Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

8 ciepłych NAPOJÓW NA JESIENNE CHŁODY! ROZGRZEJ SIĘ!

8 ciepłych NAPOJÓW NA JESIENNE CHŁODY! ROZGRZEJ SIĘ!

10 pomysłów na TANIE DEKORACJE DO TWOJEJ KUCHNI

10 pomysłów na TANIE DEKORACJE DO TWOJEJ KUCHNI

Shake jogurtowo- truskawkowy

Shake jogurtowo- truskawkowy

Cielęcina na ostro

Cielęcina na ostro

Sok z marchwi, limonki, buraków, cytryny i miodu

Sok z marchwi, limonki, buraków, cytryny i miodu

ZIELONY SZEJK OWSIANY

ZIELONY SZEJK OWSIANY

Placek z pistacjami i limonką

Placek z pistacjami i limonką

SAŁATKA W 5 MINUT – CIECIERZYCA, ZIEMNIAK, POMIDORY

SAŁATKA W 5 MINUT – CIECIERZYCA, ZIEMNIAK, POMIDORY

Mus cytrynowy z polewą wiśniową

Mus cytrynowy z polewą wiśniową

Kruche ciasto cytrynowe

Kruche ciasto cytrynowe

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem

Tradycyjna wołowina w sosie własnym

Tradycyjna wołowina w sosie własnym

Smażone banany z pomarańczą i migdałami

Smażone banany z pomarańczą i migdałami

TANIE DANIE – MAKARON Z JABŁKAMI

TANIE DANIE – MAKARON Z JABŁKAMI

Zupa krem z cukinii i marchewki

Zupa krem z cukinii i marchewki

DOMOWA, AROMATYCZNA SZYNKA DO KANAPEK

DOMOWA, AROMATYCZNA SZYNKA DO KANAPEK

Strudel jabłkowy

Jedna z najciekawszych propozycji kuchni niemickiej i austriackiej - przepyszny srudel z nadzieniem z jabłek, rodzynek i cynamonu

przepis z kuchni: niemieckiej

czas: 20 minut + 70 minut chłodzenia i pieczenia

liczba porcji: 8

składniki:
20 dag mąki
1 jajko
2 łyżki soku z cytryny
10 dag masła
2 łyżki bułki tartej
4 łyżki cukru pudru
50 dag jabłek szarlotkowych
2 łyżki rodzynek
pól łyżeczki cynamonu
 

przyrządzanie:

Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie i wbic jajko. Wlać pół szklanki wody i sok z cytryny. Dodać też 1 łyżkę cukru pudru. Ciasto zagnieść, aby było gładkie i elastyczne. Następnie zawinąć w folię aluminiową i włożyć na 30 minut do lodówki.
Jabłka obrać, pokroić w cieniutkie paseczki. Skropić łyżką soku z cytryny, posypać cukrem puderem i cynamonem i wymieszać z rodzynkami.
Ciasto rozwałkować jak najcieniej na prostokąt i posmarować połową wcześniej roztopionego masła i posypać bułką tartą. Na środku ułożyć nadzienie z jabłek, pozostawiajać wolną przestrzeń na bokach i końcach.  Zwinąć i uformować strudel. Końce ciasta zawinąć do środka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i polać resztą masła. Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

uwagi:
Strudel należy podawać na ciepło, przybrany bitą śmietaną. 

loading...