Polecamy

Kopytka dyniowe od modelki Kamili Szczawińskiej!

Kopytka dyniowe od modelki Kamili Szczawińskiej!

KarmeLove zaskoczenie od Wedla

KarmeLove zaskoczenie od Wedla

Wybierz się z nami na „Festiwal Chleba”

Wybierz się z nami na „Festiwal Chleba”

EkoJarmark – edycja jesień 2014 – rusza już za kilka dni!

EkoJarmark – edycja jesień 2014 – rusza już za kilka dni!

Potrawka z ryby z ogórkiem i żurawinami

Potrawka z ryby z ogórkiem i żurawinami

Przekąski z dyni od modelki Kamili Szczawińskiej!

Przekąski z dyni od modelki Kamili Szczawińskiej!

Polędwica wołowa z sosem z sera gorgonzola, żurawinami i papryką

Polędwica wołowa z sosem z sera gorgonzola, żurawinami i papryką

Kuskus – kasza z Afryki

Kuskus – kasza z Afryki

Fioletowe rozkosze

Fioletowe rozkosze

Filet jagnięcy z pomidorami i żurawiną

Filet jagnięcy z pomidorami i żurawiną

Nasze złe nawyki – wskazówki dietetyczne na co dzień

Nasze złe nawyki – wskazówki dietetyczne na co dzień

Spaghetti z żurawinowym sosem Bolognese

Spaghetti z żurawinowym sosem Bolognese

Idzie jesień! Rozgrzej się – risotto z kaczką i grzybami

Idzie jesień! Rozgrzej się – risotto z kaczką i grzybami

NIE… ZWYKŁA kuchnia, bo każdy jest inny!

NIE… ZWYKŁA kuchnia, bo każdy jest inny!

Królowa szarlotek

Królowa szarlotek

Aromatyczny krem dyniowy z nutką sera pleśniowego

Aromatyczny krem dyniowy z nutką sera pleśniowego

Sałatka z rukolą i mozzarellą

Słynne włoskie przysmaki na jednym półmisku - to musi smakować fantastycznie!

przepis z kuchni: włoskiej

czas: 15 minut

liczba porcji: 2

składniki:
250 g rukoli
15 pomidorków koktajlowych
1 kula sera mozarella
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki octu balsamicznego
sól, świeżo zmielony pieprz

przyrządzanie:

Rukole i pomidorki dokładnie umyć i osuszyć. Ser mozzarella odsączyć z zalewy i pokroić na niewielkie kawałki. Pomidorki przekroić na połówki. Ocet wymieszać z solą i pieprzem, a następnie dodać oliwę. Sos wymieszać ze składnikami sałatki.

Podobne artykuły

63 Komentarzy

  1. kaks
    15 października 2005 at 12:07 Odpowiedz

    zajefajny przepis

  2. A
    14 lutego 2007 at 17:41 Odpowiedz

    prosty, niezwykle szybki przepis. Sałatka na 5-

  3. DVD
    21 kwietnia 2007 at 14:10 Odpowiedz

    jakieś takie…

  4. kajka
    19 lipca 2007 at 21:07 Odpowiedz

    Ja jadłam tę sałatkę w hotelu \’Mariott\”,gdzie zamiast pomidorów były suszone pomidory w zalewie-rewelka!!!!

  5. martyna
    23 września 2007 at 20:43 Odpowiedz

    Rukola jest obrzydliwa ;/

  6. J.
    22 października 2007 at 17:11 Odpowiedz

    ja z reguly zamiast mozarelli dodaje gorgonzolle albo blekitny lazur i zawsze – koniecznie! – prazone pestki dyni… Rewelacja

  7. krs
    10 grudnia 2007 at 14:14 Odpowiedz

    Bez rewelacji, polecam z suszonymi pomidorami, jak już ktos lubi rukolę.

  8. Ty$Q
    5 lutego 2008 at 15:25 Odpowiedz

    Hmmn, spisałam przepis zobaczymy co to za specjał…

  9. tuśka
    5 lutego 2008 at 21:02 Odpowiedz

    osobiście uwielbiam rukolę,do tej suróweczki można dodać cieniutkie plasterki parmezanu.

