Polecamy

Sprawdź czy to Ty wygrałeś dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Najlepsze kasztany są tylko jesienią

Najlepsze kasztany są tylko jesienią

Skąd się biorą dziury w serze?

Skąd się biorą dziury w serze?

Hiszpańskie zielone oliwki z cytrusami

Hiszpańskie zielone oliwki z cytrusami

Intensywny trening – najlepsze wysokoenergetyczne posiłki

Intensywny trening – najlepsze wysokoenergetyczne posiłki

Płatki Owsiane – porcja energii na cały dzień

Płatki Owsiane – porcja energii na cały dzień

Super-owoc awokado

Super-owoc awokado

Jesienne inspiracje – Oscypek na ciepło

Jesienne inspiracje – Oscypek na ciepło

Hiszpańskie czarne oliwki z iberyjskim dressingiem

Hiszpańskie czarne oliwki z iberyjskim dressingiem

Kulinarne pamiątki z Andaluzji

Kulinarne pamiątki z Andaluzji

Sałatka ziemniaczana z nasturcją

Sałatka ziemniaczana z nasturcją

Filet z pstrąga z sosem winnym

Filet z pstrąga z sosem winnym

Grillowany rostbef z młodymi warzywami

Grillowany rostbef z młodymi warzywami

Zapomniane warzywo – pasternak

Zapomniane warzywo – pasternak

Pełnoziarniste muffinki z żurawiną

Pełnoziarniste muffinki z żurawiną

Burger wołowy po polsku

Burger wołowy po polsku

Ogórki małosolne

To tylko jeden z wielu przepisów, według jakich przyrządza się ogórki małosolne

przepis z kuchni: polskiej

czas: 20 minut + 2 dni

składniki:

Porcja na 3 l słój:
2,5 kg małych ogórków
3 łyżki soli
5-6 ząbków czosnku
kawałek korzenia chrzanu
kilka gałązek kopru
ew. kilka listków chrzanu

 

przyrządzanie:

Ogórki dokładnie umyć i ułożyć w wyparzonym słoju. Czosnek obrać ze skórek i ząbki przekroić na połówki. Każdą warstwę ogórków przekładać kawałkami czosnku, korzenia i liści chrzanu. Zalać gorącą wodą wymieszaną z solą (można też zimną, ale zalane gorącą szybciej się zakiszą). Przykryć, tak, aby żaden ogórek nie wystawał i trzymać w ciepłym miejscu przez dwa dni. Jeśli jest chłodno, może się okazać, iż trzeba będzie poczekac trzy dni.  

Podobne artykuły

285 Komentarzy

  1. jerzym
    3 września 2005 at 17:56 Odpowiedz

    pomaga rowniez dodanie liscia z winorosli

  2. salcia
    20 września 2005 at 01:10 Odpowiedz

    najlepsze ogorasy na swiecie!!!

  3. miroti
    25 kwietnia 2006 at 20:55 Odpowiedz

    Do tego trochę gorczycy. Można dodać listek czarnej porzeczki – będą jędrniejsze. :-)

  4. Anonim
    20 maja 2006 at 12:36 Odpowiedz

    uu

  5. jerzym
    16 sierpnia 2006 at 20:20 Odpowiedz

    zaniesc do rabina i zrobi je koszerne

  6. AURELIA
    22 sierpnia 2006 at 23:41 Odpowiedz

    BARDZO DOBRE

  7. joasia
    14 maja 2007 at 12:25 Odpowiedz

    kilka listków z drzewa wiśni też robi dobrze, można też dodać małą kromkę chleba

  8. kajot
    31 maja 2007 at 20:01 Odpowiedz

    polecam również na tę proporcję 12 liści dębu

  9. konrad
    7 czerwca 2007 at 00:31 Odpowiedz

    Będą pycha.dajcie tylko liść cz.porzeczki i wiśni liść

  10. aga33
    10 czerwca 2007 at 22:04 Odpowiedz

    zapomnieliscie o glownym dodatku najlepiej smakuja z wódeczka 0,75

  11. ARCHE
    11 czerwca 2007 at 16:43 Odpowiedz

    Łyżeczka kminku – może być zamiast kopru. Palce lizać.

  12. kaj
    11 czerwca 2007 at 18:36 Odpowiedz

    12 lisci debu i szesc zoledzi???

  13. Genowefa Pigwa
    20 czerwca 2007 at 21:46 Odpowiedz

    .Fajny przepis smakuje a ja lubie ogórki!

  14. marcin_cox
    26 czerwca 2007 at 20:02 Odpowiedz

    więcej czosnku będą lepsze

  15. jusek
    27 czerwca 2007 at 13:56 Odpowiedz

    ten pzrepis jest wspanialy polce lizac

  16. Bolec
    27 czerwca 2007 at 20:48 Odpowiedz

    Mozna tez dodac derce i kilka ongulo, Super!! ;)

  17. Himalaje
    2 lipca 2007 at 18:37 Odpowiedz

    Bardzo dobre od 0 do 6 daje 6-

  18. gosposia
    4 lipca 2007 at 22:42 Odpowiedz

    Ile trzeba dodac wody?

  19. hanna
    5 lipca 2007 at 16:08 Odpowiedz

    PYChOTKA!!!!! dobre na odchudzanie,same og óreczki,bez wódeczki-aga33ojoj

  20. wierszokleta
    6 lipca 2007 at 13:42 Odpowiedz

    Do GOSPOSI:
    Ogórki do kwaszenie zalewa się mniej więcej 3% roztworem soli kuchennej 30 g soli na litr roztworu lub 7 łyzeczek soli na 3 litry roztworu. Smacznego.

  21. DaMnOsUs
    10 lipca 2007 at 13:06 Odpowiedz

    uwiebiam ogureczki małosolne robiE poraz 1 zobaczymy co wyjdzie

  22. 32425435
    16 lipca 2007 at 12:33 Odpowiedz

    smaczne

  23. 197694
    16 lipca 2007 at 12:43 Odpowiedz

    pyszny przepis ,pyszności

  24. Mikula
    24 lipca 2007 at 10:59 Odpowiedz

    żona właśnie przygotowuje roztwór… jeszcze tylko dwa dni

  25. adam
    25 lipca 2007 at 18:45 Odpowiedz

    taki normalny zawsze robie 1 litr wody 1 łyżka soli kamiennej i wszystkie dodatki koper czosnek lisć chrzanu i gotowe

  26. oskare
    29 lipca 2007 at 18:02 Odpowiedz

    Zalałem ogórki bez robaka:)teraz posiedzę w kuchni i będę obserwował je jak rybki w akwarium:)

  27. fajnakasia1
    31 lipca 2007 at 16:30 Odpowiedz

    właśnie nastawiłam ogóreczki i nie mogę się już doczekać efektu.Cały domek pachnie koprem, czosnkiem i ogóreczkami…dostaję ślinotoku ;)

  28. wielki brat
    31 lipca 2007 at 18:06 Odpowiedz

    Są rozne zdania. Lepiej zalewać goraca czy zimna solanka

  29. ER
    3 sierpnia 2007 at 17:35 Odpowiedz

    Może ogórki pyszne
    ale z ortografią kiepsko

  30. mateusz
    9 sierpnia 2007 at 09:05 Odpowiedz

    dobre

  31. michaś
    9 sierpnia 2007 at 21:20 Odpowiedz

    niezłe

  32. doska
    14 sierpnia 2007 at 03:33 Odpowiedz

    mozna tez dodac kilka ziarenek kolendry, ladniej pachna

  33. jaro
    28 sierpnia 2007 at 01:44 Odpowiedz

    ER..jestes pijany…czy se procha drygnales??Ortografia jest w porzadku…widac masz swoiste pojecie o ortografii…albo swojska stosujesz.

