Polecamy

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Polacy wolą tradycję!

Polacy wolą tradycję!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Och, Pan Karczoch

Och, Pan Karczoch

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Wygraj album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Wygraj album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Festiwal Chleba w Wypiekach Kultury już w ten weekend

Festiwal Chleba w Wypiekach Kultury już w ten weekend

Mini kokardki z kremem dyniowym i pomidorami o posmaku bazylii

Mini kokardki z kremem dyniowym i pomidorami o posmaku bazylii

Penne Rigate z dynią, boczkiem i octem balsamicznym

Penne Rigate z dynią, boczkiem i octem balsamicznym

Sałatka z awokado i mozzarelii

Wzbogacona o awokado i oliwki wersja sałatki caprese

czas: 15 minut

liczba porcji: 2

składniki:
2 kule mozzarelli
1 dojrzałe awokado
4 pomidory
20 czarnych oliwek
2 ząbki czosnku|
3 łyżki oliwy
1 łyżka octu z biełego wina
sól, pieprz
kilka liści bazylii do dekoracji

przyrządzanie:

Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, obrać ze skóry, skropić sokiem z cytryny. Mozzarellę odsączyć, a następnie pokroić na cienkie plastry, podobnie jak pomidory. Awokado również pokroić w plasterki. Układać na przemian, posypać oliwkami. Ząbki czosnku, oliwę, ocet i sól zmiksować. Sosem polać sałatkę, ozdobić listkami bazylii, posypać świeżo zmielonym pieprzem. Podawać natychmiast.

Podobne artykuły

5 Komentarzy

  1. basia
    19 kwietnia 2008 at 20:47 Odpowiedz

    bardzo dobra

  2. :)
    9 listopada 2008 at 20:14 Odpowiedz

    świetny przepis, dzięki

  3. jola
    7 grudnia 2008 at 17:15 Odpowiedz

    świetne

  4. florentyna
    30 maja 2010 at 10:42 Odpowiedz

    W Afryce pol. na awokado mowia maslo dla ubogich,smaruje sie nim chleb,posolic i popieprzyc b. dobre.Gdy nie mam nic w domu to na sniadanie smaruje chleb z awokado b.pozywne.

  5. prima
    3 maja 2011 at 18:56 Odpowiedz

    mi wyszło extra

Zostaw komentarz.

*