Polecamy

Spaghetti arrabiata – włoska uczta!

Spaghetti arrabiata – włoska uczta!

Jak ugotować najlepszy makaron? To proste!

Jak ugotować najlepszy makaron? To proste!

24 Henschke Festival już w tę sobotę!

24 Henschke Festival już w tę sobotę!

Kubek pełen smaku od Profi!

Kubek pełen smaku od Profi!

Pulpeciki rybne w sosie cukiniowo – szpinakowym od laureatki naszego konkursu!

Pulpeciki rybne w sosie cukiniowo – szpinakowym od laureatki naszego konkursu!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Najlepsze kasztany są tylko jesienią

Najlepsze kasztany są tylko jesienią

Skąd się biorą dziury w serze?

Skąd się biorą dziury w serze?

Hiszpańskie zielone oliwki z cytrusami

Hiszpańskie zielone oliwki z cytrusami

Intensywny trening – najlepsze wysokoenergetyczne posiłki

Intensywny trening – najlepsze wysokoenergetyczne posiłki

Płatki Owsiane – porcja energii na cały dzień

Płatki Owsiane – porcja energii na cały dzień

Super-owoc awokado

Super-owoc awokado

Jesienne inspiracje – Oscypek na ciepło

Jesienne inspiracje – Oscypek na ciepło

Hiszpańskie czarne oliwki z iberyjskim dressingiem

Hiszpańskie czarne oliwki z iberyjskim dressingiem

Kulinarne pamiątki z Andaluzji

Kulinarne pamiątki z Andaluzji

Sałatka ziemniaczana z nasturcją

Sałatka ziemniaczana z nasturcją

PIerogi z soczewicą

Tradycyjne danie w nieco odmienionej wersji

przepis z kuchni: polskiej

czas: 90 minut

liczba porcji: 8

składniki:

Nadzienie:
300 g zielonej soczewicy
3 cebule
3 ząbki czosnku
1 jajko
tłuszcz
sól, pieprz, majeranek, tymianek
Ciasto:
600 g mąki
1 jajko
ok. pół szklanki wody
sól

 

 

przyrządzanie:

Soczewicę gotować przez ok. pół godziny do miękkości. Następnie odcedzić i niezbyt dokładnie zmiksować. Cebulę posiekać i zeszklic na oleju. Dodać do soczewicy wraz z przeciśniętym prze praskę czosnkiem, ziołami i przyprawami. Wymieszać i doddać roztrzepane jajko.
Z maki, jajka, odrobiny soli i wody zagnieść ciasto. Wygnaitać je przez co najmniej 5 minut. Podzielić na części i cienko rozwałkować. Szklanką do whiskey wykrawać koła. Na każde z nich nakładać łyżeczkę farszu. Starannie zakleić. Gotować prze ok. 5 minut (do wypłynięcia na powierzchnię) w osolonym wrzątku z odrobiną oleju.podopawać na gorąćo, bezpośrednio po przyrządzeniu lub odsmażane.  


 

uwagi:
Można również serwować z duszoną cebulą.

Podobne artykuły

54 Komentarzy

  1. ((^*^))
    5 sierpnia 2006 at 13:49 Odpowiedz

    soczewica? co to takiego?

  2. kulka
    28 września 2007 at 13:41 Odpowiedz

    rewelacja

  3. bey
    14 listopada 2007 at 13:01 Odpowiedz

    Jeszcze trochę ugotowanego i zmielonego mięsa (najlepszy chudy boczek) i efekt gwarantowany.

  4. Basham
    7 grudnia 2007 at 13:22 Odpowiedz

    Zaraz próbuje to robić :) Trzymajcie kciuki

  5. stasio
    10 lutego 2008 at 22:00 Odpowiedz

    pychotka

  6. Monika
    8 marca 2008 at 09:24 Odpowiedz

    Ja pierogi z soczewicą przyrządzam według przepisu mojej babci, tzn.mielę przez maszynkę ugotowaną soczewicę, razem z nią mielę również mięso (np. wołowina z rosołu) i pieczarki. Po prostu palce lizać:)

  7. marmis
    26 października 2008 at 16:43 Odpowiedz

    w koncu znalazłam przepis jakiego szukałam :))
    dzieki

  8. Agnieszka
    24 stycznia 2009 at 18:41 Odpowiedz

    No w koncu udalo mi sie znalesc przepis.. mam nadzieje ze bedzie udany wybor ;) pozdrawiam

  9. Pyza
    27 stycznia 2009 at 08:22 Odpowiedz

    moj maz urodzony na Podlasiu ciagle wspominal to danie.Teraz jest w RPA.Wlasnie dzis bede probowac zrobic jego danie z dziecinstwa

  10. pusia
    17 lutego 2009 at 18:24 Odpowiedz

    Prubuję zrobić.