  34. Petels
    4 czerwca 2008 at 10:12 Odpowiedz

    Dziś próba, za 3 dni dam znać co sie ulęgło :)

  35. młody
    6 czerwca 2008 at 10:55 Odpowiedz

    przepisik sprawdzony, ogóraski rewelacja!!

  36. Jarcio
    7 czerwca 2008 at 17:23 Odpowiedz

    Elo elo spoko przepis.

  37. hala
    11 czerwca 2008 at 13:13 Odpowiedz

    nie wiem o co tu chodzi z ta ortografią?bo nie dopatrzyłam się żadnego błędu[i co to wogóle ma do rzeczy]?byle przepis się znalazł i sprawdził!przynajmniej u mnie…….Smacznego wszystkim!!!!!!!

  38. magama
    15 czerwca 2008 at 17:00 Odpowiedz

    przygotowalam ogorki zgodnie z powyzszym przepisem, jak mowi moj maz, sa wysmienite!

  39. szalonasc
    17 czerwca 2008 at 19:41 Odpowiedz

    znam ten przepis i bez sprawdzania wiem ze jest rewelacja :P
    ja mogę tylko dodać ze daję łyżkę soli na litr wody a jak sie zrobi ogórki bez chrzanu też będą bardzo dobre
    jak kto wolo może dodać 2 -3 szt ziela angielskiego
    smacznego

  40. mysia
    22 czerwca 2008 at 21:18 Odpowiedz

    ogórki małosolne pychota a do tego chlebek ze smalcem ze skwarkami ! palce lizać

  41. leo
    24 czerwca 2008 at 11:52 Odpowiedz

    zakrecic sloik czy przykryc?

  42. Kamil
    26 czerwca 2008 at 18:36 Odpowiedz

    mniam,mniam pychotka polecam wszystkim

  43. kris
    3 lipca 2008 at 14:13 Odpowiedz

    ogoreczki z tego przepisu sa bardzo smaczne polecam,ja robiłem bez chrzanu i tez pyszne

  44. ogór
    4 lipca 2008 at 07:49 Odpowiedz

    rewelacja

  45. ripper gripper
    5 lipca 2008 at 14:43 Odpowiedz

    mniam

  46. ana
    5 lipca 2008 at 17:34 Odpowiedz

    ile tej wody?

  47. robal
    9 lipca 2008 at 17:00 Odpowiedz

    ogórki bardzo pyszne ;)

  48. bebi
    15 lipca 2008 at 07:11 Odpowiedz

    a co zrobic gdy ogórki w słoiku zrobią sie miekie

  49. początkująca kucharka
    15 lipca 2008 at 14:20 Odpowiedz

    leo, wystarczy przykryć.

  50. ggfgg
    15 lipca 2008 at 16:19 Odpowiedz

    a ile wody

  51. Bieluń
    16 lipca 2008 at 01:07 Odpowiedz

    Powiem tylko tyle,dla nowicjuszy w świecie ogórka.OGÓRKI są przepyszne i nie warto ale trzeba smakować się nimi w każdej postaci!!!!

  52. syla
    17 lipca 2008 at 12:58 Odpowiedz

    ja robiłam bez chrzanu i myślę, że będą też dobre

  53. dot
    18 lipca 2008 at 22:23 Odpowiedz

    Dzięki . Wlaśnie tego przepisu szukałam. Moja mama robiła takie same,a ja zapomniałam ile trzeba soli

  54. Itka
    19 lipca 2008 at 17:03 Odpowiedz

    na 1 litr wody dać 1 łyżkę soli płaską czy czubata?

  55. jl
    20 lipca 2008 at 18:51 Odpowiedz

    co zrobic jak ogórki pierwszej nocy znikna ze słoja?

  56. alutka
    21 lipca 2008 at 16:45 Odpowiedz

    jakie pomysły…pozdrawiam ogórkowiczów

  57. ulka
    22 lipca 2008 at 13:01 Odpowiedz

    Na litr wody- czubata łyżka soli, tj. 4 dkg:)
    ogórki są pyszne. A żeby nie były puste w środku, przed włożeniem do słojów przebijam je wzdłuż np. wykałaczką. wtedy powietrze, które się wydziela w czasie kiszenia może swobodnie znaleźć ujście:)

  58. Wojtuś
    22 lipca 2008 at 16:24 Odpowiedz

    Robie podobnie, dodaje jeszcze koper. Pyszne. Polecam.

  59. kasik
    23 lipca 2008 at 18:13 Odpowiedz

    Polecam zalewać jednak wrzątkiem , wtedy ogóreczki są jędrne i kruche- nie flapcieją;_))

  60. m-s
    24 lipca 2008 at 08:20 Odpowiedz

    Ja daję jeszcze na górę słoika piętkę od chleba, szybciej się kwaszą.Przepis superrr!!!

  61. martka
    24 lipca 2008 at 13:58 Odpowiedz

    trzeba czymś przykrywać ten słoj?

  62. tunia
    25 lipca 2008 at 13:30 Odpowiedz

    swietny przepis siedze na obczyznie idorwalam polskie ogoreczki i zapomnialam jak mama to robila wiec ten przepis spadl mi jak z nieba

  63. magda
    25 lipca 2008 at 22:36 Odpowiedz

    koniecznie trzeba przykryć bo inaczej na ogórkach pojawi się pleśń, ja kiedyś nie przykryłam i wsyzscy obeszli się smakiem :(

  64. aga
    28 lipca 2008 at 12:10 Odpowiedz

    czy trzeba nacinać z obu stron końcówki ogorków

  65. dynuś
    1 sierpnia 2008 at 17:57 Odpowiedz

    to jak w przepisie mojej Mamy -Pychotka!!!

  66. asiek146
    3 sierpnia 2008 at 14:10 Odpowiedz

    ogórki palce lizać

  67. ogorasek
    5 sierpnia 2008 at 21:52 Odpowiedz

    A CZYM PRZYKRYC NAJLEPIEJ? CZY WYSTARCZY TYLKO SCIERECZKĄ? CZY TALEZYKIEM I DOCISNAC KAMIENIEM?

  68. wiola
    7 sierpnia 2008 at 22:18 Odpowiedz

    ja rowniez robie podobnie pychota palce lizac

  69. kamil
    8 stycznia 2009 at 17:04 Odpowiedz

    ogórki bardzo dobre lecz troche zflapciały

  70. fre
    3 maja 2009 at 18:16 Odpowiedz

    nielubie ogorkow

  71. ada221
    6 maja 2009 at 16:25 Odpowiedz

    przepis się sprawdził

  72. edek
    22 maja 2009 at 09:04 Odpowiedz

    bardzo dobre te pomidory:-)

  73. siatkarz
    25 maja 2009 at 13:17 Odpowiedz

    koniecznie kamień z morza,nie trzeba wówczas soli

  74. alii
    27 maja 2009 at 21:08 Odpowiedz

    czy sól jodowana nadaje się czy musi być jakaś inna?

