Odpowiednio przyprawiony pstrąg przechodzi smakiem użytych przypraw i ziół. Oto najlepszy tego przykład.
czas: 1 h
liczba porcji: 2
składniki:
2 nieduże sprawione pstrągi (wypatroszone z głowami)
50 g ryżu
1 łyżka rodzynek
1 łyżka łuskanych orzechów włoskich
sok z cytryny
sól, pieprz, oregano
przyrządzanie:
Pstrągi powinny być do przygotowania tej potrawy jak najświeższe. Dokładnie je umyć, skropić w środku sokiem z cytryny i nasolić. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce. W tym czasie ugotować na sypko ryż. Rodzynki zalać wrzątkiem. Przestudzony ryż i odsączone rodzynki wymieszać z drobno posiekanymi orzechami włoskimi. Doprawić do smaku solą, pieprzem, suszonym oregano. Nadzieniem napełniać \”brzuszki\” pstrągów i spinać je w dwóch, trzech miejscach wykałaczkami. Piec na niewielkim żarze na natłuszczonym ruszcie przez ok. 40 minut, przekładając kilka razy.
uwagi:
Przed podaniem obficie skropić cytryną.