Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Pęczak z pesto buraczanym

Pęczak z pesto buraczanym

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Polacy wolą tradycję!

Polacy wolą tradycję!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Sałatka z brokułami i pomidorami

Efektowna wizualnie, nieskomplikowana trzyskładnikowa sałatka 

czas: 30 minut

liczba porcji: 4

składniki:

1 mały brokuł
3 pomidory
3 jaja
250 g jogurtu naturalnego
ząbek czosnku
łyżka świeżych posiekanych ziół
sól, pieprz

przyrządzanie:

Brokuły gotować w osolonym wrzątku przez ok. 5 minut. Odsączyć i wystudzić. Jaja ugotować na twardo, soląc lekko wodę. Pomiodry i jaj po obraniu ze skorupek pokroić w ósemki. na półmisku ułożyc różyczki brokułów, pomidory i jaja. Lekko posolić. Z jogurtu, przeciśniętego przez praskę czosnku oraz ziół i przypraw przygotować sos, którym tuż przed podaniem polać sałatkę. 

Podobne artykuły

66 Komentarzy

  1. monika
    12 grudnia 2005 at 12:03 Odpowiedz

    ta sałatka jest naprwde super. tylko sos polecam zmieszac jogurt z 2 łyżkami majonezu i zmieszac z koperkiem

  2. beata f.
    1 lipca 2007 at 11:42 Odpowiedz

    salatka jest bez smaku!! nie dobra nie smaczna….:/

  3. Mgiełka
    19 października 2007 at 12:16 Odpowiedz

    Bardzo pyszna sałatka, próbowałam i polecam wszystkim!

  4. ania
    7 lutego 2008 at 09:50 Odpowiedz

    ja zalewam całość sosem: śmiatana, majonez, ketchup, trochę wody (by nie był zbyt gęsty, asni też za rzadki) sól
    P Y C H A

  5. Gosia
    21 lutego 2008 at 15:53 Odpowiedz

    Wyszło pycha!

  6. ania
    3 kwietnia 2008 at 19:35 Odpowiedz

    z samyn jogurtem nie smaczna

  7. justyna
    31 maja 2008 at 19:26 Odpowiedz

    ja bardziej polecam: brokuły+groszek+jajka+pomidor+majonez
    Palce lizać :)

  8. Hehe
    24 czerwca 2008 at 22:01 Odpowiedz

    Jest pyszna, tylko, że jeszcze nie spróbowałem xD

  9. KAMILA
    27 czerwca 2008 at 18:43 Odpowiedz

    Bardzo orginalna,smaczna i pomysłowa sałatka……Polecam!!!!

  10. annia
    27 lipca 2008 at 09:47 Odpowiedz

    salatka pyszna, robie ja na imprezy,zawsze schodzi natychmiast:)

  11. Kasia
    15 sierpnia 2008 at 15:24 Odpowiedz

    Świetna sałtka i szybka w przygotowaniu :)

  12. Wiesiek
    10 września 2008 at 22:11 Odpowiedz

    Dobre, ale mało!

  13. dora
    1 października 2008 at 09:41 Odpowiedz

    ja robię ją dodając jeszcze ananasa i majonez wymieszany z kefirem

  14. Wiesiek
    17 października 2008 at 20:59 Odpowiedz

    Ponownie przygotowana i zjedzona ze smakiem. Wyśmienita! Myślę, że cokolwiek by do niej nie dodać to zawsze będzie dobra. Ona zawdzięcza swój smak brokułom. 17.10.2008

  15. promyczek
    5 listopada 2008 at 12:12 Odpowiedz

    ja dodaję jeszcze żółtą paprykę , mozna dać szczypiorek lub czerwoną cebulę, sos koniecznie z dodatkiem majonezu

  16. mama
    25 listopada 2008 at 13:27 Odpowiedz

    Ja zamiast jogurtu daje ser feta ale mieszam z jeszcze goracymi brokułami, ser świetnie sie rozpusci.