  75. katik
    28 maja 2009 at 20:30 Odpowiedz

    proponuje dodac kilka listków porzeczki lub czeresni , aby ogórki nie kapciały:)

  76. kapuściasz
    31 maja 2009 at 16:18 Odpowiedz

    A ja zobaczę czy dobre … za 3 dni :)

  77. fcthc
    1 czerwca 2009 at 15:25 Odpowiedz

    radzę dodać jeszcze liść wiśni.będą wtedy twardsze.

  78. jl
    2 czerwca 2009 at 19:50 Odpowiedz

    palce lizac

  79. ellaszula
    18 czerwca 2009 at 14:04 Odpowiedz

    no zobaczymy za dwa dni

  80. OlaToma
    19 czerwca 2009 at 17:14 Odpowiedz

    nie trzeba będzie dodawać liści z czereśni jeśli delikatnie ponacinamy końcówki z ogórków
    (z dwóch stron) :) smacznego :)

  81. moni
    19 czerwca 2009 at 18:33 Odpowiedz

    mniam

  82. hkhlh
    20 czerwca 2009 at 14:27 Odpowiedz

    morele palce lizac

  83. hkhlh
    20 czerwca 2009 at 14:27 Odpowiedz

    morele palce lizac

  84. Jolanina
    23 czerwca 2009 at 13:08 Odpowiedz

    dzisiaj zrobiłam, za trzy dni dam opinię,hi,hi

  85. bartoszyca5
    24 czerwca 2009 at 16:56 Odpowiedz

    mozna dodac lyzke cuku

  86. monczi
    26 czerwca 2009 at 20:23 Odpowiedz

    no to ruszam do akcji

  87. ogóras
    27 czerwca 2009 at 10:00 Odpowiedz

    Ogórki są przepyszne,takie twardziutkie i są już dobre po 2 dniach.Ideał smakowy.

  88. roxy;)
    2 lipca 2009 at 19:19 Odpowiedz

    miodzio!!!!!!!!!!!

  89. ada
    5 lipca 2009 at 14:40 Odpowiedz

    dobry prosty przepis dziękuje

  90. Zuza
    7 lipca 2009 at 11:58 Odpowiedz

    lubie kiszone ogórki xD

  91. dr2
    8 lipca 2009 at 12:00 Odpowiedz

    zaraz robie

  92. STRZAŁKA
    9 lipca 2009 at 18:03 Odpowiedz

    JA RÓWNIEŻ JUŻ ROBIĘ.

  93. sandal 1-77
    11 lipca 2009 at 14:22 Odpowiedz

    juz robie pewnie beda pyszne

  94. blivia
    11 lipca 2009 at 18:01 Odpowiedz

    ja dodaję jeszcze liście dębu; pychota

  95. a-sha
    12 lipca 2009 at 18:41 Odpowiedz

    fajny prosty przepis juz robie

  96. monia
    13 lipca 2009 at 14:25 Odpowiedz

    super wyszły ogórasy

  97. Jimii
    14 lipca 2009 at 14:17 Odpowiedz

    Dobrze że są jeszcze prawdziwe gospodynie na tym swiecie, bo za cholere nie pamiętałem ile soli:) Bądżcie pozdrowione kobiety co umieją jeszcze takie cuda!!!

  98. toto
    14 lipca 2009 at 17:59 Odpowiedz

    super

  99. kuba
    15 lipca 2009 at 20:07 Odpowiedz

    Dlaczego robią się dziurawe w środku?

  100. 1krz
    17 lipca 2009 at 09:04 Odpowiedz

    Ja też już robie :)

  101. basia
    17 lipca 2009 at 18:15 Odpowiedz

    pychota moj chłpak zrbil zgodnie z przepisem

  102. Kasia
    18 lipca 2009 at 14:19 Odpowiedz

    no dobre. juz zjadlam wsytkie sloiki z zakretkami . tylko siee pokalecxzylam szkłem troszke

  103. maybe
    19 lipca 2009 at 19:22 Odpowiedz

    polecam też do tego liście wiśni/.

  104. nowa
    20 lipca 2009 at 13:24 Odpowiedz

    ja dodaję lisc z wiśni

  105. hestia77
    20 lipca 2009 at 16:46 Odpowiedz

    wszystko przedemna

  106. anastazja
    21 lipca 2009 at 12:50 Odpowiedz

    Przepis super, tydzień temu zrobiłam moje pierwsze ogórki i są super. Dużo lepiej smakują i szybciej dochodzą gdy obetniemy im końcówki.

  107. Piotrek
    21 lipca 2009 at 20:25 Odpowiedz

    Ja już zrobiłem i teraz czekam, w między czasie polece do sklepu i kupie procenciki :P.

  108. gosik
    22 lipca 2009 at 13:36 Odpowiedz

    słoik zakrecamy?

  109. Stachu
    23 lipca 2009 at 21:06 Odpowiedz

    Właśnie zaczynam robić, zobaczymy czy narzeczona znalazła dobry przepis

  110. Artur
    23 lipca 2009 at 21:09 Odpowiedz

    Może były przenawożone miałem tak kiedyś z kiszonymi

  111. alojz
    26 lipca 2009 at 13:38 Odpowiedz

    Bardzo dobry przepis. Ja dodałem 20 ml spirytusu i mają głębszy smak:)

  112. ogurasek
    26 lipca 2009 at 16:34 Odpowiedz

    ja mam moje jeszcze z zeszlego lata. uwielbiam malosolne

  113. Mart
    27 lipca 2009 at 12:17 Odpowiedz

    a ja dodaję oprócz liści z wiśni, liście czarnej porzeczki:)

  114. Gofer_izb
    29 lipca 2009 at 14:11 Odpowiedz

    no ja włąsnie czekam na wodę i zalewam ogóry :] to mój pierwszy raz, myślę że wyjdą ok ! :]

  115. alexo-a1
    29 lipca 2009 at 20:33 Odpowiedz

    zrobilam wedłog tego przepisu wyszly superrrrrrrrr

  116. marianna
    30 lipca 2009 at 09:50 Odpowiedz

    sa super tylko trzeba troche wiecej soli

  117. siakataka
    30 lipca 2009 at 16:27 Odpowiedz

    ogurasek, z zeszłeg roku, to ty już możesz mieć co najwyżej kiszone, jest różnica :)

    ja też spróbuje zrobić ogórki z tego przepisu, zobaczymy, co wyjdzie

  118. kali
    30 lipca 2009 at 20:59 Odpowiedz

    ogorki super ale puste w srodku.dlaczego?

  119. okno111
    1 sierpnia 2009 at 20:37 Odpowiedz

    Słoik przygotowany, ogóraski już w nim siedzą teaz tylko woda misi sie zagotować i…. jak ja przeżyję te dwa dni he he he

  120. basia
    2 sierpnia 2009 at 10:02 Odpowiedz

    łyżeczka ziarenek gorczycy sprawi ,że ogórki będą twardziutkie

  121. karolcia
    3 sierpnia 2009 at 18:43 Odpowiedz

    ogórki zrobione, zobaczymy co z tego wyjdzie, dzięki:)

  122. Wera
    3 sierpnia 2009 at 23:19 Odpowiedz

    może lepiej kupić?