  11. lucia
    9 marca 2009 at 16:46 Odpowiedz

    pierogi z soczewica i mięsem jadam od dziecka chociaz mieszkam na Pomorzu ,w/g tego przepisu pierogi robiła mama ,babcia i ciocie z lubelszczyzny.A do ciasta dodać łyżeczke roztopionego masła

  12. girl
    12 marca 2009 at 13:04 Odpowiedz

    te pierożki z soczewica sa przepyszne a dodatkiem jeszcze bedzie barszczyk czerwony mmm pycha! :****:)) hehe

  13. :) :) :)
    30 sierpnia 2009 at 21:52 Odpowiedz

    pyszne!!! jeśli dodacie do farszu pieczarki będą jeszcze lepsze :)

  14. Nilka
    12 września 2009 at 12:22 Odpowiedz

    To już wiem co dziś zrobię na obiad ;)

  15. januśka
    26 października 2009 at 14:10 Odpowiedz

    jadłam takie pierogi w barze pierwszy raz i mi smakowały,były z boczkiem przysmażanym,pycha.

  16. URYCHA
    14 grudnia 2009 at 12:24 Odpowiedz

    POLECAM ZAMIAST MAJERANKU CZĄBER -JESZCZE PYSZNIEJSZE

  17. Justyna:)
    15 stycznia 2010 at 15:57 Odpowiedz

    Ja je robie od lat!I zawsze mi sie udaja i sa przepyszne,a moja rodzina za nimi przepada:)Smacznego:)

  18. ania
    11 lutego 2010 at 12:16 Odpowiedz

    zaraz bedę robic dla dzieci bo głodne

  19. zibi
    28 lutego 2010 at 14:34 Odpowiedz

    dla mnia sa mdle:(( jakby bez smaku o wiele lepsze tradycyjne z miesem lub kap.kisz. , moze jak sie robi wg. przepisu Moniki to wyjdzie inaczej…

  20. miki
    9 kwietnia 2010 at 21:30 Odpowiedz

    Pirogi z soczewicą są moim jednym z ulubionych dań od dziecka:) gdyby ktos teraz zapytal moja mame co lubie najbardziej bez wachania powiedziaby pierogi i tylko z soczewicą. Z tym że ten farsz jest trochę inny i ja bym juz nie eksperymentowała bo dlamnie najlepsze to: soczewica ugotowana później przemielona w maszynce, następnie podsmażyć cebule na oleju dodać tam soczewicę i smażyć koniecznie tak żeby trochę sód się podsmażył dodać soli pieprzu i np. wegetę nic więcej wystudzić zawijac gotować i jeść ze skwarkami i cebólką zeszkloną mniam!!!!!!!!!

  21. mietek
    22 kwietnia 2010 at 18:01 Odpowiedz

    bardzo dobre

  22. kubrak
    15 czerwca 2010 at 22:25 Odpowiedz

    robiłam z przepisu podanego przez miki przepyszne dzięki

  23. nadia
    7 lipca 2010 at 09:45 Odpowiedz

    rewelacja

  24. kamil25
    23 lipca 2010 at 09:16 Odpowiedz

    najlepsze jakie sa palce lizac

  25. Alex
    26 sierpnia 2010 at 12:00 Odpowiedz

    Jeżeli dla kogoś były z samej soczewicy były za mdle, to polecam gotować soczewice z pokrojonym w kostkę wedzonym boczkiem, około 200 gram boczku na kubek soczewicy. Po ugotowaniu zmienić razem w maszynce i z tego robić farsz. PYCHOTKA

  26. lusia
    18 lutego 2011 at 19:46 Odpowiedz

    Pierogi z soczewicą będę robiła po raz pierwszy i to z powyższego przepisu. mam nadzieję że będą dobre. Do tej pory nie robiłam ponieważ nie miałam przepisu. Dziękuję za przepis.

