Polecamy

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Polacy wolą tradycję!

Polacy wolą tradycję!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Och, Pan Karczoch

Och, Pan Karczoch

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Wygraj album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Wygraj album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Festiwal Chleba w Wypiekach Kultury już w ten weekend

Festiwal Chleba w Wypiekach Kultury już w ten weekend

Mini kokardki z kremem dyniowym i pomidorami o posmaku bazylii

Mini kokardki z kremem dyniowym i pomidorami o posmaku bazylii

Penne Rigate z dynią, boczkiem i octem balsamicznym

Penne Rigate z dynią, boczkiem i octem balsamicznym

Sok z buraka – zdrowie i uroda w szklance!

Sok z buraka – zdrowie i uroda w szklance!

Pachnący Ryż Jaśminowy

Pachnący Ryż Jaśminowy

Rusza Bacardi Legacy Cocktail Competition 2015

Rusza Bacardi Legacy Cocktail Competition 2015

Oliwkowe złoto – rośnie sprzedaż hiszpańskich oliwek

Oliwkowe złoto – rośnie sprzedaż hiszpańskich oliwek

Już wkrótce nowy album kulinarny Jamiego Olivera  – „Gotuj sprytnie jak Jamie”

Już wkrótce nowy album kulinarny Jamiego Olivera – „Gotuj sprytnie jak Jamie”

Ruskie pierogi

Tradycyjny, dobrze u nas znany przysmak z nadzieniem z ziemniaków i twarogu

przepis z kuchni: polskiej

czas: 60 minut

liczba porcji: 6

składniki:

Na ciasto:
400 g mąki
2 żółtka
3/4 szklanki letniej wody
Na nadzienie:
750 g ziemniaków
250 g twarogu
2 cebule
1 ząbek czosnku
2 łyzki masła
1 łyżka oleju
sól, pieprz

 

przyrządzanie:

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.
Cebule obrać, posiekać i zeszklić na maśle wraz z przecisniętym przez praskę czosnkiem. Połączyć z ze zmielonym twarogiem, przetartymi ziemniakami. Doprawic mocno do smaku solą i pieprzem.
Z maki, żółtek i wody oraz odrobiny soli zagnieść ciasto, wyrabiać je przze ok. 5 minut. Następnie cienko rozwałkować, dużą szklanką wycinać kółka. Na każde z nich nakładać po łyżceczce farszu i dokładnie sklejać. Gotować w dużej ilości osolonego wrzątku z odrobiną oleju do momentu aż wypłyną na wierzch.

uwagi:
Podawać z podsmażoną cebulką

Podobne artykuły

159 Komentarzy

  1. pippilulu
    19 listopada 2005 at 13:42 Odpowiedz

    tylko ze nie jest to kuchnia Rosyjska, tylko Polska… W Rosji nie istnieja \’pierogi ruskie\’…

  2. Palce_lizać
    20 listopada 2005 at 22:57 Odpowiedz

    Oczywiście, źe masz rację. Poprawiliśmy się, jak widać.

  3. kucharz_amator
    14 grudnia 2005 at 12:04 Odpowiedz

    zapomnieliście napisać,że ziemniaki mają być ugotowane bo ze surowych to by wyszła masakra hehe:)

  4. Palce_lizać
    14 grudnia 2005 at 20:20 Odpowiedz

    Co my byśmy bez Was zrobili|? Dziękujemy!!!

  5. ....
    18 grudnia 2005 at 19:46 Odpowiedz

    a co trzeba zrobić żeby pierogi sie nie kleiły?? Odp!!!!

  6. Palce_lizać
    18 grudnia 2005 at 23:46 Odpowiedz

    Hej trzykropku :) Jeśli mają się nie kleić w trakcie gotowania, to tak jak napisaliśmy w przepisie, zapobiega temu dodanie odrobiny tłuszczu do wody. Jesli zaś już po odsączeniu, to należy je przelać zimną wodą.

  7. gosposia
    28 marca 2006 at 17:04 Odpowiedz

    dodaj do ciasta trochę oleju nie będzie się kleic ibedzie puszyste

  8. aks
    30 marca 2006 at 17:42 Odpowiedz

    można darować sobie te żółtka. Bez nich pierogi są o niebo lepsze!

  9. ewka :)
    31 marca 2006 at 15:00 Odpowiedz

    kucharz_amator przecież pisze, żeby ziemniaki ugotować :)
    A ten ząbek czosnku można sobie darować, no i żółtka też… Ja robię troszke inaczej te pierożki i wychodzą pyszne!!!

  10. ##EdYtA##
    12 kwietnia 2006 at 13:14 Odpowiedz

    Witam Panie ja jak pierogi raz zrobilam to mnialam 12 tat rodzice pracowali a ja wzielam sie za gotowanie:D wyszly spaniale ale tez Paniom radze ze do Farszu na pirogi mozna dac tez koperk lub i tez nawet Bulki Tartej sa wtedy lepsze i ostre smacznego!!!!!