  123. YR1
    4 sierpnia 2009 at 19:17 Odpowiedz

    OK. Ide po słój.

  124. krecik
    4 sierpnia 2009 at 22:54 Odpowiedz

    hej ja też dzisiaj póbowałam robic ogórki z tego przepisu i czekam na efekty…:o)

  125. POPIEL
    19 sierpnia 2009 at 20:18 Odpowiedz

    Ogórki już w słoikach a jutro konsumpcja mam nadzieje ;)

  126. LeRoi715
    23 sierpnia 2009 at 00:46 Odpowiedz

    tak tak a ja mam przepis zamiast lisci chrzanu mozna dodac debowe…mieszkam w Toronto i tu nie mam listkow ale chrzan mozna kupic: 4.99 za funt…ale jest
    dziekuje
    LeRoi

  127. Milka
    24 sierpnia 2009 at 18:31 Odpowiedz

    a ja własnie zaczynam przygotowania, mam nadzieję że ogórki bedą pyszne, dziękuje,,

  128. sonia
    30 sierpnia 2009 at 19:01 Odpowiedz

    dzięki za przepis!

  129. włodek
    14 września 2009 at 08:24 Odpowiedz

    czosnek kroi się w cienkie plasterki, to samo chrzan – im cieńsze tym szybciej smak przedostanie się do zalewy i ogórki będą pyszniejsze.

  130. aga vb
    19 września 2009 at 13:30 Odpowiedz

    super ogóreczki! do wódeczki- polecam.!

  131. aguga
    16 października 2009 at 16:39 Odpowiedz

    nio ja juz zrobiłam….teraz czekam

  132. ziutka
    1 grudnia 2009 at 07:38 Odpowiedz

    Dzis sie zabieram do roboty, ale u nas nie ma chrzanu i kopru wiec ciekawa jestem czy bede dobrze smakowac uzywajac jedynie czosnku i solonej wody – oby bo mam straszna na nie ochote

  133. andzia
    28 kwietnia 2010 at 17:05 Odpowiedz

    OK idę robić. Mam czosnek i zestaw suszu w torebce. Acha i suchy koper przechowany z zeszłego roku w papierowej torebce.

  134. mała
    6 maja 2010 at 14:24 Odpowiedz

    jeszcze nie robiłam ale chętnie sprobuje

  135. aga
    6 maja 2010 at 14:49 Odpowiedz

    pewnie ze smakuja

  136. macud
    12 maja 2010 at 20:15 Odpowiedz

    no no pycha

  137. twardy0591
    17 maja 2010 at 13:09 Odpowiedz

    woda nie może być za gorąca, lepiej letnia, chyba że chcesz mieć zupę ogórkową!!

  138. gaba
    26 maja 2010 at 22:40 Odpowiedz

    Mama robi ogurasy pierwszy raz w życiu!!!!!aaaaaaaa tyle trzeba czekać …

  139. kika
    28 maja 2010 at 12:35 Odpowiedz

    Moja mama zawsze nożem odkrajała końcówki ogóreczka z obu stron, przez co szybciej przechodziły zalewą i nabierały smaku. Wczoraj kupiłam właśnie ogóraski i zaraz idę działać :) Mniamniuśne

  140. Zosia_1
    28 maja 2010 at 19:58 Odpowiedz

    Posłuchałam rady i sparzyłam słoik. I pękł :-)

  141. slodka bunia
    31 maja 2010 at 21:29 Odpowiedz

    moje ogoreczki od godzinki juz sie kisza,dodalem koperek i kilka zabkow czosnku,czekam na kwintesencje.

  142. salomea
    3 czerwca 2010 at 14:10 Odpowiedz

    zrobiłam, ale za szybko przeszły z fazy małosolnych w kiszone… jak zrobić aby były dłużej małosolne???

  143. Lolobolo
    5 czerwca 2010 at 13:59 Odpowiedz

    Salomea w wypadku kiedy małosolne za szybko przechodzą w kiszone wstaw następnym razem do lodówki.Obniżając temp. dłużej będziesz miała małosolne.

  144. monika
    8 czerwca 2010 at 14:46 Odpowiedz

    Aby były twarde dodać nalezy liść dębu

  145. wisnia
    8 czerwca 2010 at 21:45 Odpowiedz

    A ja sie już degustuje Pychota :) zalałem ciepłą wodą po 24 godz były już pyszne :):)

  146. hanula
    9 czerwca 2010 at 12:20 Odpowiedz

    w jakiej ilości wody ropuścić sól?

  147. Leonida
    10 czerwca 2010 at 14:53 Odpowiedz

    Salomea po 3 dniach włóż naczynie do lodówki w ten sposób zmniejszysz fermentacje,tym samym starczą na dlużej,tylko się nie objadaj za bardzo.

  148. Ela Cz,
    10 czerwca 2010 at 17:18 Odpowiedz

    ogórki zrobiłam według Twojego przepisu , są pyszne polecam innym Ela cz,

  149. Ela Cz.
    10 czerwca 2010 at 17:21 Odpowiedz

    słój nie pęknie pod warunkiem , że go sparzysz małą ilością wody , inaczej trzeba go zahartować\’.

  150. MIREK
    12 czerwca 2010 at 07:57 Odpowiedz

    OGÓRASY SĄ SUPER – SZKODA SŁOJĄ ;)

  151. rav
    22 czerwca 2010 at 19:40 Odpowiedz

    Słój można czymś zastąpić? No i nikt nie odpowiedział czy zakręcać czy tylko przykryć?

  152. angela
    23 czerwca 2010 at 18:10 Odpowiedz

    ja właśnie zabieram się do robienia ogórków myśle że mi się uda według tego przepisu.Tylko mam pytanie czy może być zwykła sól?Dziękuje za przepis.

  153. misia
    24 czerwca 2010 at 21:35 Odpowiedz

    ja wiem jak sie robi ogórki:oto przepis 4 kg ogórkow,korzeń chrzanu lub dwa,kilka ziareń ziela angielskiego,liść kopru lub dwa jak więcęj tym lepiej,czosnek cała główka,przyprawa do kiszenia ogórków .
    I tak bierzemy wiaderko plastikowe duże wkładamy trochę ogórków umytych ,do wiaderka do tych ogórków dajemy kilka ząbków czosnku,chrzanu obranego umytego,kilka ziareń ziela angielskiego,i przyprawy do kiszenia ogórków.I potem kolejna warstwa ogórkow i czynność się powtarza ,aż do wyczerpania ogórków.
    Na koniec gotujemy wodę w osobnym garnku 6 litrów wody z 6 łyżkami soli kuchennej ,doprowadzamy do wrzenia i wlewamy do ogórków.Na ogórki po wlaniu wody na wierzch kładziemy liście kopru.Przykrywamy talerzem ,na talerz kładziemy kamień duży ,dociskamy ,przykrywamy ściereczką i czekamy .Po dwóch dniach można się rozkoszować małosolnymi ogórkami lub po trzech dniach jak kto woli. Smacznego

  154. michaeledi
    29 czerwca 2010 at 17:19 Odpowiedz

    jeżeli robimy te ogórasy w słoju to zakrecamy go czy nie ? Bo nikt na to pytanie nie odpowiedział

  155. G@bi
    1 lipca 2010 at 12:31 Odpowiedz

    czy w platikowym pojemniczku też mi się zakiszą ogóreczki ?????

