Jadalne kwiaty to hit ostatniego, kulinarnego sezonu. Na naszych talerzach zagościła nasturcja. Przepyszna, lekka, no i przede wszystkim piękna! Spróbuj koniecznie, jeżeli nie miałaś jeszcze okazji! Świetny dodatek do obiadu, ale także smaczna przekąska. Polecamy!
składniki:
- 5 dużych ziemniaków
- 1 jabłko
- 1 ogórek marynowany
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek szczypiorku
- 5 liści nasturcji
- 200 ml jogurtu śmietankowego (pół na pół z kwaśną śmietaną)
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka musztardy
- sól do smaku
- 1/2 łyżeczki octu
- pieprz
- do przybrania: kwiaty i liście nasturcji
przyrządzanie:
- Ziemniaki ugotuj i pokrój w kostkę
- Obrane jabłko pokrój na kawałki, a ogórki w małą kostkę
- Drobno posiekaj koperek, szczypiorek, liście nasturcji.
- Wymieszaj jogurt z cukrem, musztardą, solą, octem i pieprzem. Dodaj zioła, ziemniaki, jabłka i ogórki.
- Dokładnie wymieszaj
- Miskę wyłóż liśćmi nasturcji, włóż sałatkę i udekoruj kwiatami.
SMACZNEGO!