  27. lusia
    26 lutego 2011 at 10:21 Odpowiedz

    zrobiłam ! rewelacja. Robiłam je po raz pierwszy i może dlatego tak smakowały. dziękuję za wspaniały przepis.

  28. janeczka
    10 kwietnia 2011 at 17:27 Odpowiedz

    jutro będę próbować ,dzięki za przepis

  29. asia
    19 kwietnia 2011 at 16:06 Odpowiedz

    rodzinka właśnie po obiedzie. Wszystkim smakowało. Pyszne!!!

  30. Bono
    29 lipca 2011 at 13:58 Odpowiedz

    Moja mama zawsze robiła pyszne pierogi z soczewicą, tak wiec dzisiaj zabieram się do pierogów z soczewicą zobaczymy co na to moja córka – miłośniczka pierogów.

  31. krysia
    28 grudnia 2011 at 15:01 Odpowiedz

    robię takie same pierogi iwszystkim bardzo smakują

  32. Kobitka
    20 stycznia 2012 at 15:20 Odpowiedz

    Właśnie dziś zrobiłam…rewelacja.Polecam również ciasto bez jajka/znalazłam w necie/…jest delikatniejsze ,lepiej sie wałkuje i nie ma problemów ze sklejaniem

  33. ola
    26 stycznia 2012 at 14:34 Odpowiedz

    po co boczkiem truc dobre danie? jak ktos gustuje w skwarkach swinski. to nie jest dobre, kto w ogole w XXI wieku je mieso swin????

  34. Aleksandra
    4 lutego 2012 at 16:44 Odpowiedz

    dla tego, komu za mdłe: można zrobić soczewicę w wersji \”pakistańsko-hinduskiej\” czyli po prostu dodać dużo korzennych przypraw (kminek, ostra czerwona papryka, liście curry, garam masalę)… zapewniam, że nie będzie mdłe :)

  35. makadamia
    2 marca 2012 at 14:52 Odpowiedz

    Przepis dobry, polecam dodać do cebulki dużo przypraw jak curry,pieprz ziołowy,gałka muszkatołowa, i jakie tylko lubicie,dużo daje podsmażenie tych przypraw na patelni. Smak farszu jest rewelacyjny, dodatkowo polałam sobie pierogi odrobiną oliwy z oliwek, rewelacyjnie to do siebie pasuje! Pyszności, polecam,polecam.

  36. Lurina
    16 marca 2012 at 15:17 Odpowiedz

    wyszły przepyszne! moja 2-letnia córeczka podjadała cały czas farsz z miski! dziękuję za przepis i polecam!

  37. natalia
    25 kwietnia 2012 at 09:30 Odpowiedz

    do oli. droga kolezanko czyli twoim zdaniem nikt nie je miesa wieprzowego? dziwne… bo w 75% w sklepach miesnych przewaza własnie mieso ze swin nie wiesz co mowisz gdybym mogla podalabym ci pod nos takie danie z miesa swini, zmienilabys swoj dziwny poglad a te pierogi mam zamiar zrobic wlasniez przusmazona cebulka i skwarkami :)

  38. Gocha
    22 listopada 2012 at 14:09 Odpowiedz

    Wczoraj nie zrobiłam obiadu narzeczonemu ale obiecałam że dzisiaj zrobię. Długo zastanawiałam się co mam przygotować i wymyśliłam ,,pierogi z soczewicą\’\’Weszłam na neta i jest. Mam nadzieję że wyjdą mi smaczne.

  39. Kasia
    22 grudnia 2012 at 13:19 Odpowiedz

    do Natali – teraz wieprzowina nie jest w modzie, w dodatku jest niezdrowa – zapytaj lekarza, poczytaj zamiast biegać do mięsnych. Oczywiście minie trochę czasu zanim kubki smakowe ludzi przestaną pragnąć zwierzęcego tłuszczu… – to już nadchodzi. W pełni zgadzam się z Olą – nie ma najmniejszego sensu psuć wege (ewentualnie postnego) dania śmiercią zwierzęcia.

  40. zosia
    31 stycznia 2013 at 16:24 Odpowiedz

    droga olu na jakim świecie ty żyjesz??????

