Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Szparagi zimą? O skorzonera!

Szparagi zimą? O skorzonera!

Krem z kiszonych ogórków z kasztanami

Krem z kiszonych ogórków z kasztanami

Sprawdź co mówią naukowcy o diecie roślinnej!

Sprawdź co mówią naukowcy o diecie roślinnej!

Wygraj książkę „Koniec z cukrzycą i otyłością!”

Wygraj książkę „Koniec z cukrzycą i otyłością!”

Spaghetti z oliwą z oliwek, czosnkiem i peperoncini

Spaghetti z oliwą z oliwek, czosnkiem i peperoncini

Kolanka ozdobne z pesto i mascarpone

Kolanka ozdobne z pesto i mascarpone

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Pęczak z pesto buraczanym

Pęczak z pesto buraczanym

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Pasztet z suszonych prawdziwków

To się nazywa rozpusta! Oto pasztet przygotowany z suszonych borowików, serwowany na świątecznym, podlaskim stole…

przepis z kuchni: polskiej

czas: 3 godziny + oczekiwanie

liczba porcji: 6

składniki:
150 g suszony prawdziwków (mogą być zamiennie inne grzyby)
3 cebule
3 czerstwe kajzerki
2 łyżki posiekanej pietruszki
2 łyżki posiekanego koperku
4 łyżki posiekanych orzechów laskowych
100 g masła
2-3 łyżki margaryny do pieczenia
5 jajek
szklanka gęstej, kwaśnej śmietany
sól, pieprz

przyrządzanie:

Grzyby zalewamy przegotowaną wodą i odstawiamy na noc do moczenia. Następnego dnia gotujemy je, a jeszcze następnie odcedzamy tak, by zachować wodę, w której moczymy kajzerki (najlepiej bez skóry). Grzyby drobno siekamy i wrzucamy do rondelka, w którym uprzednio delikatnie zeszkliliśmy cebulę na maśle. Bułki odciskamy i dodajemy do grzybów. Chwilę smażymy mieszając. Następnie masę przekładamy do salaterki, dodajemy do niej 2 i pół łyżki posiekanych orzechów, koperek, pietruszkę. Doprawiamy do smaku. Do masy dodajemy żółtka i śmietanę i jeszcze raz bardzo starannie mieszamy. Dodajemy ubite na sztywno białka i ostatni raz mieszamy.
Foremkę na pasztet smarujemy margaryną do pieczenia i posypujemy orzechami laskowymi. Układamy w niej masę i pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Uwaga – dla lepszego pieczenia pasztet przykrywamy folią aluminiową, a pod nim w piekarniku stawiamy garczek z gorącą, parującą wodą.
Pasztet możemy spożywać na gorąco i na zimno.

Podobne artykuły

3 Komentarzy

  1. Izka
    23 grudnia 2006 at 01:26 Odpowiedz

    Oj, ludzie, co to dobra rzecz ten pasztet!!! Roboty troche jest, ale efekt – fantazja! Jedynie nie dam sie namówić na ten garnek z wodą do piekarnika. W życiu! No i piecze sie dłużej – dodatkow na pół godziny włączyłam termoobieg z grzaniem od dołu.

  2. sowcia
    5 grudnia 2007 at 21:53 Odpowiedz

    brzmi zachecajaco.zrobimy

  3. sowcia
    5 grudnia 2007 at 21:54 Odpowiedz

    brzmi zachecajaco.zrobimy

Zostaw komentarz.

*