Polecamy

Dynia – pomarańczowe szaleństwo w kuchni

Dynia – pomarańczowe szaleństwo w kuchni

Wygraj dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Wygraj dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Kopytka dyniowe od modelki Kamili Szczawińskiej!

Kopytka dyniowe od modelki Kamili Szczawińskiej!

KarmeLove zaskoczenie od Wedla

KarmeLove zaskoczenie od Wedla

Wybierz się z nami na „Festiwal Chleba”

Wybierz się z nami na „Festiwal Chleba”

EkoJarmark – edycja jesień 2014 – rusza już za kilka dni!

EkoJarmark – edycja jesień 2014 – rusza już za kilka dni!

Potrawka z ryby z ogórkiem i żurawinami

Potrawka z ryby z ogórkiem i żurawinami

Przekąski z dyni od modelki Kamili Szczawińskiej!

Przekąski z dyni od modelki Kamili Szczawińskiej!

Polędwica wołowa z sosem z sera gorgonzola, żurawinami i papryką

Polędwica wołowa z sosem z sera gorgonzola, żurawinami i papryką

Kuskus – kasza z Afryki

Kuskus – kasza z Afryki

Fioletowe rozkosze

Fioletowe rozkosze

Filet jagnięcy z pomidorami i żurawiną

Filet jagnięcy z pomidorami i żurawiną

Nasze złe nawyki – wskazówki dietetyczne na co dzień

Nasze złe nawyki – wskazówki dietetyczne na co dzień

Spaghetti z żurawinowym sosem Bolognese

Spaghetti z żurawinowym sosem Bolognese

Idzie jesień! Rozgrzej się – risotto z kaczką i grzybami

Idzie jesień! Rozgrzej się – risotto z kaczką i grzybami

NIE… ZWYKŁA kuchnia, bo każdy jest inny!

NIE… ZWYKŁA kuchnia, bo każdy jest inny!

Wielkanocny kulebiak

Tradycyjne, choć już nieco zapomniane, staropolskie danie wielkanocne.

przepis z kuchni: polskiej

czas: 90 minut

liczba porcji: 8

składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
125 gram masła
pół szklanki mleka
50 gram drożdży
1 łyżeczka cukru
1 jajko
sól, pieprz
Farsz:
2 cebule
1 jajko
200 gram grzybów (mogą być suszone)
200 gram niezbyt kwaśnej kapusty kiszonej
sól, pieprz, majeranek

przyrządzanie:

Do mleka dodać cukier i rozpuścić w nim drożdże. Mleko z drożdżami połączyć z mąką, dodać żółtko i roztopione masło oraz szczyptę soli i pieprzu. Ciasto dokładnie wyrobić i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.
W czasie gdy ciasto wyrasta przygotować farsz. Posiekaną cebulkę podsmażyć chwilę, następnie dodać do niej pokrojone drobno grzyby oraz posiekaną kapustę kiszoną (wymoczoną wcześniej, jeśli była zbyt kwaśna).Dodać przyprawy. Dusić przez około 15 minut często mieszając. Następnie farsz nieco ostudzić, dodać do niego jajko i dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, wysmarować rozmieszanym białkiem. Na środku ułożyć farsz, ciasto zwinąć w rulon, zasklepiając oba końce. Włożyć do wysmarowanej masłem formy keksowej i piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

uwagi:
Kulebiak pokroić przed podaniem w plastry. Podawać na ciepło z białym barszczem lub żurem.

