Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Domowy budyń malinowy

Domowy budyń malinowy

Lista 10 AFRODYZJAKÓW – jedzenie, które poprawia libido

Lista 10 AFRODYZJAKÓW – jedzenie, które poprawia libido

Mini tarta z 🍌 bananami i czekoladą

Mini tarta z 🍌 bananami i czekoladą

Zapiekanka z tego co masz w lodówce

Zapiekanka z tego co masz w lodówce

Mocno kawowe muffinki

Mocno kawowe muffinki

Odmładzający koktajl z melona

Odmładzający koktajl z melona

ZAMIENNIK KAWY- shake z daktyli

ZAMIENNIK KAWY- shake z daktyli

Zielony krem z groszku, bazylii, rukoli

Zielony krem z groszku, bazylii, rukoli

HERBATA MROŻONA z warzywami

HERBATA MROŻONA z warzywami

Pieczone ziemniaki z sezamem

Pieczone ziemniaki z sezamem

8 pomysłów na modny brunch. Zainspiruj się!

8 pomysłów na modny brunch. Zainspiruj się!

Zapiekanka warzywna z ananasem

Zapiekanka warzywna z ananasem

Ciasteczka miodowe na DZIEŃ MAMY

Ciasteczka miodowe na DZIEŃ MAMY

Domowa nutella wg. przepisu Ani Lewandowskiej

Domowa nutella wg. przepisu Ani Lewandowskiej

Szybka dieta: schudnij 3 kg w 3 dni!

Szybka dieta: schudnij 3 kg w 3 dni!

Najlepszy przepis na SZASZŁYKI DROBIOWE

Najlepszy przepis na SZASZŁYKI DROBIOWE

Tort Ambasador

Ten tort z lekkim kremem budyniowym można przyrządzić przez cały rok

czas: 1 godz. + 40 minut pieczenia

liczba porcji: 10

składniki:

Biszkopt:
szklanka mąki tortowej
6 jaj
szklanka cukru
1 opakowanie kisielu cytrynowego
 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

2 kostki masła
1,5 szklanki cukru

5 żółtek

3 szklanka mleka
2 opakowania budyniu waniliowego
2 – 3 łyżki kakao

tabliczka gorzkiej czekolady

po 10 dag rodzynek i orzechów
puszka brzoskwiń

przyrządzanie:

 Jaja ubić z cukrem na parze. Mąkę, kisiel i proszek do pieczenia przesiać przez sito i wymieszać z masą jajeczną. Ciasto wylać do dużej natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 – 190 stopni.


2,5 szklanki mleka zagotować z cukrem. Rozmieszać żółtka, rozprowadzić pozostałym zimnym mlekiem i wymieszać z budyniem w proszku. Wlać powoli gotujące się mleko, cały czas mieszając. Gdy budyń się zagotuje i zgęstnieje, zdjąć z ognia i ostudzić. Masło utrzeć na biała puszystą masę i wciąż ucierając dodać po łyżce zimnego budyniu. Masę podzielić na dwie części: do jednej dodać kakao, rodzynki, ½ tabliczki czekolady pokrojonej w drobną kostkę i wymieszać, a do drugiej dodać pokrojone w drobną kostkę brzoskwinie (odłożyć kilka do dekoracji) i orzechy. Nasączyć biszkopt syropem z brzoskwiń. Biszkopt przekroić na trzy części. Na pierwszej z nich rozsmarować ciemny krem, przykryć drugim plackiem i posmarować jasnym kremem, odkładając nieco do posmarowania wierzchu i brzegów tortu. Pozostałą czekoladę zetrzeć na tarce i posypać nią ciasto, udekorować brzoskwiniami. Wstawić do lodówki na osiem godzin. 

loading...