Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej. ok

Polecamy

Dieta dr. Dąbrowskiej – oczyść organizm i schudnij w 7 dni!

Dieta dr. Dąbrowskiej – oczyść organizm i schudnij w 7 dni!

Makowiec z kruszonką

Makowiec z kruszonką

“JAK ZROBIĆ” – czyli 10 poradników dla zaawansowanych i początkujących kucharzy

“JAK ZROBIĆ” – czyli 10 poradników dla zaawansowanych i początkujących kucharzy

Pyszne smoothie z herbatą matcha

Pyszne smoothie z herbatą matcha

Jak uprażyć orzechy ziemne na patelni?

Jak uprażyć orzechy ziemne na patelni?

13 przepisów na SZPARAGI, które znajdziesz na www.PalceLizac.pl

13 przepisów na SZPARAGI, które znajdziesz na www.PalceLizac.pl

Sałatka z tuńczykiem z puszki, prażonymi orzechami włoskimi i oliwkami

Sałatka z tuńczykiem z puszki, prażonymi orzechami włoskimi i oliwkami

Genialny pomysł na kreatywne danie – miska pełna wszystkiego

Genialny pomysł na kreatywne danie – miska pełna wszystkiego

Raj dla kawoszy, czyli KAWA w ośmiu odsłonach

Raj dla kawoszy, czyli KAWA w ośmiu odsłonach

Jak upiec buraka do sałatek, koktajli, zup?

Jak upiec buraka do sałatek, koktajli, zup?

Sałatka z burakiem pieczonym, serem feta i orzechami

Sałatka z burakiem pieczonym, serem feta i orzechami

10 przepisów na romantyczną KOLACJĘ

10 przepisów na romantyczną KOLACJĘ

Sycąca zupa z fasoli

Sycąca zupa z fasoli

10 pomysłów na wykorzystanie KIWI!

10 pomysłów na wykorzystanie KIWI!

Jak ugotować idealne JAJKO na miękko? Najlepszy przepis, jaki testowaliśmy!

Jak ugotować idealne JAJKO na miękko? Najlepszy przepis, jaki testowaliśmy!

Jak zrobić najlepsze pod słońcem TOSTY FRANCUSKIE

Jak zrobić najlepsze pod słońcem TOSTY FRANCUSKIE

Świąteczny karp na słodko w galarecie

Karp, bo o nim mowa to ryba, która jak żadna inna kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Nie każdy wie jednak, że karp, który na ziemie polskie przywędrował wraz z czeskimi cystersami w XII wieku, jako potrawa wigilijna spopularyzowany został dopiero w okresie powojennym. Kiedy sklepowe półki świeciły pustkami, karp był jedną z niewielu dostępnych ryb, a święta musiały przecież być postne. Od tego czasu karp gości na polskich stołach w różnych odmianach, w tym najpopularniejszej – smażonej w panierce. Przy innych, ciężkostrawnych potrawach świątecznych jak kapusta z grzybami czy pierogi, może warto nieco “odchudzić” karpia i przygotować go na słodko i na parze?

Przepis do wykonania w Thermomixie.

fot-materialy-prasowe-thermomix

składniki:

  • 800 - 1000 g karpia, wypatroszonego, oczyszczonego, pokrojonego w dzwonki o grubości 3 cm
  • · 1¼ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do przyprawienia ryby
  • · ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego, plus dodatkowa ilość do przyprawienia ryby
  • · 900 g wody
  • · 2 liście laurowe, suszone
  • · 3 ziarenka ziela angielskiego
  • · 300 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • · 100 g korzenia pietruszki, pokrojonego na kawałki
  • · 150 g cebuli, pokrojonej na kawałki
  • · 3 łyżeczki żelatyny w proszku
  • · 15 - 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • · 1½ łyżeczki cukru

przyrządzanie:

1 Dzwonki karpia ułóż w misce, przypraw solą i pieprzem, następnie odstaw do lodówki na 1 godz. Po tym czasie karpia przełóż na wkład Varomy i dolną część przystawki Varoma, odstaw.

2 Do naczynia miksującego wlej wodę, dodaj liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, sól i pieprz. Włóż koszyczek i umieść w nim marchewkę,

pietruszkę i cebulę, nałóż przystawkę Varoma, gotuj na parze (20 min/Varoma/obr. 1).

3 Odstaw przystawkę Varoma, wyjmij koszyczek przy pomocy kopystki, odstaw. Opróżnij naczynie miksujące zachowując wywar, odstaw.

4 Z wywaru ostrożnie wyjmij liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego.

5 Do naczynia miksującego włóż ugotowane wcześniej warzywa, rozdrobnij (15 s/obr. 8). Składniki zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia

miksującego. Ponownie zmiksuj (15 s/obr. 10).

6 Dodaj przygotowany wcześniej wywar, żelatynę, sok z cytryny i cukier, podgrzej w naczyniu miksującym (1 min/98°C/obr. 5).

7 Dzwonki karpia umieść w naczyniu żaroodpornym i zalej powstałym wywarem. Pozostaw do całkowitego ostudzenia, następnie odstaw do lodówki na 5-6 godz, do momentu, aż galareta stężeje.

8 Podawaj na zimno.

loading...