

    Papryka chyba jalapeno,a nie habanero…ha,ha,ha,ha!!Proponuję liść dębu zamiast wiśni,smakuje odlotowo;)Pozdrawiam Mr.Chlor vel Habanero…ha,ha,ha;)

  104. mb
    1 grudnia 2009 at 15:26 Odpowiedz

    liście z chrzanu, woda z kranu zimna, 1 łyżka soli na 1 l wody – ogórki super

  105. kasica
    17 stycznia 2010 at 00:02 Odpowiedz

    cukier to chyba do ogorkow w occie,a nie do kiszonych?

  106. kakusia
    30 stycznia 2010 at 21:30 Odpowiedz

    a ja nie kisze bo tutaj we wloszech (bolonia)nie ma ogorkow malych do kiszenia i nie ma tez koperku ,no sa ogorki normalne ale nie dobre -ogorki polskie to pycha!!!!

  107. jana
    30 stycznia 2010 at 22:02 Odpowiedz

    a moja mama kisila zawsze w garku glinianym, dodawala koper+czosnek+sol i zalewala przegotowana woda,na ogorkach dawala maly talezyk i kladla w cieplym miejscu, nie pasteryzowala.no i byly wspaniale ,takie naturalne

  108. ~nat
    8 kwietnia 2010 at 07:29 Odpowiedz

    kakusia – to nie były kiszone tylko małosolne…

  109. Bogi
    8 maja 2010 at 08:06 Odpowiedz

    jaką sól używać do kiszenia ogórków ? czy musi być kamienna ? i czy można ją dostać w zwłykłym sklepie ?

  110. MAMCIA
    13 czerwca 2010 at 20:15 Odpowiedz

    I JESLI NIE MA CHRZANU

  111. student
    7 lipca 2010 at 10:44 Odpowiedz

    przesadzacie… ogórki, posolona woda, ogólnie dostepna mieszanka do kiszenia ogorków… wódka i jest impreza.:)

  112. gość
    10 lipca 2010 at 09:46 Odpowiedz

    piszą tu wszyscy ze ni jeden litr wody jedna łyzka soli ja daję zawszsze2,5 i są pyszne

  113. bajka
    11 lipca 2010 at 14:06 Odpowiedz

    Pasteryzować? To jak się ukwaszą???????

  114. bzyku
    12 lipca 2010 at 21:59 Odpowiedz

    ja dzisiaj kupilem gotową zaprawe do ogórków lecz

  115. ivonne
    14 lipca 2010 at 14:50 Odpowiedz

    dobrze tez dodac lisc z selera do ogorkow np po warszawsku ja dodaje rowniez do kiszonych

  116. Rena
    15 lipca 2010 at 19:34 Odpowiedz

    Najlepsze sa ogorki w musztardzie..Zalewa\\1.litr wody 1\\2 kg cukru 3. łyzki soli ,1.szklanka octu ,pare ziarenek pieprzu .lisc laurowy.5.łyzek musztardy sarepskiej.Zagotowac.Ostudzic.Do sloika ;Dwa ząbki czosnku koper ze dwa paseczki obranej marchewki .trocze gorczycy,Ogorki obrac .przekroic na cztery częsci.poukladac w sloiku ,zalac zalewą. zagotowac 3-5 minut.Pychota ! Smacznego.

  117. zimek
    17 lipca 2010 at 14:31 Odpowiedz

    nie no bez ory to jest

  118. kuchcik
    18 lipca 2010 at 19:13 Odpowiedz

    ale brednie, bez wyjątku wszyscy. Ale tak to jest jak każdy laik może w internecie pisać co mu slina….

  119. Karolina
    20 lipca 2010 at 12:12 Odpowiedz

    Ja robie ogórki w ketchupie bardzxo dobre

  120. Mopsik
    21 lipca 2010 at 17:30 Odpowiedz

    Ogórki w musztardzie( przepis Reny) robię od lat.Potwierdzam,bo są pyszne,jak mało które.
    Dodam tylko (Rena na podała),że na tą ilość wody,potrzeba 6 kg ogórków.

  121. ania
    23 lipca 2010 at 12:45 Odpowiedz

    nie podoba mi się ta pasteryzacja.Ja zalewam gorącą wodą z solą i są przepyszne

  122. gość
    25 lipca 2010 at 13:30 Odpowiedz

    ja wogóle nie gotuje wody,dodaje surową i co roku mi wychodzą.

  123. malenka
    27 lipca 2010 at 15:15 Odpowiedz

    niech ktoś da mi odpowiedź ile trzeba dać soli

  124. ONAONA
    27 lipca 2010 at 18:40 Odpowiedz

    5 DKG SOLI NA 1 LITR WODY

  125. aggiee
    29 lipca 2010 at 20:02 Odpowiedz

    moze mi ktos powiedziec ,czy moge dac swiezy koper zamiast suchego?

  126. miki
    2 sierpnia 2010 at 22:10 Odpowiedz

    czy ogórki kiszone się ppasteryzuje???