  11. ktos
    30 kwietnia 2006 at 14:18 Odpowiedz

    widac nie zabardzo wiesz co w rosji jest a czego nie ma,akurat to pierogi ruskie

  12. Gosia
    19 maja 2006 at 11:36 Odpowiedz

    A ja znam troszkę inny przepis na pierogi ruskie. Przepis umieścilam na swym blogu pierogi ruskie

  13. sylunia
    23 lipca 2006 at 21:38 Odpowiedz

    prosze o rade co zrobic zeby po wyjeciu z wody ,pierogi sie nie kleily do siebie czy cebulka z tluszczem wystarczy i jak przechowywac by na nastepny dzien mozna bylo je podac?????

  14. ja
    1 sierpnia 2006 at 11:42 Odpowiedz

    a mi się nie udały

  15. celina
    1 sierpnia 2006 at 22:49 Odpowiedz

    A ja do farszu daje troche wiecej sera niz ziemniakow i jest bardzo dobre

  16. darek
    30 sierpnia 2006 at 23:12 Odpowiedz

    do ciasta nie daje jajek jest wtedy miekie ciasto

  17. julia.w.
    1 września 2006 at 07:33 Odpowiedz

    Prawde mowiac jest to ukrainska potrawa…, w rosyjskiej sie nie laczy ziemniakow s twarogiem.

  18. Alusia
    10 września 2006 at 11:05 Odpowiedz

    Ja uwazam, ze twarog powinien byc kwasny

  19. zobra
    15 września 2006 at 13:26 Odpowiedz

    Jadlem ruskie pierogi w Phuket. Jest tam rosyjska restauracje. Dobre byly ale za 6 pierozkow licza sobie ze ho ho. Przestawilem sie wiec szybko na jedzenie tajlandzkie

  20. gruby
    8 października 2006 at 13:33 Odpowiedz

    miam miam

  21. Leszek
    28 października 2006 at 19:40 Odpowiedz

    Zawieja w tym cala, ze te ruskie pirogi wcale nie sa ruskie. Sa to najpradziwsze polskie pierogi, ktore bija na leb caly zestaw ruskich warenikow czy tez pielmieni, Smak polskosci jest genialny mimo ze nazwa brzydka

  22. Buu
    17 listopada 2006 at 10:14 Odpowiedz

    Sylunia, ja dodaje zawsze do gotowania czy to pierogów czy makaronów kilka łyżek oleju lub oliwy – tak, by na powierzchni wody utworzyło się duże \”oko\” z tłuszczu. Co do przechowywania… Możesz podgotować lekko i wyjąć na natłuszczony talerz i następnego dnia wrzucić do wody i dogotować. A jeśli ugotowałaśwszystkie, to jedyny znany mi sposób, by nie były suche i twarde, to włożyć do mikrofalówki w pojemniku z odrobiną wody i podgrzewać na średnich falach. Ewentualnie możesz również (już ugotowane), pogrzewać na patelni – najpierw z dodatkiem wody, żeby ją wchłonęły a potem z odrobiną tłuszczu. Na koniec polać w/w smażoną cebulką.

  23. fux
    18 listopada 2006 at 13:47 Odpowiedz

    Pierogi są \”ruskie\” bo ta potrawa pochidzi z przedwojennego województwa ruskiego a więc ze Stanisławowa i okolic. Z Rosja nie ma nic wspólnego:)

  24. merry
    20 listopada 2006 at 16:04 Odpowiedz

    uwielbiam
    pierogi są mniamczok:):):)

  25. qba
    4 grudnia 2006 at 21:11 Odpowiedz

    to w koncu potrawa polska, ruska czy ukrainska????

  26. stefan
    5 grudnia 2006 at 08:15 Odpowiedz

    qba przeczytaj komentarz fuxa :) kuchnia przedwojennych kresów jest kuchnią polską…

  27. edytka***
    17 lutego 2007 at 13:23 Odpowiedz

    czy farsz ma byc moco zmielony?

  28. lolita
    23 lutego 2007 at 12:04 Odpowiedz

    polecam colac pierogi smietana i posypac zarumieniona cebulka

  29. burraks
    5 kwietnia 2007 at 01:15 Odpowiedz

    Zobra! Musiales faktycznie dostac szoku po zaplaceniu rachunku za te ruskie pierogi, bo ta restauracja jest w Patong Beach mimo to masz racje ze zupka z gar kuchnini ratuje zycie

  30. leni
    12 maja 2007 at 15:10 Odpowiedz

    ruskie pierogi to rzeczy wysmienita – tak mawiała moja babcia ktora dala mi sprawdzonony przepis , ktory szedl kiedy s z pokolenia na pokolenie :]

  31. kogurak57
    16 czerwca 2007 at 21:55 Odpowiedz

    a ja uwielbiam pierogi odgrzewane na goracej patelni,obrumienic je z obu stron…na taki zloty kolor. pychotka

  32. pierogo-smakosz
    28 listopada 2007 at 13:04 Odpowiedz

    fajne te twoje pierogi zaraz ide do kuchni i przyzadzam według tego przepisu!

