Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Szparagi zimą? O skorzonera!

Szparagi zimą? O skorzonera!

Krem z kiszonych ogórków z kasztanami

Krem z kiszonych ogórków z kasztanami

Sprawdź co mówią naukowcy o diecie roślinnej!

Sprawdź co mówią naukowcy o diecie roślinnej!

Wygraj książkę „Koniec z cukrzycą i otyłością!”

Wygraj książkę „Koniec z cukrzycą i otyłością!”

Spaghetti z oliwą z oliwek, czosnkiem i peperoncini

Spaghetti z oliwą z oliwek, czosnkiem i peperoncini

Kolanka ozdobne z pesto i mascarpone

Kolanka ozdobne z pesto i mascarpone

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Pęczak z pesto buraczanym

Pęczak z pesto buraczanym

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Sałatka z brokułami i pomidorami

Efektowna wizualnie, nieskomplikowana trzyskładnikowa sałatka 

czas: 30 minut

liczba porcji: 4

składniki:

1 mały brokuł
3 pomidory
3 jaja
250 g jogurtu naturalnego
ząbek czosnku
łyżka świeżych posiekanych ziół
sól, pieprz

przyrządzanie:

Brokuły gotować w osolonym wrzątku przez ok. 5 minut. Odsączyć i wystudzić. Jaja ugotować na twardo, soląc lekko wodę. Pomiodry i jaj po obraniu ze skorupek pokroić w ósemki. na półmisku ułożyc różyczki brokułów, pomidory i jaja. Lekko posolić. Z jogurtu, przeciśniętego przez praskę czosnku oraz ziół i przypraw przygotować sos, którym tuż przed podaniem polać sałatkę. 

Podobne artykuły

66 Komentarzy

  1. monika
    12 grudnia 2005 at 12:03 Odpowiedz

    ta sałatka jest naprwde super. tylko sos polecam zmieszac jogurt z 2 łyżkami majonezu i zmieszac z koperkiem

  2. beata f.
    1 lipca 2007 at 11:42 Odpowiedz

    salatka jest bez smaku!! nie dobra nie smaczna….:/

  3. Mgiełka
    19 października 2007 at 12:16 Odpowiedz

    Bardzo pyszna sałatka, próbowałam i polecam wszystkim!

  4. ania
    7 lutego 2008 at 09:50 Odpowiedz

    ja zalewam całość sosem: śmiatana, majonez, ketchup, trochę wody (by nie był zbyt gęsty, asni też za rzadki) sól
    P Y C H A

  5. Gosia
    21 lutego 2008 at 15:53 Odpowiedz

    Wyszło pycha!

  6. ania
    3 kwietnia 2008 at 19:35 Odpowiedz

    z samyn jogurtem nie smaczna

  7. justyna
    31 maja 2008 at 19:26 Odpowiedz

    ja bardziej polecam: brokuły+groszek+jajka+pomidor+majonez
    Palce lizać :)

  8. Hehe
    24 czerwca 2008 at 22:01 Odpowiedz

    Jest pyszna, tylko, że jeszcze nie spróbowałem xD

  9. KAMILA
    27 czerwca 2008 at 18:43 Odpowiedz

    Bardzo orginalna,smaczna i pomysłowa sałatka……Polecam!!!!

  10. annia
    27 lipca 2008 at 09:47 Odpowiedz

    salatka pyszna, robie ja na imprezy,zawsze schodzi natychmiast:)

  11. Kasia
    15 sierpnia 2008 at 15:24 Odpowiedz

    Świetna sałtka i szybka w przygotowaniu :)

  12. Wiesiek
    10 września 2008 at 22:11 Odpowiedz

    Dobre, ale mało!

  13. dora
    1 października 2008 at 09:41 Odpowiedz

    ja robię ją dodając jeszcze ananasa i majonez wymieszany z kefirem

  14. Wiesiek
    17 października 2008 at 20:59 Odpowiedz

    Ponownie przygotowana i zjedzona ze smakiem. Wyśmienita! Myślę, że cokolwiek by do niej nie dodać to zawsze będzie dobra. Ona zawdzięcza swój smak brokułom. 17.10.2008

  15. promyczek
    5 listopada 2008 at 12:12 Odpowiedz

    ja dodaję jeszcze żółtą paprykę , mozna dać szczypiorek lub czerwoną cebulę, sos koniecznie z dodatkiem majonezu

  16. mama
    25 listopada 2008 at 13:27 Odpowiedz

    Ja zamiast jogurtu daje ser feta ale mieszam z jeszcze goracymi brokułami, ser świetnie sie rozpusci.