  127. ell
    4 sierpnia 2010 at 14:29 Odpowiedz

    Wg. tego przepisu 1 łyżka soli jest dodana na 2 litry wody.Wszystkie przepisy mowią o 1 łyżce soli na litr wody.Czy na pewno ogórki udają się, gdy soli dajemy mniej? o ile dobrze pamietam, moja śp. MAMA dodawała do 3 litrów wody łyżkę soli i ogórki były tak aromatyczne, pachniały koprem. Moje mimo różnych prób z solą wychodzą zawsze octowe. Myślę, ze tym razem spróbuję zalewać je inną wodą, bo nasza jest bardzo twarda i osadza się z niej mnóstwo kamienia.

  128. twój nick:
    4 sierpnia 2010 at 17:07 Odpowiedz

    SPRAWDZONY PRZEPIS! A ja robie tak; Ide do zieleniaka kupuję z beki i sa najlepsze.

  129. staszek
    8 sierpnia 2010 at 12:27 Odpowiedz

    ja robię ogórki w spirytusie 90 pro,

  130. Gosia
    8 sierpnia 2010 at 15:06 Odpowiedz

    Ja gotuję ogórki ok. 10 minut i po tygodniu z kilku słoików wycieka! Ręce opadają, już nie wiem,co robić!!

  131. dorin70
    11 sierpnia 2010 at 11:05 Odpowiedz

    Ja daję 1,5 łyżki soli na 1 litr wody i nie pasteryzuję.

  132. znawca
    11 sierpnia 2010 at 12:34 Odpowiedz

    ogórków sie nie pasteryzuje! bo opóźnia to kiszenie,standardowo daje sie dużą łyżke soli na litrowy słoik.

  133. E.
    11 sierpnia 2010 at 13:32 Odpowiedz

    No gdzież Wy chcecie pasteryzować kiszone ogórki?????

  134. gustek
    12 sierpnia 2010 at 22:55 Odpowiedz

    A ja daję 2 łyżki soli na litr wody :)
    Moja babcia tak robiła, moja mama również, więc i ja tak robię! Są pyszniutkie :D

  135. remi
    14 sierpnia 2010 at 23:02 Odpowiedz

    a ja dodaje czasem kawalki tluczonego szkla do kiszonych i podaje je gosciom i je zachwalaja

  136. wampir
    15 sierpnia 2010 at 16:34 Odpowiedz

    pasteryzuje się ogórki godzinę

  137. Adrian
    18 sierpnia 2010 at 02:26 Odpowiedz

    co opis to troche inaczej najlepiej samemu po eksperemyntowac….

    ps. tylko nie biezcie przykladu z REMI

  138. zolwik320
    18 sierpnia 2010 at 11:22 Odpowiedz

    Ludzieeee!!!!
    Pamietajcie kiszonych się broń Boże nie pateryzuje!!!
    Sól obowiązkowo kamienna,woda ciepła ,lub zimna(ja daję oligoceńską)a reszta według fantazij i uznania.
    No oprócz szkła i czekolady ;)

  139. dora
    19 sierpnia 2010 at 13:01 Odpowiedz

    a ja jeszcze dodaję saletrę potasową ok. 1 łyzeczka na 10 l wody z solą, i nie pasteryzuję

  140. elka
    20 sierpnia 2010 at 12:27 Odpowiedz

    do sloika litrowego wkladam ogorki koper czosnek chrzan nastepnie gotuje wode z sola trzeba dobrze wymieszac sól zalewam sloiki goraca woda obracam sloik do gory dnem kisze do5 dni wdomu nastepnie pasteryzuje okolo20-30 minut wynosze do piwnicy sa pyszne

  141. babcia tosia
    20 sierpnia 2010 at 13:23 Odpowiedz

    Standardowo dodaję na każdy litr wody garść rodzynek! Nie żartuje! Ogórki dostają wtedy przepysznego smaku!

  142. Adrian
    31 sierpnia 2010 at 15:34 Odpowiedz

    Cze, zakisilem Ogurki jak napisano,po 2 Tygodniach chcialem je sprubowac, i smakujom gorzko…….co to morze byc?? za wczesnie ??

    Pozdrowienia

  143. nati
    9 września 2010 at 18:26 Odpowiedz

    ja również daję więcej niż jedną łyżkę soli na litr wody i lepiej smakują a poza tym co do pasteryzacji ogórków to słyszałam że powinno się każdy słoik pasteryzować żeby ogórki nie były zbyt kwaśne. W tym roku dopiero będę próbowała z pasteryzacją, mam nadzieję, że będą jeszcze lepsze :)

  144. rosomak z wisconsin
    14 września 2010 at 22:03 Odpowiedz

    Zolwik320 ma 100% racje. kiszonki sie nie pasteryzuje.(patrz konserwy)
    ja daje liscie mlodego debu, ktore utrwala teardosc w kiszace i gorzkosc, oraz gorczyce, by zabily niepotrzebna bakterie. Trzymam to w kamiace z Boleslawca 9L w pokojowej tem. przez tydzien (malosolne)a pzniej do piwnicy,by sie kisily. Wazna jest woda. ja mam wode w Wisconsin nie filtrowa i bez chloru ze studni glebinowej, ktora pozniej z kiszonki uzywam do wielu innych potraw , czy marynatow. pozdrawiami zycze smacznego ;))