  33. Horatka
    4 stycznia 2008 at 13:13 Odpowiedz

    Na ile to jest sztuk. ? :P

  34. paulina
    7 lutego 2008 at 10:24 Odpowiedz

    dobre pierogi

  35. wera
    7 marca 2008 at 13:41 Odpowiedz

    czy to ma byc ostre

  36. Ziemo
    9 kwietnia 2008 at 15:38 Odpowiedz

    Hej Buu! \”włożyć do mikrofalówki w pojemniku z odrobiną wody i podgrzewać na średnich falach\”
    A ja glupi myslalem , ze w mikrofalowce sa mikro fale!
    Hej Zorba! A gdzie na Phuket jest ta ruska knajpa?

  37. madzia
    11 kwietnia 2008 at 08:49 Odpowiedz

    pyszne polecam każdemu:) palce lizać:)

  38. ANGELINA
    16 kwietnia 2008 at 11:56 Odpowiedz

    Ja właśnie zaczynam robić ruskie pierogi,zobaczymy co z tego wyjdzie :)nigdy nie jadłam ze śmietaną.Życzcie mi powodzenia :)

  39. ewa
    17 kwietnia 2008 at 20:28 Odpowiedz

    Ja do tych pierogów oprócz cebuli dodaję jeszcze przesmażony boczek (raczej chudszy) i razen z tłuszczykiem dodaję do farszu- pychotka. A ciasto zawsze parzę wrzątkiem a nie dodaję zwykłej wody-pierogi są wtedy bardziej delikatne.

  40. lucy
    29 kwietnia 2008 at 12:57 Odpowiedz

    zrobię napewno

  41. DeD
    30 kwietnia 2008 at 11:18 Odpowiedz

    nie wiem jak wam ale mi wyszło 40 pierogów czyli danie na 2 os hehehe

  42. monia
    3 maja 2008 at 18:45 Odpowiedz

    pierozki wyszly pyyyyyyszne, ciasto mieciutkie mniamm:) pozdrawiam i dziekuje za cudny przepis;)

  43. Jajko
    10 lipca 2008 at 18:18 Odpowiedz

    Na wypasie są ze skwarkami i kwaśną śmietaną. No ale jesli ktos dba o linie…. ;)

  44. J69
    29 lipca 2008 at 18:44 Odpowiedz

    A mnie wyszło 48 szt – dużych. Idalnie na 6 porcji. Ale jak DeD chce to może zjeść 3 porcje na raz a potem walczyć z nadwagą nadciśnienim, miażdzycą, bólem kręgosłupa i kolan itd. Wiem, bo to mam :(.
    Pierwszą partie zrobiłem jak w opisie za pomocą szklany, ale nie bardzo mi to szło, jestem zupełnie początkujący w tym \”zawodzie\”. Dopiero tempo wzrosło, jak zrobiłem z ciasta wałek i pociąłem na równe kawałki a następnie pojedynczo je rozwałkowałem. Metoda szybsza i wygodniejsza. Dzięki tej metodzie mogłem dokładnie z góry zaplanować ilość sztuk, a po podziekeniu farszu na porcje, nie zostało mi na końcu ani ciasto ani farsz :)

  45. paula
    25 września 2008 at 13:38 Odpowiedz

    ja dodaję do ciasta 1/4 masła i wychodzą pychaaaa!!!

  46. aneczka
    9 października 2008 at 13:05 Odpowiedz

    pierozki pierwsza klasa, zeszlo mi 2 godzim=ny na wyrabianiu ciasta walkowaniu i klejeniu, ale bylo warto

  47. Alex
    12 października 2008 at 08:56 Odpowiedz

    potrzebował bym ten przepis ale po angielsku bo rozumie tylko angielski napisałe tą wiadomosc ze słownikiem

  48. damian
    27 października 2008 at 19:44 Odpowiedz

    do mąki polecam dodać wodę z ugodowanych ziemniaków i łyżkę masła,jest to przepis mojej babci

  49. sonitaaa
    11 listopada 2008 at 12:27 Odpowiedz

    pyszne sa te pierogi :P:P hehe

  50. to Alex
    17 listopada 2008 at 20:53 Odpowiedz

    Please let me know if you have received the recipe in English, if not I could of translate it for you.
    Marta

  51. marlenka
    21 listopada 2008 at 16:26 Odpowiedz

    własnie skonczyłam robic pierozki !!! przepis genialny!!! ciasto mięciutkie farsz przepyszny polecam wszystkim