  156. lukasz
    1 lipca 2010 at 14:01 Odpowiedz

    1 (duża) łyżka soli na 1 litr wody

  157. Jerzy
    1 lipca 2010 at 15:55 Odpowiedz

    Koniecznie należy dodać łyżeczkę jałowca na 3 kg ogórków. Wynikiem są wspaniałe wrażenia \”chrupania\” w czasie ugryzienia ogórka. Sprawdza się nawet przy złej jakości ogórkach.

  158. elciak
    1 lipca 2010 at 18:16 Odpowiedz

    I ja się do tych ogórasków dziś przymierzę. Zobaczymy, co z tego wyjdzie za dwa dni ;)

  159. kriz73
    2 lipca 2010 at 12:58 Odpowiedz

    na 3 litrowy słój ja daję 1,70-1,80 kg w miarę małych ogórków, więcej nie wejdzie

  160. qaz
    2 lipca 2010 at 13:12 Odpowiedz

    \”.. i wodą wymieszaną z solą …\” – a jak i czy wymieszać sól we wodzie ? Jak tak to w którą stronę mieszać ? I czym mieszać ? łyżeczką czy czymś może innym ?

  161. kosta55@wp.pl
    3 lipca 2010 at 11:39 Odpowiedz

    słój mozemy zakręcić ale równie dobrze mozna tego nie robić i tak wyjda super

  162. Ula
    8 lipca 2010 at 09:25 Odpowiedz

    Ja dodaje jeszcze liście debu

  163. kasienka69
    8 lipca 2010 at 18:03 Odpowiedz

    jakiej wielkosci maja byc te ogorki

  164. Ania
    10 lipca 2010 at 11:30 Odpowiedz

    Ja daję do małosolniaków tylko liście chraznu, obejdzie się bez korzenia. Daję też liście porzeczki albo wisni :P No i wodę trzeba ZAGOTOWAĆ. No i oczywiście nie trzeba tworzyc żadnych smiesznych warstw :P

  165. mat
    12 lipca 2010 at 19:51 Odpowiedz

    troszke saletry sporzywczej

  166. misio
    12 lipca 2010 at 21:26 Odpowiedz

    ten aromat niepozwala mi na to by ukisiły sie do końca-jak juz powinny byc ukiszone w słoju zostaje sama woda,czosnek i koper-hihihi-

  167. malola
    14 lipca 2010 at 15:31 Odpowiedz

    na litr przegotowanej wody 2dag cukru i 1dag soli do tego koper, liście wiśni ,porzeczki ,winogrona,korzeń chrzanu,liść laurowy,pieprz w ziarenkach,ziele angielskie, czosnek TO PRZEPIS MOJEJ MAMY JEST REWELACYJNY!!!SMACZNEGO

  168. malola
    14 lipca 2010 at 15:31 Odpowiedz

    na litr przegotowanej wody 2dag cukru i 1dag soli do tego koper, liście wiśni ,porzeczki ,winogrona,korzeń chrzanu,liść laurowy,pieprz w ziarenkach,ziele angielskie, czosnek TO PRZEPIS MOJEJ MAMY JEST REWELACYJNY!!!SMACZNEGO

  169. kiri
    14 lipca 2010 at 21:08 Odpowiedz

    poczekamy zobaczymy co z tego wyrosnie

  170. jkl
    15 lipca 2010 at 12:05 Odpowiedz

    ja good

  171. renseik
    15 lipca 2010 at 14:42 Odpowiedz

    ja zalewam gorąca wodą, dodaje jeszcze korzeń chrznu, czonek i koper, są pyszne

  172. smara
    16 lipca 2010 at 18:38 Odpowiedz

    są naprawde pyszne

  173. upho
    19 lipca 2010 at 15:44 Odpowiedz

    zadnych warstw bez sensu zabawa
    ja dodatkowo daje liscie porzeczki, winogrona lub wisni
    3 lyzki soli na 3l to zdecudowanie za duzo uzywam w proporcji ok 1/2 lyzki na 1l wg mnie wystarczajaco

  174. Regata
    20 lipca 2010 at 10:18 Odpowiedz

    Jeżeli ułożysz ogórki warstwami to więcej ich wejdzie do słoja , więc chyba to logiczne. jeżeli mają być małosolne to koper , chrzan i czosnek tez powinien znaleźć się między ogórkami aby szybciej przeszły tym smakiem i zapachem. Każdy ma swój przepis wypróbowany. Niektórzy dają tylko dużooo kopru i listek chrzanu i słona woda. To są prawdziwe małosolne

  175. Olunii@
    21 lipca 2010 at 22:03 Odpowiedz

    palce lizac !!!

  176. dora
    26 lipca 2010 at 20:35 Odpowiedz

    no super!!! ale cukier?

  177. KrisW
    28 lipca 2010 at 16:46 Odpowiedz

    no to nastawiłem i czekam 2 dni:)

  178. duduś
    1 sierpnia 2010 at 02:30 Odpowiedz

    Ważna sprawa ogórki powinny być ustawione w słoiku czubkami do góry… tak polecił mi mój znajomy kucharz

  179. Marta
    2 sierpnia 2010 at 19:20 Odpowiedz

    Mogą być dobre

  180. duduś
    4 sierpnia 2010 at 00:22 Odpowiedz

    U mnie już po 24h są dobre dodatkowo dodałem liście wiśni i winorośli (3 z wiśni plus 2 z winorośli na słój 3l)

  181. pancio
    4 sierpnia 2010 at 22:17 Odpowiedz

    ja daje jeszcze liscie wiśni :)

  182. annaart
    6 sierpnia 2010 at 00:27 Odpowiedz

    pyszne sa te ogorki… robie je od lat i polecam kazdemu

  183. godfrid
    8 sierpnia 2010 at 20:35 Odpowiedz

    ja dodaje zamiast chrzanu zasuszona papryke chili. wychodza w wersji pikantnej

  184. andzia
    12 sierpnia 2010 at 17:29 Odpowiedz

    żeby szybciej przeszły zalewą, ja ścinam czubki ogórków z obu stron

  185. mardzi
    12 sierpnia 2010 at 18:14 Odpowiedz

    idę robić

  186. marcin
    13 sierpnia 2010 at 16:05 Odpowiedz

    zrobiłe je ale były bez smaku:-(

  187. Honka
    16 sierpnia 2010 at 15:01 Odpowiedz

    Pyszne,pierwszy 3 litrowy słoik ogórków zjedzony (tzn. ogórki z tego słoika :) ),właśnie nastawiłam kolejny :) pycha,polecam.

  188. krystyna
    21 sierpnia 2010 at 10:47 Odpowiedz

    Można również dodać liść czarnej porzeczki i liść dębu.

  189. JASIEK
    22 sierpnia 2010 at 18:20 Odpowiedz

    IDE ROBIĆ ZOBACZYMY CO WYJDZIE SKORO TAK POLECACIE

  190. aneri
    28 sierpnia 2010 at 14:08 Odpowiedz

    zrobilam ogorki z braku lisci chrzanu dodalam korzen. bez smaku! nikt nie chcial jesc!

