Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Szparagi zimą? O skorzonera!

Szparagi zimą? O skorzonera!

Krem z kiszonych ogórków z kasztanami

Krem z kiszonych ogórków z kasztanami

Sprawdź co mówią naukowcy o diecie roślinnej!

Sprawdź co mówią naukowcy o diecie roślinnej!

Wygraj książkę „Koniec z cukrzycą i otyłością!”

Wygraj książkę „Koniec z cukrzycą i otyłością!”

Spaghetti z oliwą z oliwek, czosnkiem i peperoncini

Spaghetti z oliwą z oliwek, czosnkiem i peperoncini

Kolanka ozdobne z pesto i mascarpone

Kolanka ozdobne z pesto i mascarpone

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Pęczak z pesto buraczanym

Pęczak z pesto buraczanym

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Sałatka nicejska

Obfitość składników powoduje, iż sałatka ta - oprócz tego, że jest bardzo smaczna - stanowi także treściwy posiłek

przepis z kuchni: francuskiej

czas: 20 minut

liczba porcji: 4

składniki:
1 główka sałaty
1 ogórek
2 pomidory
1 papryka
1 mała cebula
garść czarnych oliwek
1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
4-5 filecików anchois
2 jaja na twardo
sól, pieprz
oliwa z oliwek
ocet winny
świeże zioła

przyrządzanie:

Liście sałaty umyć i wysuszyc. Porwać na drobne kawałki. Ogórka dokładnie wyszorować i nie obierając ze skórki przekroić na pół, a nstępnie pokroić na niezbyt cienkie plaserki. Paprykę pokroić w paski, pomidory – w ćwiartki lub ósemki, a cebulę w krążki. Odsączyć tuńczyka, oliwki i anchois. Fileciki drobno pokroić. Wymieszac wszystkie składniki oprócz jaj.
Przygotować sos z oliwy i octu, a także odrobiny soli i pieprzu. Wymieszać. Na koniec udekorować jajami pokrojopnymi w ćwiartki i posypać posiekanymi ziołami.

uwagi:
Najlepsza oczywiście będzie do tego bagietka oraz ... kieliszek czerwonego wina.

Podobne artykuły

12 Komentarzy

  1. Anonim
    27 czerwca 2006 at 12:52 Odpowiedz

    Moja ulubiona, ale oliwki daję i czarne i zielone.
    Sałata dla tych, którzy lubia ryby.
    Ja uwielbiam.
    Czasami potrzebne jest urozmaicenie.

  2. jothaa
    13 lipca 2006 at 16:09 Odpowiedz

    ciekawie brzmi, ciekawie… może wyprobuję!

  3. pio
    11 października 2006 at 10:43 Odpowiedz

    Proponuję zajrzeć do oryginalnego przepisu: tunczyk w kawałkach w oleju daje wyraźniejszy smak a do sosu dodaje się musztardę dijon. Wszystko uklada się warstwami, polewa sosem dekoruje oliwkami i odstawia na 2 godz. do lodówki – tak mnie nauczono w Nicei. Aha jeszcze jedno – w tradycyjnej prowansalkiej kuchni nie ma ogórka! Są za to zioła prowansalkie, które do tej sałatki trzeba dodac koniecznie! W Nicei dodają jeszcze zieloną fasolke i ugotowane ziemniaki, bo sałatka nicejska (salad nicoise) jest gównym daniem na lunch (dejeuner)

  4. kolaszka
    27 lutego 2008 at 15:54 Odpowiedz

    do dupy z tym

  5. Pawel
    28 marca 2009 at 23:21 Odpowiedz

    Tuńczyk z puszki? Fuj. Profanacja oryginału.

  6. uka
    27 grudnia 2010 at 21:30 Odpowiedz

    wole mieso

  7. ze
    28 grudnia 2010 at 11:49 Odpowiedz

    jakie zioła???

  8. DAMEXU
    28 grudnia 2010 at 14:39 Odpowiedz

    A czemu tylko kieliszek ?

  9. walbrzych
    6 sierpnia 2011 at 17:53 Odpowiedz

    do salatek i ryb raczej biale wino. moze byc zwykle chardonay

  10. uncool_ben
    8 grudnia 2012 at 11:04 Odpowiedz

    do sałatki nicejskiej – tylko świeży, bardzo szybko obsmażony filet z tuńczyka, to jest kwintesencja tej sałatki, więć jesli uzywamy tuńczyka z puszki, jest to co najwyżej \”sałatka nicejska\”

  11. Karolina
    27 listopada 2013 at 23:57 Odpowiedz

    Fajno, ale gdzie kupić świeżego tuńczyka i anchois jeszcze, nie na mój portfel

  12. manakali
    6 maja 2014 at 19:00 Odpowiedz

    dobre

Zostaw komentarz.

*