  52. asia
    22 listopada 2008 at 14:01 Odpowiedz

    Kochani dobra rada ,do każdego ciasta pierogowego dodaję trochę oleju (ok. 1łyżki). Ciasto jest elestyczne, dobrze się lepi i nigdy we wrzątku pierogi się nie rozpadają. Poadrowienia

  53. Ula
    8 grudnia 2008 at 17:06 Odpowiedz

    Ja zawsze dodaję jeszcze serek topiony i odrobinkę mięty no i oczywiście roztarty w palcach majeranek. Polecam

  54. ricko
    7 stycznia 2009 at 12:49 Odpowiedz

    Ludzie kochani, jestescie jak rodzina. Jak mama ktora nie zdazyla przekazac mi receptury a moze to ja nie chcialem sluchac gdy ona probowala. Jedyne co pamietam to to ze nie mozna pierogow liczyc bo sie rozgotuja.. hmm… uno, due, tres…. licze tak po cichu aby pierogi nie zrozumialy ale wyszlo ich 38 i chyba cale szczescie bo kregoslup juz mnie boli od stania w kuchni. Moja zona, Australijka, wyjechala z dziecmi na wakacje a ja zostalem z psem. Wczoraj byly placki ziemiaczanne i pies odmowil jedzenia miesa a wciskal placki razem ze mna. Dzisiaj ruskie pierogi i to wg waszych sugestii i receptury. Kuchnia wyglada jakby tajfun przez nia przeszedl. 35 stopni na zewnatrz a tutaj jakby sniegiem sypnelo. Szczegolnie na sciezkach z kuchni do komputera i do telefonu. Pies znowu na strajku glodowym. Czeka co ja wypichce. Wzialem opcje z krojeniem ciasta na kawaleczki i okazalo sie jednak ze zajelo mi to wiecej czasu niz przypuszczalem. Pies cierpliwie czeka ale dostanie pieroga jesli posprzata i odsniezy kuchnie. Odsmarze mu jednego z rana jak juz zrobie inspekcje. Przy okazji zniknela mi gdzies butelka wina. Takie kucharzenie z przyjaciolmi jak Wy to ja kocham. Bylem rowniez w tej restauracji w Patong i faktycznie doszedlem do wniosku ze obok jesc mozna za 100 bahtow a reszte pieniedzy nalezy przeznaczyc na chmiel. Serdecznie i noworocznie pozdrawiam z Australii.. moj pies pozdrawia rowniez…

  55. ela
    14 stycznia 2009 at 21:48 Odpowiedz

    robiłam pierwszy raz rewelacja

  56. zuzia M....
    14 stycznia 2009 at 21:51 Odpowiedz

    bardzo dziękuję za przepis wyszły super

  57. le0n
    24 stycznia 2009 at 18:21 Odpowiedz

    to Alex:
    that\’s my translate. not perfect but i hope You will understand what You need:

    time: 60 minutes
    for 6 persons

    PASTE:
    400 g – flour
    2 – the yellow piece of egg (i don,t know the word ;P)
    3/4 – glass of warm water
    and you also have to put into the paste a spoon of oil (the paste will be elastic – better)

    *add together and knead for 5 minutes.

    FILLING:
    750 g potatoes
    250 g clabber
    2 onions
    1 piece of garlic
    2 spoons of butter
    1 spone of oil
    salt and pepper

    abaut the filling. in my opinion the relation between potatoes ale clobber should be 1 to 1.

    *cook potatoes in salt water. onions cut up to a small pieces and vitrify on frying pan with batter and garlic. add

    together with mill clabber and potatoes. add salt and a lot of pepper.

    **roll out the paste and cut the circles with glass. put into eath of one spone of filling. then eath circle

    stick together exactly. cook it in big pot with very hot salt water and a bit of oil. when emarge it\’s ready!

    BON APPETIT :)

  58. SYNTIA 29
    7 marca 2009 at 08:40 Odpowiedz

    REWELACJA PALUSZKI LIZAC POLECAM GORĄCO

  59. anita
    9 marca 2009 at 16:04 Odpowiedz

    pieroszki pyszne palce lizać.
    warto zrobić dla licznej rodziny

  60. Minia
    13 marca 2009 at 02:24 Odpowiedz

    Ja jeszcze dodaje starty ser żółty i posiekana pietruszkę, pycha

  61. gosia
    4 kwietnia 2009 at 18:43 Odpowiedz

    pierogi wuszly, parce lizac.

  62. Dzustinka
    21 kwietnia 2009 at 11:04 Odpowiedz

    ok. no to ruszam do sklepu na zakupy a później po raz pierwszy upichce pierożki dla mojego faceta któremu tak bardzo ostatnio marzyły się pierożki mam nadzieje że stane na wysokości zadania i wciągnie je ze smakiem ahhhhhhhh trzymajcie kciuki:)Dziękuje za przepis!POZDRAWIAM!

