Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

List z czekoladek? Tak, to jest możliwe!

List z czekoladek? Tak, to jest możliwe!

W najlepszej restauracji na świecie zjesz mrówki! Przegląd najdziwniejszych dań nowoczesnej kuchni

W najlepszej restauracji na świecie zjesz mrówki! Przegląd najdziwniejszych dań nowoczesnej kuchni

Bułka śniadaniowa z jajkiem

Bułka śniadaniowa z jajkiem

Falafel z ciecierzycy w 30 minut!

Falafel z ciecierzycy w 30 minut!

Karmelowo-waniliowy milkshake

Karmelowo-waniliowy milkshake

Na przeziębienie: kasza jaglana z pieczonymi warzywami

Na przeziębienie: kasza jaglana z pieczonymi warzywami

Poznajemy przyprawy: Kurkuma

Poznajemy przyprawy: Kurkuma

Wygraj premierową książkę kulinarną „Koniec z cukrzycą i otyłością”!

Wygraj premierową książkę kulinarną „Koniec z cukrzycą i otyłością”!

Pyszna i prosta zupa serowa

Pyszna i prosta zupa serowa

Spaghetti z kremowym sosem z awokado

Spaghetti z kremowym sosem z awokado

Bananowe ciasteczka z musli i owocami

Bananowe ciasteczka z musli i owocami

Świąteczne skrytki czekoladowych pyszności – idealne na prezent!

Świąteczne skrytki czekoladowych pyszności – idealne na prezent!

Koktajl truskawkowo-czekoladowy

Koktajl truskawkowo-czekoladowy

Pieczone słodkie ziemniaki

Pieczone słodkie ziemniaki

Kremowa zupa paprykowa

Kremowa zupa paprykowa

Wołowina pieczona w czerwonym winie

Wołowina pieczona w czerwonym winie

Śledzie w pomidorach

Nieco mniej znany, ale całkiem atrakcyjny sposób na przygotowanie śledzi - w intensywnym sosie pomidorowym

przepis z kuchni: estońskiej

czas: 20 minut + 12 godzin

liczba porcji: 4

składniki:
500 g matiesów
1/4 szklanki octu spirytusowego
1 duża cebula
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
3 ząbki czosnku
sól, papryka w proszku
kilka ziaren czarnego pieprzu
1 łyżka tłuszczu

przyrządzanie:

Śledzie dokładnie opłukać, namoczyć w 2 szklanjach wody wymieszanej z octem. Po godzinie dokładnie odsączyć.
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju wraz z przecisniętym przez praskę czosnkiem. Dodać koncentrat pomidorowy, kilka łyżek wody, sól i paparykę w proszku oraz ziarna pieprzu. Całość dusić przez ok. 3 minuty. Sos wystudzić i zalać nim pokrojone w kilkucentymetrowe kawałki śledzie. Pojemnik (może to być plastikowe pudełko czy też słoik) szczelnie zamknąć i odstawić na ok. 10 godzin do lodówki.  

Podobne artykuły

24 Komentarzy

  1. Janusia
    14 marca 2006 at 20:14 Odpowiedz

    przepis jest bardzo smaczny!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  2. kiki
    16 grudnia 2006 at 13:55 Odpowiedz

    bardzopyszne mniam

  3. wiwi
    20 marca 2008 at 22:06 Odpowiedz

    bardzo pyszne

  4. helianthusek
    23 października 2008 at 16:18 Odpowiedz

    spróbowałam, pysz(ch)ota, mniam:)

  5. emilka :)
    29 listopada 2008 at 17:09 Odpowiedz

    Oni tylko chyba jedzą śledzie w Estoni :D
    ????????????????????????????????????????

  6. pyszotka=)
    20 grudnia 2008 at 15:25 Odpowiedz

    czy koniecznie trzeba dodawac papryke w proszku??????????????

  7. syla
    18 września 2009 at 11:28 Odpowiedz

    ja dodalam jeszcze troszke cukru bo koncentrat byl bardzo mocny narazie stoja ale nie moge sie doczekac kiedy je posmakuje:)

  8. jarrow
    19 grudnia 2009 at 18:52 Odpowiedz

    zamiast koncentratu lepiej keczup bo inaczej wyjdzie śledź w kwasie pomidorowym (cały słoiczek)

  9. Adx79
    22 grudnia 2009 at 21:16 Odpowiedz

    Ja testuje świeże pomidory Bo z koncentratem niesmaczne:)

  10. LilKA
    1 kwietnia 2010 at 12:40 Odpowiedz

    Przepis jest cudnowny… że tak powiem \”niebo w gębie\” …
    Takich śledzików to jeszcze nie jadłam ;)

    P Y C H A !

  11. waldi
    18 grudnia 2010 at 11:52 Odpowiedz

    pychotka będzie jak zrobię!!

  12. Moni
    20 grudnia 2010 at 10:03 Odpowiedz

    Robiłam troszkę inaczej ale ogólnie przepis jest super.. :) Polecam

  13. annaa
    21 grudnia 2010 at 14:44 Odpowiedz

    super, palce lizac,polecam

  14. gosia
    21 grudnia 2010 at 18:03 Odpowiedz

    super danie ale ja dodaje jeszcze potarkowana marchewke smacznego

  15. Dana
    22 grudnia 2010 at 13:35 Odpowiedz

    fuj

  16. garsia(9)renia(36)
    23 grudnia 2010 at 20:44 Odpowiedz

    ja nie przepadam
    renia:ale ja tak

  17. damian
    18 kwietnia 2011 at 22:24 Odpowiedz

    Przepis dobry tylko ma jeden blad .. cebuli i czosnku sie razem nie miesza .. FUJ! wywalic ten czosnek i bedzie cudo. I racja .. mozna dodac tartej marchewki :)

  18. Vanilya
    15 września 2011 at 19:24 Odpowiedz

    łyżeczkę miodu można jeszcze dodać dla złamania smaku, czosnek wtedy można pominąć

  19. BEBE
    17 października 2011 at 14:20 Odpowiedz

    KONIECZNIE DODAĆ DROBNIUTKO POKROJONĄ NATKE!

  20. Ciekawa mniam
    20 grudnia 2011 at 21:01 Odpowiedz

    mam pytanie jaka ma być ta papryka słodka czy ostra ?

  21. ja
    8 marca 2012 at 17:53 Odpowiedz

    pycha

  22. Graba
    24 grudnia 2012 at 10:56 Odpowiedz

    Robie takie Danie co Wigilię.

    Celuba z czosnkiem jak najbardziej pasuje jak się zeszkli, Koniecznie ostra papryka, łyżeczka Cukru badz miodu dla złamania smaku i na koniec petarda w postaci rodynek!! Domownicy i goscie się tym śledziem zachwycają!

  23. Grzelas
    30 marca 2013 at 11:23 Odpowiedz

    A ja dodaje jeszcze drobno posiekany ogórek kiszony,ale bez czosnku.Pycha!

  24. wiki
    30 listopada 2013 at 08:32 Odpowiedz

    Mniam

Zostaw komentarz.

*