  17. flavia
    3 grudnia 2008 at 20:05 Odpowiedz

    supcio przepis

  18. martas
    19 grudnia 2008 at 22:05 Odpowiedz

    zabrakło rozmiażdżonego ząbka czosnku w przepisie. to jest prawdziwy smak tej sałatki.Rzeczywiście bez tego nie ma smaku.

  19. Alka
    13 marca 2009 at 13:20 Odpowiedz

    Pyszności :)

  20. gonia
    9 kwietnia 2009 at 15:23 Odpowiedz

    pycha ale brakuje słoneczniku…!!

  21. ai
    22 kwietnia 2009 at 13:27 Odpowiedz

    wszyscy by dodawali paskudny, tuczący majonez. Bez niego lepiej czuć wszystkie składniki, i jest lekka dla żołądka.

  22. gosia
    14 maja 2009 at 17:22 Odpowiedz

    nie dawalam jajek. tez super :))

  23. nati
    9 czerwca 2009 at 14:03 Odpowiedz

    nie dodałam czosnku bo nie lubie ale dała tuńczyka PYCHA;d

  24. gienia
    22 czerwca 2009 at 11:41 Odpowiedz

    sałatka super:] polecam

  25. nina
    23 czerwca 2009 at 20:30 Odpowiedz

    jadłam taką w astorii, pycha

  26. miś
    14 września 2009 at 22:16 Odpowiedz

    też była dobra ale każdy składnik jadlem osobno

  27. Adi
    25 września 2009 at 20:12 Odpowiedz

    jutro też taką zrobie:D

  28. Marlena
    6 października 2009 at 12:05 Odpowiedz

    a ja robie sos z śmietany, jogurtu i majonezu z dodatkiem oczywiscie czosnku swieżo przez praske przepuszczonego oczywiście do smaku sol pieprz i zioła wedle uznania (bazylia, pietruszka…) smacznego wszystkim:)

  29. LaLuNiA
    20 października 2009 at 15:10 Odpowiedz

    ciekawe czy dobra???

    mam nadzieje że nie jest dobra tylko przepyszna!!!!!!!! ;)))))

  30. ania
    25 października 2009 at 19:22 Odpowiedz

    a my dodajemy mix kielkow z patelni i jest pycha, palce lizac!

  31. annia smakosz
    15 grudnia 2009 at 23:21 Odpowiedz

    tak ta salatka to palce lizac jest ok

  32. paw
    8 stycznia 2010 at 14:53 Odpowiedz

    tak, ta sałatka jest bardzo smaczna :D

  33. Misia
    16 stycznia 2010 at 16:01 Odpowiedz

    Jutro zapraszam gości i chciałam zrobić coś nowego. Mam nadzieję, że przepis będzie udany i, że sałatka będzie puszna. Serdecznie pozdrawiam. :)

  34. monika276452
    18 stycznia 2010 at 14:58 Odpowiedz

    sałatka przepyszna:)polecam

  35. Wiki70
    19 lutego 2010 at 09:47 Odpowiedz

    Ta sałatka pycha palce lizać:)

  36. Monia
    12 marca 2010 at 09:32 Odpowiedz

    Bardzo pyszna polecam :)

  37. megie
    19 marca 2010 at 17:55 Odpowiedz

    Aniu podaj mi prosz czy te kielki sa mrozone czy z puszki ? dzieki za odp.

  38. Stacha
    22 marca 2010 at 15:57 Odpowiedz

    a ja daję jeszcze rózyczki z kalafiora ugotowanego na półtwardo. Na końcu mocno posypuję szczypiorkiem. Pycha

  39. gala
    24 marca 2010 at 18:38 Odpowiedz

    A jakie zioła? Świeże? W marcu?

