Polecamy

Sprawdź czy to Ty wygrałeś dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Najlepsze kasztany są tylko jesienią

Najlepsze kasztany są tylko jesienią

Skąd się biorą dziury w serze?

Skąd się biorą dziury w serze?

Hiszpańskie zielone oliwki z cytrusami

Hiszpańskie zielone oliwki z cytrusami

Intensywny trening – najlepsze wysokoenergetyczne posiłki

Intensywny trening – najlepsze wysokoenergetyczne posiłki

Płatki Owsiane – porcja energii na cały dzień

Płatki Owsiane – porcja energii na cały dzień

Super-owoc awokado

Super-owoc awokado

Jesienne inspiracje – Oscypek na ciepło

Jesienne inspiracje – Oscypek na ciepło

Hiszpańskie czarne oliwki z iberyjskim dressingiem

Hiszpańskie czarne oliwki z iberyjskim dressingiem

Kulinarne pamiątki z Andaluzji

Kulinarne pamiątki z Andaluzji

Sałatka ziemniaczana z nasturcją

Sałatka ziemniaczana z nasturcją

Filet z pstrąga z sosem winnym

Filet z pstrąga z sosem winnym

Grillowany rostbef z młodymi warzywami

Grillowany rostbef z młodymi warzywami

Zapomniane warzywo – pasternak

Zapomniane warzywo – pasternak

Pełnoziarniste muffinki z żurawiną

Pełnoziarniste muffinki z żurawiną

Burger wołowy po polsku

Burger wołowy po polsku

Zapiekany patison

To niebanalne jeśli chodzi o wygląd i możliwości przygotowania warzywo rzadko gości na naszych stołach - proponujemy spróbować zapiec je z nadzieniem z papryki i czerwonej fasoli

liczba porcji: 2

składniki:
2 spore patisony (o miękkiej skórce)
po 1 czerwonej i żółtej papryce
pół puszki czerownej fasoli
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka pasty pomidorowej
sól, pieprz
oliwa  zoliwek
2 łyżeczki koperku

przyrządzanie:

Wierzch patisonów wyciąć ozdobnie. Łyżeczką wydrążyć pestki (wyrzucić) i miąższ, który posiekać. Cebulę, paprykę pokroić w kostkę. Dodać zmiażdżony czosnek, miąższ patisona i smażyć chwilę na patelni. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać z pastą pomidorową i koperkiem oraz odsączoną fasolą. Farszem napełnić patisony, polać je obficie oliwą z oliwek, ułożyć w żaroodpornej formie i zapiekac przez co najmniej 30 minut (im większe patisony, tym dłużej). Podawać z sałatkami.

Podobne artykuły

28 Komentarzy

  1. patisonowy potwór
    28 sierpnia 2005 at 15:12 Odpowiedz

    uwielbiam patisony, cukinie i kabaczki, ten przepis przyda mi się napewno, pozdrówka

  2. paweł
    1 września 2005 at 21:18 Odpowiedz

    to jest super

  3. kminek
    6 września 2005 at 12:53 Odpowiedz

    A ja posiałam patisony, bo wyglądają jak ufoki :) przynajmniej będę miała okazję wypróbować ten przepis pozdrawiam

  4. mario
    27 września 2005 at 17:46 Odpowiedz

    ten przepis jest extra!!!

  5. terminator
    28 września 2005 at 14:03 Odpowiedz

    jak kupić pastsona o miękkiej skórce? na co zwracać uwagę?

  6. Palce_lizać
    28 września 2005 at 16:21 Odpowiedz

    Patison z miękką skórką to taki, w którego da się delikatnie wbić paznokieć.

  7. ALEF
    22 stycznia 2006 at 10:14 Odpowiedz

    Jeżeli patison o miękkiej skórce, to pestek albo nie ma, albo są tak mięciutkie, że nie ma sensu ich wybierać.Przepis super! Wypróbuję przy nowym urodzaju w moim obródku.