  145. cezar
    1 maja 2011 at 14:28 Odpowiedz

    ogórki przede wszystkim ŚWIEŻE I Z PEWNEGO ŻRUDŁA,bdb. odm.julian ,sander, nie przeazotowane(utrudniona fermentacja kwasu mlekowego)pierwsze dni można w temp.pokojowej,pużniej do chłodu-ok10- 15st.naczynia szczelne-czyste,bez dostępu powietrza,pasteryzacja zabija bakterie kwasu mlekowego !!! bez nich wszelkie kwaszonki nie mają sensu,ja kiszę ok. 10 ton we własnym gospodarstwie,w beczkach- w chłodni.nie mam problemów ze sprzedażą.pozdrawiam

  146. agniecha
    18 maja 2011 at 16:43 Odpowiedz

    tylko nie dawajcie gorczycy!!! gorczyce dodaje sie do konserwowych.

  147. jacek, can.
    24 czerwca 2011 at 19:55 Odpowiedz

    wszystko bedzie dobrze, tylko nie zalewac gotujaca woda, nie zakrecac sloika podczas kiszenia no i napewno nie obracac go do gory dnem. mozna do gory nogami ale to juz nie ze sloikiem!

  148. agnicha
    27 czerwca 2011 at 17:26 Odpowiedz

    a właśnie ze się pasteryzuje-żeby zabić dalsze
    kiszenie-i wtedy nie są kwaśne.
    Sól kamięnna i zimna woda,przyprawy według uznania.Ja tak kiszę 50 lat i zawsze są super.Daje przepis każdemu,i kazdy chwali .

  149. zuzia
    30 czerwca 2011 at 00:02 Odpowiedz

    ogórki w słoiki litr wody z jedną lyżką soli zalewam ogórki zamykam i na parapet po trzech dniach do piwnicy sa pyszne

  150. Opętana
    11 lipca 2011 at 22:35 Odpowiedz

    dodałam do litra wody rodzynki i pół kilo soli,pasteryzowałam 33minuty(nie obracać słoika do góry dnem tylko na boku)liście winorośli zastąpiłam żdżbłami młodej trawki co dodaje naturalny smak!pozdrawiam

  151. szpila
    12 lipca 2011 at 22:54 Odpowiedz

    prosto na litr wody jedna czubata łyżka soli ja dodaję troszkę cukru a do słoików daję liście z wiśni , czarnej porzeczki , winogrona ja daję z ciemnego ( takie mam ), koper czosnek a zalewam gorącą wodą zakręcam a gdy wystygną do piwnicy – są twarde smaczne i chce się je jeść zawsze wychodzą wspaniałe mimo że daję \”kranówkę a sól zwykłą jodowaną a co jeszcze liście dębowe jak mam smacznego:-))

  152. staszek
    14 lipca 2011 at 15:28 Odpowiedz

    ktoś odwalił dobrą robotę z tym przepisem

  153. xdplxd
    16 lipca 2011 at 11:38 Odpowiedz

    ile soli

  154. Bo
    28 lipca 2011 at 11:49 Odpowiedz

    co do pasteryzacji, to wydaje mi się że jak kto ma zimną piwnicę to nie musi pasteryzować, bo kiszenie bardzo wolno postępuje, lub wcale. natomiast w blokach z c.o. niestety takich luksusów niema i ogórki należy po ukiszeniu poddać pasteryzacji by przerwać proces kiszenia

  155. Wiola
    28 lipca 2011 at 19:45 Odpowiedz

    Można tu się wiele nauczyć. . .

  156. kucharz
    29 lipca 2011 at 08:49 Odpowiedz

    tylko nie ziele angielskie bo zepsuje cały smak ..raz takie jadlem nito konserwowe ni to …,jak Polska dluga i szroka nigdy wiecej nie sptkałem sie z zielem angielskim .w kiszonych bo w koncu to maja byc polskie tradycyjne …a zalewac goraca woda owszem i liscie wisni porzeczki tez ….

  157. Ecze
    1 sierpnia 2011 at 00:04 Odpowiedz

    do Opetanej. Nastepnym razem spobuj 1 litr wody i 1 kg soli.Moze beda Ci jeszcze lepiej smakowac. A trawki to lepiej nie dodowaj do ogrkow i jej nie pal.

