Wiemy, że sezonu na owoce jeszcze nie ma, jednak do tego przepisu nadaje się również ich mrożona wersja. Deser można przyrządzać z różnymi owocami, jednak my postanowiliśmy zostać wierni pysznym truskawkom! Smaczny i zdrowy deser truskawkowo-twarogowy!
liczba porcji: 3 porcje
składniki:
- 1 opakowanie mrożonych truskawek (450 g)
- 2 opakowania twarogu półtłustego (500 g)
- Jogurt naturalny (około 50 g)
- 1 łyżka miodu
- 2 czubate łyżki cukru
- listki mięty
przyrządzanie:
- Twaróg z jogurtem naturalnym i łyżką miodu blendujemy z 4 truskawkami do momentu aż uzyskamy płynną masę.
- Resztę truskawek wraz z cukrem blendujemy w innym naczyniu do momentu aż uzyskają gęstość sosu.
- Do szklanki wlewamy sos z truskawek, zalewamy masą twarogową i ponownie zalewamy sosem z truskawek.
- Ozdabiamy listkami mięty.