  191. ZZzzZZzz
    7 października 2010 at 02:48 Odpowiedz

    Qrcze, chyba mnie soc ominelo albo oslepilo? ale nie widze uke wody?? czy to na 1 Litr?

  192. Ja
    8 kwietnia 2011 at 21:27 Odpowiedz

    To chyba proporcje na 3 litry wody? Bo w przepisie nie ma.

  193. mario
    9 maja 2011 at 20:14 Odpowiedz

    idę robić

  194. reni11
    16 maja 2011 at 14:18 Odpowiedz

    sól musi być do prztworów, nie taka zwykła jodowana. Wtedy będą dobre ogórki

  195. hela
    16 maja 2011 at 19:54 Odpowiedz

    proponuję dodać liść wiśni,dębu, pyszne

  196. ryś
    21 maja 2011 at 09:55 Odpowiedz

    zrobiłem ogóreczki z liśćmi chrzanu, zalałem gorącą wodą i wyszły ok. Zwróćcie uwagę, jaki czosnek dodajecie. Chiński nie daje dobrego smaku. Stosujcie koniecznie nasz polski czosnek:)

  197. dycia
    6 czerwca 2011 at 22:07 Odpowiedz

    juz wlasnie probuje waszego pezepisu zobaczymy za dwa dni:-) ale dzieki

  198. GosiAla
    9 czerwca 2011 at 14:03 Odpowiedz

    proporcje:1 łyżka soli na 1 litr wody

  199. margalita
    11 czerwca 2011 at 10:08 Odpowiedz

    zamiast chrzanu proponuje liscie wisni mozna tez dodac kilka ziaren ziela angelskiego noi ziarna jałowca smacznego

  200. ANDY
    14 czerwca 2011 at 13:11 Odpowiedz

    Ide robic dla mojej dziewczyny bo uwielbia,ciekawe jak beda smakowac za 2 dni

  201. ksiksi
    14 czerwca 2011 at 13:38 Odpowiedz

    pychota

  202. zoombi
    16 czerwca 2011 at 12:05 Odpowiedz

    moja kobietka lubi ogórka i to niekoniecznie solonego

  203. mietek
    16 czerwca 2011 at 15:04 Odpowiedz

    Nie ma czegos takiego jak polski czosnek… czosnej jest tylko zydowski…

  204. maniek
    16 czerwca 2011 at 22:26 Odpowiedz

    ble

  205. ogórek
    19 czerwca 2011 at 22:50 Odpowiedz

    moja zona bardzo lubi ogórki w każdej postaci i sama jest ogórkiem! pozdrawiam wielbicielki ogórków;0

  206. sierra
    21 czerwca 2011 at 18:38 Odpowiedz

    ja uwielbiam małosolne

  207. jack
    21 czerwca 2011 at 22:43 Odpowiedz

    2.5 kg nie wejdzie do słoika 3 litrowego.ja mam 4 litrowy słoik i wchodzi 1.5-2kg ogórków.

  208. ewelinka
    28 czerwca 2011 at 01:56 Odpowiedz

    pyszne sa ogoreczki:)

  209. gospodyni
    30 czerwca 2011 at 13:28 Odpowiedz

    prosty, dobry przepis! polecam wszystkim!

  210. ecia
    1 lipca 2011 at 12:25 Odpowiedz

    mój mężczyzna przepada za tymi ogórkami wiec lecę robić !!!! aha i tez dodaje liście wiśni:)

  211. Kaktus
    1 lipca 2011 at 19:56 Odpowiedz

    przepis na małosolne-wypełnić naczynie ogórkami koprem i pokrojonym czosnkiem.Zalewa- 1l.wody, 2 łyki soli, 1,5 łyżki cukru.Zalewam ogórki i zakręcam słoik. PYSZNE

  212. zjadacz
    2 lipca 2011 at 12:20 Odpowiedz

    Już zrobiłem i czekam,a dowcipnisiom współczuję,zwłaszcza ich paniom.Bo jak tu się cieszyć,skoro pan dysponuje czymś podobnym do małosolnego i jeszcze się chwali:)))))

  213. danio
    2 lipca 2011 at 12:49 Odpowiedz

    najlepiej smakują z chlebem posmarowanym smalcem ze skwarkami

  214. kika
    8 lipca 2011 at 16:00 Odpowiedz

    wspaniale-dzieki.kika

  215. laska222222
    12 lipca 2011 at 11:35 Odpowiedz

    kocham małosolne ogórki mniam ;P

  216. lubieogorasy
    12 lipca 2011 at 12:35 Odpowiedz

    Bardzo dobre. polecam

  217. rafik
    14 lipca 2011 at 09:32 Odpowiedz

    połączyć to z kromką posmarowanym smalcem myyyyyyyyyyyy pycha nigdzie na świecie nie znajdziecie

  218. staszek
    14 lipca 2011 at 15:24 Odpowiedz

    palce lizać

  219. mrbarber
    14 lipca 2011 at 15:24 Odpowiedz

    Osobiscie wole ogórki Koncentrowe,ale małosolone tez dobre,osobiscie jadlem u wujka w norwegi takie,robi dobre,ale dodaje zbyt duzo imbiru,natomiast moja ciocia wedlug przepisu swojego,dodaje takze maggi.

  220. zocha
    17 lipca 2011 at 00:15 Odpowiedz

    jeśli chcemy zrobić ogóreczki małosolne na szybko to polecam odciąc końce i zalać bardzo gorącą wodą, w ten sposób rano zrobione na wieczór już są gotowe do jedzenia :) to taka imprezowa wersja dla niecierpliwych :P

  221. Asiula
    18 lipca 2011 at 19:25 Odpowiedz

    pomiędzy ogórkami można wrzucić surowe różyczki kalafiora – również się zakiszą :D, są przepyszne!

  222. malosolne
    18 lipca 2011 at 19:50 Odpowiedz

    Mmm pychaa. Kisimy ogóry kisimyy.; d bd potem ranac.

  223. sectop
    19 lipca 2011 at 12:51 Odpowiedz

    polecam jeszcze wkroic cebulke, na 3l sloik ok. 1szt. sredniej wielkosci

  224. Milcia>33
    23 lipca 2011 at 11:35 Odpowiedz

    Żal one i tak są nie dobre

  225. darson51
    23 lipca 2011 at 18:36 Odpowiedz

    do ogórasów małosolnych obowiązkowo!! dodajemy jeszcze liść dębu, wiśni i czarnej porzeczki tak robimy na Mazurach

  226. Iga
    27 lipca 2011 at 16:56 Odpowiedz

    Uwielbiamy obórki mało solne tylko nigdy nie wiem ile soli na litr są różne wersje

  227. kucharka
    30 lipca 2011 at 16:35 Odpowiedz

    Imbir i maggi do ogórków kiszonych to profanacja.

