Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Mocno mięsny burger z bekonem

Mocno mięsny burger z bekonem

Burger z serem Brie i gruszką

Burger z serem Brie i gruszką

Ciasto z nutellą

Ciasto z nutellą

Łatwa & pyszna pizza ze szpinakiem

Łatwa & pyszna pizza ze szpinakiem

Zupa krem z marchewki i batatów

Zupa krem z marchewki i batatów

Chipsy ziemniaczano-imbirowe

Chipsy ziemniaczano-imbirowe

Rustykalna tarta ze śliwkami

Rustykalna tarta ze śliwkami

Muffinki dyniowe

Muffinki dyniowe

Zupa krem ze szparagów i kalafiora

Zupa krem ze szparagów i kalafiora

Pomidorowy gulasz z dorsza

Pomidorowy gulasz z dorsza

DIETETYCZNE CIASTO JABŁKOWE – gotowe w 10 minut

DIETETYCZNE CIASTO JABŁKOWE – gotowe w 10 minut

CZEKOLADOWY BUDYŃ Z PŁATÓW OWSIANYCH

CZEKOLADOWY BUDYŃ Z PŁATÓW OWSIANYCH

8 pomysłów na TORTY URODZINOWE

8 pomysłów na TORTY URODZINOWE

7 pomysłów na wykorzystanie pianek Marshmallow!

7 pomysłów na wykorzystanie pianek Marshmallow!

Łosoś pod serową pierzynką

Łosoś pod serową pierzynką

10 pomysłów na PRZYTULNĄ KUCHNIĘ

10 pomysłów na PRZYTULNĄ KUCHNIĘ

Pasztet z suszonych prawdziwków

To się nazywa rozpusta! Oto pasztet przygotowany z suszonych borowików, serwowany na świątecznym, podlaskim stole…

przepis z kuchni: polskiej

czas: 3 godziny + oczekiwanie

liczba porcji: 6

składniki:
150 g suszony prawdziwków (mogą być zamiennie inne grzyby)
3 cebule
3 czerstwe kajzerki
2 łyżki posiekanej pietruszki
2 łyżki posiekanego koperku
4 łyżki posiekanych orzechów laskowych
100 g masła
2-3 łyżki margaryny do pieczenia
5 jajek
szklanka gęstej, kwaśnej śmietany
sól, pieprz

przyrządzanie:

Grzyby zalewamy przegotowaną wodą i odstawiamy na noc do moczenia. Następnego dnia gotujemy je, a jeszcze następnie odcedzamy tak, by zachować wodę, w której moczymy kajzerki (najlepiej bez skóry). Grzyby drobno siekamy i wrzucamy do rondelka, w którym uprzednio delikatnie zeszkliliśmy cebulę na maśle. Bułki odciskamy i dodajemy do grzybów. Chwilę smażymy mieszając. Następnie masę przekładamy do salaterki, dodajemy do niej 2 i pół łyżki posiekanych orzechów, koperek, pietruszkę. Doprawiamy do smaku. Do masy dodajemy żółtka i śmietanę i jeszcze raz bardzo starannie mieszamy. Dodajemy ubite na sztywno białka i ostatni raz mieszamy.
Foremkę na pasztet smarujemy margaryną do pieczenia i posypujemy orzechami laskowymi. Układamy w niej masę i pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Uwaga – dla lepszego pieczenia pasztet przykrywamy folią aluminiową, a pod nim w piekarniku stawiamy garczek z gorącą, parującą wodą.
Pasztet możemy spożywać na gorąco i na zimno.

loading...