  40. mmgm
    16 kwietnia 2010 at 17:55 Odpowiedz

    jsałatka jest naprawdę pyszna ja dodaję jeszcze ogórka

  41. przemo
    17 lipca 2010 at 14:41 Odpowiedz

    rewelacja proste i genialne:-)

  42. nice
    12 października 2010 at 15:59 Odpowiedz

    a aj dodalam jeszcze czerwonwj slodkiej papryki

  43. mae
    21 października 2010 at 18:33 Odpowiedz

    też ją robię, dodaję jeszcze kostki sera feta – sałatki nie mieszam a układam na półmisku i polewam sosem. Można posypać też uprażonymi na miodzie orzechami. Piękna jest i pyszna

  44. blądii
    12 listopada 2010 at 13:45 Odpowiedz

    sałatka super!!ale dodałam czerwona cebule i ogórek konserwowy a do sosu 2 łyżki majonezu.Pychota mniam!!

  45. EMI
    11 grudnia 2010 at 13:40 Odpowiedz

    TA SAŁATKA JEST RZECZYWIŚCE PYSZNA

  46. masza
    18 grudnia 2010 at 22:43 Odpowiedz

    Zamiast jogurtu dodaję majonez

  47. rena
    11 marca 2011 at 17:26 Odpowiedz

    czy musi być świeży brokuł? Czy może być taki zamrożony?

  48. superCiacho
    23 kwietnia 2011 at 14:20 Odpowiedz

    Brzmi naprawde ciekawie, koniecznie musze ja zrobic

  49. staś
    8 maja 2011 at 12:15 Odpowiedz

    bardzo pyszna,palce lizać.

  50. branicky
    27 maja 2011 at 15:11 Odpowiedz

    sałatka palce lizać.

  51. nika
    10 czerwca 2011 at 14:11 Odpowiedz

    ja dają sos czosnkowy ….
    rewelacja

  52. pyszotka
    11 czerwca 2011 at 15:31 Odpowiedz

    pychota :)

  53. Madalen
    27 lipca 2011 at 20:33 Odpowiedz

    jest troszke mdła ta sałatka..dodałam jeszcze ogorka konserwowego :)

  54. izuś 1235@
    8 sierpnia 2011 at 12:57 Odpowiedz

    morze być dobra musze posmakowsć

  55. kruszynka
    10 sierpnia 2011 at 10:28 Odpowiedz

    jest super,a z ogórkiem konserwowym i cebulką
    rewelacja:)))

  56. Magda
    11 sierpnia 2011 at 13:07 Odpowiedz

    posypac migdałami prazonymi na patelni! i jest boska!

  57. m_sab
    14 września 2011 at 15:07 Odpowiedz

    Ja do tej sałatki dodaję jeszcze ser feta pokrojony w kostkę i na koniec posypuję migdałami. Jest pycha, naprawdę polecam:)

  58. anulka
    23 września 2011 at 12:31 Odpowiedz

    właśnie spisałam składniki, spróbuje bo mam ochotę na coś lekkiego :)

  59. błazej
    4 lutego 2012 at 18:53 Odpowiedz

    sałatka jest pyszna polecam

  60. kiri
    4 lutego 2012 at 18:54 Odpowiedz

    Sałatka płeć lizač:*)

  61. milka
    10 lutego 2012 at 19:49 Odpowiedz

    dodaje kiełki pycha

  62. Marta
    22 lutego 2012 at 12:12 Odpowiedz

    żeby ta sałatka właśnie miała smak wyrazisty ja dodaję 3-4 ząbki czosnku do jogurtu i 2 łyżek majonezu, ważne jest to aby jeden ząbek posiekać i resztę przez praskę, dodaję również do sosu pół łyżeczki oregano. Co ważne to to aby dodać też ser feta i prażony słonecznik na wierzch sałatki. Ja układam warstwami.

  63. jks
    25 marca 2012 at 11:20 Odpowiedz

    brokuły i szynka małe kawałki czosnku czerwona fasolka i śmietana i majonez

  64. Lenaa169
    29 marca 2012 at 21:51 Odpowiedz

    Mmm fajny przepis muszę sama wypróbować:)

  65. Pandos
    30 stycznia 2013 at 18:37 Odpowiedz

    A ja wypróbowałem wariant z pokrojonym makaronem spaghetti. Genialnie z nim się komponuje.

  66. jest pyszna
    20 lutego 2014 at 09:15 Odpowiedz

    jest pyszna

Zostaw komentarz.

*