Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Super-owoc awokado

Ten owoc (a nie warzywo) jest co prawda najbardziej kalorycznym spośród owoców, ale i tak przez lekarzy i dietetyków uważany jest za najbardziej zdrowy. I choć zamiast cukrów zawiera duże ilości tłuszczów powinniśmy na stałe włączyć go do naszej codziennej diety.

 

awokado2

 

 

Awokado, a inaczej smaczliwka, rośnie na wiecznie zielonym drzewie. Występuje w klimacie tropikalnym i subtropikalnym Ameryki. Według wiedzy zdobytej podczas wykopalisk szacuje się, że awokado było już wykorzystywane 7000 lat p.n.e. Owoc dojrzewa bardzo długo, przeciętnie ok. 6-8 miesięcy. Jego skład to przede wszystkim tłuszcze (w 100 g owocu jest ich aż 23,5 g, w tym przede wszystkim dobre tłuszcze jednonienasycone), a także: błonnik, węglowodany, białka; witaminy: A, B1, B2, C, E (tej jest najwięcej), PP, K i H, kwas pantotenowy a z substancji mineralnych: wapń, potas i fosfor.

Dlaczego warto jeść awokado?

Awokado dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi. Znakomicie sprawdzi się jako zamiennik masła na kanapce, a ponieważ dojrzały owoc rozsmarowuje się łatwo możemy śmiało zastąpić je w codziennej diecie bądź przyrządzić z niego smaczną i zdrową pastę. Na pewno będzie zdrowiej, bo kwasy tłuszczowe obecne w awokado chronią serce a kwas oleinowy – w przeciwieństwie do masła – obniża poziom złego cholesterolu oraz zapobiega nowotworom prostaty i piersi.

Tłuszcz tego owocu jest bardzo dobrze przyswajalny, co ciekawe jeśli dodamy go do sałatki nasz organizm dzięki niemu przyswoi 4 razy więcej antyrakowego likopenu z pomidorów. W awokado jest też dużo potasu (więcej niż w bananach), który reguluje ciśnienie krwi, czuwa nad prawidłową pracą serca, a także wpływa korzystnie na układ nerwowy.

Dzięki zawartości sporej ilości witamin C, E i A – silnych przeciwutleniaczy – ma działanie przeciwnowotworowe, a zawartość witamin z grupy B (wśród nich szczególnie cenny kwas foliowy) jest polecany w diecie kobiet w ciąży by zapobiegać wadom rozwojowym płodu. Jedzenie awokado dobrze wpływa też na nasz wzrok dzięki zawartej w nim luteinie i zeaksantynie.

Według najnowszych badań jedzenie awokado przeciwdziała rozwojowi choroby Alzheimer’a, a nawet cofaniu jej we wczesnym stadium, ponieważ łączy w sobie zdrowe dla mózgu kwasy tłuszczowe omega-3 z naturalną witaminą E.

Zawarte w awokado jednonienasycone kwasy tłuszczowe mogą zapobiegać lub odwrócić oporność insulinową, jedną z przyczyn cukrzycy typu II a wysoka zawartość rozpuszczalnego błonnika w awokado pomaga zapobiegać skokom poziomu cukru we krwi. Składniki odżywcze i enzymy zawarte w tym owocu dodatkowo zmniejszają stany zapalne w żołądku.

Na następnej stronie zobacz jak wykorzystać awokado w kuchni!