  228. elo
    2 sierpnia 2011 at 20:51 Odpowiedz

    ja dodaje troche kiszonej kapusty

  229. ddd
    4 sierpnia 2011 at 10:57 Odpowiedz

    super

  230. laki
    17 sierpnia 2011 at 20:28 Odpowiedz

    Iga jest stary sprawdzony sposób do letniej wody wkładamy jednego ogórka i sypiemy sól mieszając co trochę jak ogórek zacznie wypływać to znak że zalewa gotowa

  231. Darek
    23 października 2011 at 22:48 Odpowiedz

    kupilem 20 litrowa beczke z bialego debu wlasnie do tego celu i kilka dni temu zakisilem ,juz sa ok chociaz tu w usa ogorki sa troche inne , majac beczke z debu dodajemy tym samamy dodatkowego smaku do ogorka

  232. kucharz
    22 listopada 2011 at 06:38 Odpowiedz

    super przepis delektuje sie nim

  233. amper
    1 stycznia 2012 at 02:21 Odpowiedz

    Robię wg tego przepisu, są przepyszne i chrupkie. Dziękuje, pozdrawiam smakoszy:)

  234. Maciej
    1 lutego 2012 at 11:33 Odpowiedz

    wspaniałe ogórki. nigdy nie jadłem lepszych

  235. czacik
    7 maja 2012 at 23:44 Odpowiedz

    super ogóreczki

  236. adolfik
    29 maja 2012 at 21:18 Odpowiedz

    nie należy zapominać o łyżce musztardy rosyjskiej, łyżeczce imbiru mielonego i 100ml sosu sojowego jasnego!!!

  237. Miro
    2 czerwca 2012 at 15:38 Odpowiedz

    te ogorki wkladam do plastikowej butelki 5L po wodzie mineralnej rewelacja pamietajcie nie zakrecac szczelnie jak tu ktos napisal bo jak zaczna robic to jak bomba !!!!! pozdrawiam

  238. tomnet
    2 czerwca 2012 at 22:57 Odpowiedz

    ja dodaję jeszcze kilka kropel tabasco

  239. wacek
    6 czerwca 2012 at 18:57 Odpowiedz

    …nie bierzcie przykładu z MIRA. Tylko nie butelki plastikowe. Róbcie tak jak Darek, to by było najlepsze. Normalnie w słoiku szklanym.

  240. Pra
    10 czerwca 2012 at 12:36 Odpowiedz

    Drogi Wacku, mój 80-letni wujek od zawsze robił ogórki w plastikowych 5l butelkach i zawsze są niebo w gębie także nie gadaj bzdur….

  241. greendog24
    11 czerwca 2012 at 22:10 Odpowiedz

    Drodzy opiniujący…Przepis podany powyżej jest naprawdę świetny ponieważ ogóreczki są przepyszne.Jakkolwiek odniosę się do opinii \”Mira\” który ma po części rację ponieważ już od lat ogórki można tez zakisić w plastikowej 5l butelce z tym że na wsiach wkłada się je do studni i zanurza na głębokość kilku metrów.Małosolne na kilka dni oczywiście a kiszone na kilka miesięcy może nawet lat.Wiem sam po sobie bo jestem ze wsi mama tak robiła, sąsiedzi i teściowa też tak robi.Takie ogóry z 5l butli wyciągnięte ze studni na wiosne przebijaja każde inne…Pozdrawiam czytających…

  242. greendog24
    11 czerwca 2012 at 23:26 Odpowiedz

    Właśnie zakisiłem.Dom cały aż pachnie.Jakoż że jestem w Uk nie mam dostępu do studni , jakkolwiek po ostatnim pobycie w Polsce udało mi się dostać od starej wiejskiej babuni poniemieckie garnki z kamionki w jednym z nich zakisiłem.Odezwę się jak już ogóreczki będą gotowe i zopiniuję…

  243. iceman
    13 czerwca 2012 at 15:34 Odpowiedz

    Właśnie zakisiłem,zobaczymy efekty.pzdr

  244. chrzanik
    14 czerwca 2012 at 15:22 Odpowiedz

    do ogorkow dodać papryczki chili 2 małe sztuki umyte i wyjete nasiona.sa ostrzejsze i maja świetny smak.Polecam.

  245. jaa
    19 czerwca 2012 at 09:09 Odpowiedz

    czytam wasze przepisy i ślinka mi cieknie, lece do kuchni !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  246. metaxabb
    20 czerwca 2012 at 19:15 Odpowiedz

    Moja teściowa robi w butlach 5l. Są świetne, ale myślę że teściowa mogłaby zakisić nawet w obudowie AT i smak byłby rewelacyjny.

  247. szczecin24
    21 czerwca 2012 at 14:25 Odpowiedz

    a ja mam słój mały i po tym opisie nic nie wnioskuje, ILE SOLI NA LITR WODY ???

  248. daga
    21 czerwca 2012 at 16:15 Odpowiedz

    Do szczecin24, jeśli podany przepis jest na 3 l wody i należy dać 3 łyżki soli, to ile przypada na jeden litr????
    Moja teściowa jeszcze przekrawa lekko ogórki, to przyspiesza proces, można je jeść po jednym dniu! zobaczymy co wyjdzie z przepisu…

  249. Grzech
    23 czerwca 2012 at 10:13 Odpowiedz

    Lepsza jest sól kamienna a nie jodowana

  250. Fgbbbx
    23 czerwca 2012 at 12:19 Odpowiedz

    dołozcie lisci dębu, czarnej porzeczki i wisni

  251. Ja
    23 czerwca 2012 at 12:51 Odpowiedz

    mniam ?

  252. kjhg
    24 czerwca 2012 at 19:30 Odpowiedz

    skoro na 3 l wody są 3 łyżki soli to chyba nie jest jakąś wielka zagadka ile soli przypada na 1l wody..

  253. xxx
    25 czerwca 2012 at 12:54 Odpowiedz

    O matko skoro na 3l. wody – 3 łyżki soli, to na 1l. wody – 1 łyżka soli :) Pzdr

  254. asiorek
    30 czerwca 2012 at 15:24 Odpowiedz

    O matko skoro na 3l. wody – 3 łyżki soli, to na 1l. wody – 1 łyżka soli :) Pzdr

    O matko, a gdzie ogórki zmiescisz skoro zamierzasz wlac 3 litry wody do 3 litrowego słoja.

  255. Easton
    4 lipca 2012 at 03:31 Odpowiedz

    jaka lyzka ,jakiej wielkosci ?to mnie przypomina przepis kubek babuni .ogorki w kuchni a ja nie wiem ile sol moze ktos podpowie

  256. :( do daga
    5 lipca 2012 at 11:46 Odpowiedz

    Przesympatyczna koleżanko z moich wyliczeń wynika, że lepiej nie ryzykować i w ogóle nie solić!!!! Jak sama nazwa wskazuje są to ogórki małosolne, więc im mniej soli tym lepiej, kiś w samej wodzie…!!!!
    BUHAHAHAHA

  257. lesvhs
    14 lipca 2012 at 13:31 Odpowiedz

    Dobre:-) Z calego przepisu najlepsze sa komentarze Skarbie zmierz pojemnosc wlewajac szklanka wode do sloja 2szk wody to pol litra /pol lyzki soli, 4szk to litr/ cala plaska lyzka soli Dasz se rade;-)

  258. ziftam
    16 lipca 2012 at 16:37 Odpowiedz

    W każdym zadaniu najpierw zbieramy dane:
    a tu nie ma podanej ilości wody tylko objętość słoja do którego wchodzą ogórki – czyli w trzech litrach trzeba zmieścić wsad (ogórki, chrzan, czosnek, koper) i uzupełnić wodą. Konia z rzędem temu kto dokładnie wyliczy ilość wody… Na moje oko jeśli ciasno włożymy ogórki i resztę to zostanie miejsca na ok 1 litra wody…

  259. M@jka
    27 lipca 2012 at 21:11 Odpowiedz

    właśnie zrobiłam,ale jak doczekać 2 dni – hi,hi,hi
    Ja zakręciłam słój, ale jutro otworzę go, bo nikt nie napisał czy zakręcić czy też nie!?

