Polecamy

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Polacy wolą tradycję!

Polacy wolą tradycję!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Och, Pan Karczoch

Och, Pan Karczoch

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Wygraj album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Wygraj album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Festiwal Chleba w Wypiekach Kultury już w ten weekend

Festiwal Chleba w Wypiekach Kultury już w ten weekend

Mini kokardki z kremem dyniowym i pomidorami o posmaku bazylii

Mini kokardki z kremem dyniowym i pomidorami o posmaku bazylii

Penne Rigate z dynią, boczkiem i octem balsamicznym

Penne Rigate z dynią, boczkiem i octem balsamicznym

Śledzie w pomidorach

Nieco mniej znany, ale całkiem atrakcyjny sposób na przygotowanie śledzi - w intensywnym sosie pomidorowym

przepis z kuchni: estońskiej

czas: 20 minut + 12 godzin

liczba porcji: 4

składniki:
500 g matiesów
1/4 szklanki octu spirytusowego
1 duża cebula
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
3 ząbki czosnku
sól, papryka w proszku
kilka ziaren czarnego pieprzu
1 łyżka tłuszczu

przyrządzanie:

Śledzie dokładnie opłukać, namoczyć w 2 szklanjach wody wymieszanej z octem. Po godzinie dokładnie odsączyć.
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju wraz z przecisniętym przez praskę czosnkiem. Dodać koncentrat pomidorowy, kilka łyżek wody, sól i paparykę w proszku oraz ziarna pieprzu. Całość dusić przez ok. 3 minuty. Sos wystudzić i zalać nim pokrojone w kilkucentymetrowe kawałki śledzie. Pojemnik (może to być plastikowe pudełko czy też słoik) szczelnie zamknąć i odstawić na ok. 10 godzin do lodówki.  

Podobne artykuły

24 Komentarzy

  1. Janusia
    14 marca 2006 at 20:14 Odpowiedz

    przepis jest bardzo smaczny!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  2. kiki
    16 grudnia 2006 at 13:55 Odpowiedz

    bardzopyszne mniam

  3. wiwi
    20 marca 2008 at 22:06 Odpowiedz

    bardzo pyszne

  4. helianthusek
    23 października 2008 at 16:18 Odpowiedz

    spróbowałam, pysz(ch)ota, mniam:)

  5. emilka :)
    29 listopada 2008 at 17:09 Odpowiedz

    Oni tylko chyba jedzą śledzie w Estoni :D
    ????????????????????????????????????????

  6. pyszotka=)
    20 grudnia 2008 at 15:25 Odpowiedz

    czy koniecznie trzeba dodawac papryke w proszku??????????????

  7. syla
    18 września 2009 at 11:28 Odpowiedz

    ja dodalam jeszcze troszke cukru bo koncentrat byl bardzo mocny narazie stoja ale nie moge sie doczekac kiedy je posmakuje:)

  8. jarrow
    19 grudnia 2009 at 18:52 Odpowiedz

    zamiast koncentratu lepiej keczup bo inaczej wyjdzie śledź w kwasie pomidorowym (cały słoiczek)

  9. Adx79
    22 grudnia 2009 at 21:16 Odpowiedz

    Ja testuje świeże pomidory Bo z koncentratem niesmaczne:)

  10. LilKA
    1 kwietnia 2010 at 12:40 Odpowiedz

    Przepis jest cudnowny… że tak powiem \”niebo w gębie\” …
    Takich śledzików to jeszcze nie jadłam ;)

    P Y C H A !

  11. waldi
    18 grudnia 2010 at 11:52 Odpowiedz

    pychotka będzie jak zrobię!!

  12. Moni
    20 grudnia 2010 at 10:03 Odpowiedz

    Robiłam troszkę inaczej ale ogólnie przepis jest super.. :) Polecam

  13. annaa
    21 grudnia 2010 at 14:44 Odpowiedz

    super, palce lizac,polecam

  14. gosia
    21 grudnia 2010 at 18:03 Odpowiedz

    super danie ale ja dodaje jeszcze potarkowana marchewke smacznego

  15. Dana
    22 grudnia 2010 at 13:35 Odpowiedz

    fuj

  16. garsia(9)renia(36)
    23 grudnia 2010 at 20:44 Odpowiedz

    ja nie przepadam
    renia:ale ja tak

  17. damian
    18 kwietnia 2011 at 22:24 Odpowiedz

    Przepis dobry tylko ma jeden blad .. cebuli i czosnku sie razem nie miesza .. FUJ! wywalic ten czosnek i bedzie cudo. I racja .. mozna dodac tartej marchewki :)

  18. Vanilya
    15 września 2011 at 19:24 Odpowiedz

    łyżeczkę miodu można jeszcze dodać dla złamania smaku, czosnek wtedy można pominąć

  19. BEBE
    17 października 2011 at 14:20 Odpowiedz

    KONIECZNIE DODAĆ DROBNIUTKO POKROJONĄ NATKE!

  20. Ciekawa mniam
    20 grudnia 2011 at 21:01 Odpowiedz

    mam pytanie jaka ma być ta papryka słodka czy ostra ?

  21. ja
    8 marca 2012 at 17:53 Odpowiedz

    pycha

  22. Graba
    24 grudnia 2012 at 10:56 Odpowiedz

    Robie takie Danie co Wigilię.

    Celuba z czosnkiem jak najbardziej pasuje jak się zeszkli, Koniecznie ostra papryka, łyżeczka Cukru badz miodu dla złamania smaku i na koniec petarda w postaci rodynek!! Domownicy i goscie się tym śledziem zachwycają!

  23. Grzelas
    30 marca 2013 at 11:23 Odpowiedz

    A ja dodaje jeszcze drobno posiekany ogórek kiszony,ale bez czosnku.Pycha!

  24. wiki
    30 listopada 2013 at 08:32 Odpowiedz

    Mniam

Zostaw komentarz.

*