Polecamy

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Polacy wolą tradycję!

Polacy wolą tradycję!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Och, Pan Karczoch

Och, Pan Karczoch

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Wygraj album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Wygraj album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Festiwal Chleba w Wypiekach Kultury już w ten weekend

Festiwal Chleba w Wypiekach Kultury już w ten weekend

Mini kokardki z kremem dyniowym i pomidorami o posmaku bazylii

Mini kokardki z kremem dyniowym i pomidorami o posmaku bazylii

Penne Rigate z dynią, boczkiem i octem balsamicznym

Penne Rigate z dynią, boczkiem i octem balsamicznym

Sok z buraka – zdrowie i uroda w szklance!

Sok z buraka – zdrowie i uroda w szklance!

Pachnący Ryż Jaśminowy

Pachnący Ryż Jaśminowy

Sałatka z rukolą i mozzarellą

Słynne włoskie przysmaki na jednym półmisku - to musi smakować fantastycznie!

przepis z kuchni: włoskiej

czas: 15 minut

liczba porcji: 2

składniki:
250 g rukoli
15 pomidorków koktajlowych
1 kula sera mozarella
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki octu balsamicznego
sól, świeżo zmielony pieprz

przyrządzanie:

Rukole i pomidorki dokładnie umyć i osuszyć. Ser mozzarella odsączyć z zalewy i pokroić na niewielkie kawałki. Pomidorki przekroić na połówki. Ocet wymieszać z solą i pieprzem, a następnie dodać oliwę. Sos wymieszać ze składnikami sałatki.

Podobne artykuły

62 Komentarzy

  1. kaks
    15 października 2005 at 12:07 Odpowiedz

    zajefajny przepis

  2. A
    14 lutego 2007 at 17:41 Odpowiedz

    prosty, niezwykle szybki przepis. Sałatka na 5-

  3. DVD
    21 kwietnia 2007 at 14:10 Odpowiedz

    jakieś takie…

  4. kajka
    19 lipca 2007 at 21:07 Odpowiedz

    Ja jadłam tę sałatkę w hotelu \’Mariott\”,gdzie zamiast pomidorów były suszone pomidory w zalewie-rewelka!!!!

  5. martyna
    23 września 2007 at 20:43 Odpowiedz

    Rukola jest obrzydliwa ;/

  6. J.
    22 października 2007 at 17:11 Odpowiedz

    ja z reguly zamiast mozarelli dodaje gorgonzolle albo blekitny lazur i zawsze – koniecznie! – prazone pestki dyni… Rewelacja

  7. krs
    10 grudnia 2007 at 14:14 Odpowiedz

    Bez rewelacji, polecam z suszonymi pomidorami, jak już ktos lubi rukolę.

  8. Ty$Q
    5 lutego 2008 at 15:25 Odpowiedz

    Hmmn, spisałam przepis zobaczymy co to za specjał…

  9. tuśka
    5 lutego 2008 at 21:02 Odpowiedz

    osobiście uwielbiam rukolę,do tej suróweczki można dodać cieniutkie plasterki parmezanu.

  10. Ligia
    8 lutego 2008 at 16:03 Odpowiedz

    przepis oki, ale okaząłao się, że rukola to nie mój specjał,smakuje jak cos zdechłego, ale jak ktoś lubi ta roślinke to czemu nie:)

  11. Kulpa
    22 lutego 2008 at 21:00 Odpowiedz

    no to skoro wam nie smakuje rukola to zamiast tego proponuje taką sałatkę:pomidorki (lub zwykłe pomidory),mozzarela-na zmiane plastry poukładać i polać sosem knora do sałatek np.koperkowo ziołowym i udekorować żywym oregano lub bazylią :).Pycha

  12. mniam
    7 marca 2008 at 17:13 Odpowiedz

    ja znam lepszy przepis: rukola, pomidorki koktajlowe, czarne oliwki, mozzarela w kulkach + sos – oliwa, balsamico, sos sojowy i czosnek – odlot

  13. pip
    16 marca 2008 at 20:38 Odpowiedz

    rukola jest pyszna

  14. missi
    20 kwietnia 2008 at 12:42 Odpowiedz

    ja polecam salatke z rukoli ze smazona salami.skladniki:rukola,pomidorki koktajlowe(lub zwykle),salami,parmezan.Salami smazymy chwilke na patelni dodajemy do reszty skladnikow.
    GWARANTUJE pychocie!

