Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Jogurtowy koktajl z bananem i mleczkiem kokosowym

Jogurtowy koktajl z bananem i mleczkiem kokosowym

Deserki w słoiczkach – z konfiturą z wiśni i jogurtem kokosowym

Deserki w słoiczkach – z konfiturą z wiśni i jogurtem kokosowym

Amerykańskie pancakes z kokosowym jogurtem i owocami

Amerykańskie pancakes z kokosowym jogurtem i owocami

Jak ugotować rybę?

Jak ugotować rybę?

8 produktów, które są bardzo TOKSYCZNE dla organizmu

8 produktów, które są bardzo TOKSYCZNE dla organizmu

10 produktów, które rosną w inny sposób niż myślałeś

10 produktów, które rosną w inny sposób niż myślałeś

Zupa krem z pieczonej DYNI

Zupa krem z pieczonej DYNI

6 powodów, dla których warto jeść CZEKOLADĘ

6 powodów, dla których warto jeść CZEKOLADĘ

Jak zrobić prawdziwie maślany popcorn w domu?

Jak zrobić prawdziwie maślany popcorn w domu?

WALENTYNKI 2018 – najlepsze pomysły na desery i kolację

WALENTYNKI 2018 – najlepsze pomysły na desery i kolację

Bruschetta z serem feta i pieczonymi pomidorami

Bruschetta z serem feta i pieczonymi pomidorami

10 pomysłów na DIETETYCZNY posiłek

10 pomysłów na DIETETYCZNY posiłek

Pieczone pomidorki koktajlowe – idealne jako dodatek do obiadu

Pieczone pomidorki koktajlowe – idealne jako dodatek do obiadu

Chrupiąca bruschetta z pesto, kozim serem i pieczonymi pomidorkami

Chrupiąca bruschetta z pesto, kozim serem i pieczonymi pomidorkami

10 przepisów na posiłek z BURAKIEM w roli głównej

10 przepisów na posiłek z BURAKIEM w roli głównej

Kremowa zupa z pieczonym burakiem i kozim serem

Kremowa zupa z pieczonym burakiem i kozim serem

Świąteczny karp na słodko w galarecie

Karp, bo o nim mowa to ryba, która jak żadna inna kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Nie każdy wie jednak, że karp, który na ziemie polskie przywędrował wraz z czeskimi cystersami w XII wieku, jako potrawa wigilijna spopularyzowany został dopiero w okresie powojennym. Kiedy sklepowe półki świeciły pustkami, karp był jedną z niewielu dostępnych ryb, a święta musiały przecież być postne. Od tego czasu karp gości na polskich stołach w różnych odmianach, w tym najpopularniejszej – smażonej w panierce. Przy innych, ciężkostrawnych potrawach świątecznych jak kapusta z grzybami czy pierogi, może warto nieco “odchudzić” karpia i przygotować go na słodko i na parze?

Przepis do wykonania w Thermomixie.

fot-materialy-prasowe-thermomix

składniki:

  • 800 - 1000 g karpia, wypatroszonego, oczyszczonego, pokrojonego w dzwonki o grubości 3 cm
  • · 1¼ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do przyprawienia ryby
  • · ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego, plus dodatkowa ilość do przyprawienia ryby
  • · 900 g wody
  • · 2 liście laurowe, suszone
  • · 3 ziarenka ziela angielskiego
  • · 300 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • · 100 g korzenia pietruszki, pokrojonego na kawałki
  • · 150 g cebuli, pokrojonej na kawałki
  • · 3 łyżeczki żelatyny w proszku
  • · 15 - 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • · 1½ łyżeczki cukru

przyrządzanie:

1 Dzwonki karpia ułóż w misce, przypraw solą i pieprzem, następnie odstaw do lodówki na 1 godz. Po tym czasie karpia przełóż na wkład Varomy i dolną część przystawki Varoma, odstaw.

2 Do naczynia miksującego wlej wodę, dodaj liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, sól i pieprz. Włóż koszyczek i umieść w nim marchewkę,

pietruszkę i cebulę, nałóż przystawkę Varoma, gotuj na parze (20 min/Varoma/obr. 1).

3 Odstaw przystawkę Varoma, wyjmij koszyczek przy pomocy kopystki, odstaw. Opróżnij naczynie miksujące zachowując wywar, odstaw.

4 Z wywaru ostrożnie wyjmij liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego.

5 Do naczynia miksującego włóż ugotowane wcześniej warzywa, rozdrobnij (15 s/obr. 8). Składniki zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia

miksującego. Ponownie zmiksuj (15 s/obr. 10).

6 Dodaj przygotowany wcześniej wywar, żelatynę, sok z cytryny i cukier, podgrzej w naczyniu miksującym (1 min/98°C/obr. 5).

7 Dzwonki karpia umieść w naczyniu żaroodpornym i zalej powstałym wywarem. Pozostaw do całkowitego ostudzenia, następnie odstaw do lodówki na 5-6 godz, do momentu, aż galareta stężeje.

8 Podawaj na zimno.

loading...