Awokado. Pyszny owoc, pełen cennych wartości odżywczych. Można wykorzystać go do wielu dań, sałatek lub po prostu posmarować nim kanapkę. Czy słyszałaś o makaronie i sosie z awokado? Koniecznie zobacz naszą potrawę, w której główną role gra właśnie ten cudowny owoc!
czas: 20 minut
liczba porcji: 4 porcje
składniki:
- makaron spaghetti
- 2 dojrzałe awokado
- garść świeżej bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz świeżo mielony
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 opakowanie pomidorów cherry
- pół szklanki kukurydzy z puszki
przyrządzanie:
- Nastawić wodę na makaron z dodatkiem soli.
- Ugotować makaron spaghetti zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
- Awokado przekroić na pół, obrać ze skórki.
- Awokado, czosnek, bazylię, sok z cytryny wsypać do miski i zmiksować blenderem.
- W czasie miksowania dodać oliwę z oliwek.
- Doprawić solą i pieprzem.
- W dużej misce wymieszać makaron z sosem, dodać pomidory i kukurydzę.