Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

ZAPIEKANKA Z RESZTEK

ZAPIEKANKA Z RESZTEK

KAWA PIERNIKOWA

KAWA PIERNIKOWA

Zupa z soczewicy

Zupa z soczewicy

Ciasteczka owsiane z czekoladą, żurawiną i orzechami laskowymi

Ciasteczka owsiane z czekoladą, żurawiną i orzechami laskowymi

Chlebek kukurydziany

Chlebek kukurydziany

Hiszpańskie churros

Hiszpańskie churros

Śledź w marynacie octowej z jabłkiem, pieczonymi ziemniakami i kwaśną śmietaną

Śledź w marynacie octowej z jabłkiem, pieczonymi ziemniakami i kwaśną śmietaną

4 proste przepisy z DYNIĄ w roli głównej

4 proste przepisy z DYNIĄ w roli głównej

STRUDEL JABŁKOWY

STRUDEL JABŁKOWY

Pierniki miodowe

Pierniki miodowe

Grochówka według Macieja Kuronia

Grochówka według Macieja Kuronia

8 świetnych pomysłów na wykorzystanie BAKŁAŻANA!

8 świetnych pomysłów na wykorzystanie BAKŁAŻANA!

Rozgrzewająca zupa  ze świeżą pietruszką i grzankami

Rozgrzewająca zupa ze świeżą pietruszką i grzankami

Herbaciane ciasteczka z nutą jaśminu

Herbaciane ciasteczka z nutą jaśminu

Najlepsza zupa dyniowa

Najlepsza zupa dyniowa

5 NAPOJÓW, które pomogą w walce z NADWAGĄ!

5 NAPOJÓW, które pomogą w walce z NADWAGĄ!

Tort Ambasador

Ten tort z lekkim kremem budyniowym można przyrządzić przez cały rok

czas: 1 godz. + 40 minut pieczenia

liczba porcji: 10

składniki:

Biszkopt:
szklanka mąki tortowej
6 jaj
szklanka cukru
1 opakowanie kisielu cytrynowego
 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

2 kostki masła
1,5 szklanki cukru

5 żółtek

3 szklanka mleka
2 opakowania budyniu waniliowego
2 – 3 łyżki kakao

tabliczka gorzkiej czekolady

po 10 dag rodzynek i orzechów
puszka brzoskwiń

przyrządzanie:

 Jaja ubić z cukrem na parze. Mąkę, kisiel i proszek do pieczenia przesiać przez sito i wymieszać z masą jajeczną. Ciasto wylać do dużej natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 – 190 stopni.


2,5 szklanki mleka zagotować z cukrem. Rozmieszać żółtka, rozprowadzić pozostałym zimnym mlekiem i wymieszać z budyniem w proszku. Wlać powoli gotujące się mleko, cały czas mieszając. Gdy budyń się zagotuje i zgęstnieje, zdjąć z ognia i ostudzić. Masło utrzeć na biała puszystą masę i wciąż ucierając dodać po łyżce zimnego budyniu. Masę podzielić na dwie części: do jednej dodać kakao, rodzynki, ½ tabliczki czekolady pokrojonej w drobną kostkę i wymieszać, a do drugiej dodać pokrojone w drobną kostkę brzoskwinie (odłożyć kilka do dekoracji) i orzechy. Nasączyć biszkopt syropem z brzoskwiń. Biszkopt przekroić na trzy części. Na pierwszej z nich rozsmarować ciemny krem, przykryć drugim plackiem i posmarować jasnym kremem, odkładając nieco do posmarowania wierzchu i brzegów tortu. Pozostałą czekoladę zetrzeć na tarce i posypać nią ciasto, udekorować brzoskwiniami. Wstawić do lodówki na osiem godzin. 

loading...