  63. miros
    2 maja 2009 at 15:19 Odpowiedz

    pyszota

  64. szuwixs
    5 maja 2009 at 13:40 Odpowiedz

    jest przy nich duzo pracy:(
    ale sie opłaca..bo smakuja zameczyscie:)

  65. marcel
    7 maja 2009 at 15:38 Odpowiedz

    dzięki nie dostane braku zadania i napewno zrobię je w domu

  66. ola
    7 maja 2009 at 18:53 Odpowiedz

    kocham pierogi nasz profesor kazał nam napisać przepis na ulubione danie.pół klasy napisała PIEROGI.

  67. kd
    1 czerwca 2009 at 14:36 Odpowiedz

    no a ze skwarkami…. pysznosci

  68. smakosz
    15 czerwca 2009 at 18:37 Odpowiedz

    A najlepsze są na drugi dzień, podsmażonie

  69. Waldi
    20 czerwca 2009 at 12:27 Odpowiedz

    jadam je od 50-ciu lat ale w głębokim tależu zalane wodą w której się gotowały z dodatkiem masła,dosolone do smaku PYCHOTA

  70. ona
    2 sierpnia 2009 at 23:52 Odpowiedz

    są obrzydliwe ale jak kto woli

  71. zbych
    25 sierpnia 2009 at 10:26 Odpowiedz

    do farszu j.w.( jest taki jak mój ) spróbójcie dodać jeden serek topiony złoty ementaler. Zobaczycie wtedy . Głebia smaku.Nie do opisanie. To trzeba spróbowć.Za miast serka topionego dodaję około 20 dkg bryndzy owczej. Oczywiście jak mam. Jeszcze lepsza. Może być ta ze sklepu.Ale dużo lepsza jest ta z targu.

  72. żonka
    27 sierpnia 2009 at 12:54 Odpowiedz

    moi chłopcy kochają wręcz pieroszki więc cóż może zrobić mamusia dla swych chłopców…? oczywiście PIEROSZKI:))

  73. paula
    28 sierpnia 2009 at 12:09 Odpowiedz

    no to lecie do sklepu i bd robic pierogi ;) dzieki za przepis ;*

  74. zyleta
    3 września 2009 at 19:36 Odpowiedz

    mmmmmmmmmmmm…….pychota

  75. Agata
    16 września 2009 at 20:36 Odpowiedz

    mam nadzieję że i mi uda się je zrobić

  76. Miśkaaa
    21 września 2009 at 15:31 Odpowiedz

    Dzieki za przepis;) Pierozki sie udały:)!

  77. dawid Anglia
    1 października 2009 at 13:08 Odpowiedz

    no wkoncu cos polskiego:D smakowego wszystkim. lece do sklepu:D

  78. kama77
    5 października 2009 at 13:08 Odpowiedz

    pierogi sa pyszne

  79. pimpuś
    20 października 2009 at 13:34 Odpowiedz

    a gdzie wędzony boczunio lub wędzoneczka?!!!! krojone w kosteczkę i przysmażone na patelence.

  80. AGULA o880
    23 października 2009 at 08:50 Odpowiedz

    Dzięki za przepis ,zabieram się za robienie tych smakowitości ,mam nadzieję że się uda.

  81. dianka
    2 listopada 2009 at 20:41 Odpowiedz

    mmmmmm! Lece do sklepu wszystko kupić.
    Mój mąż i moja córka lubią pierogi ruskie.
    Ja sama też je uwielbiam i moja cała rodzina.

  82. Pierożek123
    15 listopada 2009 at 21:01 Odpowiedz

    Dzięki za przepis chętnie sobie pojem ;* przeczytałem to ze wszystkimi wszyscy poszliśmy do sklepu ;)

  83. pala
    16 listopada 2009 at 19:24 Odpowiedz

    mniam mniam pychota uwielbiam pierozki

  84. Kendi
    17 listopada 2009 at 13:43 Odpowiedz

    Zrobiłam pierożki i wyszły super, ale mój narzeczony stwierdził, że myślał, że Ruskie pierogi to są z mięsem i takich to on nie będzie jadł:) Dobrze, że zmniejszyłam proporcje ale i tak chyba będę je jeść 3 dni:)

  85. barbara
    23 listopada 2009 at 21:04 Odpowiedz

    ja zamiast wody leje mleko

  86. ewa
    26 listopada 2009 at 12:18 Odpowiedz

    ja udoskonalam troszke ten przepis,do farszu oprocz tego wszystkiego dodaje podsmarzony wedzony boczek i kielbaske i wierzcie mi ze po dolaczeniu tych skladnikow pierogi sa fenomenalne..

