Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Zupa krem z pieczonej DYNI

Zupa krem z pieczonej DYNI

6 powodów, dla których warto jeść CZEKOLADĘ

6 powodów, dla których warto jeść CZEKOLADĘ

Jak zrobić prawdziwie maślany popcorn w domu?

Jak zrobić prawdziwie maślany popcorn w domu?

WALENTYNKI 2018 – najlepsze pomysły na desery i kolację

WALENTYNKI 2018 – najlepsze pomysły na desery i kolację

Bruschetta z serem feta i pieczonymi pomidorami

Bruschetta z serem feta i pieczonymi pomidorami

10 pomysłów na DIETETYCZNY posiłek

10 pomysłów na DIETETYCZNY posiłek

Pieczone pomidorki koktajlowe – idealne jako dodatek do obiadu

Pieczone pomidorki koktajlowe – idealne jako dodatek do obiadu

Chrupiąca bruschetta z pesto, kozim serem i pieczonymi pomidorkami

Chrupiąca bruschetta z pesto, kozim serem i pieczonymi pomidorkami

10 przepisów na posiłek z BURAKIEM w roli głównej

10 przepisów na posiłek z BURAKIEM w roli głównej

Kremowa zupa z pieczonym burakiem i kozim serem

Kremowa zupa z pieczonym burakiem i kozim serem

Kremowa zupa z kalafiora z dodatkiem pieczonej gruszki

Kremowa zupa z kalafiora z dodatkiem pieczonej gruszki

Komosa ryżowa z jarmużem, orzeszkami piniowymi i fetą

Komosa ryżowa z jarmużem, orzeszkami piniowymi i fetą

10 produktów z największą zawartością BIAŁKA – idealne dla wegetarian!

10 produktów z największą zawartością BIAŁKA – idealne dla wegetarian!

Sałatka z cytrusowym kuskusem

Sałatka z cytrusowym kuskusem

10 imprezowych przekąsek, które zachwycą wszystkich gości

10 imprezowych przekąsek, które zachwycą wszystkich gości

8 ZDROWYCH dań z kaszą kuskus

8 ZDROWYCH dań z kaszą kuskus

Różne smaki świąt

Nikt nie celebruje Wigilii tak, jak robią to Polacy. Tradycyjne potrawy, sianko pod obrusem, opłatek - wszystko to składa się na niepowtarzalną atmosferę. Należy jednak pamiętać, że z narodów europejskich jesteśmy jednym z nielicznych, który oryginalne, specjalne dania przygotowuje na 24 grudnia. Oto mały przewodnik po tym, co jada się w Europie w pierwszy dzień Bożego Narodzenia, który jest zagranicą głównym punktem świętowania, także tego kulinarnego.

Austriacy na ten przykład jako przystawkę podadzą potrawę przygotowaną na bazie wędzonej ryby. Smak WĘDZONEGO PSTRĄGA Z JABŁKAMI I SOSEM ŻURAWINOWYM może być dużym zaskoczeniem dla wszystkich miłośników tradycyjnego sposobu przyrządzania tej ryby. Nieco bardziej swojsko smakować będą szwedzkie ROLMOPSY. Pochodząca z Estonii SAŁATKA ŚLEDZIOWA jest potrawą nie wymagającą wielkiego poświęcenia, a mimo to potrafiącą zaskoczyć. Sporą niespodzianką może być też dla naszych gości hiszpańska przystawka, czyli KREM Z AWOKADO I OGÓRKA.

Prosto z Belgii na nasz stół trafia ZUPA POROWA Z ZIEMNIAKAMI – aż dziw bierze, że przy tak niezwykłej powszechności produktów, z których jest przyrządzana, jeszcze tak mało osób w Polsce ją zna. Od Francuzów na pierwszy dzień świąt pożyczymy PODWÓJNIE WYPIEKANY SUFLET Z TRZEMA SERAMI. Z kuchni szwajcarskiej polecimy zaś specjalne, świąteczne FONDUE PIWNE.

Pomysł na deser podsuną nam Hiszpanie. Ich TURON to słodkości, które można przyrządzić na setki różnych sposobów.

A gdy wieczorem wrócimy zmarznięci po świątecznym spacerze, z zimnem poradźmy sobie tak, jak robią to najbardziej zahartowani w bojach, czyli Skandynawowie – przyrządźmy GLŐGG.

Wesołych Świąt!

P.S. Inne dostępne u nas przepisy na Święta i Wigilię znajdziecie wpisując w naszą wyszukiwarkę hasło “Boże Narodzenie”

loading...