Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Dip z pieczonej dyni – do chipsów, warzyw, na kanapkę

Dip z pieczonej dyni – do chipsów, warzyw, na kanapkę

Błyskawiczna zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym

Błyskawiczna zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym

Szybkie śniadanie – jogurtowa bomba energii

Szybkie śniadanie – jogurtowa bomba energii

TOP 8 najpopularniejszych przepisów na DYNIĘ

TOP 8 najpopularniejszych przepisów na DYNIĘ

Jak zrobić lampion z dyni? TUTORIAL + 5 wzorów

Jak zrobić lampion z dyni? TUTORIAL + 5 wzorów

GREEN POWER – czyli najzdrowsze smoothie miesiąca

GREEN POWER – czyli najzdrowsze smoothie miesiąca

Czterowarstwowe deserki w słoiczkach – idealne na drugie śniadanie

Czterowarstwowe deserki w słoiczkach – idealne na drugie śniadanie

TOP 8 przepisów na ryby z PalceLizac.pl

TOP 8 przepisów na ryby z PalceLizac.pl

Masełko bazyliowe – do ryb, ziemniaków, warzyw

Masełko bazyliowe – do ryb, ziemniaków, warzyw

Pulpety rybne

Pulpety rybne

10 pomysłów na KARTOFLE

10 pomysłów na KARTOFLE

Sos szczypiorkowy – do ziemniaków, frytek, placków ziemniaczanych

Sos szczypiorkowy – do ziemniaków, frytek, placków ziemniaczanych

Placki ziemniaczane z sosem szczypiorkowym

Placki ziemniaczane z sosem szczypiorkowym

Zupa krem z batatów z migdałami – przepis ANNY LEWANDOWSKIEJ

Zupa krem z batatów z migdałami – przepis ANNY LEWANDOWSKIEJ

Dorsz w sosie maślanym

Dorsz w sosie maślanym

Kremowa zupa z zielonego groszku i mięty

Kremowa zupa z zielonego groszku i mięty

Ruskie pierogi

Tradycyjny, dobrze u nas znany przysmak z nadzieniem z ziemniaków i twarogu

przepis z kuchni: polskiej

czas: 60 minut

liczba porcji: 6

składniki:

Na ciasto:
400 g mąki
2 żółtka
3/4 szklanki letniej wody
Na nadzienie:
750 g ziemniaków
250 g twarogu
2 cebule
1 ząbek czosnku
2 łyzki masła
1 łyżka oleju
sól, pieprz

 

przyrządzanie:

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.
Cebule obrać, posiekać i zeszklić na maśle wraz z przecisniętym przez praskę czosnkiem. Połączyć z ze zmielonym twarogiem, przetartymi ziemniakami. Doprawic mocno do smaku solą i pieprzem.
Z maki, żółtek i wody oraz odrobiny soli zagnieść ciasto, wyrabiać je przze ok. 5 minut. Następnie cienko rozwałkować, dużą szklanką wycinać kółka. Na każde z nich nakładać po łyżceczce farszu i dokładnie sklejać. Gotować w dużej ilości osolonego wrzątku z odrobiną oleju do momentu aż wypłyną na wierzch.

uwagi:
Podawać z podsmażoną cebulką

loading...