Spaghetti cacio e pepe to jedno z najbardziej włoskich dań, a zarazem najprostszych! Szybkie i przepyszne - musicie wypróbować!
składniki:
- 150 g makaronu spaghetti
- 3 łyżeczki pieprzu w ziarenkach
- 3/4 szklanki sera Pecorino
- oliwa z oliwek
przyrządzanie:
- Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie (o minutę krócej niż podano na opakowaniu).
- Pieprz ucieramy w moździerzu.
- Ser ścieramy na tarce.
- Jedną szklankę napełniamy wodą, w której gotował się makaron, resztę wody wylewamy odcedzając makaron.
- Na patelnię wlewamy oliwę tak, by przykryła dno. Dodajemy do niej pieprz i chwilkę podsmażamy.
- Wlewamy na patelnie wodę pozostawioną po gotowaniu makaronu, dodajemy też odcedzony makaron.
- Chwilkę dusimy, a następnie dodajemy starty ser.
- Dokładnie mieszamy, aby reszta wody połączyła się z serem i utworzyła sos, który oblepi makaron. Opcjonalnie można dodać odrobinkę posiekanych listków bazylii (max dwa).