Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Rozgrzewające koktajle na jesienne wieczory

Owocowa rewolucja Zaskakujące zdarzenia kryją się za historią niewinnie wyglądającego koktajlu Revolution na bazie koniaku Baron Otard. W roku 1793, Baron Otard został aresztowany, a następnie skazany na śmierć za swoje poglądy na temat monarchii. Wtedy też wydarzyła się najbardziej niezwykła historia w jego życiu – na dzień przed egzekucją, tłum mieszkańców wdarł się do więzienia i zdołał go uwolnić. Koktajl BARON OTARD Revolution nawiązuje do tego właśnie wydarzenia, dlatego też sposób jego przygotowania jest bardzo widowiskowy. BARON OTARD XO Gold i marynowane maliny to idealna kombinacja na jesienne wieczory. REVOLUTION* Do przygotowania drinka REVOLUTION potrzebne są: 2 kieliszki do koniaku 1 szklanka do whisky 40ml BARON OTARD XO Gold Cognac Maliny Skórka pomarańczowa Sposób przygotowania: Do kieliszka wlej BARON OTARD XO Gold Cognac. Kieliszek połóż na szklance do whisky wypełnioną gorącą wodą, która ma za zadanie podnieść temperaturę koniaku. Do koniaku wrzuć maliny w celu ich zamarynowania. Następnie włóż skręconą skórkę pomarańczową i podpal całą miksturę. Weź drugi kieliszek do koniaku i kilka razy przelej płonący koktajl z jednego kieliszka do drugiego. Po podaniu należy najpierw skosztować maliny, a następnie koniaku. * Przepis rekomendowany wyłącznie dla osób wprawionych w sztuce barmańskiej Tradycja z odrobiną fantazji Dla osób ceniących oryginalny smak koniaku, ale szukających nowych inspiracji polecamy szczególnie koktajl Baron Serve. Koktajl ten jest banalnie prosty do przygotowania, ale urzeka swoją prostotą i elegancją. BARON OTARD XO Gold zyskuje swój wspaniały smak dzięki idealnie dobranym proporcjom składników z najlepszych zbiorów. BARON SERVE Do przygotowania tego koktajlu potrzebne są: Kieliszek do koniaku 35ml BARON OTARD XO Gold Cognac Dla ozdoby – spiralnie skręcona skórka pomarańczowa Sposób przygotowania: Odmierz odpowiednią ilość koniaku i dodaj skórkę cytryny. Pamiętaj, żeby serwować koniak w temperaturze pokojowej, pozostawia wtedy na podniebieniu nutę kwiatowo-korzenną połączoną z delikatnym posmakiem miodu oraz tytoniu. Dodatek w postaci skórki pomarańczowej jeszcze bardziej podkreśla smak tego wyjątkowego koniaku. Klasyka w nowej odsłonie Amatorom miksologii może spodobać się drink French Harvard. Przepis został zainspirowany klasycznym koktajlem „Harvard” z Savoy Cocktail Book z roku 1932. Został on unowocześniony dodatkiem koniaku BARON OTARD, przez co zyskał swój wyjątkowy smak. FRENCH HARVARD Do przygotowania tego koktajlu potrzebne są: Schłodzony kieliszek koktajlowy 40ml BARON OTARD VSOP Cognac 20ml czerwonego wermutu Noilly Prat ® 3 krople pomarańczowej Angostury Sposób przygotowania: Wymieszaj wszystkie składniki w shakerze razem z kostkami lodu i przelej przez sitko do schłodzonej szklanki. Dodaj wisienkę (wcześniej zamarynowaną w BARON OTARD VSOP Cognac wymieszanym z czerwonym wermutem Noilly Prat®). I gotowe! Daj się ponieść fantazji – wypróbuj oryginalnych koktajli na bazie doskonałego francuskiego koniku Baron Otard, które rozgrzeją i dodadzą szczypty elegancji nawet najchłodniejszym, jesiennym wieczorom. DOSSIER: Baron Otard VS (Very Special) – to delikatna mieszanka winogron z najlepszych obszarów upraw, charakteryzująca się minimum 2,5-letnim starzeniem. Ma delikatny i zrównoważony smak, z wyczuwalnym aromatem kwiatu winogron. Baron Otard VSOP (Very Superior Old Pale) – to najpopularniejszy z rodziny koniaków z minimum 4,5 – letnim okresem starzenia, charakteryzuje się złocistą barwą. W subtelnej nucie smakowej, najintensywniej wyczuwalny jest kwiecisty bukiet, wzbogacony aromatem wanilii, korzeni i tytoniu. Baron Otard XO (Extra Old) – to grupa najwytworniejszych trunków, których okres starzenia nie może być krótszy niż 6,5 lat. Cechuje je złożony, doskonale owocowy smak z wyczuwalną kwiatową nutą. Baron Otard 1795 Extra – zestawiony z rzadkich, starych eaux-de-vie, które dojrzewały w piwnicach “Paradis” w Château de Cognac. Znana jest jego niezwykła długość i subtelność aromatyczna. Oczarowuje nas swym, bogatym bukietem suszonych owoców i wyprawionej skóry z lekką nutą banana. Ma charakterystyczny tylko dla prawdziwie starych koniaków, złoto – rubinowy kolor.