Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Sernik Oreo

Lubicie mocno czekoladowe herbatniki połączone słodką masą? Jeśli tak to mamy dobrą wiadomość, bo już teraz możecie zrobić pyszny sernik na zimno, którego głównym dodatkiem są popularne ciasteczka.

cake-581755_1280

składniki:

Podstawa:

  • 135 g zmiksowanych ciasteczek Oreo lub Neo (bez kremu - należy go ściągnąć i odłożyć na bok)
  • 65 g rozpuszczonego masła

Masa:

  • 1 kg sera twarogowego
  • 250 g cukru
  • 6 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku
  • 8 łyżek zimnej wody
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 400 ml śmietany kremówki
  • około 130 g bardzo drobno posiekanych ciasteczek (tym razem z kremem)

przyrządzanie:

  • Zmielone lub bardzo drobno pokruszone ciasteczka (bez nadzienia!) łączymy z rozpuszczonym masłem i wylewamy nimi spód foremki, która od razu wstawiamy do lodówki.
  • Do sera dodajemy nadzienie z wykorzystanych wcześniej ciasteczek oraz cukier i wszystko razem miksujemy.
  • Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie i odkładamy do napęcznienia. Po tym czasie króciutko ją podgrzewamy, żeby zyskała płynną konsystencję.
  • Żelatynę i sok z cytryny dodajemy do masy twarogowej.
  • Śmietanę kremówkę ubijamy i dodajemy do twarogu ostrożnie mieszając.
  • Do masy dodajemy pokruszone ciastka i bardzo delikatnie mieszamy.
  • Przekładamy masę do foremki i wstawiamy na godzinę do lodówki.
  • Wyjmij ciasto na talerz, wszelkie dekoracje dozwolone 😉

 

Sprawdź też przepisy na inne ciasta! (zobacz tutaj)