  158. jdjuc
    2 sierpnia 2011 at 12:23 Odpowiedz

    ale problemy macie

  159. aha
    2 sierpnia 2011 at 13:28 Odpowiedz

    niedobre

  160. cypis
    3 sierpnia 2011 at 23:22 Odpowiedz

    ja nie wiem czy dobrze zrobilem zakisilem ogorki we wiadrze zalalem ogorki przegotowana woda ale nie goraca tylko letnia dalem koper chrzan lisc laurowy i ziele angielskie sol

  161. fiona1983
    4 sierpnia 2011 at 10:35 Odpowiedz

    Wszystko fajnie, każdy ma inne pomysły, że aż głowa puchnie. Jeśli jednak chodzi o dziury w ogórkach to jest sposób – nakłuwam ogórki widelcem przed włożeniem do słoika – podczas kiszenia ciśnienie wewnątrz ogórka nie powoduje powstawania dziur.

  162. borut
    4 sierpnia 2011 at 12:17 Odpowiedz

    na litr wody jedna łyżka stołowa soli kamiennej

  163. reni
    9 sierpnia 2011 at 13:28 Odpowiedz

    po ilu dniach
    zapasteryzowac

  164. helusia
    10 sierpnia 2011 at 11:58 Odpowiedz

    super sprawdzony przepis ja osobiście już nie pasteryzuję w piekarnuku

  165. al2000000000
    19 sierpnia 2011 at 13:12 Odpowiedz

    to lipa z tym piekarnikiem bo mi się żaden słoik nie zawekował

  166. maria
    23 sierpnia 2011 at 18:13 Odpowiedz

    ja dodaję jesccze parę ziarenek gorczycy i jak mam to liście dębu

  167. hed
    19 września 2011 at 23:11 Odpowiedz

    przegotowana woda przy ogorkach, to bzdura,
    ja kisze z woda kranowa.

  168. goralka
    22 września 2011 at 00:01 Odpowiedz

    Zalewam roztworem soli z woda z kranu , czosnek, koper ,chrzan.Zakrecam,wkladam do spizarki. I tyle!! Od 20 lat!!!Nie wyparzam sloikow!!!Zawsze udane!!!Nigdy goraca woda!!Skad macie taki przepis!!!!

  169. hilda
    7 października 2011 at 21:08 Odpowiedz

    ja daję dwie płaskie łyżki soli na litr przegotowanej i ostudzonej wody

  170. Iga
    26 listopada 2011 at 14:39 Odpowiedz

    bzdura z tym nakłuwaniem ogorków robią się miękkie

  171. jarek
    10 grudnia 2011 at 11:59 Odpowiedz

    ja sie teraz ucze

  172. Marysia
    21 lutego 2012 at 03:56 Odpowiedz

    Na litr wody 1 stołowa lyz soli 2,3 zabki czosnku, Koper, chrzan, ziele angielskie 3 ziarnka i 1/2 lyz gorczycy, wszystko zalewamy zimna woda z kranu, dokrecamy, słoiki dogóry dnem na 1 dzień i finito ! Tak sie robi najlepsze ogórki, kto gotuje i wekuje ma purchawy a nie dobre ogórki, robie tak od 40 lat i zawsze sa dobre.

  173. stonecold
    11 marca 2012 at 20:08 Odpowiedz

    ogórków nie zalewa się gorąca wodą to po pierwsze.
    Po drugie nie wstawia sie słoika z ogórkami do piekarnika na 15min.
    A po trzecie nie daje się pieprzu.
    Ten przepis powyżej to jest ale na ogórki kiszone po chińsku

  174. kombiii
    25 kwietnia 2012 at 11:01 Odpowiedz

    Jedynie słuszne i wspaniałe kiszone ogórki:
    Skład:
    - ogórki gruntowe (zrywane tego samego dnia)
    - czosnek (tylko polski!)
    - chrzan (korzeń)
    - koper (lekko podsuszony z gniazdami nasiennymi)
    - liść wiśni
    - liść porzeczki
    - pieprz
    - sól kamienna (nie jodowana)

    Ogóreczki dokładnie myjemy w wannie, później każdy z osobna, by nie zostało choć jedno ziarenko piasku (nikt nie lubi zgrzytających ogórków). Słoiki dowolnej wielkości myjemy starannie , niektórzy nawet wyparzają i DOBIERAMY do nich nowe zakrętki (nie pomylić cztero z sześcio zaczepowymi, to bardzo ważne!

    Na dno każdego słoja dajemy – dwa posiekane w plasterki ząbki czosnku, dwa liście wiśni, dwa liście porzeczki i jedno gniazdo nasienne kopru.
    Następnie układamy pionowo ogórki , powinny wyjść dwa rzędy. Nic na siłę, nie upychamy ich jak śledzie w beczce. Między ogórki wkładamy jeden czterocentymetrowy korzeń chrzanu. Na koniec do każdego słoja szczypta pieprzu.

    Zalewę robimy z ciepłej kranówki, na litr wody dając dwie duże (stołowe) łyżki soli kamiennej nie jodowanej. Sól to klucz w procesie kiszenia, dyfuzuje w głąb ogórka zmieniając jego zasolenie i smak.
    Ciepła woda po to, by sól łatwiej się rozpuściła. NIE ZALEWAMY WRZĄTKIEM, gdyż ubijemy tym samym całą florę bakteryjną.

