Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Staropolskie zrazy wieprzowe

Staropolskie zrazy wieprzowe

Ryż smażony z jajkiem i kurczakiem

Ryż smażony z jajkiem i kurczakiem

Kruche ciasteczka z mielonymi migdałami

Kruche ciasteczka z mielonymi migdałami

Faszerowana papryka z oliwkami

Faszerowana papryka z oliwkami

Domowa prażona cebulka

Domowa prażona cebulka

Pieczona pierś z indyka

Pieczona pierś z indyka

Domowy sok pomidorowy

Domowy sok pomidorowy

WARSZAWSKI SMAK “SŁODKI” vol.2 już w tę sobotę!

WARSZAWSKI SMAK “SŁODKI” vol.2 już w tę sobotę!

Muffiny jabłkowo-cynamonowe

Muffiny jabłkowo-cynamonowe

Sałatka z boczkiem i jajkiem

Sałatka z boczkiem i jajkiem

Naleśniki z mięsem mielonym na ostro

Naleśniki z mięsem mielonym na ostro

Śniadaniowa kasza manna z orzechami

Śniadaniowa kasza manna z orzechami

7 powodów, dla których powinniśmy jest MARCHEWKĘ codziennie!

7 powodów, dla których powinniśmy jest MARCHEWKĘ codziennie!

Szybki makaron z warzywami i szynką

Szybki makaron z warzywami i szynką

PYSZNY koktajl bananowo-midgałowo-kakaowy z dodatkiem masła orzechowego!

PYSZNY koktajl bananowo-midgałowo-kakaowy z dodatkiem masła orzechowego!

Zobacz czy wygrałeś książkę z przepisami Julie Schwob ,,Tajskie smaki”!

Zobacz czy wygrałeś książkę z przepisami Julie Schwob ,,Tajskie smaki”!

Pasztet z suszonych prawdziwków

To się nazywa rozpusta! Oto pasztet przygotowany z suszonych borowików, serwowany na świątecznym, podlaskim stole…

przepis z kuchni: polskiej

czas: 3 godziny + oczekiwanie

liczba porcji: 6

składniki:
150 g suszony prawdziwków (mogą być zamiennie inne grzyby)
3 cebule
3 czerstwe kajzerki
2 łyżki posiekanej pietruszki
2 łyżki posiekanego koperku
4 łyżki posiekanych orzechów laskowych
100 g masła
2-3 łyżki margaryny do pieczenia
5 jajek
szklanka gęstej, kwaśnej śmietany
sól, pieprz

przyrządzanie:

Grzyby zalewamy przegotowaną wodą i odstawiamy na noc do moczenia. Następnego dnia gotujemy je, a jeszcze następnie odcedzamy tak, by zachować wodę, w której moczymy kajzerki (najlepiej bez skóry). Grzyby drobno siekamy i wrzucamy do rondelka, w którym uprzednio delikatnie zeszkliliśmy cebulę na maśle. Bułki odciskamy i dodajemy do grzybów. Chwilę smażymy mieszając. Następnie masę przekładamy do salaterki, dodajemy do niej 2 i pół łyżki posiekanych orzechów, koperek, pietruszkę. Doprawiamy do smaku. Do masy dodajemy żółtka i śmietanę i jeszcze raz bardzo starannie mieszamy. Dodajemy ubite na sztywno białka i ostatni raz mieszamy.
Foremkę na pasztet smarujemy margaryną do pieczenia i posypujemy orzechami laskowymi. Układamy w niej masę i pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Uwaga – dla lepszego pieczenia pasztet przykrywamy folią aluminiową, a pod nim w piekarniku stawiamy garczek z gorącą, parującą wodą.
Pasztet możemy spożywać na gorąco i na zimno.

Podobne artykuły

3 Komentarzy

  1. Izka
    23 grudnia 2006 at 01:26 Odpowiedz

    Oj, ludzie, co to dobra rzecz ten pasztet!!! Roboty troche jest, ale efekt – fantazja! Jedynie nie dam sie namówić na ten garnek z wodą do piekarnika. W życiu! No i piecze sie dłużej – dodatkow na pół godziny włączyłam termoobieg z grzaniem od dołu.

  2. sowcia
    5 grudnia 2007 at 21:53 Odpowiedz

    brzmi zachecajaco.zrobimy

  3. sowcia
    5 grudnia 2007 at 21:54 Odpowiedz

    brzmi zachecajaco.zrobimy

Zostaw komentarz.

*