Polecamy

Burger wołowy po polsku

Burger wołowy po polsku

Cevapi z grilla po chorwacku

Cevapi z grilla po chorwacku

Zapraszamy na Wege Bazar!

Zapraszamy na Wege Bazar!

Dynia – pomarańczowe szaleństwo w kuchni

Dynia – pomarańczowe szaleństwo w kuchni

Wygraj dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Wygraj dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Kopytka dyniowe od modelki Kamili Szczawińskiej!

Kopytka dyniowe od modelki Kamili Szczawińskiej!

KarmeLove zaskoczenie od Wedla

KarmeLove zaskoczenie od Wedla

Wybierz się z nami na „Festiwal Chleba”

Wybierz się z nami na „Festiwal Chleba”

EkoJarmark – edycja jesień 2014 – rusza już za kilka dni!

EkoJarmark – edycja jesień 2014 – rusza już za kilka dni!

Potrawka z ryby z ogórkiem i żurawinami

Potrawka z ryby z ogórkiem i żurawinami

Przekąski z dyni od modelki Kamili Szczawińskiej!

Przekąski z dyni od modelki Kamili Szczawińskiej!

Polędwica wołowa z sosem z sera gorgonzola, żurawinami i papryką

Polędwica wołowa z sosem z sera gorgonzola, żurawinami i papryką

Kuskus – kasza z Afryki

Kuskus – kasza z Afryki

Fioletowe rozkosze

Fioletowe rozkosze

Filet jagnięcy z pomidorami i żurawiną

Filet jagnięcy z pomidorami i żurawiną

Nasze złe nawyki – wskazówki dietetyczne na co dzień

Nasze złe nawyki – wskazówki dietetyczne na co dzień

Zapiekany patison

To niebanalne jeśli chodzi o wygląd i możliwości przygotowania warzywo rzadko gości na naszych stołach - proponujemy spróbować zapiec je z nadzieniem z papryki i czerwonej fasoli

liczba porcji: 2

składniki:
2 spore patisony (o miękkiej skórce)
po 1 czerwonej i żółtej papryce
pół puszki czerownej fasoli
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka pasty pomidorowej
sól, pieprz
oliwa  zoliwek
2 łyżeczki koperku

przyrządzanie:

Wierzch patisonów wyciąć ozdobnie. Łyżeczką wydrążyć pestki (wyrzucić) i miąższ, który posiekać. Cebulę, paprykę pokroić w kostkę. Dodać zmiażdżony czosnek, miąższ patisona i smażyć chwilę na patelni. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać z pastą pomidorową i koperkiem oraz odsączoną fasolą. Farszem napełnić patisony, polać je obficie oliwą z oliwek, ułożyć w żaroodpornej formie i zapiekac przez co najmniej 30 minut (im większe patisony, tym dłużej). Podawać z sałatkami.

Podobne artykuły

33 Komentarzy

  1. patisonowy potwór
    28 sierpnia 2005 at 15:12 Odpowiedz

    uwielbiam patisony, cukinie i kabaczki, ten przepis przyda mi się napewno, pozdrówka

  2. paweł
    1 września 2005 at 21:18 Odpowiedz

    to jest super

  3. kminek
    6 września 2005 at 12:53 Odpowiedz

    A ja posiałam patisony, bo wyglądają jak ufoki :) przynajmniej będę miała okazję wypróbować ten przepis pozdrawiam

  4. mario
    27 września 2005 at 17:46 Odpowiedz

    ten przepis jest extra!!!

  5. terminator
    28 września 2005 at 14:03 Odpowiedz

    jak kupić pastsona o miękkiej skórce? na co zwracać uwagę?

  6. Palce_lizać
    28 września 2005 at 16:21 Odpowiedz

    Patison z miękką skórką to taki, w którego da się delikatnie wbić paznokieć.

  7. ALEF
    22 stycznia 2006 at 10:14 Odpowiedz

    Jeżeli patison o miękkiej skórce, to pestek albo nie ma, albo są tak mięciutkie, że nie ma sensu ich wybierać.Przepis super! Wypróbuję przy nowym urodzaju w moim obródku.

  8. baba ze wsi
    20 lipca 2006 at 12:36 Odpowiedz

    błagam, jak ta odmiana się nazywa – żeby kupić nasionka

  9. smakosz
    28 lipca 2006 at 20:43 Odpowiedz

    jaką średnice powinien mieć aki patison ? Zaśiałem dla ozdoby ale napewno spróbuję , uwielbiam nowości

  10. strzyga
    9 sierpnia 2006 at 18:38 Odpowiedz

    czy ktoś zna przepis na patisony duszony?

  11. pewna osóbka :)
    14 sierpnia 2006 at 18:42 Odpowiedz

    do strzygi:wiem gdzie jest przepis na patison duszony :D:D:D (nie wiem czy wejdzie tu link): http://kuchnia.kisa.pl/przepis.php?nr=21&hm=owoce/left to on :D:D mam nadzieję że pomogłam :)

  12. wadamas
    23 sierpnia 2006 at 11:28 Odpowiedz

    ja mam inny przepis!!!! patisona obieramy ze skorki, tniemy na plastry pestki oczywiscie wywalamy, pozniej jak schaby czyli w jajku i bulce tartej i na patelnie, PYCHA!!!!!!!