  17. flavia
    3 grudnia 2008 at 20:05 Odpowiedz

    supcio przepis

  18. martas
    19 grudnia 2008 at 22:05 Odpowiedz

    zabrakło rozmiażdżonego ząbka czosnku w przepisie. to jest prawdziwy smak tej sałatki.Rzeczywiście bez tego nie ma smaku.

  19. Alka
    13 marca 2009 at 13:20 Odpowiedz

    Pyszności :)

  20. gonia
    9 kwietnia 2009 at 15:23 Odpowiedz

    pycha ale brakuje słoneczniku…!!

  21. ai
    22 kwietnia 2009 at 13:27 Odpowiedz

    wszyscy by dodawali paskudny, tuczący majonez. Bez niego lepiej czuć wszystkie składniki, i jest lekka dla żołądka.

  22. gosia
    14 maja 2009 at 17:22 Odpowiedz

    nie dawalam jajek. tez super :))

  23. nati
    9 czerwca 2009 at 14:03 Odpowiedz

    nie dodałam czosnku bo nie lubie ale dała tuńczyka PYCHA;d

  24. gienia
    22 czerwca 2009 at 11:41 Odpowiedz

    sałatka super:] polecam

  25. nina
    23 czerwca 2009 at 20:30 Odpowiedz

    jadłam taką w astorii, pycha

  26. miś
    14 września 2009 at 22:16 Odpowiedz

    też była dobra ale każdy składnik jadlem osobno

  27. Adi
    25 września 2009 at 20:12 Odpowiedz

    jutro też taką zrobie:D

  28. Marlena
    6 października 2009 at 12:05 Odpowiedz

    a ja robie sos z śmietany, jogurtu i majonezu z dodatkiem oczywiscie czosnku swieżo przez praske przepuszczonego oczywiście do smaku sol pieprz i zioła wedle uznania (bazylia, pietruszka…) smacznego wszystkim:)

  29. LaLuNiA
    20 października 2009 at 15:10 Odpowiedz

    ciekawe czy dobra???

    mam nadzieje że nie jest dobra tylko przepyszna!!!!!!!! ;)))))

  30. ania
    25 października 2009 at 19:22 Odpowiedz

    a my dodajemy mix kielkow z patelni i jest pycha, palce lizac!

  31. annia smakosz
    15 grudnia 2009 at 23:21 Odpowiedz

    tak ta salatka to palce lizac jest ok

  32. paw
    8 stycznia 2010 at 14:53 Odpowiedz

    tak, ta sałatka jest bardzo smaczna :D

  33. Misia
    16 stycznia 2010 at 16:01 Odpowiedz

    Jutro zapraszam gości i chciałam zrobić coś nowego. Mam nadzieję, że przepis będzie udany i, że sałatka będzie puszna. Serdecznie pozdrawiam. :)

  34. monika276452
    18 stycznia 2010 at 14:58 Odpowiedz

    sałatka przepyszna:)polecam

  35. Wiki70
    19 lutego 2010 at 09:47 Odpowiedz

    Ta sałatka pycha palce lizać:)

  36. Monia
    12 marca 2010 at 09:32 Odpowiedz

    Bardzo pyszna polecam :)

  37. megie
    19 marca 2010 at 17:55 Odpowiedz

    Aniu podaj mi prosz czy te kielki sa mrozone czy z puszki ? dzieki za odp.

  38. Stacha
    22 marca 2010 at 15:57 Odpowiedz

    a ja daję jeszcze rózyczki z kalafiora ugotowanego na półtwardo. Na końcu mocno posypuję szczypiorkiem. Pycha

  39. gala
    24 marca 2010 at 18:38 Odpowiedz

    A jakie zioła? Świeże? W marcu?