  15. Marzena
    15 lipca 2008 at 15:02 Odpowiedz

    to nie jedz i nie obrzydzaj innym

  16. jola
    12 grudnia 2008 at 18:56 Odpowiedz

    ja zaraz sprobuje mysle ze powina byc dobra

  17. kasiadumle
    22 stycznia 2009 at 19:45 Odpowiedz

    A czy rukola zawsze ma chemiczny posmak?

  18. izaura
    5 lutego 2009 at 17:57 Odpowiedz

    Rukola jest pyszna!!!!,trzeba wiedziec do czgo ją dodać.

  19. aga
    13 lutego 2009 at 15:50 Odpowiedz

    o jejku rewelacja, przygotowałam dla mnie i męża – i zjadłam wszystko, wspaniały , wyjątkowy smak!!! Wielkie dzieki za przepis!!!

  20. wiola
    12 marca 2009 at 13:13 Odpowiedz

    musze sprobowac bo tak naprawde nigdy nie jadłam rukoli

  21. alicja
    24 kwietnia 2009 at 23:03 Odpowiedz

    Mój przepis to : rukola,kilka cieniutkich plasterków salami pokrojonych w makaronik,garść posiekanych dość grubo dobrych orzechów włoskich oraz pomidorki suszone na słońcu w zalewie z oleju/najlepsze Larossa/ Składniki zmieszać i polać olejem z pomidorków.Wykwintne-smak BOSKI!!!Smacznego!!!

  22. Agata
    10 maja 2009 at 13:10 Odpowiedz

    rukola jest smaczna pierwszy raz ją zasiałam w tym roku na działce jadłam same listki i dlatego szukam przepisów

  23. mm
    22 maja 2009 at 20:38 Odpowiedz

    okropność, własnie ją zrobiłam i nie byłam w stanie jej zjeść

  24. Bartek
    1 czerwca 2009 at 20:22 Odpowiedz

    Ja też zasiałem rukolę na ogródku i po 3-4 tygodniach można już ją jeść :) Polecam…

  25. aga
    9 czerwca 2009 at 14:53 Odpowiedz

    a ja bardzo lubie rukole we wloszech jadlam ja bardzo czesto

  26. olinka
    16 sierpnia 2009 at 11:45 Odpowiedz

    jest pyszna, ale musi być świeża – z pomidorkami ,śmietaną kwaśną i odrobiną majonezu i pieprzu.

  27. ewela
    27 listopada 2009 at 19:36 Odpowiedz

    rucola sama maturalna słodycz pysznosći mniam mniam

  28. ewela
    28 listopada 2009 at 19:33 Odpowiedz

    mi najlepiej pasowała do rybki z piekarnika,rybka była z pomarańczą i pietruchą;do tego oczywiście RUKOLA,POLECAM:)

  29. pati
    8 lutego 2010 at 20:02 Odpowiedz

    bardzo chcialam sprobowac rukole i kupilam………..bardzo sie zawiodlam bo nie moge tego przelknac, strasznie mi nie smakuje

  30. Asiek
    23 lutego 2010 at 12:40 Odpowiedz

    uwielbiam!!!!!!!!!

