Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Ciasteczka ŚWIĄTECZNE 🎄

Ciasteczka ŚWIĄTECZNE 🎄

10 pomysłów na ŚNIADANIE NA WEEKEND

10 pomysłów na ŚNIADANIE NA WEEKEND

Zielone smoothie z miętą i ogórkiem

Zielone smoothie z miętą i ogórkiem

TOP 10 najlepszych przepisów na ŚNIADANIA

TOP 10 najlepszych przepisów na ŚNIADANIA

Komosa ryżowa z warzywami – szybki i pełnowartościowy obiad

Komosa ryżowa z warzywami – szybki i pełnowartościowy obiad

Jak ugotować komosę ryżową czyli QUINOA

Jak ugotować komosę ryżową czyli QUINOA

+10 pomysłów na BLAT KUCHENNY

+10 pomysłów na BLAT KUCHENNY

Do czego wykorzystać ŻURAWINĘ? – 8 super pomysłów

Do czego wykorzystać ŻURAWINĘ? – 8 super pomysłów

Panini z szynką parmeńską & suszonymi pomidorami

Panini z szynką parmeńską & suszonymi pomidorami

TACOS z kurczakiem i mango

TACOS z kurczakiem i mango

Do czego można wykorzystać IMBIR? – 8 pomysłów

Do czego można wykorzystać IMBIR? – 8 pomysłów

Francuskie bagietki z prażonymi pestkami dyni

Francuskie bagietki z prażonymi pestkami dyni

Jak obrać owoc kaki?

Jak obrać owoc kaki?

Sałatka z makaronem, pesto i parmezanem

Sałatka z makaronem, pesto i parmezanem

10 najlepszych przepisów z MAKARONEM w roli głównej

10 najlepszych przepisów z MAKARONEM w roli głównej

Oto 3 WAŻNE powody, dlaczego powinniście jadać MARCHEWKĘ

Oto 3 WAŻNE powody, dlaczego powinniście jadać MARCHEWKĘ

Różne smaki świąt

Nikt nie celebruje Wigilii tak, jak robią to Polacy. Tradycyjne potrawy, sianko pod obrusem, opłatek - wszystko to składa się na niepowtarzalną atmosferę. Należy jednak pamiętać, że z narodów europejskich jesteśmy jednym z nielicznych, który oryginalne, specjalne dania przygotowuje na 24 grudnia. Oto mały przewodnik po tym, co jada się w Europie w pierwszy dzień Bożego Narodzenia, który jest zagranicą głównym punktem świętowania, także tego kulinarnego.

Austriacy na ten przykład jako przystawkę podadzą potrawę przygotowaną na bazie wędzonej ryby. Smak WĘDZONEGO PSTRĄGA Z JABŁKAMI I SOSEM ŻURAWINOWYM może być dużym zaskoczeniem dla wszystkich miłośników tradycyjnego sposobu przyrządzania tej ryby. Nieco bardziej swojsko smakować będą szwedzkie ROLMOPSY. Pochodząca z Estonii SAŁATKA ŚLEDZIOWA jest potrawą nie wymagającą wielkiego poświęcenia, a mimo to potrafiącą zaskoczyć. Sporą niespodzianką może być też dla naszych gości hiszpańska przystawka, czyli KREM Z AWOKADO I OGÓRKA.

Prosto z Belgii na nasz stół trafia ZUPA POROWA Z ZIEMNIAKAMI – aż dziw bierze, że przy tak niezwykłej powszechności produktów, z których jest przyrządzana, jeszcze tak mało osób w Polsce ją zna. Od Francuzów na pierwszy dzień świąt pożyczymy PODWÓJNIE WYPIEKANY SUFLET Z TRZEMA SERAMI. Z kuchni szwajcarskiej polecimy zaś specjalne, świąteczne FONDUE PIWNE.

Pomysł na deser podsuną nam Hiszpanie. Ich TURON to słodkości, które można przyrządzić na setki różnych sposobów.

A gdy wieczorem wrócimy zmarznięci po świątecznym spacerze, z zimnem poradźmy sobie tak, jak robią to najbardziej zahartowani w bojach, czyli Skandynawowie – przyrządźmy GLŐGG.

Wesołych Świąt!

P.S. Inne dostępne u nas przepisy na Święta i Wigilię znajdziecie wpisując w naszą wyszukiwarkę hasło “Boże Narodzenie”

loading...