Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Sałatka z czerwonej kapusty i zielonych warzyw

Sałatka z czerwonej kapusty i zielonych warzyw

Truskawkowy shake w wersji FIT

Truskawkowy shake w wersji FIT

11 niesamowitych pomysłów na wykorzystanie odpadków kuchennych

11 niesamowitych pomysłów na wykorzystanie odpadków kuchennych

Produkty spożywcze, które niekorzystnie wpływają na nasze włosy

Produkty spożywcze, które niekorzystnie wpływają na nasze włosy

Pomysł na słodkie śniadanie: domowe gofry!

Pomysł na słodkie śniadanie: domowe gofry!

8 pomysłów na drugie śniadanie, które możesz zabrać do pracy!

8 pomysłów na drugie śniadanie, które możesz zabrać do pracy!

Brukselka – dlaczego powinniśmy ją jeść?

Brukselka – dlaczego powinniśmy ją jeść?

Zupa krem z pieczarek i ziemniaków

Zupa krem z pieczarek i ziemniaków

12 sprytnych rozwiązań dla ciasnej kuchni

12 sprytnych rozwiązań dla ciasnej kuchni

Diabelskie jajka, czyli jajka na ostro!

Diabelskie jajka, czyli jajka na ostro!

Muffiny na słono – jajeczne babeczki ze szpinakiem!

Muffiny na słono – jajeczne babeczki ze szpinakiem!

5 produktów spożywczych, które zwiększają apetyt!

5 produktów spożywczych, które zwiększają apetyt!

5 sposobów na wykorzystanie kaszy jaglanej!

5 sposobów na wykorzystanie kaszy jaglanej!

8 błędów, które prawdopodobnie popełniasz podczas gotowania

8 błędów, które prawdopodobnie popełniasz podczas gotowania

Makaron z pomidorami i owocami morza

Makaron z pomidorami i owocami morza

Letnia lemoniada z cytryną, miodem i kwiatami jadalnymi

Letnia lemoniada z cytryną, miodem i kwiatami jadalnymi

Sałatka nicejska

Obfitość składników powoduje, iż sałatka ta - oprócz tego, że jest bardzo smaczna - stanowi także treściwy posiłek

przepis z kuchni: francuskiej

czas: 20 minut

liczba porcji: 4

składniki:
1 główka sałaty
1 ogórek
2 pomidory
1 papryka
1 mała cebula
garść czarnych oliwek
1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
4-5 filecików anchois
2 jaja na twardo
sól, pieprz
oliwa z oliwek
ocet winny
świeże zioła

przyrządzanie:

Liście sałaty umyć i wysuszyc. Porwać na drobne kawałki. Ogórka dokładnie wyszorować i nie obierając ze skórki przekroić na pół, a nstępnie pokroić na niezbyt cienkie plaserki. Paprykę pokroić w paski, pomidory – w ćwiartki lub ósemki, a cebulę w krążki. Odsączyć tuńczyka, oliwki i anchois. Fileciki drobno pokroić. Wymieszac wszystkie składniki oprócz jaj.
Przygotować sos z oliwy i octu, a także odrobiny soli i pieprzu. Wymieszać. Na koniec udekorować jajami pokrojopnymi w ćwiartki i posypać posiekanymi ziołami.

uwagi:
Najlepsza oczywiście będzie do tego bagietka oraz ... kieliszek czerwonego wina.

Podobne artykuły

12 Komentarzy

  1. Anonim
    27 czerwca 2006 at 12:52 Odpowiedz

    Moja ulubiona, ale oliwki daję i czarne i zielone.
    Sałata dla tych, którzy lubia ryby.
    Ja uwielbiam.
    Czasami potrzebne jest urozmaicenie.

  2. jothaa
    13 lipca 2006 at 16:09 Odpowiedz

    ciekawie brzmi, ciekawie… może wyprobuję!

  3. pio
    11 października 2006 at 10:43 Odpowiedz

    Proponuję zajrzeć do oryginalnego przepisu: tunczyk w kawałkach w oleju daje wyraźniejszy smak a do sosu dodaje się musztardę dijon. Wszystko uklada się warstwami, polewa sosem dekoruje oliwkami i odstawia na 2 godz. do lodówki – tak mnie nauczono w Nicei. Aha jeszcze jedno – w tradycyjnej prowansalkiej kuchni nie ma ogórka! Są za to zioła prowansalkie, które do tej sałatki trzeba dodac koniecznie! W Nicei dodają jeszcze zieloną fasolke i ugotowane ziemniaki, bo sałatka nicejska (salad nicoise) jest gównym daniem na lunch (dejeuner)

  4. kolaszka
    27 lutego 2008 at 15:54 Odpowiedz

    do dupy z tym

  5. Pawel
    28 marca 2009 at 23:21 Odpowiedz

    Tuńczyk z puszki? Fuj. Profanacja oryginału.

  6. uka
    27 grudnia 2010 at 21:30 Odpowiedz

    wole mieso

  7. ze
    28 grudnia 2010 at 11:49 Odpowiedz

    jakie zioła???

  8. DAMEXU
    28 grudnia 2010 at 14:39 Odpowiedz

    A czemu tylko kieliszek ?

  9. walbrzych
    6 sierpnia 2011 at 17:53 Odpowiedz

    do salatek i ryb raczej biale wino. moze byc zwykle chardonay

  10. uncool_ben
    8 grudnia 2012 at 11:04 Odpowiedz

    do sałatki nicejskiej – tylko świeży, bardzo szybko obsmażony filet z tuńczyka, to jest kwintesencja tej sałatki, więć jesli uzywamy tuńczyka z puszki, jest to co najwyżej \”sałatka nicejska\”

  11. Karolina
    27 listopada 2013 at 23:57 Odpowiedz

    Fajno, ale gdzie kupić świeżego tuńczyka i anchois jeszcze, nie na mój portfel

  12. manakali
    6 maja 2014 at 19:00 Odpowiedz

    dobre

Zostaw komentarz.

*