Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Szparagi zimą? O skorzonera!

Szparagi zimą? O skorzonera!

Krem z kiszonych ogórków z kasztanami

Krem z kiszonych ogórków z kasztanami

Sprawdź co mówią naukowcy o diecie roślinnej!

Sprawdź co mówią naukowcy o diecie roślinnej!

Wygraj książkę „Koniec z cukrzycą i otyłością!”

Wygraj książkę „Koniec z cukrzycą i otyłością!”

Spaghetti z oliwą z oliwek, czosnkiem i peperoncini

Spaghetti z oliwą z oliwek, czosnkiem i peperoncini

Kolanka ozdobne z pesto i mascarpone

Kolanka ozdobne z pesto i mascarpone

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Pęczak z pesto buraczanym

Pęczak z pesto buraczanym

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Strudel jabłkowy

Jedna z najciekawszych propozycji kuchni niemickiej i austriackiej - przepyszny srudel z nadzieniem z jabłek, rodzynek i cynamonu

przepis z kuchni: niemieckiej

czas: 20 minut + 70 minut chłodzenia i pieczenia

liczba porcji: 8

składniki:
20 dag mąki
1 jajko
2 łyżki soku z cytryny
10 dag masła
2 łyżki bułki tartej
4 łyżki cukru pudru
50 dag jabłek szarlotkowych
2 łyżki rodzynek
pól łyżeczki cynamonu
 

przyrządzanie:

Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie i wbic jajko. Wlać pół szklanki wody i sok z cytryny. Dodać też 1 łyżkę cukru pudru. Ciasto zagnieść, aby było gładkie i elastyczne. Następnie zawinąć w folię aluminiową i włożyć na 30 minut do lodówki.
Jabłka obrać, pokroić w cieniutkie paseczki. Skropić łyżką soku z cytryny, posypać cukrem puderem i cynamonem i wymieszać z rodzynkami.
Ciasto rozwałkować jak najcieniej na prostokąt i posmarować połową wcześniej roztopionego masła i posypać bułką tartą. Na środku ułożyć nadzienie z jabłek, pozostawiajać wolną przestrzeń na bokach i końcach.  Zwinąć i uformować strudel. Końce ciasta zawinąć do środka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i polać resztą masła. Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

uwagi:
Strudel należy podawać na ciepło, przybrany bitą śmietaną. 

Podobne artykuły

27 Komentarzy

  1. to to
    4 marca 2006 at 20:11 Odpowiedz

    jest wspanialy naprawde

  2. chomiczek.ania
    14 kwietnia 2006 at 17:00 Odpowiedz

    genialny, szybki, prosty i pyszny

  3. zniechęcona
    13 sierpnia 2006 at 13:38 Odpowiedz

    placek zupełnie nie wyszedł, ciasto nie chciało się zawinąć. Co prawda składniki nie były drogie, ale lepiej stawiać na jakość a nie na ilość, co kraj to obyczaj ale niemiecka kuchnia nie należy do najlepszych . Cóż: andere Lande andere Sitte…

  4. małoważny głos
    30 grudnia 2006 at 10:40 Odpowiedz

    do zniechęconej
    placek sie zawija obrusem (lub jeśli uda Ci się naprawdę dobrze rozciągnąć ciasto to połową prześcieradła) … bezpośrednio rekoma jest to prawie nie możliwe … i końcówki nie smaruj masłem by się dobrze skleiło.
    powodzenia

  5. MArta
    20 lutego 2007 at 13:49 Odpowiedz

    o co chodzi z tym obrusem i przescieradlem? Mam zamiar dzis zrobic strudel ale z ricotta i nie chcialabym miec problemow z zawijaniem. Pytam wiec jak zawinac zeby zawinac bez problemow:)

  6. Ania :)
    22 lipca 2007 at 19:16 Odpowiedz

    Pyszny mmm palce lizać :P

  7. Alina
    1 września 2007 at 12:45 Odpowiedz

    do zniecheconej!!! To nie kuchnia niemiecka temu winna ze masz dwie lewe raczki, naucz sie lepiej gotowac wode dla herbaty, zobaczysz czy potrafisz, wtedy mozesz probowac…

  8. Aleksandra
    25 października 2007 at 20:16 Odpowiedz

    Czy strudel może być podawany w temperaturze pokojowej ? i czy może być polany lukrem ?

