Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Super przekąska – mozzarella sticks

Super przekąska – mozzarella sticks

Chłodnik z buraka – obiad na upały

Chłodnik z buraka – obiad na upały

Pieczarki nadziewane warzywami

Pieczarki nadziewane warzywami

Duszona cukinia z masłem i przyprawami

Duszona cukinia z masłem i przyprawami

Frittata z boczkiem, jarmużem, serem

Frittata z boczkiem, jarmużem, serem

Botwinka – prosty przepis na zupę z dzieciństwa

Botwinka – prosty przepis na zupę z dzieciństwa

5 dań z kuchni hiszpańskiej, które każdy z nas powinien spróbować!

5 dań z kuchni hiszpańskiej, które każdy z nas powinien spróbować!

Aromatyczne spaghetti z pomidorami i czosnkiem

Aromatyczne spaghetti z pomidorami i czosnkiem

Ciasto CZEKOLADOWA LAWA – dla uzależnionych od czekolady

Ciasto CZEKOLADOWA LAWA – dla uzależnionych od czekolady

7 pomysłów na śniadanie DLA MAMY w dniu jej święta

7 pomysłów na śniadanie DLA MAMY w dniu jej święta

Lemoniada truskawkowo-rabarbarowa

Lemoniada truskawkowo-rabarbarowa

3 wskazówki dotyczące GOTOWANIA MAKARONU

3 wskazówki dotyczące GOTOWANIA MAKARONU

Dietetyczny kurczak z kaszą jaglaną

Dietetyczny kurczak z kaszą jaglaną

SAŁATKA SZEFA – tą sałatką naprawdę można się najeść!

SAŁATKA SZEFA – tą sałatką naprawdę można się najeść!

[PORADNIK KULINARNY]: 5 trików, by ciasto drożdżowe było jeszcze lepsze!

[PORADNIK KULINARNY]: 5 trików, by ciasto drożdżowe było jeszcze lepsze!

Grillowanie, czyli jeden z najzdrowszych sposobów przygotowania posiłków

Grillowanie, czyli jeden z najzdrowszych sposobów przygotowania posiłków

Ziemniaki po chłopsku

Ziemniaki smażone z grzybami oraz zielonym groszkiem stanowią ciekawy dodatek do wielu potraw, ale można je z powodzeniem podać jako danie główne.

przepis z kuchni: polskiej

czas: 45 minut

liczba porcji: 4

składniki:
1 kg ziemniaków
400 g dowolnych grzybów - mogą być pieczarki
300 g zielonego groszku (z puszki lub mrożonego)
2 cebule
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
sól, pieprz, majeranek
olej do smażenia

przyrządzanie:

Ziemniaki obrać, obgotować przez  10 – 15  minut (zależnie od wielkości) w osolonym wrzątku. Odsączyć i pozostawić do ostygnięcia.


Cebulę pokroić w kostkę, grzyby w cienkie paski. 
Rozgrzać olej na dwóch patelniach. Na jednej z nich na dużym ogniu bez przykrycia – ciągle mieszając – smażyć grzyby z cebulą, dodając do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i majeranek. Gdy na patelni nie ma już żadnego płynu, a grzyby są już rumiane, dodać groszek (wcześniej ugotowany, jeśli był mrożony). 
 
Na drugiej patelni smażyć pokrojone w kostkę ziemniaki. Nie mieszać ich, bo mogą się rozpaść, lecz potrząsać delikatnie patelnią. Posolić.


Gdy zarówno ziemniaki, jak i grzyby są rumiane, połączyć je ze sobą i chwilę razem smażyć. Ponownie doprawić do smaku. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

loading...

14 Komentarzy

  1. iwonesia
    21 lipca 2006 at 13:48 Odpowiedz

    naprawde pyszne,warto spróbowac

  2. simaxlion
    10 września 2006 at 15:27 Odpowiedz

    jest ok

  3. żarłok
    24 listopada 2006 at 15:11 Odpowiedz

    Pycha!!!

  4. kucharz
    4 stycznia 2007 at 16:14 Odpowiedz

    bardzo dobre danie. Wykorzystam je na konkursie. Zobaczymy jednak z jaki rezultatem :)))

  5. Łukcio
    18 stycznia 2007 at 12:17 Odpowiedz

    danie wyszło super, robiłem je z suszonych grzybów, a że było ich mało dorzuciłem pieczarki i dało to nadspodziewany efekt

  6. ana25
    1 maja 2007 at 12:57 Odpowiedz

    Nie prubowałam ale dzisiaj zrobie na obiad meżowi…bo smacznie to wyglada..ciekawe czy spełni ten przepis moje oczekiwania? Hmm..

  7. NUDA
    15 września 2007 at 15:17 Odpowiedz

    SUPER

  8. wera
    28 grudnia 2007 at 13:20 Odpowiedz

    ale pycha!!!!!!!!!!!!!!!!! mniam mniam szkoda ze tak malo zrobilam

  9. Agnieszka
    20 stycznia 2008 at 18:50 Odpowiedz

    Pyszotka:) westchnęły dwa obżartuchy leżąc do góry brzuchem:)

  10. Konrad
    24 lutego 2008 at 16:22 Odpowiedz

    Dobry obiad, latwe urozmaicenie drugiego dania.

  11. nat
    20 października 2008 at 10:59 Odpowiedz

    szybkie dobre.. ale troche tandetne jak na obiad.. sorki

  12. Gabi
    8 grudnia 2008 at 12:37 Odpowiedz

    :/ nie mam majeranku – moge zastąpić to czymś innym ? np tymiankiem czy coś ?

  13. Sebastian 1916
    25 marca 2010 at 15:50 Odpowiedz

    Zobaczę jak wyjdzie :)

  14. Kasia
    26 stycznia 2012 at 21:17 Odpowiedz

    Myśle, że to tylkio dodatek do mięsa, a nie danie głowne bo mój mąż by po tym z glodu umarł.

Zostaw komentarz.

*