    Po zalaniu zalewą, pamiętamy, by ogórki BYŁY POD WODĄ, nie może żaden z nich wystawać, bo trafi go szlag. Dokręcamy \”na chama zakrętki\” i odstawiamy w miejsce o temperaturze pokojowej na kilka dni. Po 3 dniach poziom zalewy się podniesie i może słyszalny być syk gazów. Nie szkodzi. Po tygodniu sprawdzamy ogórki, czy na powierzchni zalewy nie zrobiła się pleśń (taki słoik nadaje się do wyrzucenia) i odstawiamy do piwnicy, czy byle gdzie ( byle nie na mróz). Ogórki gotowe są do jedzenia po trzech tygodniach.

    Zaręczam Wam, że smak, kwasota i delikatny aromat mych ogórków zachwyci i urzeknie Wasze kubki smakowe !
    Smacznego!

  175. fuks
    5 maja 2012 at 18:10 Odpowiedz

    ja zalewam woda z kranu i ze stawu pobliskiego pol na pol i tak co rok i sa przepyszne no 3 lata temu nie bylo wody w stawie wiec zrobilem tylko z kranowy i juz nie byly takie pyszne:(

  176. ogóras
    22 maja 2012 at 14:52 Odpowiedz

    Opętana życzę smacznego,muszą być te ogórki zajesmaczne -pół kilo soli na 1litr???-smacznego

  177. adam
    26 maja 2012 at 22:30 Odpowiedz

    Najlepsza jest przegotowana woda z Adriatyku (nie trzeba dodawać już wówczas soli), no i koper. PYCHOTA !!! Spróbójcie.

  178. ZIUTY
    9 lipca 2012 at 21:24 Odpowiedz

    Jak mam taki problem, że nie wiem czy zalewać gorącą wodą, czy zimną? Ostatni robiłem taką i taką, ale nie oznaczyłem słoi i jedne wyszły git, a drugie miękkie i kwaśne.

    PS. Najlepsza jest kranówa.

  179. bolo
    13 lipca 2012 at 13:08 Odpowiedz

    Kiszę w dużym kamiennym garnku około 15 kg ogórków tradycyjnym sposobem tj. 1l wody, kopiata łyżka soli,koper ,czosnek,chrzan,liście dębu ,pożeczki czarnj lub wiśni. Po całkowitym ukiszeniu tj.po około 10dniach ogórki przekładam do słoików ,zalewę przecedzam przez sito a następnie przez tetrę i z alewam nią ogórki w słoikach.Po tym wszystkim ogórki pasteryzuję.UWAGA pasteryzować należy bardzo krótko do, że tak powiem \’\’pierwszego bulknięcia wody\’\’.przy dłuższym pasteryzowaniu może wyjść zupa ogórkowa,trzeba tego pilnować.Tak przygotowane można bardzo długo przechowywać.Po 2 latach w piwnicy były idealne .Smacznego.

  180. ania
    14 lipca 2012 at 00:52 Odpowiedz

    ogórki,koper,chrzan,czosnek,można dodać:liście czarnej porzeczki,liść orzecha włoskiego,liście wiśni-coś z tego wybrać,tzn. nie wszystko naraz,tylko do każdego słoika włożyć inny liść(w każdym słoiku ogórki po ukiszeniu będą miały inny super smak!),zalewam-Uwaga!-wrzącą osoloną wodą-na 1litr wody 1-2 łyżki soli,szybko wycieram brzeg słoików, zamykam weki i gotowe! Ogórki i tak ukisną, bo przecież są zimne i surowe, i wrzątek ich nie ugotuje, bo szybko ostygnie, a tylko sprawi to,że słoiki będą się lepiej trzymać.Mam pewność, że są jakby hermetycznie zamknięte, jak je otwieram, nawet po roku, to muszę użyć ciut siły, aby otworzyć słoik, i słychać \”psss\”. Ten sposób kiszenia ogórków pamiętam, dała (powiedziała) mojej mamie taka bardzo wtedy starsza nasza sąsiadka,a było to ponad 25 lat temu, wiec jest to stary, sprawdzony przepis.Zawsze tak kiszę,a jestem \”u siebie\” już ponad 13 lat,i zawsze się ogórki udają, są twarde i nie psują się! Wcześniej mama zalewała surową kranówą i zdarzało się czasem, że któryś słoik się popsuł,a odkąd robiliśmy,i robię nadal z wrzątkiem, katastrofy brak! Polecam, smacznego!!!