  13. Julita
    25 sierpnia 2006 at 13:53 Odpowiedz

    dzięki Wadamas właśnie smarze, super !

  14. Karola
    31 sierpnia 2006 at 13:37 Odpowiedz

    Ja go robie z pestkami i jest równie dobry :)))

  15. kopiowacz
    6 sierpnia 2007 at 14:10 Odpowiedz

    jak mogę skopiować ten przpis??-wygląda smacznie…

  16. Kajcika
    9 sierpnia 2007 at 12:34 Odpowiedz

    Ten przepis jest rewelacyjn. Mi i mojej rodzinie bardzo zasmakował. Serdecznie polecam go wszystkim rodziną które wiedzą co jest dobre.

  17. Malgven
    25 sierpnia 2007 at 10:00 Odpowiedz

    Ja zasmażam, tylko jako farsz wkładam usmażone mięso mielone ( wieprzowe) z cebulką, czosnkiem i warzywami chińskimi oraz odrobiną ryżu. Całość zalewam roztrzepanym jajkiem z tartym parmezanem- też pycha.

  18. awilod
    9 września 2007 at 22:01 Odpowiedz

    Mój przepis -ugotuj aldente,obierz,pokrój na kostkę,dodajszczyptę masła,trochę bułki tartej,wymieszaj-rozkoszuj podniebienie

  19. Patison
    21 marca 2008 at 19:55 Odpowiedz

    hahahahahha , Patison- to moja ksywa. xD

  20. sweeta-rf
    27 marca 2008 at 14:23 Odpowiedz

    Sorry, but what is kimerikas?

    Jane.

  21. antyfanka
    3 kwietnia 2009 at 14:18 Odpowiedz

    hahaha prawie jak robert pattinson , ja na niego mówi patison xD

  22. irenka
    15 lipca 2009 at 19:58 Odpowiedz

    czy ktos moze mi powiedziec czy patisona i cukinie da sie zamrozic?

  23. renata
    23 sierpnia 2009 at 22:23 Odpowiedz

    patisony i cukinie można mrozić, kroję w kostkę i później dodaję do mięsa np. piersi z kurczaka plus papryka pych polecam

  24. oooool
    10 lipca 2010 at 21:01 Odpowiedz

    dobrze to wyglada

  25. Glenzia
    8 października 2010 at 22:24 Odpowiedz

    zapiekac 30 min…, ale w jakiej temperaturze??? :-/

  26. Leon
    26 września 2011 at 23:06 Odpowiedz

    Tak tak to Patisony ufo nazywaja sie umnie bardz smaczne marynowane

  27. Kasia
    17 lipca 2012 at 13:35 Odpowiedz

    Chyba warto spróbować ale w jakiej temperaturze zapiekać ?

  28. lola
    18 lipca 2012 at 16:51 Odpowiedz

    mam nadzieje że będzie pyszne ,bo mam zamiar zrobić ;]

  29. kolo
    23 lipca 2012 at 19:03 Odpowiedz

    30min nie znam się moja rada to patrzyć by był koloru jak na zdjęciach

  30. vhcgQYjtWhnoTEyl
    1 stycznia 2013 at 09:10 Odpowiedz

    pisze:Lubię to wersje sex on the beach.A przy okjazi Zapraszam na kursy-barmanskie.plAbyś dowiedział się jak zostać barmanem.Bez inwestycji w kurs barmański w szkoła barmanf3w.Pozdrawiamkursy-barmanskie.plA jeśli cię interesują kurs to napisz miczy chodzi ci o kurs barmański Krakf3w kurs barmański Warszawa kurs barmański Poznań czy moźe kurs barmański Gdańsk

  31. VrwPbIduzGx
    1 stycznia 2013 at 17:49 Odpowiedz

    SkittlesWE are all very worried about all of our furnfierds in SoCal. We hope that somehow these massive fires will be contained and extinguished. We went through fires(not of this magntitude) ourselves this year. We will purray for all .PurrsAbby

  32. gATnkAIM
    1 stycznia 2013 at 19:01 Odpowiedz

    Tak, tak, Jamie Olivier w domu, to bardzo fajna rzecz – z resztą juĹź kiedyś o tym u sieibe wspominałem. Widzę, Ĺźe spostrzeĹźenia podobne ;) Z tą teorią płynf3w gęstych i rzadkich, to prawie jak ze spiskową teorią dziejf3w… w kaĹźdym bądĹş razie – zabawnie zakręcone. Właściwie, to w ogf3le wszystkie fakty pozytywnie zakręcone. A ja w takim razie Ĺźyczę ci pełnego, czerwonego kompletu Kitchen Aid.

Zostaw komentarz.

*