Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Pizza z kurczakiem, kukurydzą i sosem czosnkowym

Lubisz czasem spróbować czaegoś nowego? Masz już dość tradycyjnego obiadu? Mam dla Ciebie doskonały przepis na pizzę z kurczakiem, kukurydzą i sosem czosnkowym. Życze smacznego!!!

Ciasto

Składniki:

  • 1 szklanka letniej wody
  • cukier 1 łyżeczka
  • 1 opakowanie drożdży instant 
  • 2 łyżki masła
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego 
  • 1 łyżka oleju
  • woda

Składniki:

  • 40 dkg piersi kurczaka
  • 30 dkg żółtego sera
  • 1  puszka kukurydzy
  • sól
  • pieprz

Składniki:

  • 1-2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek majonezu
  • 1-2 łyżki kefiru lub jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Ciasto:


Do miski daj letnią wodę i rozpuść w niej cukier, a następnie drożdże. Przykryj miskę i odstaw do zlewu napełnionego ciepłą wodą na 10 minut, aby stopić masełko.

Do drożdżowego zaczynu dodaj lekko schłodzone, stopione masło, a następnie przez sitko przesiej mąkę i wsyp sól. Zagnieć ciasto. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ręki i od miski, po około 5 – 10 minutach, przykryj miskę i ponownie włoż ją do zlewu z ciepłą wodą.

Sos do smarowania pizzy:


Czosnek przeciśnij przez praskę i zrumień na oleju. Gdy nabierze złocistego koloru dodaj przecier i smaż ok 2 min mieszając. Dolaj tyle wody, aby sos miał konsystencję gęstej śmietany.

Następnie należy posmarować blaszkę olejem i posypać mąką. Po 15 minutach wyjmnij wyrośnięte ciasto i ułóż na blasze. Oprószonymi w mące rękoma rozciągać ciasto.

Uformowaną pizzę pozostaw do wyrośnięcia na ok. 5 minut. Po 5 minutach musisz posmarować ciasto przygotowanym sosem pomidorowym.

Farsz:

Umyj kurczaka, następnie musisz pokroić go w kostkę, zrumienić na 1 łyżce oleju, oprószyć solą i pieprzem. Ser żółty zetrzyj na tarce.

Na sos dodaj najpierw kurczaka, następnie połowę tartego sera, na to kukurydza i reszta żółtego sera.

Piec do zarumienienia, w temperaturze 220 st. C. około 20 minut.

Sos czosnkowy:


Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Majonez wymieszaj z kefirem, dodaj czosnek i wymieszaj. Zimnym sosem należy posmarować pizze bezpośrednio przed jedzeniem oraz posypywać oregano.