Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

SUMMER SOUP – letnia zupa rodem z ANGLII

SUMMER SOUP – letnia zupa rodem z ANGLII

BATONIKI OWSIANE Z BANANEM – wspomagające metabolizm

BATONIKI OWSIANE Z BANANEM – wspomagające metabolizm

Sorbet arbuzowy z wodą kokosową

Sorbet arbuzowy z wodą kokosową

Smażone tofu z curry

Smażone tofu z curry

KARCZOCHY SMAŻONE W CIEŚCIE

KARCZOCHY SMAŻONE W CIEŚCIE

SERNIK POTRÓJNIE CZEKOLADOWY

SERNIK POTRÓJNIE CZEKOLADOWY

Sałatka z pieczonym halloumi

Sałatka z pieczonym halloumi

TORCIK Z KIWI

TORCIK Z KIWI

ZUPA KURKOWA

ZUPA KURKOWA

DIP z buraków

DIP z buraków

Koktajl jagodowy z bananem

Koktajl jagodowy z bananem

KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ I KALAFIORA! HIT!

KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ I KALAFIORA! HIT!

Prosty drink z Malibu i colą

Prosty drink z Malibu i colą

Ziemniaczane łódeczki – łatwa przekąska

Ziemniaczane łódeczki – łatwa przekąska

Gambas al Ajillo – hiszpański sposób na krewetki

Gambas al Ajillo – hiszpański sposób na krewetki

LECZNICZA NALEWKA Z CZARNEGO BZU

LECZNICZA NALEWKA Z CZARNEGO BZU

Tarta z fetą i cukinią

Wyśmienite danie z basenu Morza Śródziemnego

przepis z kuchni: greckiej

czas: 60 minut

liczba porcji: 4

składniki:
ciasto:
szklanka maki
2 łyżki jogurtu naturalnego
4 łyżki oliwy
szczypta soli
farsz:
2 cukinie
1 cebula
1 ząbek czosnku
125 g fety
3 jajka,
5 dag parmezanu
kminek
klika listków mięty

przyrządzanie:

Z podanych skłaników zagnieść ciasto. Wstawić je do lodówki na około 25 minut. Cukinię (nalezy zostawic około 1/3 do dekoracji) utrzeć na grubej tarce, a następnie zasypać je solą. Potem odsączyć z soku, który się tam zgromadzi. Cebulę i czosnek dusić chwilę na oliwie, poczym dodać odsączoną cukinię. Dusić do miękkkości (około 10 minut). Pozostałe składniki dokładnie wymieszać. Przy przyprawianiu farszu należy pamiętać, że feta jest naturalnie bardzo słona. Do wymieszanej may dodajemy uduszone warzywa.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty, a następnie wstawić do piekarnika na mniej więcej 10 minut. Po tym czasie wylewamy nań farsz i z powrotem wstawiamy do piekarnika. Pozostałą cukinię kroimy w plastry i na okolo 5 minut przed końcem pieczenia dekorujemy nimi wierzch tarty.
Polecamy z kieliszkim czerwonego, wytrawnego wina.

loading...

10 Komentarzy

  1. agnieszka
    8 czerwca 2006 at 12:40 Odpowiedz

    fajne sa te przepisy tylko szkoda ze nigdzie prawie nie ma temperatur pieczenia, tu np srednicy tarty … no i czasu pieczenia

  2. Sabina
    3 sierpnia 2007 at 15:10 Odpowiedz

    Agnieszko temperatura pieczenia to jakieś 200 stopni, czas pieczenia 25 do 40 minut. Njelpiej zapiec najpierw samo, ciasto. Na rozwałkowane cisato na formie do tary rozkładasz papier do pieczenia, a na tem papier wysypiujesz ziarna fasoli – w ten sposób unikamy wybrzuszania się ciasta.

  3. a.
    21 lipca 2008 at 11:00 Odpowiedz

    albo co zrobic z jajkami do farszu, surowe, gotowane, a moze przez pomylke sa tam wpisane

  4. jus
    23 lipca 2008 at 17:38 Odpowiedz

    pyszna ta tarta:)

  5. jamdrok
    18 sierpnia 2008 at 00:23 Odpowiedz

    a. jajka surowe wymieszać w miseczce i wlać na cukinie:)

  6. em
    8 września 2008 at 23:05 Odpowiedz

    Czy ona powinna wyjść taka trochę kwaśna? Czy to może kwestia tego, że użyłam dużej ogrodowej cukinii, a nie takich małych sklepowych?

  7. Dorcia z Kielc
    14 października 2008 at 21:05 Odpowiedz

    to ciasto jest za kwasne

  8. digikate
    30 sierpnia 2009 at 19:25 Odpowiedz

    Ja dodałam i fetę i jajka do duszącej się cukinii 🙂
    Kwaśne nie bylo w żadnym razie. Pycha! Tylko coś mi ciasto wyszło za twarde. Wiecie może co mogło być powodem (zapiekałam dokładnie 10 minut) ?

  9. kamila
    28 października 2010 at 13:04 Odpowiedz

    a jak ktoś nie ma fasoli? i innych tego typu środków cięzkości?

  10. gocha
    20 września 2012 at 14:33 Odpowiedz

    ja na spod ciasto sypie cienka warstwe sera zoltego. Do cukinni scieram na grubej tarce, jedna marchewke, i drobno kroje czerwona (1) papryke. Czasami dodaje ziol prowansalskich,
    pieprz oraz do tych wlasnie przygotowanych warzyw rowniez starty ser. Jajka roztrzepuje razem ze smietanka 18%, muskat – galka, Pycha!

Zostaw komentarz.

*