Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Świąteczne pierogi z makiem i bakaliami

Mak z bakaliami to połączenie, które bardzo kojarzy się ze Świętami. A co jakby połączyć je z pierogami? Odpowiedź jest prosta, powstanie tradycyjna pychota!

???????????????????????????????

składniki:

Ciasto na pierogi:

  • 1/2 kilograma mąki
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 2 żółtka
  •  1 łyżka oliwy
  • 1 szczypta soli

Farsz makowy:

  • 250 g maku
  • 50 g masła
  • 150 ml miodu
  • 2 szklanki posiekanych bakalii (rodzynek, orzechów włoskich, migdałów, suszonych moreli, śliwek, fig, kandyzowanej skórki, suszonych wiśni, żurawiny, orzechów laskowych - co tylko lubicie)

przyrządzanie:

  • Do garnuszka wsypujemy mak i w proporcji 1:1 gotujemy z wodą.
  • Ostudzony mak mielimy dwukrotnie, po czym dodajemy bakalie.
  • Masło wraz z miodem podgrzewamy w rondelku, gdy się połączą dodajemy do maku.
  • Mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
  • Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy sól, żółtka, oliwę i mieszamy.
  • Stopniowo dodajemy wodę i zagniatamy ciasto.
  • Ciasto na pierogi powinno być miękkie i elastyczne, przy zagniataniu powinno wydawać odgłosy „pierdzenia”, jeśli Wasze ciasto jest za suche dolejcie wody.
  • Ciasto wałkujemy i wycinamy kółka (około 8 cm średnicy), nakładamy farsz i sklejamy jak przy każdych innych pierogach.
  • Gotujemy w lekko osolonej wodzie do momentu aż wypłyną.
  • Pierogi najlepiej smakują polane miodem lub syropem klonowym i posypane bakaliami.

 

Znasz ciekawy przepis ? Podziel się i wygrywaj nagrody! (zobacz tutaj)