Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Cynamonowe zawijaski

Cynamonowe zawijaski

MIĘTOWY sernik na zimno

MIĘTOWY sernik na zimno

Szybkie ciasto z czerwonej fasoli

Szybkie ciasto z czerwonej fasoli

Najprostszy przepis na FRYTKI Z SELERA

Najprostszy przepis na FRYTKI Z SELERA

Super przekąska – mozzarella sticks

Super przekąska – mozzarella sticks

Chłodnik z buraka – obiad na upały

Chłodnik z buraka – obiad na upały

Pieczarki nadziewane warzywami

Pieczarki nadziewane warzywami

Duszona cukinia z masłem i przyprawami

Duszona cukinia z masłem i przyprawami

Frittata z boczkiem, jarmużem, serem

Frittata z boczkiem, jarmużem, serem

Botwinka – prosty przepis na zupę z dzieciństwa

Botwinka – prosty przepis na zupę z dzieciństwa

5 dań z kuchni hiszpańskiej, które każdy z nas powinien spróbować!

5 dań z kuchni hiszpańskiej, które każdy z nas powinien spróbować!

Aromatyczne spaghetti z pomidorami i czosnkiem

Aromatyczne spaghetti z pomidorami i czosnkiem

Ciasto CZEKOLADOWA LAWA – dla uzależnionych od czekolady

Ciasto CZEKOLADOWA LAWA – dla uzależnionych od czekolady

7 pomysłów na śniadanie DLA MAMY w dniu jej święta

7 pomysłów na śniadanie DLA MAMY w dniu jej święta

Lemoniada truskawkowo-rabarbarowa

Lemoniada truskawkowo-rabarbarowa

3 wskazówki dotyczące GOTOWANIA MAKARONU

3 wskazówki dotyczące GOTOWANIA MAKARONU

Tort Ambasador

Ten tort z lekkim kremem budyniowym można przyrządzić przez cały rok

czas: 1 godz. + 40 minut pieczenia

liczba porcji: 10

składniki:

Biszkopt:
szklanka mąki tortowej
6 jaj
szklanka cukru
1 opakowanie kisielu cytrynowego
 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

2 kostki masła
1,5 szklanki cukru

5 żółtek

3 szklanka mleka
2 opakowania budyniu waniliowego
2 – 3 łyżki kakao

tabliczka gorzkiej czekolady

po 10 dag rodzynek i orzechów
puszka brzoskwiń

przyrządzanie:

 Jaja ubić z cukrem na parze. Mąkę, kisiel i proszek do pieczenia przesiać przez sito i wymieszać z masą jajeczną. Ciasto wylać do dużej natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 – 190 stopni.


2,5 szklanki mleka zagotować z cukrem. Rozmieszać żółtka, rozprowadzić pozostałym zimnym mlekiem i wymieszać z budyniem w proszku. Wlać powoli gotujące się mleko, cały czas mieszając. Gdy budyń się zagotuje i zgęstnieje, zdjąć z ognia i ostudzić. Masło utrzeć na biała puszystą masę i wciąż ucierając dodać po łyżce zimnego budyniu. Masę podzielić na dwie części: do jednej dodać kakao, rodzynki, ½ tabliczki czekolady pokrojonej w drobną kostkę i wymieszać, a do drugiej dodać pokrojone w drobną kostkę brzoskwinie (odłożyć kilka do dekoracji) i orzechy. Nasączyć biszkopt syropem z brzoskwiń. Biszkopt przekroić na trzy części. Na pierwszej z nich rozsmarować ciemny krem, przykryć drugim plackiem i posmarować jasnym kremem, odkładając nieco do posmarowania wierzchu i brzegów tortu. Pozostałą czekoladę zetrzeć na tarce i posypać nią ciasto, udekorować brzoskwiniami. Wstawić do lodówki na osiem godzin. 

loading...

Jeden komentarz

  1. ewa
    29 września 2012 at 00:48 Odpowiedz

    naprawde \”palce lizac\”

Zostaw komentarz.

*