Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Schab pieczony w mleku

Schab pieczony w mleku

Mini paszteciki z mięsem

Mini paszteciki z mięsem

Francuskie quiche z mozzarellą i pomidorami

Francuskie quiche z mozzarellą i pomidorami

Pyszne śniadanie: kasza jaglana z bananem

Pyszne śniadanie: kasza jaglana z bananem

Genialne ciasto bananowe z nutellą

Genialne ciasto bananowe z nutellą

Zielona porcja zdrowia – napój pietruszkowy z cytryną

Zielona porcja zdrowia – napój pietruszkowy z cytryną

Rybne ragout z warzywami

Rybne ragout z warzywami

Pasztet z kaszy jaglanej z warzywami

Pasztet z kaszy jaglanej z warzywami

Bazyliowe naleśniki ze szpinakiem i serem feta

Bazyliowe naleśniki ze szpinakiem i serem feta

Paella z owocami morza

Paella z owocami morza

Brownie cupcakes z suszonymi malinami

Brownie cupcakes z suszonymi malinami

Drożdżowe bułeczki z czekoladą i z rodzynkami

Drożdżowe bułeczki z czekoladą i z rodzynkami

7 niezwykłych ciekawostek o ANANASIE

7 niezwykłych ciekawostek o ANANASIE

Ciasto drożdżowe z makiem i śliwkami

Ciasto drożdżowe z makiem i śliwkami

Czekoladowe muffinki z serkiem mascarpone

Czekoladowe muffinki z serkiem mascarpone

Propozycja na świąteczny stół: JAJKA FASZEROWANE

Propozycja na świąteczny stół: JAJKA FASZEROWANE

Tort Ambasador

Ten tort z lekkim kremem budyniowym można przyrządzić przez cały rok

czas: 1 godz. + 40 minut pieczenia

liczba porcji: 10

składniki:

Biszkopt:
szklanka mąki tortowej
6 jaj
szklanka cukru
1 opakowanie kisielu cytrynowego
 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

2 kostki masła
1,5 szklanki cukru

5 żółtek

3 szklanka mleka
2 opakowania budyniu waniliowego
2 – 3 łyżki kakao

tabliczka gorzkiej czekolady

po 10 dag rodzynek i orzechów
puszka brzoskwiń

przyrządzanie:

 Jaja ubić z cukrem na parze. Mąkę, kisiel i proszek do pieczenia przesiać przez sito i wymieszać z masą jajeczną. Ciasto wylać do dużej natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 – 190 stopni.


2,5 szklanki mleka zagotować z cukrem. Rozmieszać żółtka, rozprowadzić pozostałym zimnym mlekiem i wymieszać z budyniem w proszku. Wlać powoli gotujące się mleko, cały czas mieszając. Gdy budyń się zagotuje i zgęstnieje, zdjąć z ognia i ostudzić. Masło utrzeć na biała puszystą masę i wciąż ucierając dodać po łyżce zimnego budyniu. Masę podzielić na dwie części: do jednej dodać kakao, rodzynki, ½ tabliczki czekolady pokrojonej w drobną kostkę i wymieszać, a do drugiej dodać pokrojone w drobną kostkę brzoskwinie (odłożyć kilka do dekoracji) i orzechy. Nasączyć biszkopt syropem z brzoskwiń. Biszkopt przekroić na trzy części. Na pierwszej z nich rozsmarować ciemny krem, przykryć drugim plackiem i posmarować jasnym kremem, odkładając nieco do posmarowania wierzchu i brzegów tortu. Pozostałą czekoladę zetrzeć na tarce i posypać nią ciasto, udekorować brzoskwiniami. Wstawić do lodówki na osiem godzin. 

Podobne artykuły

Jeden komentarz

  1. ewa
    29 września 2012 at 00:48 Odpowiedz

    naprawde \”palce lizac\”

Zostaw komentarz.

*