  87. pestka
    3 grudnia 2009 at 11:55 Odpowiedz

    zabieram się za gotowanie :) Jak zrobię dodam opinię :)

  88. nataszka22
    3 grudnia 2009 at 20:14 Odpowiedz

    pychotka

  89. Spartakinte
    10 grudnia 2009 at 12:57 Odpowiedz

    dodanie skwarków do farszu poprawia smak… ale podsmażona cebulka na smalcu z skwarkami daje też ten sam efekt…. na lubelszczyźnie popularne jest podawanie pierogów polanych śmietaną 18 % .. SMACZNEGO

  90. yrb
    13 grudnia 2009 at 10:00 Odpowiedz

    Ja wolę ciasto takie jak w chińskich pierożkach różnego typu (lub w polsce stosowane w czasach kryzysu :) – 2 szklanki mąki i 3/4 szklanki WRZĄTKU! Wymieszać łyżką i jak trochę ostygnie wyrabiać ręcznie. Można cieniutko rozwałkować, dobrze się klei i nie rozpada podczas gotowania. Tylko ważne żeby to był naprawdę wrzątek.

  91. anitka
    18 grudnia 2009 at 14:04 Odpowiedz

    Przepyszne, pychotka mniam mniam… palce lizać

  92. Nikoś
    20 grudnia 2009 at 16:25 Odpowiedz

    a z mięsem są???

  93. kuchareczka
    11 stycznia 2010 at 19:28 Odpowiedz

    moja byla tesciowa robila pyszne, przepis podobny, tylko byly z okrasą

  94. brrrunetka
    13 stycznia 2010 at 15:46 Odpowiedz

    Dzisiaj zrobiłam te pierogi wg przepisu, wyszły przepyszne. Nadzienie jest na prawdę super, jeśli chodzi natomiast o ciasto to drugą partię zrobiłam jednak bez dodatku jajek. Na pewno będę je jeszcze nie raz robic wg tego przepisu :)

  95. Pani XX
    15 stycznia 2010 at 15:56 Odpowiedz

    mnie osobiscie nie smakuja:)

  96. clau
    24 stycznia 2010 at 13:06 Odpowiedz

    ja daje 500 g sera i 500 g ziemniakow i do farszu podsmazona cebulke z wedzonym boczkiem.

  97. Rencia
    31 stycznia 2010 at 19:54 Odpowiedz

    farsz zdodatkiem czosnku ekstra pomysł natomiast co do ciasta do do mąki dodaje tylko odrobinę soli i bardzo gorącą wode z olejem(szklanka wody i 2łyżki oleju) spróbujcie pppycha

  98. jedrek
    3 lutego 2010 at 12:43 Odpowiedz

    a moze mi ktos zrobi te pierogi bo nie mam czasu :(

  99. Wiechna
    17 lutego 2010 at 11:44 Odpowiedz

    Pierogi super. Palce lizać .

  100. evi
    8 marca 2010 at 16:39 Odpowiedz

    Pierogi są super ,a jeszcze lepsze są zapiekane na masełku.

  101. sylwia
    9 marca 2010 at 13:36 Odpowiedz

    pyszne

  102. aga
    6 kwietnia 2010 at 09:38 Odpowiedz

    ruskie są przepyszne:):) mniam mniam :):)

  103. bllo
    17 maja 2010 at 12:30 Odpowiedz

    sa okropne w zyciu nie jadłam gorszych!!

  104. leco
    27 maja 2010 at 14:12 Odpowiedz

    Przepis mojej mamy jest podobny, ale duża ilość pieprzu i uwaga mięta ( może być suszona ), niestety mama już nie żyje przepis wdarzam sam w życie kulinarne

  105. kt,.
    3 czerwca 2010 at 16:17 Odpowiedz

    haha

  106. frranek
    17 czerwca 2010 at 11:06 Odpowiedz

    tego przepisu szukałem. Zrobię żonie niespodziankę heheh.

  107. Rafał
    23 czerwca 2010 at 12:36 Odpowiedz

    Ja polecam krokiety z farszem do pierogów..
    Pamiętam ze od dziecka mama mi robiła takie \”Zawijańce\”
    Tzn. Mój brat lubił krokiety z kapustą, a ja lubiłem ruskie pierogi, rozwiązanie, wszystko tak samo jak z kapustą, tyle ze zamiast kapusty farsz. Tak na spróbowanie polecam ; ]

  108. mYSIA
    23 czerwca 2010 at 20:26 Odpowiedz

    UWIELBIAM WSZELKIE PIEROGI ALE CIASTO ROBIĘ BEZ JAJ TYLKO GORĄCA WODA S ODROBINA SOLI NO I OCZYWIŚCIE MĄKA.SĄ PYCHA.

