Smak klusek śląskich zna chyba każdy z nas. Oto przepis naszej czytelniczki Katarzyny z Przemyśla.
składniki:
1 kg ziemniaków
1 jajko (opcjonalnie)
mąka ziemniaczana
sól
przyrządzanie:
Ziemniaki gotujemy, przeciskamy przez praskę i odstawiamy do wystygnięcia.
Ziemniaczaną masę wkładamy do naczynia i uklepujemy, tak aby powstała gładka powierzchnia.
Masę dzielimy za pomocą noża na 4 części.
Wyjmujemy 1 cześć (rozsmarowujemy ją na pozostałych trzech częściach) i w puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną (na wysokość pozostałych części) i opcjonalnie jajko.
Z masy ziemniaczanej formujemy kluski i robimy w nich dziurki.
Wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemyod wypłynięcia na powierzchnie przez 2 minuty.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














