Polecamy

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Polacy wolą tradycję!

Polacy wolą tradycję!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Och, Pan Karczoch

Och, Pan Karczoch

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Wygraj album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Wygraj album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Festiwal Chleba w Wypiekach Kultury już w ten weekend

Festiwal Chleba w Wypiekach Kultury już w ten weekend

Mini kokardki z kremem dyniowym i pomidorami o posmaku bazylii

Mini kokardki z kremem dyniowym i pomidorami o posmaku bazylii

Ziemniaki po chłopsku

Ziemniaki smażone z grzybami oraz zielonym groszkiem stanowią ciekawy dodatek do wielu potraw, ale można je z powodzeniem podać jako danie główne.

przepis z kuchni: polskiej

czas: 45 minut

liczba porcji: 4

składniki:
1 kg ziemniaków
400 g dowolnych grzybów - mogą być pieczarki
300 g zielonego groszku (z puszki lub mrożonego)
2 cebule
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
sól, pieprz, majeranek
olej do smażenia

przyrządzanie:

Ziemniaki obrać, obgotować przez  10 – 15  minut (zależnie od wielkości) w osolonym wrzątku. Odsączyć i pozostawić do ostygnięcia.


Cebulę pokroić w kostkę, grzyby w cienkie paski. 
Rozgrzać olej na dwóch patelniach. Na jednej z nich na dużym ogniu bez przykrycia – ciągle mieszając – smażyć grzyby z cebulą, dodając do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i majeranek. Gdy na patelni nie ma już żadnego płynu, a grzyby są już rumiane, dodać groszek (wcześniej ugotowany, jeśli był mrożony). 
 
Na drugiej patelni smażyć pokrojone w kostkę ziemniaki. Nie mieszać ich, bo mogą się rozpaść, lecz potrząsać delikatnie patelnią. Posolić.


Gdy zarówno ziemniaki, jak i grzyby są rumiane, połączyć je ze sobą i chwilę razem smażyć. Ponownie doprawić do smaku. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Podobne artykuły

14 Komentarzy

  1. iwonesia
    21 lipca 2006 at 13:48 Odpowiedz

    naprawde pyszne,warto spróbowac

  2. simaxlion
    10 września 2006 at 15:27 Odpowiedz

    jest ok

  3. żarłok
    24 listopada 2006 at 15:11 Odpowiedz

    Pycha!!!

  4. kucharz
    4 stycznia 2007 at 16:14 Odpowiedz

    bardzo dobre danie. Wykorzystam je na konkursie. Zobaczymy jednak z jaki rezultatem :)))

  5. Łukcio
    18 stycznia 2007 at 12:17 Odpowiedz

    danie wyszło super, robiłem je z suszonych grzybów, a że było ich mało dorzuciłem pieczarki i dało to nadspodziewany efekt

  6. ana25
    1 maja 2007 at 12:57 Odpowiedz

    Nie prubowałam ale dzisiaj zrobie na obiad meżowi…bo smacznie to wyglada..ciekawe czy spełni ten przepis moje oczekiwania? Hmm..

  7. NUDA
    15 września 2007 at 15:17 Odpowiedz

    SUPER

  8. wera
    28 grudnia 2007 at 13:20 Odpowiedz

    ale pycha!!!!!!!!!!!!!!!!! mniam mniam szkoda ze tak malo zrobilam

  9. Agnieszka
    20 stycznia 2008 at 18:50 Odpowiedz

    Pyszotka:) westchnęły dwa obżartuchy leżąc do góry brzuchem:)

  10. Konrad
    24 lutego 2008 at 16:22 Odpowiedz

    Dobry obiad, latwe urozmaicenie drugiego dania.

  11. nat
    20 października 2008 at 10:59 Odpowiedz

    szybkie dobre.. ale troche tandetne jak na obiad.. sorki

  12. Gabi
    8 grudnia 2008 at 12:37 Odpowiedz

    :/ nie mam majeranku – moge zastąpić to czymś innym ? np tymiankiem czy coś ?

  13. Sebastian 1916
    25 marca 2010 at 15:50 Odpowiedz

    Zobaczę jak wyjdzie :)

  14. Kasia
    26 stycznia 2012 at 21:17 Odpowiedz

    Myśle, że to tylkio dodatek do mięsa, a nie danie głowne bo mój mąż by po tym z glodu umarł.

Zostaw komentarz.

*