Polecamy

Dynia – pomarańczowe szaleństwo w kuchni

Dynia – pomarańczowe szaleństwo w kuchni

Wygraj dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Wygraj dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Kopytka dyniowe od modelki Kamili Szczawińskiej!

Kopytka dyniowe od modelki Kamili Szczawińskiej!

KarmeLove zaskoczenie od Wedla

KarmeLove zaskoczenie od Wedla

Wybierz się z nami na „Festiwal Chleba”

Wybierz się z nami na „Festiwal Chleba”

EkoJarmark – edycja jesień 2014 – rusza już za kilka dni!

EkoJarmark – edycja jesień 2014 – rusza już za kilka dni!

Potrawka z ryby z ogórkiem i żurawinami

Potrawka z ryby z ogórkiem i żurawinami

Przekąski z dyni od modelki Kamili Szczawińskiej!

Przekąski z dyni od modelki Kamili Szczawińskiej!

Polędwica wołowa z sosem z sera gorgonzola, żurawinami i papryką

Polędwica wołowa z sosem z sera gorgonzola, żurawinami i papryką

Kuskus – kasza z Afryki

Kuskus – kasza z Afryki

Fioletowe rozkosze

Fioletowe rozkosze

Filet jagnięcy z pomidorami i żurawiną

Filet jagnięcy z pomidorami i żurawiną

Nasze złe nawyki – wskazówki dietetyczne na co dzień

Nasze złe nawyki – wskazówki dietetyczne na co dzień

Spaghetti z żurawinowym sosem Bolognese

Spaghetti z żurawinowym sosem Bolognese

Idzie jesień! Rozgrzej się – risotto z kaczką i grzybami

Idzie jesień! Rozgrzej się – risotto z kaczką i grzybami

NIE… ZWYKŁA kuchnia, bo każdy jest inny!

NIE… ZWYKŁA kuchnia, bo każdy jest inny!

Sałatka nicejska

Obfitość składników powoduje, iż sałatka ta - oprócz tego, że jest bardzo smaczna - stanowi także treściwy posiłek

przepis z kuchni: francuskiej

czas: 20 minut

liczba porcji: 4

składniki:
1 główka sałaty
1 ogórek
2 pomidory
1 papryka
1 mała cebula
garść czarnych oliwek
1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
4-5 filecików anchois
2 jaja na twardo
sól, pieprz
oliwa z oliwek
ocet winny
świeże zioła

przyrządzanie:

Liście sałaty umyć i wysuszyc. Porwać na drobne kawałki. Ogórka dokładnie wyszorować i nie obierając ze skórki przekroić na pół, a nstępnie pokroić na niezbyt cienkie plaserki. Paprykę pokroić w paski, pomidory – w ćwiartki lub ósemki, a cebulę w krążki. Odsączyć tuńczyka, oliwki i anchois. Fileciki drobno pokroić. Wymieszac wszystkie składniki oprócz jaj.
Przygotować sos z oliwy i octu, a także odrobiny soli i pieprzu. Wymieszać. Na koniec udekorować jajami pokrojopnymi w ćwiartki i posypać posiekanymi ziołami.

uwagi:
Najlepsza oczywiście będzie do tego bagietka oraz ... kieliszek czerwonego wina.

Podobne artykuły

15 Komentarzy

  1. Anonim
    27 czerwca 2006 at 12:52 Odpowiedz

    Moja ulubiona, ale oliwki daję i czarne i zielone.
    Sałata dla tych, którzy lubia ryby.
    Ja uwielbiam.
    Czasami potrzebne jest urozmaicenie.

  2. jothaa
    13 lipca 2006 at 16:09 Odpowiedz

    ciekawie brzmi, ciekawie… może wyprobuję!

  3. pio
    11 października 2006 at 10:43 Odpowiedz

    Proponuję zajrzeć do oryginalnego przepisu: tunczyk w kawałkach w oleju daje wyraźniejszy smak a do sosu dodaje się musztardę dijon. Wszystko uklada się warstwami, polewa sosem dekoruje oliwkami i odstawia na 2 godz. do lodówki – tak mnie nauczono w Nicei. Aha jeszcze jedno – w tradycyjnej prowansalkiej kuchni nie ma ogórka! Są za to zioła prowansalkie, które do tej sałatki trzeba dodac koniecznie! W Nicei dodają jeszcze zieloną fasolke i ugotowane ziemniaki, bo sałatka nicejska (salad nicoise) jest gównym daniem na lunch (dejeuner)

  4. kolaszka
    27 lutego 2008 at 15:54 Odpowiedz

    do dupy z tym

  5. Pawel
    28 marca 2009 at 23:21 Odpowiedz

    Tuńczyk z puszki? Fuj. Profanacja oryginału.

  6. uka
    27 grudnia 2010 at 21:30 Odpowiedz

    wole mieso

  7. ze
    28 grudnia 2010 at 11:49 Odpowiedz

    jakie zioła???

  8. DAMEXU
    28 grudnia 2010 at 14:39 Odpowiedz

    A czemu tylko kieliszek ?

  9. walbrzych
    6 sierpnia 2011 at 17:53 Odpowiedz

    do salatek i ryb raczej biale wino. moze byc zwykle chardonay

  10. uncool_ben
    8 grudnia 2012 at 11:04 Odpowiedz

    do sałatki nicejskiej – tylko świeży, bardzo szybko obsmażony filet z tuńczyka, to jest kwintesencja tej sałatki, więć jesli uzywamy tuńczyka z puszki, jest to co najwyżej \”sałatka nicejska\”

  11. DLDezgMQUBBgd
    1 stycznia 2013 at 04:49 Odpowiedz

    Thanks for taking the time to post. It\’s lifted the level of daebte

  12. SucfyJaBQHWuni
    26 lutego 2013 at 06:42 Odpowiedz

    Nice blog here! Also your web site a lot up fast! What web host are you the use of? Can I am getting your aaicosste link for your host? I want my website loaded up as fast as yours lol

  13. wyBiRMPXkPw
    19 lipca 2013 at 07:04 Odpowiedz

    U mnie świetnie sprawdza się sestym przerabiania na smoothie wszystkiego, co akurat jest w miskach, paterach, czy szufladach lodf3wki. Bazą zwykle jest szpinak, o tej porze roku mroĹźony, awokado teĹź obecne niemal zawsze – dla konsystencji. A smak determinują pozostałe, przypadkowe składniki. Jeszcze się nie zdarzyło, Ĺźeby nie wyszło przepysznie.

  14. Karolina
    27 listopada 2013 at 23:57 Odpowiedz

    Fajno, ale gdzie kupić świeżego tuńczyka i anchois jeszcze, nie na mój portfel

  15. manakali
    6 maja 2014 at 19:00 Odpowiedz

    dobre

Zostaw komentarz.

*