Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Ciasto z nutellą

Ciasto z nutellą

Łatwa & pyszna pizza ze szpinakiem

Łatwa & pyszna pizza ze szpinakiem

Zupa krem z marchewki i batatów

Zupa krem z marchewki i batatów

Chipsy ziemniaczano-imbirowe

Chipsy ziemniaczano-imbirowe

Rustykalna tarta ze śliwkami

Rustykalna tarta ze śliwkami

Muffinki dyniowe

Muffinki dyniowe

Zupa krem ze szparagów i kalafiora

Zupa krem ze szparagów i kalafiora

Pomidorowy gulasz z dorsza

Pomidorowy gulasz z dorsza

DIETETYCZNE CIASTO JABŁKOWE – gotowe w 10 minut

DIETETYCZNE CIASTO JABŁKOWE – gotowe w 10 minut

CZEKOLADOWY BUDYŃ Z PŁATÓW OWSIANYCH

CZEKOLADOWY BUDYŃ Z PŁATÓW OWSIANYCH

8 pomysłów na TORTY URODZINOWE

8 pomysłów na TORTY URODZINOWE

7 pomysłów na wykorzystanie pianek Marshmallow!

7 pomysłów na wykorzystanie pianek Marshmallow!

Łosoś pod serową pierzynką

Łosoś pod serową pierzynką

10 pomysłów na PRZYTULNĄ KUCHNIĘ

10 pomysłów na PRZYTULNĄ KUCHNIĘ

DORSZ W PŁATKACH MIGDAŁÓW

DORSZ W PŁATKACH MIGDAŁÓW

8 pomysłów na PIKNIKOWE dania

8 pomysłów na PIKNIKOWE dania

PIerogi z soczewicą

Tradycyjne danie w nieco odmienionej wersji

przepis z kuchni: polskiej

czas: 90 minut

liczba porcji: 8

składniki:

Nadzienie:
300 g zielonej soczewicy
3 cebule
3 ząbki czosnku
1 jajko
tłuszcz
sól, pieprz, majeranek, tymianek
Ciasto:
600 g mąki
1 jajko
ok. pół szklanki wody
sól

 

 

przyrządzanie:

Soczewicę gotować przez ok. pół godziny do miękkości. Następnie odcedzić i niezbyt dokładnie zmiksować. Cebulę posiekać i zeszklic na oleju. Dodać do soczewicy wraz z przeciśniętym prze praskę czosnkiem, ziołami i przyprawami. Wymieszać i doddać roztrzepane jajko.
Z maki, jajka, odrobiny soli i wody zagnieść ciasto. Wygnaitać je przez co najmniej 5 minut. Podzielić na części i cienko rozwałkować. Szklanką do whiskey wykrawać koła. Na każde z nich nakładać łyżeczkę farszu. Starannie zakleić. Gotować prze ok. 5 minut (do wypłynięcia na powierzchnię) w osolonym wrzątku z odrobiną oleju.podopawać na gorąćo, bezpośrednio po przyrządzeniu lub odsmażane.  


 

uwagi:
Można również serwować z duszoną cebulą.

loading...