  10. Ligia
    8 lutego 2008 at 16:03 Odpowiedz

    przepis oki, ale okaząłao się, że rukola to nie mój specjał,smakuje jak cos zdechłego, ale jak ktoś lubi ta roślinke to czemu nie:)

  11. Kulpa
    22 lutego 2008 at 21:00 Odpowiedz

    no to skoro wam nie smakuje rukola to zamiast tego proponuje taką sałatkę:pomidorki (lub zwykłe pomidory),mozzarela-na zmiane plastry poukładać i polać sosem knora do sałatek np.koperkowo ziołowym i udekorować żywym oregano lub bazylią :).Pycha

  12. mniam
    7 marca 2008 at 17:13 Odpowiedz

    ja znam lepszy przepis: rukola, pomidorki koktajlowe, czarne oliwki, mozzarela w kulkach + sos – oliwa, balsamico, sos sojowy i czosnek – odlot

  13. pip
    16 marca 2008 at 20:38 Odpowiedz

    rukola jest pyszna

  14. missi
    20 kwietnia 2008 at 12:42 Odpowiedz

    ja polecam salatke z rukoli ze smazona salami.skladniki:rukola,pomidorki koktajlowe(lub zwykle),salami,parmezan.Salami smazymy chwilke na patelni dodajemy do reszty skladnikow.
    GWARANTUJE pychocie!

  15. Marzena
    15 lipca 2008 at 15:02 Odpowiedz

    to nie jedz i nie obrzydzaj innym

  16. jola
    12 grudnia 2008 at 18:56 Odpowiedz

    ja zaraz sprobuje mysle ze powina byc dobra

  17. kasiadumle
    22 stycznia 2009 at 19:45 Odpowiedz

    A czy rukola zawsze ma chemiczny posmak?

  18. izaura
    5 lutego 2009 at 17:57 Odpowiedz

    Rukola jest pyszna!!!!,trzeba wiedziec do czgo ją dodać.

  19. aga
    13 lutego 2009 at 15:50 Odpowiedz

    o jejku rewelacja, przygotowałam dla mnie i męża – i zjadłam wszystko, wspaniały , wyjątkowy smak!!! Wielkie dzieki za przepis!!!

  20. wiola
    12 marca 2009 at 13:13 Odpowiedz

    musze sprobowac bo tak naprawde nigdy nie jadłam rukoli

  21. alicja
    24 kwietnia 2009 at 23:03 Odpowiedz

    Mój przepis to : rukola,kilka cieniutkich plasterków salami pokrojonych w makaronik,garść posiekanych dość grubo dobrych orzechów włoskich oraz pomidorki suszone na słońcu w zalewie z oleju/najlepsze Larossa/ Składniki zmieszać i polać olejem z pomidorków.Wykwintne-smak BOSKI!!!Smacznego!!!

  22. Agata
    10 maja 2009 at 13:10 Odpowiedz

    rukola jest smaczna pierwszy raz ją zasiałam w tym roku na działce jadłam same listki i dlatego szukam przepisów

  23. mm
    22 maja 2009 at 20:38 Odpowiedz

    okropność, własnie ją zrobiłam i nie byłam w stanie jej zjeść

  24. Bartek
    1 czerwca 2009 at 20:22 Odpowiedz

    Ja też zasiałem rukolę na ogródku i po 3-4 tygodniach można już ją jeść :) Polecam…

  25. aga
    9 czerwca 2009 at 14:53 Odpowiedz

    a ja bardzo lubie rukole we wloszech jadlam ja bardzo czesto

  26. olinka
    16 sierpnia 2009 at 11:45 Odpowiedz

    jest pyszna, ale musi być świeża – z pomidorkami ,śmietaną kwaśną i odrobiną majonezu i pieprzu.

  27. ewela
    27 listopada 2009 at 19:36 Odpowiedz

    rucola sama maturalna słodycz pysznosći mniam mniam

  28. ewela
    28 listopada 2009 at 19:33 Odpowiedz

    mi najlepiej pasowała do rybki z piekarnika,rybka była z pomarańczą i pietruchą;do tego oczywiście RUKOLA,POLECAM:)

  29. pati
    8 lutego 2010 at 20:02 Odpowiedz

    bardzo chcialam sprobowac rukole i kupilam………..bardzo sie zawiodlam bo nie moge tego przelknac, strasznie mi nie smakuje

  30. Asiek
    23 lutego 2010 at 12:40 Odpowiedz

    uwielbiam!!!!!!!!!