  40. mmgm
    16 kwietnia 2010 at 17:55 Odpowiedz

    jsałatka jest naprawdę pyszna ja dodaję jeszcze ogórka

  41. przemo
    17 lipca 2010 at 14:41 Odpowiedz

    rewelacja proste i genialne:-)

  42. nice
    12 października 2010 at 15:59 Odpowiedz

    a aj dodalam jeszcze czerwonwj slodkiej papryki

  43. mae
    21 października 2010 at 18:33 Odpowiedz

    też ją robię, dodaję jeszcze kostki sera feta – sałatki nie mieszam a układam na półmisku i polewam sosem. Można posypać też uprażonymi na miodzie orzechami. Piękna jest i pyszna

  44. blądii
    12 listopada 2010 at 13:45 Odpowiedz

    sałatka super!!ale dodałam czerwona cebule i ogórek konserwowy a do sosu 2 łyżki majonezu.Pychota mniam!!

  45. EMI
    11 grudnia 2010 at 13:40 Odpowiedz

    TA SAŁATKA JEST RZECZYWIŚCE PYSZNA

  46. masza
    18 grudnia 2010 at 22:43 Odpowiedz

    Zamiast jogurtu dodaję majonez

  47. rena
    11 marca 2011 at 17:26 Odpowiedz

    czy musi być świeży brokuł? Czy może być taki zamrożony?

  48. superCiacho
    23 kwietnia 2011 at 14:20 Odpowiedz

    Brzmi naprawde ciekawie, koniecznie musze ja zrobic

  49. staś
    8 maja 2011 at 12:15 Odpowiedz

    bardzo pyszna,palce lizać.

  50. branicky
    27 maja 2011 at 15:11 Odpowiedz

    sałatka palce lizać.

  51. nika
    10 czerwca 2011 at 14:11 Odpowiedz

    ja dają sos czosnkowy ….
    rewelacja

  52. pyszotka
    11 czerwca 2011 at 15:31 Odpowiedz

    pychota :)

  53. Madalen
    27 lipca 2011 at 20:33 Odpowiedz

    jest troszke mdła ta sałatka..dodałam jeszcze ogorka konserwowego :)

  54. izuś 1235@
    8 sierpnia 2011 at 12:57 Odpowiedz

    morze być dobra musze posmakowsć

  55. kruszynka
    10 sierpnia 2011 at 10:28 Odpowiedz

    jest super,a z ogórkiem konserwowym i cebulką
    rewelacja:)))

  56. Magda
    11 sierpnia 2011 at 13:07 Odpowiedz

    posypac migdałami prazonymi na patelni! i jest boska!

  57. m_sab
    14 września 2011 at 15:07 Odpowiedz

    Ja do tej sałatki dodaję jeszcze ser feta pokrojony w kostkę i na koniec posypuję migdałami. Jest pycha, naprawdę polecam:)

  58. anulka
    23 września 2011 at 12:31 Odpowiedz

    właśnie spisałam składniki, spróbuje bo mam ochotę na coś lekkiego :)

  59. błazej
    4 lutego 2012 at 18:53 Odpowiedz

    sałatka jest pyszna polecam

  60. kiri
    4 lutego 2012 at 18:54 Odpowiedz

    Sałatka płeć lizač:*)

  61. milka
    10 lutego 2012 at 19:49 Odpowiedz

    dodaje kiełki pycha

  62. Marta
    22 lutego 2012 at 12:12 Odpowiedz

    żeby ta sałatka właśnie miała smak wyrazisty ja dodaję 3-4 ząbki czosnku do jogurtu i 2 łyżek majonezu, ważne jest to aby jeden ząbek posiekać i resztę przez praskę, dodaję również do sosu pół łyżeczki oregano. Co ważne to to aby dodać też ser feta i prażony słonecznik na wierzch sałatki. Ja układam warstwami.

  63. jks
    25 marca 2012 at 11:20 Odpowiedz

    brokuły i szynka małe kawałki czosnku czerwona fasolka i śmietana i majonez

  64. Lenaa169
    29 marca 2012 at 21:51 Odpowiedz

    Mmm fajny przepis muszę sama wypróbować:)

  65. Pandos
    30 stycznia 2013 at 18:37 Odpowiedz

    A ja wypróbowałem wariant z pokrojonym makaronem spaghetti. Genialnie z nim się komponuje.

  66. jest pyszna
    20 lutego 2014 at 09:15 Odpowiedz

    jest pyszna

Zostaw komentarz.

*