  181. ania
    14 lipca 2012 at 01:25 Odpowiedz

    jak mi zostają ogórki z poprzedniego roku,nie wyrzucam!, a nie chcę, żeby dalej kisły, to otwieram słoiki, ogórki trę na tarce, wkładam do małych słoiczków(tylko same tarte ogórki i woda która\” zawiera się\” w nich), i pasteryzuję 20 min.-mam gotowe na zupy, tylko potem wlewam do garnka do zupy, zagotowuję, zabielam, i jest szybciej, choć niektórzy się przyczepią, że jakie szybciej, jak i tak trzeba to najpierw trzeć, itd., ale bez pracy nie ma kołaczy! Piszę to jako ciekawostkę, bo szczerze powiem o tej pasteryzacji zaraz po włożeniu ogórków do słoików, jak żyję nie słyszałam! I nawet bym tak nie zrobiła, bo obawiałabym się, że wszystko byłoby do wyrzucenia, no ale skoro niektórzy tak robią, to może i tak też można!? Człowiek uczy się całe życie! Powodzenia w sezonie ogórkowym!(i nie tylko)

  182. Krystyna
    18 lipca 2012 at 21:38 Odpowiedz

    zalewam ogorki od zawsze wrzatkim,na litr wody kopiasta lyzke soli,chcialam uzyskac smak ogorkow taki jak z beczki na targu i mi sie udalo,dodaje chrzan,lisc winogrona,koper,czosnek,listek selera i szczypte gorczycy.Wrzatek zabija niepotrzebne bakterie a proces kiszenia przebiga normalnie,ogorki sie nie psuja i sa pyszne.

  183. elap1
    20 lipca 2012 at 22:38 Odpowiedz

    ogórki zalewam również gorącą wodą do której oprócz soli dodaję na jeden litr wody łyżkę octu, robię tak ogórki od dwóch lat.Ogórki są twarde i bardzo \”chrupiące\”. Proponuję spróbować na 1-2 słoikach.

  184. Ogórkowa
    21 lipca 2012 at 01:12 Odpowiedz

    Ja daje tylko chrzan,koper i czosnek bez żadnych liści i każdy pyta jak je robię że są takie smaczne i \’inne\’. Zalewam przegotowaną lekko przestudzoną(jeszcze ciepłą)wodą(1 łyżka soli na litr). Nie pasteryzuję. Są pyszne,nie psują się. Mam nawet z przed 2 lat i są doskonałe.

  185. luna
    23 lipca 2012 at 14:42 Odpowiedz

    1 l przegotowanej wody 1 lyzka soli 1 lyzka cukru. wyprobujcie. ogorki beda smaczne. cukier daje twardosc ogorkom . sa super

  186. Flylove
    24 lipca 2012 at 14:12 Odpowiedz

    Ogórków nie wolno kisić w plastiku!!! Ludzie czy wam się w głowach poprzewracało??? Kwasy reagują z plastikami no ale jak lubicie takie chemiczne ogóry to spoko. Prawidłowo ukiszone ogórki są kwaśne a nie słone. Formy kiszenia zależnie od regionu są różne, ale są to naczynia kamionkowe, beczki i słoiki. Przepisy na kieszenie zostały opracowane własnie do takiego typu \”nazyń\”. Nie mogę patrzeć na zachwyty nad plastikami

  187. maciek
    26 lipca 2012 at 16:13 Odpowiedz

    kłamstwo

  188. czesław
    31 lipca 2012 at 18:14 Odpowiedz

    -na 1l. wody-2 duże łyżki płaskie,lub 1 kopiata soli kamiennej, 1 mała płaska łyżeczka cukru-podobno trzyma twardość podobnie jak chrzan
    -woda zagotowana ze solą i ew.cukrem
    -zalewa gorąca ale nie wrzątek -1l wystarczy na 3 słoiki 0,8l.można
    -nie wiem bo tego nie robiłem jeszcze ale spróbuję dodać dodać na 1l.zalewy 1 łyżkę octu
    -ogórki świeże najlepiej tego samego dnia zrywane i umyte
    -na 1l. słoik- 3 ząbki czosnku polskiego pokrojonego, 3 paski korzenia chrzanu,
    3 gniazda kopru zielono dojrzałego z nasionami
    -można ale nie koniecznie 2-3 ziarnka ziela ang.2-3 ziarnka pieprzu, parę ziaren gorczycy, 2 listki wiśni i 2 listki czarnej porzeczki ew.winorośli, można dodatkowo 1 listek selera i 1 liść laurowy na słoik 1l.
    -wszystko pół na dno pół na wierzch,ogórki nie mogą wystawać nad zalewę
    -ogórki układać by nie wypływały na powierzchnie,pokrywki i wierzch słoika przetrzeć na sucho,następnie zakręcamy
    -nad zalewa 1,5cm wolnej przestrzeni na gazy
    -kisić w ciepłym pomieszczeniu można pod przykryciem 3 do 7 dni,po czym wynieść do chłodnego pomieszczenia
    -aha słoiki a nie plastiki, no chyba ze zalewą zimną tylko wtedy ewentualnie.