  31. Asia
    26 lutego 2010 at 22:25 Odpowiedz

    Jestem wielkim fanem rukoli. Nasza wersja sałaty (podpatrzone we włoskiej knajpce) to rukola, mozarella w plastrach, pomidorki, pokrojone karczochy i czarne oliwki (najsmaczniejsze z rejonu Kalamata). Całość polewamy oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Sól i pieprz do smaku.Mmmmniam:) A do tego wspaniale się prezentuje na stole!

  32. Grzegorz
    3 kwietnia 2010 at 17:26 Odpowiedz

    A ja zrobiłem tak:
    rukola, pomidory duże obrane w kostke, 3 zabki czosnku, ciemna cebula w paski, ogórek, sos vinegre, troche soli i pieprzu. Bardzo dobre, polecam :D Jednym słowem – rukola nadaje się o wielu sałatek :)

  33. asia p
    6 kwietnia 2010 at 16:38 Odpowiedz

    ojej,właśnie mam zamiar ja robic,a tu takie komentarze,ze nie dobre,i co teraz

  34. madzia
    20 kwietnia 2010 at 17:27 Odpowiedz

    rucola jest świetna z sosem pesto

  35. Ewcia & Siudy
    3 maja 2010 at 17:57 Odpowiedz

    Smierdzi benzyną syf nieziemski…

  36. p79
    26 października 2010 at 11:55 Odpowiedz

    proponuje dodac do przepisu pestki słonecznkia podsmazone na zwykłej teflonowej patelni, uwaga, aby się nie spaliły, wystarczy, by się zrumieniły(1 minuta)sprawdzone przeze mnie i gosci:)

  37. sertyh
    12 listopada 2010 at 17:51 Odpowiedz

    UWIELBIAM rukolę, najczęściej jem z octem balsamicznym i oliwią.Kanapka z suszonym pomidorem i rukolą-pychota!

  38. rychobgrych
    9 grudnia 2010 at 16:08 Odpowiedz

    Da się zjeść ale żadna rewelka zjadłem właśnie 5 min temu poraz pierwszy może to kwestia przyzwyczajenia nie wiem ale chyba już nie kupię.Spróbować zawsze można

  39. X
    9 grudnia 2010 at 21:15 Odpowiedz

    rucola rules !!!

  40. KASIA
    16 grudnia 2010 at 21:22 Odpowiedz

    Pyszne tylko że zapomniano tutaj o cytrynie która dodajemy zaraz po jej umyciu.

  41. siwa
    17 grudnia 2010 at 23:49 Odpowiedz

    Ta salatka jest pyszna…..

  42. mo
    29 grudnia 2010 at 18:05 Odpowiedz

    również kocham rucole!!
    Moja wersja : rucola, pomidorki koktajlowe, pesto(zielone), pomidory suszone, mozarella, ocet balsamiczny+oliwa z oliwek. Całość posypuję bardzo fajna przyprawą firmy vegeta- Natur do mozzarelli i pomidorów. Pyszna!!!!

  43. marzenie
    4 stycznia 2011 at 20:34 Odpowiedz

    polecam sałatkę rukola cebula czerwona parmezan krojony cienko szynka parmeńska oliwki ocet balsamico oliwa z oliwek czosnek do tego można przygotować grzanki z czosnkiem pychotka

  44. truskawa
    9 stycznia 2011 at 23:19 Odpowiedz

    genialna roślina!:D, własnie dojadam resztki po pysznym obiedzie i salatka z rukolą mnie zniewoliła:P, do przepisu dorzucam jeszcze oliwki, suszone pomidory i pieprz cytrynowy!

