Ruskie pierogi to jedna z potraw, które kojarzą się Polakom z tradycją. Niezapomniany smak pierogów, które robiły nasze babcie już teraz możesz przygotować w swoim domu. Sprawdź jak!
składniki:
- mąka pszenna – 300g
- ciepła woda – 200 ml mocno ciepłej wody
- ziemniaki – ok. pół kg
- twaróg – 150 – 200 gram
- 1 cebula
- masło do podsmażenia cebuli (może być też smalec)
- sól i pieprz do smaku
przyrządzanie:
- Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
- Cebulę siekamy i podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym tłuszczu.
- Żeby wyrabianie ciasta było łatwiejsze można wsypać mąkę do dużej miski i stopniowo dodawać wodę, przy czym mieszamy łyżką, żeby ręce zostały czyste.
- Gdy składniki się połączą wyrabiamy ciasto ręcznie. Powinno być elastyczne i nie powinno przyklejać się do rąk.
- Ciasto przykrywamy ściereczką, żeby nie wyschło.
- Jeśli mamy maszynkę do mielenia: ziemniaki i twaróg mielimy, jeśli nie mamy rozgniatamy porządnie widelcem. Dodajemy zeszkloną cebulkę, sól i pieprz do smaku.
- Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i rozwałkowujemy na cienki placek.
- Przy pomocy szklanki wycinamy kółka, jeśli mamy przyrząd do zagniatania pierogów, każdy placek kładziemy na nim, na środek nakładamy około 1 łyżeczkę farszu i zamykamy (nie za mocno, żeby nie powstały dziury), jeśli nie mamy takiego urządzenia to mocno kleimy palcami.
- Gotujemy w osolonej widzie około 3-5 minut. Najlepiej po 3 minutach wyjąć jednego pieroga i sprawdzić czy jest już gotowy.
- Wyjmujemy pierogi przy pomocy cedzaka, żeby nie mieć do czynienia z wodą na talerzu.
- Najlepiej podawać ze skwarkami lub ze świeżo mielonym pieprzem.
Zobacz też przepis na: Ryż smażony z jajkiem i kurczakiem
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