  260. ewcia1640
    30 lipca 2012 at 16:19 Odpowiedz

    wlasnie…liscie debu i winogrona..moja babcia zawsze tak robila ogoreczki przesmaczne…dawno takich nie jadlam:(

  261. Andzia
    2 sierpnia 2012 at 12:38 Odpowiedz

    jedna sól mniej słona druga bardziej ale przeważnie zakłada się że na litr wody przypada łyżka soli. Niektórzy dodają jeszcze kilka ziarenek pieprzu. Czasem warto dodać do dużego słoja lub kamionki ze dwa listki wiśni – bardzo dobry smak daje.

  262. Andzia
    2 sierpnia 2012 at 12:47 Odpowiedz

    jedna sól mniej słona druga bardziej ale przeważnie zakłada się że na litr wody przypada łyżka soli. Niektórzy dodają jeszcze kilka ziarenek pieprzu. Czasem warto dodać do dużego słoja lub kamionki ze dwa listki wiśni – bardzo dobry smak daje.

  263. Zbyszek
    4 sierpnia 2012 at 18:16 Odpowiedz

    A ja daję jeszcze kilka ziarenek gorczycy :)

  264. cezar
    4 sierpnia 2012 at 20:04 Odpowiedz

    czy moznz zakrecic sloik i goraca woda wewnztrz zassie i bedzie wek na 2 dni lub dluzej, jak dlugo?

    /

  265. Coyot_e
    13 sierpnia 2012 at 19:34 Odpowiedz

    asiorek dobre dobre, gratki dla Ciebie!!!

  266. edzia
    24 sierpnia 2012 at 17:18 Odpowiedz

    tak zgadzam się komentarze sa najlepsze :)) a ja zaraz zabieram się za ogórki małosolne ale z solą hi hi

  267. NoXoN
    24 sierpnia 2012 at 20:29 Odpowiedz

    dzisiaj bede sprawdzał przepisik:) fajnie ze sa takie stronki bo jestem noga w gotowaniu:D

  268. Ima
    25 sierpnia 2012 at 04:14 Odpowiedz

    A more ogorki Indy sie nie udaja, nawet jak robie wedlug przepisu. juz nie mam nawet nadziei.co robie nie tak!?

  269. maciek
    21 września 2012 at 17:48 Odpowiedz

    Jak policzyc ilość wody? Proste:
    Wkładasz ogórki do słoika, wlewasz zimną wodę – tyle ile potrzeba, po czym przelewasz wodę za słoika do garnka. Gdzie mój koń z rzędem ??? ;-) hehe

    Ja dodaję do wywaru ziele angielskie i listek laurowy – dla smaku, oraz koniecznie łyżkę octu spirytusowego. Woda nie będzie taka mętna i się nie spieni, a ogórki nie będą za miękkie.
    Słoika nie zakręcam do końca, dostęp powietrza raczej pomaga i się ciśnienie nie tworzy.
    Im cieplejsze miejsce, tym szybciej się zakiszą, byle bez przesad :-)

    Smacznego

  270. Anka
    8 października 2012 at 17:40 Odpowiedz

    Mozna tez odciac koniec ogorka od strony kwiatu aby byly bardziej twarde i chrupkie

  271. magda
    13 maja 2013 at 19:13 Odpowiedz

    lisc debu i sa bardziej chrupiace ale o occie spirytusowym nie slyszalam.ILE OCTU NA LITR WODY MACKU???

  272. Miszak
    15 maja 2013 at 18:42 Odpowiedz

    No i zrobione :)
    Teraz tylko wytrzymać żeby ich od razu nie schrupać :)

  273. becia
    24 maja 2013 at 17:26 Odpowiedz

    ja zawsz do kiszonych na sloik daje pol lyzeczki gorczycy wtedy sa twarde i chrupkie az strzelaja,a jak cos nie tak z ogorkami ???to zrobia sie puste w srodku ale nie zgnija i mozna je wykorzystac do zupy ogorkowej.

  274. Terrorbienbe
    26 czerwca 2013 at 22:29 Odpowiedz

    thx za przepis

  275. zielony ogórek
    29 czerwca 2013 at 17:45 Odpowiedz

    ogórek ogórek ogórek zielony ma garniturek i czapkę i sandały zielony zielony jest cały :-)

  276. blekot
    7 lipca 2013 at 08:28 Odpowiedz

    dobra sprawa ogurki malosolne i bimber do tego

  277. ala
    8 lipca 2013 at 11:04 Odpowiedz

    z listkiem laurowym i zielem angielskim -to nie malosolne

  278. WIESIEK
    9 lipca 2013 at 15:41 Odpowiedz

    \”blekot\” od tego bimberku zrobił Ci się rzadki rozum. ORTOGRAFIA !

  279. ultra troll xd
    9 lipca 2013 at 16:46 Odpowiedz

    beznadzieja

  280. gregor
    12 lipca 2013 at 22:22 Odpowiedz

    2 kg ogórków 2litry wody nieprzegotowanej prosto z kranu 3 łyżki soli ,2 główki czosnku 2 kawałki chrzanu wielkości palca wskazującego 2 duże pęczki kopru,obojętnie jakie naczynie ,szklane ,plastykowe czy kamionka nie musi być wyparzane wrzątkiem jak to wszyscy znawcy piszą ,musi być czyste ,układamy ogórki warstwami miedzy warstwami koper czosnek i chrzan i zalewamy woda (surowa)z sola ,nigdy nie jadłem smaczniejszych ogórków małosolnych ,przepis ten dostałem od dziadka, smacznego życzę i proszę komentarze

  281. beno malosolny dzik
    13 lipca 2013 at 11:53 Odpowiedz

    Ja zrobilem wedlug wlasnego przepisu. Surowe ziemniaki wkladamy do piekarnika na 2 godziny w 180 stopniach, taka aby dalej byly surowe. Wmiedzyczasie bierzemy kielbaske w jedna reke , zas w druga chlebek (najlepiej kroiony) i rownomiernym ruchem zuchwy konsumujemy to, aby nam sie nie nudzilo. Po tym wyjmujemy dalej surowe ziemniaki, i karmimy nim psa, tak aby on na jadl sie rowniez za nas.
    Pozdrawiam beno, krol kuchni i mistrz pokemonow
    REGARDS.

  282. gregor
    13 lipca 2013 at 12:27 Odpowiedz

    sprawdzony przepis

  283. jj
    19 lipca 2013 at 12:28 Odpowiedz

    łyżka łyżce nie równa

  284. kucharz
    19 lipca 2013 at 13:39 Odpowiedz

    co za udiota do ogorkow malosolnych daje ocet.Ogorek malosolny tradyvyjny jest sksrbnica witamin ,a po dodaniu octu staje sie trucizna rozwalajaca nerki i watrobe.

  285. nowy
    4 sierpnia 2014 at 12:26 Odpowiedz

    widz co to za wieśniak że wszystko mu się kojarzy z bimbrem

Zostaw komentarz.

*