Podobne artykuły

20 Komentarzy

  1. berni
    24 grudnia 2005 at 15:50 Odpowiedz

    fajny przepis

  2. neko-16
    6 kwietnia 2007 at 22:42 Odpowiedz

    lubie staropolskie wegetariańskie potrawy zatem muisze koniecznie wypróbowac

  3. magda
    29 kwietnia 2007 at 12:43 Odpowiedz

    pyyyycha,ja do masla dodalam roznych ziol i wyszlo elegancko

  4. ruda
    31 sierpnia 2007 at 21:24 Odpowiedz

    kulebiak jest przepyszny :) właśnie wstawiłam go do piekarnika :D

  5. kasia mala
    23 grudnia 2007 at 19:20 Odpowiedz

    superowka , ale ja robie z rybka i kuskusem

  6. czesiu
    8 stycznia 2008 at 10:18 Odpowiedz

    ten przepis jest najlepszy kto nie jadl kulebiaka niech zaluje

  7. klop
    15 lutego 2008 at 14:15 Odpowiedz

    to jest takie se

  8. ela
    9 marca 2008 at 20:04 Odpowiedz

    bradzo pyszne polecam

  9. Zbig
    12 marca 2008 at 21:46 Odpowiedz

    Na kresach,gdzie mieszkałem.kulebiak zawsze był na Wielkanocnym stole.Farsz robiliśmy ze słodkiej kapusty z grzybami przysmażoną cebulą i pokrojonymi w drobną kostkę jajami na twardo.Pycha,palce lizać!

  10. ani
    20 października 2008 at 13:36 Odpowiedz

    jest pyszny można też zrobić z mięskiem mielonym

  11. gocha
    22 listopada 2008 at 13:41 Odpowiedz

    super. Kulebiak jest the best! xD

  12. Krystyna
    23 grudnia 2008 at 09:47 Odpowiedz

    Moja mama pochodziła z Litwy (k/Wilna) i mówiła, że kulebiak to potrawa na Wigilię.Robiliśmy go z ciasta krucho-drożdżowego z nadzieniem kapuściano-grzybowym (kapusta kiszona,grzyby suszone-leśne,cebula-wszystko podsmażane i duszone na patelni).Farsz zawija się jak strudel.Słowem przepis prawie taki sam i po upieczeniu wygląda podobnie. Jest pyyyszny!!!!Piekę co roku. Podaję na ciepło do tzw czystej zupy grzybowej.

  13. Drottka
    13 stycznia 2009 at 20:01 Odpowiedz

    ja proponuję na wierzch kminek. Farsz jest raczej ciężkostrawny, a kminek i ładnie pachnie i na trawienie dobry

  14. morri
    31 stycznia 2009 at 14:40 Odpowiedz

    wszystko co potrzebne na kulebiak i żurek juz mam to teraz do dzieła:D już się robię głodna:)

  15. kucharzówna
    31 sierpnia 2009 at 23:19 Odpowiedz

    Dzisiaj piekłam mój pierwszy kulebiak. wg innego przepisu, ale podobnego. Ten jest lepszy, bo ma mniej kapusty (w moim było aż 750 g). Ale jakbym dała tyle drożdży, to uciekłby mi z formy. A jakbym go piekła aż 50 minut, to zrobiłby się czarny chrupek… lepiej 20 g drożdży i 20 minut pieczenia

  16. vdec
    29 grudnia 2009 at 19:58 Odpowiedz

    na podlasiu też robimy na Wigilię

  17. ali555
    18 września 2010 at 13:24 Odpowiedz

    Zgadzam się z Kucharzówną. Na taką ilość mąki 20g drożdży to max!!! Piec wystarczy 35-40 min, bo po co wysuszać ciasto?!

  18. JCHDgrksbIalZoG
    20 kwietnia 2012 at 09:31 Odpowiedz

    Paszteciki były genialne. Robię właśnie teraz po raz drugi, bo wzikstysm niesamowicie smakowały. To prawda, że są trochę pracochłonne i kapusty trzeba ciągle pilnować, ale smak rekompensuje wszystko. Polecam, nie mogą się nie udać :)

  19. sYawEOfBETYCpA
    20 kwietnia 2012 at 09:54 Odpowiedz

    maga białkiem można wysmarować spf3d citsaa jak się trochę podpiecze, ale ja tego nie zrobiłam, więc faktycznie niepotrzebnie wrzuciłam to białko to mf3j ulubiony i niezawodny przepis na kruche ciasto

  20. UcLVnIGXruwhpumLwJi
    21 kwietnia 2012 at 03:01 Odpowiedz

    krysiu ratuj ! mam duże ilości ciemnych wnogorin nie jadalnych no przeze mnie -może rysio by zjadł ale mnie kują pestki i za kwaśne ale chciałam zrobić sok taki w sokowniku błagam o przepis dla blondynek ! sokownik już mam i obrane wnogorina buziaczki jola

Zostaw komentarz.

*