  45. liv
    19 lutego 2011 at 16:29 Odpowiedz

    Ja sałatkę polewam oliwią z oliwek plus ocet balsamiczny łyzeczka miodu i bazylia:) A drugie danie które lubie to serek chszanowy plasterek łososia i na to rukola do tego proponuje winko wytrawne lub pół rewelacja:)

  46. joanna
    11 marca 2011 at 21:44 Odpowiedz

    do rukoli,pomidorów.orzechów włoskich,mozarelli i oliwek,dodaję cząstki pomarańczy.Wszystko polane oliwą-pychota

  47. just
    15 marca 2011 at 15:37 Odpowiedz

    a ja wolę tak (porcja na 1 osobę):
    sałata lodowa (2 liście) + rukola (garść) + pomidory koktailowe + czerwona cebula (pół małej) + czerwona papryka (1/3) + łyżeczka pestek dyni + kilka orzechó nerkowca -> polan eoctem balsamiczny i oliwą, doprawione ziołami do sałate, pieprzem, solą, oregano, ewentualnie słodką papryką
    do tego pełnoziarnista grzanka z mozzarellą i oregano
    lubię taki lekki lunch/kolację

  48. bimba
    2 sierpnia 2011 at 17:43 Odpowiedz

    a ja wkładam w blender rucolę z czosnkeim i ostrą papryką, do tego oliwa z oliwek i ocet balsamiczny i robię miazgę. Służy to jako baza do pysznych kanapek z pomidorem

  49. annaaaaaaaa
    28 września 2011 at 10:41 Odpowiedz

    ja zrobiłam rukola + mozzarela + sol + pieprz + oliwa Pycha

  50. alina
    21 października 2011 at 19:10 Odpowiedz

    Ja mieszam kilka gatunków sałat np. radicchio, rukola, roszponka, dodaję pomidorki, cebula (krojona w b. cieniutkie talarki), feta lub mozzarella, oliwki czarne i zielone. Do tego robię sos: pół cytryny, oliwa z oliwek, zioła (najlepiej świeże), ząbek czosnku, sól, pieprz. Na koniec posypuję grzankami lub prażonymi ziarnami, albo posypuję parmezanem. Pycha….:))

  51. dawid
    1 grudnia 2011 at 20:01 Odpowiedz

    to jest dobre polecam i tez fajna stronka

  52. rep
    5 grudnia 2011 at 15:39 Odpowiedz

    ja dodaję zamiast mozarelli fety, oprócz tego jeszcze oliwki toskańskie i troszkę czosnku.

  53. rosalia8
    21 maja 2012 at 19:39 Odpowiedz

    dziękuję za przepisy bo bardzo lubię
    rukolę.

  54. Iwcia
    5 września 2012 at 19:07 Odpowiedz

    pyszne,właśnie zrobiłam!!!!

  55. nica;)
    1 listopada 2012 at 20:45 Odpowiedz

    plus granat i jest pełen wypas !

  56. Ewa
    3 stycznia 2013 at 00:10 Odpowiedz

    Pyszne! Ja dodaję jeszcze pestki słonecznika ;)

  57. anetta
    28 lutego 2013 at 15:46 Odpowiedz

    Ja robię : rucola+talarki cebuli czerwonej, pomidorki koktailowe, kilka pokrojonych pomidorów suszonych z zalewy, ząbek czosnku, mozzarella lub feta, czarne oliwki i prażone ziarna dyni …:)

  58. gosiek
    30 czerwca 2013 at 12:36 Odpowiedz

    spróbuj rukoli polanej konfiturą żurawinową lub z czerwonej porzeczki i do tego ser turek.Pyyychoootka.

  59. mieciat
    9 lutego 2014 at 22:15 Odpowiedz

    troche zblaszowanych pieczarek orechy wloskie pokrojone plus oliwki i dresing z oliwy z pieprzem soku z cytryny z lyzeczka cukru

  60. Perła
    3 maja 2014 at 15:58 Odpowiedz

    Dobre ale wolę z fetą :D

  61. mimia
    14 maja 2014 at 20:29 Odpowiedz

    Jutro zrbie na bank :-)

  62. Szarn
    20 maja 2014 at 21:12 Odpowiedz

    + czarne i zielone oliwki + szynki parmeńskiej opakowanie, wtedy tylko szczyptę soli – mniam:)

Zostaw komentarz.

*