Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Hiszpańskie churros

Hiszpańskie churros

Śledź w marynacie octowej z jabłkiem, pieczonymi ziemniakami i kwaśną śmietaną

Śledź w marynacie octowej z jabłkiem, pieczonymi ziemniakami i kwaśną śmietaną

4 proste przepisy z DYNIĄ w roli głównej

4 proste przepisy z DYNIĄ w roli głównej

STRUDEL JABŁKOWY

STRUDEL JABŁKOWY

Pierniki miodowe

Pierniki miodowe

Grochówka według Macieja Kuronia

Grochówka według Macieja Kuronia

8 świetnych pomysłów na wykorzystanie BAKŁAŻANA!

8 świetnych pomysłów na wykorzystanie BAKŁAŻANA!

Rozgrzewająca zupa  ze świeżą pietruszką i grzankami

Rozgrzewająca zupa ze świeżą pietruszką i grzankami

Herbaciane ciasteczka z nutą jaśminu

Herbaciane ciasteczka z nutą jaśminu

Najlepsza zupa dyniowa

Najlepsza zupa dyniowa

5 NAPOJÓW, które pomogą w walce z NADWAGĄ!

5 NAPOJÓW, które pomogą w walce z NADWAGĄ!

JAGODZIANKI według babcinego przepisu

JAGODZIANKI według babcinego przepisu

TARTA MOCNO CZEKOLADOWA bez jajek

TARTA MOCNO CZEKOLADOWA bez jajek

ZUPA – KREM Z BIAŁEJ RZEPY

ZUPA – KREM Z BIAŁEJ RZEPY

Makaron fiduea z krewetkami – kuchnia hiszpańska!

Makaron fiduea z krewetkami – kuchnia hiszpańska!

Ekspresowy deser czekoladowy PIECZONY

Ekspresowy deser czekoladowy PIECZONY

Sałatka nicejska

Obfitość składników powoduje, iż sałatka ta - oprócz tego, że jest bardzo smaczna - stanowi także treściwy posiłek

przepis z kuchni: francuskiej

czas: 20 minut

liczba porcji: 4

składniki:
1 główka sałaty
1 ogórek
2 pomidory
1 papryka
1 mała cebula
garść czarnych oliwek
1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
4-5 filecików anchois
2 jaja na twardo
sól, pieprz
oliwa z oliwek
ocet winny
świeże zioła

przyrządzanie:

Liście sałaty umyć i wysuszyc. Porwać na drobne kawałki. Ogórka dokładnie wyszorować i nie obierając ze skórki przekroić na pół, a nstępnie pokroić na niezbyt cienkie plaserki. Paprykę pokroić w paski, pomidory – w ćwiartki lub ósemki, a cebulę w krążki. Odsączyć tuńczyka, oliwki i anchois. Fileciki drobno pokroić. Wymieszac wszystkie składniki oprócz jaj.
Przygotować sos z oliwy i octu, a także odrobiny soli i pieprzu. Wymieszać. Na koniec udekorować jajami pokrojopnymi w ćwiartki i posypać posiekanymi ziołami.

uwagi:
Najlepsza oczywiście będzie do tego bagietka oraz ... kieliszek czerwonego wina.

loading...