Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Chłodnik jogurtowy
 
Chłodnik jogurtowy Marzenie dietetyka - jogurt i wiosenne warzywa. więcej...
przysmak dnia
Jagodzianki
 
Jagodzianki Aromatyczne bułeczki z ciasta drożdżowego z nadzieniem z ja... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (77)
przystawki (96)
zupy (57)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (306)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (21)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Dania glowne  ::  

 Bliny

  Tradycyjne rosyjskie placuszki z bardzo delikatnego drożdżowego ciasta podawane z intensywnymi dodatkami: kawiorem, śledziami, wędzonym łososiem...
 
czas: 30 minut+2 godz. wyrastania ciasta
liczba porcji: 4
 
składniki:  30 g drożdży
 400 g mąkii mąki
 3 jajka
 około 2 szklanek mleka
 pól kostki masła
 1 łyżka cukru
 duża szczypta soli 

 
przyrządzanie: 

Drożdże, 1/3 łyżki cukiru, odrobine soli i 2 łyżki mąki rozpuścić w 2 -3 3 łyżkach ciepłej i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Następnie jajka rozdzielić na białka i zółtka, a z białek ubić sztywną pianę Mąkę wsypać do dużej miski, wlać ciepłe mleko, żółtka, roztopione i wystudzone masło, cukier, sól, a na koniec przygotowany wcześniej zaczyn. Dokładnie wymieszać, delikatnie połączyć z pianą z białek, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na dwie godziny.
Na dwóch małych patelniach rozgrzać tłuszcz i smażyć małe placuszki - każdy z dwóch łyżek ciasta, z obu stron na złoty kolor. Serwować z kawiorem, śledziami, wędzonym łososiem, korniszonami, kaparami, kwaśną śmietaną, które podawać w małych miseczkach.  

 



podaj dalej


komentarze
   1-10 z 21   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
dunaNo kochani a na syberii niedaleko Irkucka można zjeść bliny nadziewane farszem serowo ziemniaczabym. Coś jakby w naszych pierogach ruskich ale zamiast pieprzu używa się mięty i wcale nie są potem miętowe tylko pikantne. Jest tam jeszcze wersja z wędzonym omulem ( taka ryba ).
AdiPodstawą blinów są bliny a dodatki według własnego uznania.
EWKAozols!twój przepis mnie przekonuje!takie zrobię!
BasiaMieszkałam na Ukrainie i jadłam bliny ze śmietaną-rewelacja
kikutWersja z kawiorem tj. danie bogaczy i tam faktycznie bliny rosły na drożdżach, na biednej wsi stosowali bardziej naturalne i dostępne spulchniacze niż drogie drożdże
mariaJadłam bliny na Ukrainie. Rewelacja!
adikwięcej błędów w tym przepisie nie było można zrobić?? żal
smakoszka kokoszkaByłam na wycieczce na Białorusi a potem na Litwie. Tam jedynie sensowne danie to bliny. Jadło się je maczając w śmietanie, albo były z mielonym mięsem. U mojego ojca na Białorusi jadło się je ze smarzonymi skwarkami. Bliny można kupić w budkach i kioskach są tam podgrzewane w mikrofalówkach. Kupuje się je zamiast drożdżówek i są ciepłe i smaczne, nie są na słodko, tylko raczej na słono. Wyglądają jak nasze racuchy ale smakują jak smażone placki.
paweła ja mam kolezanke litwinke ogolnie mieszkam za granica z ludzmi z litwy łotwy rosji i oni robia bliny z bananami o taka ciekawosstka dla was elo
KatjaNo właśnie, gryczana mąka!!!
   wyswietlono 1-10 z 21   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Bliny

Dania główne
Tarta ziemniaczana
 Pstrąg w maśle czosnkowym
 Grillowane warzywa śródziemnomorskie
 Patelnia prowansalska
 Ziemniaki po hiszpańsku
 Ratatouille
 Papryka po meksykańsku
 Kisz z pomidorami
 Makaron po chińsku
 Tortilla z ryżem i kiszoną kapustą
 Spaghetti tonno
 Farfalle z łososiem
 Kotleciki rybne z krakersami
 Paj z dynią
 Penne z grillowanymi warzywami
 Gulasz ziemniaczany
 Placuszki z ryżu i sera
 Tarta leśna
 Spaghetti ze szpinakiem i gorgonzolą
 

 
kuchnia rosyjska
Kotlety grzybowe
 Śledzie w sosie kawiorowym
 Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem
 Jaja ze śledziem i kawiorem
 Jaja z kawiorem
 Sałatka z kawiorem
 Bliny
 Jajecznica z szampanem i kawiorem
 Soljanka
 Rosyjski winegret
 Sałatka kamczacka
 Boeuf Strogonow
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.

Ten serwis jest na sprzedaż. Kontakt: palcelizac@palcelizac.pl