Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej. ok

Polecamy

Lemoniada borówkowa z nutą mięty

Lemoniada borówkowa z nutą mięty

Zapiekanka z serem i prażonymi orzechami włoskimi

Zapiekanka z serem i prażonymi orzechami włoskimi

7 przepisów z wykorzystaniem BOBU

7 przepisów z wykorzystaniem BOBU

Mango lassi – jak zrobić indyjski napój?

Mango lassi – jak zrobić indyjski napój?

Zupa z zielonej soczewicy i groszku

Zupa z zielonej soczewicy i groszku

Jaglany mus czekoladowy – idealny na śniadanie

Jaglany mus czekoladowy – idealny na śniadanie

Wypasiona sałatka lunchowa

Wypasiona sałatka lunchowa

Miseczka pieczonych ziemniaków z dipem z pomidorów i awokado

Miseczka pieczonych ziemniaków z dipem z pomidorów i awokado

Tacka przystawek dla gości – idealna na przyjęcie!

Tacka przystawek dla gości – idealna na przyjęcie!

12 przepisów na DOMOWE LODY

12 przepisów na DOMOWE LODY

Pomidory faszerowane kaszą pęczak i gyrosem

Pomidory faszerowane kaszą pęczak i gyrosem

Zupa brokułowa z boczkiem

Zupa brokułowa z boczkiem

Najlepszy przepis na TOST FRANCUSKI

Najlepszy przepis na TOST FRANCUSKI

Ryżowe ciasteczka z dżemem

Ryżowe ciasteczka z dżemem

Ciasteczka owsiane z ulubionymi składnikami – owocami suszonymi, orzechami, nasionami

Ciasteczka owsiane z ulubionymi składnikami – owocami suszonymi, orzechami, nasionami

SOK POMIDOROWY – 7 powodów, dla których warto zakochać się w nim

SOK POMIDOROWY – 7 powodów, dla których warto zakochać się w nim

Walentynkowa kolacja z pomysłem

14 lutego to wyjątkowa data dla wszystkich zakochanych. W tym dniu chcemy wykazać się kreatywnością, aby zaskoczyć ukochaną osobę i sprawić jej przyjemność. Sprawdzonym pomysłem na niezapomniane Walentynki jest kolacja we dwoje przyrządzona przez jednego z partnerów. Grzegorz Łapanowski, znany kucharz i dziennikarz kulinarny, pomoże Wam dobrać odpowiednie menu.

Sukces walentynkowej kolacji gwarantuje odpowiednio dobrane menu składające się z przystawki, dania głównego oraz deseru. Postarajmy się, aby potrawy, które wybierzemy były zróżnicowane i oryginalne, przyrządzone specjalnie na tą okazję. Komponując dania na walentynkowy wieczór, warto pamiętać o składnikach uznawanych powszechnie za rozpalające zmysły afrodyzjaki np. czekolada, krewetki, tabasco, awokado, cynamon i truskawki.

Przykładowe menu walentynkowe autorstwa Grzegorza Łapanowskiego:

 

GUACAMOLE – PASTA Z AWOKADO NA OSTRO

Składniki:

4 dojrzałe awokado

2-3 łyżki białego serka naturalnego

2-3 ząbki czosnku

1-2 łyżki dobrej oliwy z oliwek

Pół pęczka świeżej kolendry

Sok z połowy limonki

TABASCO® Habanero

Sól, pieprz

 

Wykonanie:

Avocado przekroić na pół. Usunąć pestki. Delikatnie wyjąć miąższ łyżeczką, rozgnieść widelcem na gładką masę. Do avocado dodać serek, roztarty czosnek i drobno posiekaną świeżą kolendrę. Dokładnie wymieszać. Dodać oliwę i sok z limonki. Przyprawić solą, pieprzem i kilkoma kroplami TABASCO® Habanero.

 

KACZKA Z POMARAŃCZAMI JABŁKAMI  I SOSEM SOJOWYM

Składniki:

1 cała kaczka

2  średnie jabłka

2 pomarańcze

2-3 łyżki suszonego majeranku

kilka gałązek tymianku

kilaka gałązek rozmarynu

kilka łyżek sosu sojowego Kikkoman

2-3 łyżki miodu

sól i pieprz

 

Wykonanie:

Kaczkę oczyścić, umyć i osuszyć. Wnętrze natrzeć obficie solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Jabłka i pomarańcze dobrze umyć. Owoce pokroić w cząstki. Wymieszać z majerankiem i ciasno upchnąć wewnątrz kaczki. Wierzch kaczki mocno przyprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem. Obłożyć gałązkami świeżego rozmarynu i tymianku. Wstawić do nagrzanego na 150-160 stopni piekarnika i piec 2,5 -3 godz. W trakcie pieczenia zebrać do miseczki trochę tłuszczu który się wytopi z kaczki i wymieszać go z sosem sojowym Kikkoman i miodem. Pół godziny przed końcem pieczenia polewać sosem kaczkę co kilka minut. Dzięki temu skórka dobrze się zarumieni i upiecze „na chrupko”.  Po upieczeniu  wyjąć ze środka kaczki cząstki owoców.  Podawać z ulubionymi dodatkami lub np. z puree selerowym lub pietruszkowym.

 

OGNISTE OWOCE:

Składniki

100 g brązowego cukru

100 ml wody

kilka kropel TABASCO®

175 g truskawek

175 g malin

1 melon, obrany i pokrojony na kawałki

100 g jagód

4 łyżki serka Mascarpone

 

Wykonanie:

Najpierw należy przygotować zalewę. Cukier wsyp na patelnię i dodaj wodę. Doprowadź do wrzenia, a następnie pozostaw na wolnym ogniu, aż osiągnie konsystencję gęstego syropu. Dodaj sos TABASCO®. Pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Pokrój truskawki na połówki i umieść je w miseczce wraz z malinami, kawałkami melona i jagodami. Polej pikantnym syropem. Podawaj z gałką serka Mascarpone.

loading...