  41. rafik
    11 lutego 2013 at 01:29 Odpowiedz

    Dobre danie… dla wszystkich oszołomów, którzy uważają że, jak nie jedzą mięsa to wszyscy inni tez nie powinni, powiem krótko, Fanatyzm religijny opiera się na taki samych założeniach. Każdy ma prawo jeść to co chce. A dobry schabowy długo jeszcze będzie gościł na Polskich stołach.

  42. Rose
    26 lutego 2013 at 14:19 Odpowiedz

    Nie mam nic do wegetarianek ale do szału doprowadzają mnie panienki, których zachowanie można porównać do siedzenia przy jedzącym z 2 palcami wsadonymi do ust i symulowania torsji. :P

    Może pilnujcie własnego talerza :P i dajcie innym żyć

  43. Amelia
    27 lutego 2013 at 13:08 Odpowiedz

    Popieram Natalie, skwareczki jak najbardziej. Studiuje hodowle zwierzat na Mediolanskiej weterynarii i zapewniam wasm, ze poza Afryka wieprzowina jest najpopularniejszym miesem i co dziwne najzdrowszym. Mieso swin jest mimo wszytsko chude, nie podnosi cholesterolu, nie daje alergii. Jest zaliczane do mies bialych jak kurczak czy indyk. Oczywiscie nie mowimy tu o warstwie tluszczu podskornego, ten, jesli swinia zle karmiona, moze byc nawet toksyczny. Skwareczki to wprawdzie tluszczyk, ale jesli pochodzi ze sprawdzonego zrodla i przylepione do niego jest troszke mieska, podawane w \’madrych\’ ilosciach – nikomu nie zaszkodzi ;)

  44. krystyna
    1 marca 2013 at 11:11 Odpowiedz

    Drogie Panie skorzystałam z przepisu i jest rewelacyjny.Smakowały nawet moim niejadkom.
    Poleciła mi koleżanka aby dodać nieco mięsa mielonego lub pieczarek i także farsz był super.
    Po co się sprzeczać niech je kto co lubi. Pozdrawiam

  45. ;)
    23 marca 2013 at 14:21 Odpowiedz

    Widzę \”koleżanka\” ma małą wiedzę..
    Obecnie coraz częściej sklepy sprzedają zepsute mięso, co na pierwszy rzut oka wygląda na świeże.
    Ale przypuśćmy, ze jesz dobrej jakości mięso.. Nie zastanawiasz się ile cierpień zaznały te zwierzęta, żebyś Ty ich mięso mogła później kupić w sklepach? Trochę szacunku do istot żywych.
    A z tymi skwarami to obrzydliwa jesteś.

  46. mila
    12 kwietnia 2013 at 16:09 Odpowiedz

    pyszne !!! super będe często robić . Dziekuje za przepis

  47. kacha
    24 kwietnia 2013 at 18:56 Odpowiedz

    pychotka:)

  48. niki
    12 maja 2013 at 22:31 Odpowiedz

    polecam takie pierożki smażyć w frytkownicy lub na patelni z innego rodzaju ciasta. takie są jeszcze lepsze ;)

  49. Domi
    12 lipca 2013 at 11:48 Odpowiedz

    od wieków… wieków ludzie jedzą miesko, po to nam różne zęby własnie.. więc smacznego do soczewicy i schabowego !! :P

  50. agata
    13 sierpnia 2013 at 19:24 Odpowiedz

    hihihi a jajko to nie zwierzęce? Zwierzęta też są do jedzenia. Nie mam przed oczami biednych owieczek kiedy jem baraninę. Co prawda w obecnych czasach człowiek mięsa je zbyt dużo. A pierogi z soczewicą zrobię soté, mniam.

  51. ness
    9 listopada 2013 at 15:47 Odpowiedz

    do ciasta trzeba dodać 2 łyżki oleju pierozki będą smaczniejsze

  52. dupa
    22 lutego 2014 at 12:07 Odpowiedz

    dobre gastro

  53. edyta
    17 maja 2014 at 10:18 Odpowiedz

    jeszcze nie robiłam pierogów a chciałam spróbować. słyszałam że do soczewicy dodaje sie mięso. tylko że nie wiem jakie?

  54. cecylia
    23 czerwca 2014 at 11:39 Odpowiedz

    jutro wybrobuje przepis…..mam nadzieje ze bedzie pyszny …….pozdrawiam

Zostaw komentarz.

*