Polecamy

EkoJarmark – edycja jesień 2014 – rusza już za kilka dni!

EkoJarmark – edycja jesień 2014 – rusza już za kilka dni!

Potrawka z ryby z ogórkiem i żurawinami

Potrawka z ryby z ogórkiem i żurawinami

Przekąski z dyni od modelki Kamili Szczawińskiej!

Przekąski z dyni od modelki Kamili Szczawińskiej!

Polędwica wołowa z sosem z sera gorgonzola, żurawinami i papryką

Polędwica wołowa z sosem z sera gorgonzola, żurawinami i papryką

Kuskus – kasza z Afryki

Kuskus – kasza z Afryki

Fioletowe rozkosze

Fioletowe rozkosze

Filet jagnięcy z pomidorami i żurawiną

Filet jagnięcy z pomidorami i żurawiną

Nasze złe nawyki – wskazówki dietetyczne na co dzień

Nasze złe nawyki – wskazówki dietetyczne na co dzień

Spaghetti z żurawinowym sosem Bolognese

Spaghetti z żurawinowym sosem Bolognese

Idzie jesień! Rozgrzej się – risotto z kaczką i grzybami

Idzie jesień! Rozgrzej się – risotto z kaczką i grzybami

NIE… ZWYKŁA kuchnia, bo każdy jest inny!

NIE… ZWYKŁA kuchnia, bo każdy jest inny!

Królowa szarlotek

Królowa szarlotek

Aromatyczny krem dyniowy z nutką sera pleśniowego

Aromatyczny krem dyniowy z nutką sera pleśniowego

Zlot foodtrucków z jedzeniem wegetariańskim już w sobotę w Warszawie!

Zlot foodtrucków z jedzeniem wegetariańskim już w sobotę w Warszawie!

„Słodko-gorzkie smaki świata” w obiektywie aparatu – wernisaż wystawy

„Słodko-gorzkie smaki świata” w obiektywie aparatu – wernisaż wystawy

Targi kulinarne WARSZAWSKI SMAK już w tę niedzielę!

Targi kulinarne WARSZAWSKI SMAK już w tę niedzielę!

Tarta z fetą i cukinią

Wyśmienite danie z basenu Morza Śródziemnego

przepis z kuchni: greckiej

czas: 60 minut

liczba porcji: 4

składniki:
ciasto:
szklanka maki
2 łyżki jogurtu naturalnego
4 łyżki oliwy
szczypta soli
farsz:
2 cukinie
1 cebula
1 ząbek czosnku
125 g fety
3 jajka,
5 dag parmezanu
kminek
klika listków mięty

przyrządzanie:

Z podanych skłaników zagnieść ciasto. Wstawić je do lodówki na około 25 minut. Cukinię (nalezy zostawic około 1/3 do dekoracji) utrzeć na grubej tarce, a następnie zasypać je solą. Potem odsączyć z soku, który się tam zgromadzi. Cebulę i czosnek dusić chwilę na oliwie, poczym dodać odsączoną cukinię. Dusić do miękkkości (około 10 minut). Pozostałe składniki dokładnie wymieszać. Przy przyprawianiu farszu należy pamiętać, że feta jest naturalnie bardzo słona. Do wymieszanej may dodajemy uduszone warzywa.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty, a następnie wstawić do piekarnika na mniej więcej 10 minut. Po tym czasie wylewamy nań farsz i z powrotem wstawiamy do piekarnika. Pozostałą cukinię kroimy w plastry i na okolo 5 minut przed końcem pieczenia dekorujemy nimi wierzch tarty.
Polecamy z kieliszkim czerwonego, wytrawnego wina.

Podobne artykuły

12 Komentarzy

  1. agnieszka
    8 czerwca 2006 at 12:40 Odpowiedz

    fajne sa te przepisy tylko szkoda ze nigdzie prawie nie ma temperatur pieczenia, tu np srednicy tarty … no i czasu pieczenia

  2. Sabina
    3 sierpnia 2007 at 15:10 Odpowiedz

    Agnieszko temperatura pieczenia to jakieś 200 stopni, czas pieczenia 25 do 40 minut. Njelpiej zapiec najpierw samo, ciasto. Na rozwałkowane cisato na formie do tary rozkładasz papier do pieczenia, a na tem papier wysypiujesz ziarna fasoli – w ten sposób unikamy wybrzuszania się ciasta.

  3. a.
    21 lipca 2008 at 11:00 Odpowiedz

    albo co zrobic z jajkami do farszu, surowe, gotowane, a moze przez pomylke sa tam wpisane

  4. jus
    23 lipca 2008 at 17:38 Odpowiedz

    pyszna ta tarta:)

  5. jamdrok
    18 sierpnia 2008 at 00:23 Odpowiedz

    a. jajka surowe wymieszać w miseczce i wlać na cukinie:)

  6. em
    8 września 2008 at 23:05 Odpowiedz

    Czy ona powinna wyjść taka trochę kwaśna? Czy to może kwestia tego, że użyłam dużej ogrodowej cukinii, a nie takich małych sklepowych?

  7. Dorcia z Kielc
    14 października 2008 at 21:05 Odpowiedz

    to ciasto jest za kwasne

  8. digikate
    30 sierpnia 2009 at 19:25 Odpowiedz

    Ja dodałam i fetę i jajka do duszącej się cukinii :)
    Kwaśne nie bylo w żadnym razie. Pycha! Tylko coś mi ciasto wyszło za twarde. Wiecie może co mogło być powodem (zapiekałam dokładnie 10 minut) ?

  9. kamila
    28 października 2010 at 13:04 Odpowiedz

    a jak ktoś nie ma fasoli? i innych tego typu środków cięzkości?

  10. qrbfxrLqGhvqULRV
    26 lipca 2011 at 22:19 Odpowiedz

    Knowldgee wants to be free, just like these articles!

  11. gocha
    20 września 2012 at 14:33 Odpowiedz

    ja na spod ciasto sypie cienka warstwe sera zoltego. Do cukinni scieram na grubej tarce, jedna marchewke, i drobno kroje czerwona (1) papryke. Czasami dodaje ziol prowansalskich,
    pieprz oraz do tych wlasnie przygotowanych warzyw rowniez starty ser. Jajka roztrzepuje razem ze smietanka 18%, muskat – galka, Pycha!

  12. MJAMCVRjxXkKUFko
    1 stycznia 2013 at 23:17 Odpowiedz

    The bigger qtsouien is why you cannot discern the difference between non-explicit scatalogical humor and profanities. No, they are not the same thing. To even have to point this out borders on the absurd, but when people cannot reason on their own, they will be governed by others who can. The cartoon rocked. Dogs of the world unite! :)

Zostaw komentarz.

*