Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Ziemniak Na Przednówku

Żadnego innego warzywa nie jemy chyba tak często, jak ziemniaka, nazywanego - w zależnosci od regionu kraju także kartoflem, grulem lub pyrą. Z dawien dawna jest on najczęsciej jadany nie tylko tuż po wykopkach, ale właśnie teraz - na przednówku.

Przypomnijmy jednak – ziemniak nie jest rdzennie polskim warzywem. Pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie był uprawiany od tysiącleci. Do Europy przywędrował w drugiej połowie XVI wieku i do dziś jest jednym z najpopularniejszych warzyw.

Złą sławę u naszych dietetyków ziemniak zyskał dzięki okropnym przyzwyczajeniom naszych mam i babć, które rozgotowywały go do miękkości, dodając do niego nieprzyzwoite ilości masła i soli. Należy jednak pamiętać, że warzywo to zawiera dużo białka, wapnia, żelazo i magnezu.
Ważne jest w związku z tym, jak przygotujemy potrawy z ziemniaka.

Zanim przejdziemy do przepisów, kilka słów o tym jak kupować ziemniaki. Jeśli na skórze widzimy przebarwienia lub zawiązki pędów, to znak, że bulwy były przechowywane w złych warunkach. Jeśli musimy je już kupić, to pamiętajmy o dokładnym wycięciu wszystkich tych miejsc.

Małe dzieci z ziemniaków najbardziej będą lubić frytki. I tu należy pamiętać, że o ile bulwy gotowane (w łupinie lub bez) lub przygotowane jako puree zawierają około 290-330 KJ, to taka sama porcja frytek zawiera ich aż 4 razy więcej! (a sieci fast foodów raczej nie przygotują nam wersji light). Sposobem na odchudzenie nieco tej potrawy jest wcześniejsze obgotowanie ziemniaków, bo wtedy w trackie smażenia w głębokim tłuszczu nie pochłaniają tak dużej ilości oleju.

Zacznijmy od ZUPY ZIEMNIACZANO – CHRZANOWEJ. Jej smak powinien odpowiadać każdemu, nawet najbardziej zatwardziałym miłośnikom przyrządzania kartofelków po staremu. Potem odbądźmy podróż kulinarną z ziemniakiem: z Wielkopolski spróbujmy PIECZONE ZIEMNIAKI Z GZIKIEM, z południowej Europy skosztujmy ZIEMNIAKI PO HISZPAŃSKU, a wracając w nasze strony ZIEMNIAKI PO CHŁOPSKU.

Jeśli chcemy zaskoczyć smakami rodzinę, sięgnijmy kolejno po GRECKI GARNEK Z KARTOFLAMI, następnie po TARTĘ Z ZIEMNIAKAMI, a jeszcze później po CUKINIĘ POD ZIEMNIACZANĄ PIERZYNKĄ.
Jeśli zaś nasi krewni kręcą nosem na tak odważne potrawy, przygotujcie im PLACKI ZIEMNIACZANE Z SEZAMEM W SOSIE SZCZYPIORKOWYM.