Wypieki to Twoja specjalność? Jeśli tak, to pyszna tarta śliwkowa powinna dołączyć do Twojego wypiekowego menu! Wypróbuj przepis, a nie będziesz żałować!
składniki:
spód tarty:
- 1,5 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 125 g margaryny
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jajka
- 10-12 całych śliwek (mogą być zamrożone, lub długo namoczone śliwki suszone)
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 220 g serka homogenizowanego waniliowego
- 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 ml śmietany kremówki 30%
przyrządzanie:
- Wszystkie składniki na ciasto wsypujemy do miski i wyrabiamy spójne ciasto.
- Ciasto owijamy folią i wkładamy na pół godziny do lodówki.
- Piekarnik nastawiamy na 200*C.
- Wylepiamy ciastem formę na tartę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
- Pozbywamy się pestek ze śliwek, w przypadku mrożonych – wyjmujemy wcześniej do odmrożenia.
- 2 jajka miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy stopniowo serek waniliowy.
- Cały czas miksując wsypujemy mąkę ziemniaczaną i wlewamy powolutku kremówkę.
- Masę wylewamy na podpieczony spód, całe śliwki wbijamy w masę (niektóre mogą być całkowicie niewidoczne).
- Pieczemy przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 *C.