Tradycyjne bazyliowe pesto to pyszny dodatek do wielu dań. Świetnie sprawdzi się zarówno na grilla, jak i podczas eleganckiej kolacji z rodziną. Palce lizać!
składniki:
- 1 ½ - 2 szklanki świeżych liści bazylii
- 2 ząbki czosnku, obrane
- ½ szklanki orzechów piniowych
- ½ - 1 szklanka oliwy z oliwek extra virgin
- ¾ szklanki świeżo startego parmezanu lub pecorino
- Sól i pieprz do smaku
przyrządzanie:
Wrzuć do blendera liście bazylii, orzeszki piniowe i czosnek. Posiekaj na grube kawałki.
Kiedy robot wciąż pracuje powoli dodawaj oliwę z oliwek. Zacznij od ½ szklanki i dodawaj w miarę potrzeby, aż masa będzie gładka.
Na koniec dodaj świeżo starty ser, sól, pieprz i wymieszaj całość.
Pesto znakomicie sprawdzi się z makaronem, jako sos do sałatki, jak i pyszny dodatek na kanapkę.
SMACZNEGO!
Zobacz też: Pieczone nadziewane pomidory z pesto