  189. basia
    5 sierpnia 2012 at 19:29 Odpowiedz

    sprawdzony przepis na ogorki po wilensku ok10kg ogorkow ułożyc w kamiennym garze dodac koper chrzan czosnek liscie zwisni czarnej porzeczki zalac zalewą 1l wody 2plaskie lyżki soli kamiennej solankę trzeba zagotowac po3dniach ogórki ułozyc wsłoikach włożyc świeży koper i chrzan reszta przypraw może byc z gara podkiszoną zalewę zagotowac z3łyżkami cukru i wrzątkiem zalac ogórki w słoikach do stycznia smakują jak dobrze ukiszone małosolne są twarde i pyszne spróbójcie

  190. fafik
    7 sierpnia 2012 at 14:15 Odpowiedz

    Coś mi tu nie pasuje z tym zalewaniem wrzątkiem! Zwłaszcza, że dodajemy czosnek…Nawet do kiszenia barszczu na Boże Narodzenie dodaje się czosnek i w żadnym wypadku nie zalewa wrzątkiem bo czosnek się zaparzy i zepsuje smak. Dziwaczne te przepisy :(

  191. krystynamiszcz
    8 sierpnia 2012 at 06:42 Odpowiedz

    czytam wszystkie komentarze..i widzę że przepisów i sposobów kiszenia ogórków jest mnóstwo..a ja kładę do szklanego słoja i kamiennego garnka ogórki oczywiście wyszorowane dodaję czosnek ..gorczycę..koper całe łodygi z kwiatem..liście winogrona ..czarnej porzeczki..wiśni..zalewam to wodą gorącą ale nie przgotowaną .z kranu jak najmożliwiej ciepła rozmieszana we wodzie sól i obciążam na wierzchu talerzykiem i stawiam słoik z wodą..po jakimś czasie sprawdzam jeśli ogórki już są dobre ale jeszcze nie za bardzo kwaśne wkładam je ciasno w słoiki i zalewam tą wodą z kiszenia ale już bez żadnych przypraw i pasteryzuję do gorącego wieczka tak że nie można przytrzymać dłużej tylko dotknąć ..i słoiki dobrze dokręcone odwracam do góry dnem do ostygnięcia i są cały czas super robię tak już ze 35 lat..i nieraz mi zostają z roku na rok i nigdy nie są kapciowate i kwaśne ..są poprostu super a jak potrzeba mi na zupę to trę te ogórki od razu na bieżąco..

  192. Ola
    10 sierpnia 2012 at 13:51 Odpowiedz

    A ja mam takie pytanko, bo moja mama jest zdania żeby nie zalewać ogórków ani wrzątkiem ani gorącą zalewą. Zatem czy ogórki zalewamy lekkociepłą czy całkiem chłodną zalewą?

  193. hana
    10 sierpnia 2012 at 23:08 Odpowiedz

    skąd wziąść sól niejodowaną?
    Wszędzie sół kamienna jest już jodowana!!!

  194. eva
    28 września 2012 at 14:59 Odpowiedz

    czosnek, koper chrzan korzeń, chrzan liść, liść czarnej porzeczki, liść wiśni, liść dębu, czosnek polski nie chiński bo zielenieje, na 1 litr wody w temperaturze pokojowej, płaska łyżka soli kamiennej, słoiki myję w zmywarce w najwyższej możliwej temperaturze, zakrętki co roku kupuję nowe. Napełniam słoiki i zakręcam, 2 dni stoją w kuchni, żeby miały dostęp światła i ciepło, następnie wynoszę do ciemnej spiżarni ok. 17 stC i tak stoją całą zimę. Są smaczne, twarde. NIE PASTERYZUJĘ, ŻEBY NIE STRACIĆ CENNYCH BAKTERII KWASU MLEKOWEGO.

  195. Ala
    10 listopada 2012 at 14:32 Odpowiedz

    Jeśli chcę aby ogórki zakisiły się szybciej zalewam gorącą czy ciepłą wodą . Ostatnio zalewałam przegotowaną zimną . Na 3 litry wody dodaje 3 łyżki stołowe soli z lekkim czubkiem i łyżke płaską cukru . Ogórki wyszły super. Po zakiszeniu wstawiam do lodówki ,żeby przerwać mocniejsze kiszenie . .Niestety nie mam zimnej piwnicy ,aby tam trzymać ogórki. Sól dodaje kamienną ,ale dodawałam też jodowana i ogórki były dobre.

  196. krasnopiura
    13 marca 2013 at 08:05 Odpowiedz

    Ogórki,koper suchy,czosnek,chrzan do słoików.zalewa:woda wrzątek,łyżka soli kamiennej na 1-n litr i łyżeczka cukru na litr .Zalewamy wrzątkiem,zakręcamy,czekamy parę dni w temperaturze pokojowej i do chłodnego miejsca.Sprawdzone kupę lat,niebo w gębie.Smacznego.

  197. Karl
    9 maja 2013 at 16:07 Odpowiedz

    A czy można koper zastąpić koperkiem, czy coś z tego wyjdzie???

  198. anula
    19 czerwca 2013 at 11:48 Odpowiedz

    czemu sluza liscie winoron, wisni badz porzeczki?

  199. Krystyna
    16 lipca 2013 at 16:08 Odpowiedz

    Ogórki zalewam zimną nie gotowaną wodą i zawsze od wielu lat są super.