  109. Kropka
    12 lipca 2010 at 08:37 Odpowiedz

    Pierogi wyszly super-b. latwy przepis-Polecam :)
    SMACZNEGO

  110. moni
    18 lipca 2010 at 11:16 Odpowiedz

    o tak, podsmazane na maselku lub na sloninie i oczywiscie ze skwarkami… mniam, mniam…

  111. hjhjj
    30 lipca 2010 at 10:20 Odpowiedz

    Z miętą to już nie nazywają się ruskie. Ruskie są wtedy kiedy są standardowo robione. Beż żadnych udziwnień.

  112. kicior
    11 sierpnia 2010 at 10:50 Odpowiedz

    pyszne

  113. nikusia
    21 sierpnia 2010 at 14:01 Odpowiedz

    super pierożki moje wyszły wyśmienite!!!
    Dawno nie robiłam pierożków i zapomniałam przepisu. Przyznam szczerze, że te są wyśmienite, nawet lepsze od tych, które robiłam wcześniej. Dziękuję za przepis. :)

  114. gosia
    24 września 2010 at 20:54 Odpowiedz

    a gdzie coś wędzonego

  115. ewunia110
    1 października 2010 at 12:12 Odpowiedz

    Dlaczego nazywają się RUSKIE?????????????

  116. kredka
    7 października 2010 at 15:31 Odpowiedz

    zaraz sprawdzimy przepis………. ;-)

  117. macysia
    20 października 2010 at 17:30 Odpowiedz

    to było pyszne

  118. kataryna
    8 listopada 2010 at 23:58 Odpowiedz

    nic tylko podwinąć rękaw i do roboty

  119. gosposia
    9 listopada 2010 at 18:58 Odpowiedz

    jutro wypröbuje ,mam nadzieje ze beda dobre bo na tym zdjeciu wygladaja znakomicie.

  120. Oksana
    12 listopada 2010 at 12:58 Odpowiedz

    Nie wiem dlaczego się nazywaja ruskie, skoro pierogów w Rosji nie robią, pierogi to jest ukraińskie narodowe danie i są ukraińskie, natomiast w Rosji robią pelmeni czyli małe uszka z mięsem, które przysły do nich z Chin.

  121. Norbert
    15 listopada 2010 at 23:33 Odpowiedz

    Przepis super!!! Wyszły przepyszne!!! Moje ulubione pierożki :)

  122. artur
    16 listopada 2010 at 12:05 Odpowiedz

    te pierogi sa super

  123. pew
    23 listopada 2010 at 16:25 Odpowiedz

    gdyby miały coś wspólnego z Rosją, to by się nazywały rosyjskie – a \”ruskie\” pochodzą od słowa \”Ruś\”, która przed wiekami była przecież bardzo różnorodna i zajmowała również tereny naszych wschodnich sąsiadów.

  124. okka
    21 grudnia 2010 at 16:25 Odpowiedz

    cebula Ci sie zjarała..

  125. graza
    22 grudnia 2010 at 22:07 Odpowiedz

    pychotka

  126. niuniaaa
    11 stycznia 2011 at 21:33 Odpowiedz

    Robilam 1 raz i wyszly super ! ;D a robilam z przepisu ;P tyle ze do ciasta dodalam jeszcze kawaleczek masla ;*** pycha ;DD

  127. justynap56
    10 lutego 2011 at 15:26 Odpowiedz

    Najlepsze pierogi ruskie smakują wtedy gdy zamiast zwykłego pieprzu dodamy pieprz ziołowy oraz odrobinę przyprawy w płynie Magi. Mają wtedy taki przepyszny smak:) Robię tak od zawsze i smakują rewelacyjnie. Dzisiaj zrobiłam 130 pierogów:) Mniam mniam

  128. sylwusia7
    21 lutego 2011 at 21:41 Odpowiedz

    Te oto pierogi są wyśmienite mmm… zrobiłam ich 320 :)

  129. lilth
    26 lutego 2011 at 13:43 Odpowiedz

    Pochodzą z Ukrainy, czyli starej \”rusi\”, stąd nazwa.

  130. kapec
    1 marca 2011 at 10:14 Odpowiedz

    na Ukrainie na te pierogi moi drodzy mowi sie pierogi polskie:)

  131. George
    22 kwietnia 2011 at 14:17 Odpowiedz

    Pycha!!! Zawsze miałem do nich słabość, szczególnie do tych, które robiła moja mama! Od jakiegoś jednak czasu spożywałem głównie mrożone. I muszę przyznać, że trochę mi przestały smakować. Ale gdy zrobiłem własne wg powyższego przepisu, podałem z podsmażaną cebulką i boczkiem znów … Ach, co tu dużo mówić. Wróciły wszystkie najmilsze wspomnienia, także zapomniane smaki tych przepysznych pierożków.

  132. Emilka
    3 maja 2011 at 07:56 Odpowiedz

    Przepis extra ,wykonane proste a pieroszki Paluszkiiii lizać.