  8. baba ze wsi
    20 lipca 2006 at 12:36 Odpowiedz

    błagam, jak ta odmiana się nazywa – żeby kupić nasionka

  9. smakosz
    28 lipca 2006 at 20:43 Odpowiedz

    jaką średnice powinien mieć aki patison ? Zaśiałem dla ozdoby ale napewno spróbuję , uwielbiam nowości

  10. strzyga
    9 sierpnia 2006 at 18:38 Odpowiedz

    czy ktoś zna przepis na patisony duszony?

  11. pewna osóbka :)
    14 sierpnia 2006 at 18:42 Odpowiedz

    do strzygi:wiem gdzie jest przepis na patison duszony :D:D:D (nie wiem czy wejdzie tu link): http://kuchnia.kisa.pl/przepis.php?nr=21&hm=owoce/left to on :D:D mam nadzieję że pomogłam :)

  12. wadamas
    23 sierpnia 2006 at 11:28 Odpowiedz

    ja mam inny przepis!!!! patisona obieramy ze skorki, tniemy na plastry pestki oczywiscie wywalamy, pozniej jak schaby czyli w jajku i bulce tartej i na patelnie, PYCHA!!!!!!!

  13. Julita
    25 sierpnia 2006 at 13:53 Odpowiedz

    dzięki Wadamas właśnie smarze, super !

  14. Karola
    31 sierpnia 2006 at 13:37 Odpowiedz

    Ja go robie z pestkami i jest równie dobry :)))

  15. kopiowacz
    6 sierpnia 2007 at 14:10 Odpowiedz

    jak mogę skopiować ten przpis??-wygląda smacznie…

  16. Kajcika
    9 sierpnia 2007 at 12:34 Odpowiedz

    Ten przepis jest rewelacyjn. Mi i mojej rodzinie bardzo zasmakował. Serdecznie polecam go wszystkim rodziną które wiedzą co jest dobre.

  17. Malgven
    25 sierpnia 2007 at 10:00 Odpowiedz

    Ja zasmażam, tylko jako farsz wkładam usmażone mięso mielone ( wieprzowe) z cebulką, czosnkiem i warzywami chińskimi oraz odrobiną ryżu. Całość zalewam roztrzepanym jajkiem z tartym parmezanem- też pycha.

  18. awilod
    9 września 2007 at 22:01 Odpowiedz

    Mój przepis -ugotuj aldente,obierz,pokrój na kostkę,dodajszczyptę masła,trochę bułki tartej,wymieszaj-rozkoszuj podniebienie

  19. Patison
    21 marca 2008 at 19:55 Odpowiedz

    hahahahahha , Patison- to moja ksywa. xD

  20. antyfanka
    3 kwietnia 2009 at 14:18 Odpowiedz

    hahaha prawie jak robert pattinson , ja na niego mówi patison xD

  21. irenka
    15 lipca 2009 at 19:58 Odpowiedz

    czy ktos moze mi powiedziec czy patisona i cukinie da sie zamrozic?

  22. renata
    23 sierpnia 2009 at 22:23 Odpowiedz

    patisony i cukinie można mrozić, kroję w kostkę i później dodaję do mięsa np. piersi z kurczaka plus papryka pych polecam

  23. oooool
    10 lipca 2010 at 21:01 Odpowiedz

    dobrze to wyglada

  24. Glenzia
    8 października 2010 at 22:24 Odpowiedz

    zapiekac 30 min…, ale w jakiej temperaturze??? :-/

  25. Leon
    26 września 2011 at 23:06 Odpowiedz

    Tak tak to Patisony ufo nazywaja sie umnie bardz smaczne marynowane

  26. Kasia
    17 lipca 2012 at 13:35 Odpowiedz

    Chyba warto spróbować ale w jakiej temperaturze zapiekać ?

  27. lola
    18 lipca 2012 at 16:51 Odpowiedz

    mam nadzieje że będzie pyszne ,bo mam zamiar zrobić ;]

  28. kolo
    23 lipca 2012 at 19:03 Odpowiedz

    30min nie znam się moja rada to patrzyć by był koloru jak na zdjęciach

Zostaw komentarz.

*