  31. Asia
    26 lutego 2010 at 22:25 Odpowiedz

    Jestem wielkim fanem rukoli. Nasza wersja sałaty (podpatrzone we włoskiej knajpce) to rukola, mozarella w plastrach, pomidorki, pokrojone karczochy i czarne oliwki (najsmaczniejsze z rejonu Kalamata). Całość polewamy oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Sól i pieprz do smaku.Mmmmniam:) A do tego wspaniale się prezentuje na stole!

  32. Grzegorz
    3 kwietnia 2010 at 17:26 Odpowiedz

    A ja zrobiłem tak:
    rukola, pomidory duże obrane w kostke, 3 zabki czosnku, ciemna cebula w paski, ogórek, sos vinegre, troche soli i pieprzu. Bardzo dobre, polecam :D Jednym słowem – rukola nadaje się o wielu sałatek :)

  33. asia p
    6 kwietnia 2010 at 16:38 Odpowiedz

    ojej,właśnie mam zamiar ja robic,a tu takie komentarze,ze nie dobre,i co teraz

  34. madzia
    20 kwietnia 2010 at 17:27 Odpowiedz

    rucola jest świetna z sosem pesto

  35. Ewcia & Siudy
    3 maja 2010 at 17:57 Odpowiedz

    Smierdzi benzyną syf nieziemski…

  36. p79
    26 października 2010 at 11:55 Odpowiedz

    proponuje dodac do przepisu pestki słonecznkia podsmazone na zwykłej teflonowej patelni, uwaga, aby się nie spaliły, wystarczy, by się zrumieniły(1 minuta)sprawdzone przeze mnie i gosci:)

  37. sertyh
    12 listopada 2010 at 17:51 Odpowiedz

    UWIELBIAM rukolę, najczęściej jem z octem balsamicznym i oliwią.Kanapka z suszonym pomidorem i rukolą-pychota!

  38. rychobgrych
    9 grudnia 2010 at 16:08 Odpowiedz

    Da się zjeść ale żadna rewelka zjadłem właśnie 5 min temu poraz pierwszy może to kwestia przyzwyczajenia nie wiem ale chyba już nie kupię.Spróbować zawsze można

  39. X
    9 grudnia 2010 at 21:15 Odpowiedz

    rucola rules !!!

  40. KASIA
    16 grudnia 2010 at 21:22 Odpowiedz

    Pyszne tylko że zapomniano tutaj o cytrynie która dodajemy zaraz po jej umyciu.

  41. siwa
    17 grudnia 2010 at 23:49 Odpowiedz

    Ta salatka jest pyszna…..

  42. mo
    29 grudnia 2010 at 18:05 Odpowiedz

    również kocham rucole!!
    Moja wersja : rucola, pomidorki koktajlowe, pesto(zielone), pomidory suszone, mozarella, ocet balsamiczny+oliwa z oliwek. Całość posypuję bardzo fajna przyprawą firmy vegeta- Natur do mozzarelli i pomidorów. Pyszna!!!!

  43. marzenie
    4 stycznia 2011 at 20:34 Odpowiedz

    polecam sałatkę rukola cebula czerwona parmezan krojony cienko szynka parmeńska oliwki ocet balsamico oliwa z oliwek czosnek do tego można przygotować grzanki z czosnkiem pychotka

  44. truskawa
    9 stycznia 2011 at 23:19 Odpowiedz

    genialna roślina!:D, własnie dojadam resztki po pysznym obiedzie i salatka z rukolą mnie zniewoliła:P, do przepisu dorzucam jeszcze oliwki, suszone pomidory i pieprz cytrynowy!