  133. on
    19 maja 2011 at 15:45 Odpowiedz

    fuu obrzydliwe są

  134. maj
    28 lipca 2011 at 17:56 Odpowiedz

    Za mało mąki, za dużo wody w przepisie :)

  135. Fajans
    8 sierpnia 2011 at 18:11 Odpowiedz

    zdecydowanie za dużo wody! ale poza tym to palce lizać!

  136. benia
    29 sierpnia 2011 at 12:38 Odpowiedz

    Pierozki sa prze prze pyszne ja własnie zrobilam mmmm palce lizac

  137. kija 35
    31 sierpnia 2011 at 17:28 Odpowiedz

    my dzijaj 140 planujemy

  138. pabana
    12 września 2011 at 19:34 Odpowiedz

    wyszły genialnie! :) uwielbiam te pierogi. dzięki za przepis

  139. liesiunia
    19 września 2011 at 21:51 Odpowiedz

    ni ema liepszyh pieroguw niż na ukrainie

  140. julix3
    22 września 2011 at 18:35 Odpowiedz

    bleeeeee ! ochyda !

  141. skidom
    22 września 2011 at 21:46 Odpowiedz

    A tak to prawda. Pierogi polskie na ukrainie. No bo sa polskie, nie ma czego ukrywac :) Poza tym dlatego sa tak pyszne!

  142. kate
    1 listopada 2011 at 13:30 Odpowiedz

    pierogi przepyszne Mój mąż je uwielbia, ja też

  143. elka
    6 listopada 2011 at 09:25 Odpowiedz

    pycha palce lizać.

  144. magda
    13 grudnia 2011 at 13:39 Odpowiedz

    no to biorę sie do roboty:)

  145. ALA
    23 grudnia 2011 at 10:20 Odpowiedz

    ILE PIEROGOW MA PORCJA?

  146. Bibi
    25 grudnia 2011 at 21:21 Odpowiedz

    ja robie po rowno twarogu i ziemniakow. wtedy ciasto nie jest takie mdle. poza tym MOCNO doprawiam pieprzem. ciasto ma wyrazisty smak.

  147. Arczivald
    27 lutego 2012 at 19:30 Odpowiedz

    Pierogi … miód i orzechy :-) Wyśmienite ;D

  148. ...123456789...
    13 marca 2012 at 18:21 Odpowiedz

    A to smaczne będzie ?

  149. ...123456789...
    13 marca 2012 at 18:22 Odpowiedz

    A to smaczne będzie ?

  150. stanik
    26 czerwca 2012 at 18:28 Odpowiedz

    Pych paluchy lizac,wciagam 25 sztuk,+/- 1 kg ….

  151. gosia
    20 sierpnia 2012 at 22:14 Odpowiedz

    wlasnie skonczylam robis pierozki wg przepisu. Farsz tak na oko robilam ale ciasto kropka w kropke. Wyszlo mi 27pierogow. Pierwszy raz takie pieekne cisto mi wyszlo. Ostatnio jak robilam to jak nie wody za duzo to z maka przesadzilam, Nie mam wyrobionego oka do tego typu spraw;). Dziekuje bardzo jestem bardzo wdzieczna za tak doskonale podane proporcje:) Serdecznie pozdrawiam:)

  152. roki
    1 września 2012 at 16:04 Odpowiedz

    pierogi je sie ze smietaną 18% maczając wtedy dopiero jest efekt

  153. monia
    5 listopada 2012 at 22:15 Odpowiedz

    po prostu super

  154. paula
    14 listopada 2012 at 19:02 Odpowiedz

    nie polecam…

  155. cave
    20 listopada 2012 at 00:58 Odpowiedz

    to jedyne ruskie, które są kochane przez polaków

  156. pudelek
    2 marca 2013 at 18:58 Odpowiedz

    robię te pierogi dla córki,osobiście nie przepadam za tą paskudną mieszaniną od biedy ja to kocham jak kapustę z grochem.To jest faktycznie po rusku,na stadionie jak był jarmark widziałem jak jedzą ziemniaki z gulaszem i do tego jeszcze po dwie bułki popijając colą

  157. leon
    4 marca 2013 at 18:18 Odpowiedz

    Żeby były bardziej ruskie, trzeba dodać do nich wódki XD

  158. NIKO
    26 sierpnia 2013 at 08:31 Odpowiedz

    To racja! Nie istnieje tez fasolka po bretonsku w Bretanii oraz ryba po grecku w Grecji , he he pic na wode!!

  159. ona
    19 stycznia 2014 at 07:47 Odpowiedz

    ruska wersja jest uboga, ziemniaki i cebulka, nasza polska wzbogacona została o ser biały. Co do ciasta proponuje wam wlać wrzącą wodę do mąki, mieszać łyżką gdy pod stygnie wyrabiać na stolnicy dosypując mąkę.
    Ciasto wychodzi rewelacyjne, i smaczniejsze.

Zostaw komentarz.

*