  9. Palce Lizać
    25 października 2007 at 20:26 Odpowiedz

    może :)

  10. MistrzPawian
    31 października 2007 at 10:27 Odpowiedz

    Strudel jest przecież austriacki, a nie NIEMIECKI! a te proporcje są beznadziejne po dodaniu takiej ilości wody do mąki wyszła mi konsystencja rzadkiego budyniu. Nie polecam tego przepisu

  11. gaga
    15 listopada 2007 at 21:55 Odpowiedz

    nie dało sie zwinąc za rzadkie ciasto wyszła pizza jabłkowa

  12. Kucharz Bydgoszcz Gastronomik
    17 stycznia 2008 at 22:13 Odpowiedz

    moim zdaniem przepis nie jest aż tak tragiczny !!! jezeli ktos wogole robil strudla to powinien wiedziec ze ciasto nie moze byc mocno ubite bo po wyjeciu z piekarnika bedzie nie do pogryzienia wiadomo ze podczas sprzadzania ciasta i nadziwania juz go trzeba dobrze brzegi rozwałkowac pamiętajcie !!! najlepiej strudla je sie na cieplo potem twardnieje i to znacznie !!!!

  13. asak
    3 kwietnia 2008 at 19:44 Odpowiedz

    To jest pyszne, ale nie polecam

  14. inka
    7 grudnia 2008 at 14:57 Odpowiedz

    Pyszny! a z zawijaniem nie ma problemu, trzeba tylko wysypać stolnicę mąką i podsypywać co raz przy walkowaniu, nie będzie się przyklejać.Ciasto jest na tyle elastyczne, że latwo się zwija. Ja zrobiłam go poprzedniego dnia, cała noc przeleżało w lodowce.Tak też można.

  15. egon
    22 grudnia 2008 at 12:43 Odpowiedz

    po rozwałkowaniu przełóż go na scierkę i wtedy zwijaj wtedy pysznie się zwija

  16. andrzej
    10 września 2009 at 20:08 Odpowiedz

    Strudel zawsze kupuję w Ciechocinku,w cukierni koło Grzybka.
    Aktualnie właśnie jest w ciągłej,codziennej sprzedaży jak co roku.
    Przy okazji wypijamy tam kawę.

  17. condotier
    24 października 2009 at 14:14 Odpowiedz

    może z kuchni niemieckiej tez, ale ja jestem z czysto polskiej rodziny i taki strudel robiło się u nas i sąsiadów od pokolen. Znowu cudze chwalicie, swego nei znacie

  18. marek
    6 stycznia 2010 at 22:34 Odpowiedz

    ciasto na strudel nie walkuje sie tylko recznie naciaga do maksymalnej przezroczystosci,a nstepnie dodajemy roztopionego masla z tarta bulka ,renety szare, rodzynki cynamon cukier,i zawijamy na obrusie i do formy .na wierzch kladziemy kawalki masla.to nasz rodzinny przepis na wigilijny strudel rodem z linzu

  19. sophia
    13 lutego 2010 at 17:51 Odpowiedz

    Usiłowałam zrobić pierwszy raz w życiu wg przepisu (podobnego) z Kuchni Polskiej. Do zjedzenia były tylko jabłka bo trudno pieczone zepsuć. Mnie w każdym razie wyszedł twardy \”podpłomyk\” z jabłkami, nie do pokrojenia i jedzenia, nawet na gorąco. Dam sobie spokój.

  20. aguś
    5 czerwca 2010 at 16:03 Odpowiedz

    właśnie to jest przepis austriacki i mi tam on nie smakuje !!!!!!!!

  21. krysia
    5 kwietnia 2011 at 13:10 Odpowiedz

    robiłam dwa razy strudel, jest pyszny i na zimno i na gorąco, ale nie walkowałam, tylko rozciągałam na serwecie.
    Jest naprawdę pyszny.

  22. Widelec
    23 grudnia 2011 at 18:49 Odpowiedz

    A łyżka na to nie możliwe

  23. zosia
    15 kwietnia 2012 at 18:20 Odpowiedz

    jeszcze nigdy nie jadłam strudla zaraz robię

  24. ReAndrij
    8 lipca 2012 at 12:58 Odpowiedz

    Szkoda że strudel pochodzi z Włoch a nie z niemiec -.-

  25. gosc
    3 listopada 2012 at 11:02 Odpowiedz

    witam. A mnie sie nie udal,u gory ciasto upieczone,a spod zelowka,nie to nie bylo smaczne ciasto

  26. iza
    19 listopada 2012 at 10:43 Odpowiedz

    Czesi też często robią sztrudel, nawet bardzo czesto

  27. diana
    13 marca 2013 at 15:01 Odpowiedz

    u nas w rodzinie strudel robi sie na wigilie od pokolen ale ciasto ma byc rozciagniete na bibulke i suche najlepiej rozciagnac go na noc , wklad to jablka i bakalie plus maslo,cukier,cynamon bulka tarta

Zostaw komentarz.

*