  200. wisia
    17 lipca 2013 at 13:18 Odpowiedz

    Ogórki kiszone z dodatkiem octu są okropne w smaku!!! Kiszenie absolutnie bez octu.ocet tylko do korniszonów)konserwowych)

  201. jaanka
    23 lipca 2013 at 12:41 Odpowiedz

    Od lat zalewam ogórki ogórki wrzątkiem,są pyszne ale pierwszy raz spróbuję z cukrem.Uważam,że nie ma konieczności mocnego dokręcania słoików.ogórki mogą nawet lekko kipieć.Jeśli są w zimniejszym pomieszczeniu raczej nie kipią. Jeśli wykipią i całe ogórki nie będą zanurzone w zalewie wówczas zgniją. Ja dodaję do kiszenia troszkę korzenia koperku i nieco estragonu.

  202. Eewa
    29 lipca 2013 at 09:48 Odpowiedz

    Czy ukiszone ogórki zanotował aby nie ukisly za bardzo,

  203. Bobo
    31 lipca 2013 at 10:34 Odpowiedz

    To prawda że cukier trzyma twardość ogórków.Całą zimę smakują jak świeżo ukiszone. Te z dodatkiem octu też są pyszne i nie przekwaszają się.W zeszłym roku robiłam według trzech przepisów i wszystkie były pyszne.

  204. lili
    5 sierpnia 2013 at 00:56 Odpowiedz

    A ja znam przepis bez tego chrzanu,a jak ktoś daje i liść i korzeń to już wogule przesada i nie mówcie,że to dobre.Wtedy mają gorzki smak.Koper,czosnek,liście wiśni ,dębu i pychota.

  205. MI
    6 sierpnia 2013 at 14:33 Odpowiedz

    ogórki zalane wrzatkiem i pateryzowane to ogórki konserwowe a nie kiszone!

  206. sinia
    7 sierpnia 2013 at 10:57 Odpowiedz

    zawsze zalewam zimna woda i sa super

  207. fanka
    9 sierpnia 2013 at 18:13 Odpowiedz

    glupota ze chrzan daje gorycz ogórkom, od lat tak robie i sa super.A najwieksza glupota jest dodawanie ziela angielskiego bo robia się kapcie od tego!!!! ziele ma właściwości zmiekczajace dobre do mies a nie ogorkow madrusie hahah. dobrze jest dac pare ziarenek gorczycy będą twarde i dobrze zakiszone w zimne wieczory .Pyychaaaa

  208. zbyszek
    25 sierpnia 2013 at 07:33 Odpowiedz

    A co zrobić zeby ogórki nie były puste?

  209. ogorek z butelki
    25 sierpnia 2013 at 08:13 Odpowiedz

    Ja ogorki kisze w butelkach 5 l. po wodzie mineralnej. Super sprawa. Wrzucam do niej korzen chrzanu, koper czosnek i ogorki oczywiscie. Zalewam zimna woda z 1,5 lyzki soli na litr wody. Zakrecam butle i po kilku dniach mozna jesc. Najlepiej nadaja sie na wypad za miasto ze znajomymi. Wystarczy tylko odciac gorna czesc butli i delektowac sie ich smakiem.

  210. aligator
    25 sierpnia 2013 at 21:16 Odpowiedz

    Ogórki są ok

  211. linka
    7 października 2013 at 00:55 Odpowiedz

    Czy ogorki kiszone w sloiku po wodzie mineralnej nie są niezdrowe?

  212. rrrr
    19 października 2013 at 12:31 Odpowiedz

    czy mozna zrobic cos z ogorkow szklarskich?

  213. Iza
    26 marca 2014 at 21:08 Odpowiedz

    no to teraz geniusze powiedzcie jak zrobić kiszone ogórki jak nie mam dostępu do chrzanu ani kopru???

  214. Maja121
    15 czerwca 2014 at 22:06 Odpowiedz

    Potwierdzam

  215. roko
    9 lipca 2014 at 12:01 Odpowiedz

    lili naucz się pisać poprawnie wogule /w ogóle/

  216. aagunia
    9 lipca 2014 at 19:28 Odpowiedz

    Do MI, nie masz pojęcia o czym piszesz. Ogórki kiszone robi się zalewając je zalewą sporządzoną z wody i soli, a konserwowe robi się zalewając je zalewą sporządzoną z wody, octu i przypraw typu ziele angielskie, pieprz, gorczyca itp.

  217. kuchcik
    20 lipca 2014 at 10:20 Odpowiedz

    ta ogórasy są pyszne

  218. aga
    30 lipca 2014 at 17:58 Odpowiedz

    OGORKI KISZONE SIE PASTERYZUJE??? HAHAHA

  219. Anuska
    30 lipca 2014 at 21:30 Odpowiedz

    czy to prawda,ze osolenie wody do ogorkow kiszonych sie sprawdza przez zanurzenie surowego jajka i jezeli jajko nie bedzie na dnie to znaczy,ze jest wystarczajaco soli?

  220. llll
    31 lipca 2014 at 17:11 Odpowiedz

    wloz w nie farsz

Zostaw komentarz.

*