Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

10 produktów, które doskonale oczyszczają wątrobę

10 produktów, które doskonale oczyszczają wątrobę

Domowa pizza pieczona na kamieniu

Domowa pizza pieczona na kamieniu

10 najdroższych produktów spożywczych na świecie!

10 najdroższych produktów spożywczych na świecie!

Jak zrobić truskawkowego shake jak z McDonald`sa?

Jak zrobić truskawkowego shake jak z McDonald`sa?

Bób z sezamem

Bób z sezamem

10 owoców, które zawierają najwięcej wody

10 owoców, które zawierają najwięcej wody

Beza z malinami i serkiem mascarpone

Beza z malinami i serkiem mascarpone

Śródziemnomorska zupa krem z oliwek

Śródziemnomorska zupa krem z oliwek

Jak zrobić domowe lody cytrynowe?

Jak zrobić domowe lody cytrynowe?

10 produktów, które hamują apetyt

10 produktów, które hamują apetyt

Lasagne z jarmużem i sosem beszamelowym

Lasagne z jarmużem i sosem beszamelowym

Rozpływające się w ustach CIASTO KOKOSOWE

Rozpływające się w ustach CIASTO KOKOSOWE

Czym zastąpić w diecie mięso? – przewodnik dla wegetarian!

Czym zastąpić w diecie mięso? – przewodnik dla wegetarian!

Bita śmietana domowej roboty

Bita śmietana domowej roboty

10 produktów, które doskonale oczyszczają organizm

10 produktów, które doskonale oczyszczają organizm

Pełnowartościowe śniadanie – jogurt, migdały, syrop klonowy

Pełnowartościowe śniadanie – jogurt, migdały, syrop klonowy

Pasztet z suszonych prawdziwków

To się nazywa rozpusta! Oto pasztet przygotowany z suszonych borowików, serwowany na świątecznym, podlaskim stole…

przepis z kuchni: polskiej

czas: 3 godziny + oczekiwanie

liczba porcji: 6

składniki:
150 g suszony prawdziwków (mogą być zamiennie inne grzyby)
3 cebule
3 czerstwe kajzerki
2 łyżki posiekanej pietruszki
2 łyżki posiekanego koperku
4 łyżki posiekanych orzechów laskowych
100 g masła
2-3 łyżki margaryny do pieczenia
5 jajek
szklanka gęstej, kwaśnej śmietany
sól, pieprz

przyrządzanie:

Grzyby zalewamy przegotowaną wodą i odstawiamy na noc do moczenia. Następnego dnia gotujemy je, a jeszcze następnie odcedzamy tak, by zachować wodę, w której moczymy kajzerki (najlepiej bez skóry). Grzyby drobno siekamy i wrzucamy do rondelka, w którym uprzednio delikatnie zeszkliliśmy cebulę na maśle. Bułki odciskamy i dodajemy do grzybów. Chwilę smażymy mieszając. Następnie masę przekładamy do salaterki, dodajemy do niej 2 i pół łyżki posiekanych orzechów, koperek, pietruszkę. Doprawiamy do smaku. Do masy dodajemy żółtka i śmietanę i jeszcze raz bardzo starannie mieszamy. Dodajemy ubite na sztywno białka i ostatni raz mieszamy.
Foremkę na pasztet smarujemy margaryną do pieczenia i posypujemy orzechami laskowymi. Układamy w niej masę i pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Uwaga – dla lepszego pieczenia pasztet przykrywamy folią aluminiową, a pod nim w piekarniku stawiamy garczek z gorącą, parującą wodą.
Pasztet możemy spożywać na gorąco i na zimno.

Podobne artykuły

3 Komentarzy

  1. Izka
    23 grudnia 2006 at 01:26 Odpowiedz

    Oj, ludzie, co to dobra rzecz ten pasztet!!! Roboty troche jest, ale efekt – fantazja! Jedynie nie dam sie namówić na ten garnek z wodą do piekarnika. W życiu! No i piecze sie dłużej – dodatkow na pół godziny włączyłam termoobieg z grzaniem od dołu.

  2. sowcia
    5 grudnia 2007 at 21:53 Odpowiedz

    brzmi zachecajaco.zrobimy

  3. sowcia
    5 grudnia 2007 at 21:54 Odpowiedz

    brzmi zachecajaco.zrobimy

Zostaw komentarz.

*