  45. liv
    19 lutego 2011 at 16:29 Odpowiedz

    Ja sałatkę polewam oliwią z oliwek plus ocet balsamiczny łyzeczka miodu i bazylia:) A drugie danie które lubie to serek chszanowy plasterek łososia i na to rukola do tego proponuje winko wytrawne lub pół rewelacja:)

  46. joanna
    11 marca 2011 at 21:44 Odpowiedz

    do rukoli,pomidorów.orzechów włoskich,mozarelli i oliwek,dodaję cząstki pomarańczy.Wszystko polane oliwą-pychota

  47. just
    15 marca 2011 at 15:37 Odpowiedz

    a ja wolę tak (porcja na 1 osobę):
    sałata lodowa (2 liście) + rukola (garść) + pomidory koktailowe + czerwona cebula (pół małej) + czerwona papryka (1/3) + łyżeczka pestek dyni + kilka orzechó nerkowca -> polan eoctem balsamiczny i oliwą, doprawione ziołami do sałate, pieprzem, solą, oregano, ewentualnie słodką papryką
    do tego pełnoziarnista grzanka z mozzarellą i oregano
    lubię taki lekki lunch/kolację

  48. bimba
    2 sierpnia 2011 at 17:43 Odpowiedz

    a ja wkładam w blender rucolę z czosnkeim i ostrą papryką, do tego oliwa z oliwek i ocet balsamiczny i robię miazgę. Służy to jako baza do pysznych kanapek z pomidorem

  49. annaaaaaaaa
    28 września 2011 at 10:41 Odpowiedz

    ja zrobiłam rukola + mozzarela + sol + pieprz + oliwa Pycha

  50. alina
    21 października 2011 at 19:10 Odpowiedz

    Ja mieszam kilka gatunków sałat np. radicchio, rukola, roszponka, dodaję pomidorki, cebula (krojona w b. cieniutkie talarki), feta lub mozzarella, oliwki czarne i zielone. Do tego robię sos: pół cytryny, oliwa z oliwek, zioła (najlepiej świeże), ząbek czosnku, sól, pieprz. Na koniec posypuję grzankami lub prażonymi ziarnami, albo posypuję parmezanem. Pycha….:))

  51. dawid
    1 grudnia 2011 at 20:01 Odpowiedz

    to jest dobre polecam i tez fajna stronka

  52. rep
    5 grudnia 2011 at 15:39 Odpowiedz

    ja dodaję zamiast mozarelli fety, oprócz tego jeszcze oliwki toskańskie i troszkę czosnku.

  53. rosalia8
    21 maja 2012 at 19:39 Odpowiedz

    dziękuję za przepisy bo bardzo lubię
    rukolę.

  54. Iwcia
    5 września 2012 at 19:07 Odpowiedz

    pyszne,właśnie zrobiłam!!!!

  55. nica;)
    1 listopada 2012 at 20:45 Odpowiedz

    plus granat i jest pełen wypas !

  56. OotBPZTaoS
    1 stycznia 2013 at 23:54 Odpowiedz

    It\’s good to see smooene thinking it through.

  57. Ewa
    3 stycznia 2013 at 00:10 Odpowiedz

    Pyszne! Ja dodaję jeszcze pestki słonecznika ;)

  58. anetta
    28 lutego 2013 at 15:46 Odpowiedz

    Ja robię : rucola+talarki cebuli czerwonej, pomidorki koktailowe, kilka pokrojonych pomidorów suszonych z zalewy, ząbek czosnku, mozzarella lub feta, czarne oliwki i prażone ziarna dyni …:)

  59. gosiek
    30 czerwca 2013 at 12:36 Odpowiedz

    spróbuj rukoli polanej konfiturą żurawinową lub z czerwonej porzeczki i do tego ser turek.Pyyychoootka.

  60. mieciat
    9 lutego 2014 at 22:15 Odpowiedz

    troche zblaszowanych pieczarek orechy wloskie pokrojone plus oliwki i dresing z oliwy z pieprzem soku z cytryny z lyzeczka cukru

  61. Perła
    3 maja 2014 at 15:58 Odpowiedz

    Dobre ale wolę z fetą :D

  62. mimia
    14 maja 2014 at 20:29 Odpowiedz

    Jutro zrbie na bank :-)

  63. Szarn
    20 maja 2014 at 21:12 Odpowiedz

    + czarne i zielone oliwki + szynki parmeńskiej opakowanie, wtedy tylko szczyptę soli – mniam:)

Zostaw komentarz.

*