Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

20 POMYSŁÓW na oryginalne kanapki, które cieszą oko

20 POMYSŁÓW na oryginalne kanapki, które cieszą oko

15 NIESAMOWITYCH pomysłów na ozdabianie babeczek, cupcakes, muffinek

15 NIESAMOWITYCH pomysłów na ozdabianie babeczek, cupcakes, muffinek

Mus z mrożonych malin

Mus z mrożonych malin

Tatar z awokado i krewetek

Tatar z awokado i krewetek

TORT CHAŁWOWO-ORZECHOWY

TORT CHAŁWOWO-ORZECHOWY

Orzechowe ciasteczka rodem z Grecji

Orzechowe ciasteczka rodem z Grecji

Jabłka pieczone z orzechami i kaszą jaglaną

Jabłka pieczone z orzechami i kaszą jaglaną

Burger rybny

Burger rybny

Grzaniec porzeczkowy

Grzaniec porzeczkowy

Najlepsze domowe faworki na TŁUSTY CZWARTEK!

Najlepsze domowe faworki na TŁUSTY CZWARTEK!

Ryba w panierce

Ryba w panierce

Ciasteczka kawowe z ciecierzycy

Ciasteczka kawowe z ciecierzycy

Babeczki z płatków owsianych i banana

Babeczki z płatków owsianych i banana

Chrupiące chipsy z batatów

Chrupiące chipsy z batatów

Żółty koktajl owocowy z kurkumą i imbirem

Żółty koktajl owocowy z kurkumą i imbirem

Marchewki w miodzie z przepisu GORDONA RAMSAYA

Marchewki w miodzie z przepisu GORDONA RAMSAYA

Ziemniaki po chłopsku

Ziemniaki smażone z grzybami oraz zielonym groszkiem stanowią ciekawy dodatek do wielu potraw, ale można je z powodzeniem podać jako danie główne.

przepis z kuchni: polskiej

czas: 45 minut

liczba porcji: 4

składniki:
1 kg ziemniaków
400 g dowolnych grzybów - mogą być pieczarki
300 g zielonego groszku (z puszki lub mrożonego)
2 cebule
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
sól, pieprz, majeranek
olej do smażenia

przyrządzanie:

Ziemniaki obrać, obgotować przez  10 – 15  minut (zależnie od wielkości) w osolonym wrzątku. Odsączyć i pozostawić do ostygnięcia.


Cebulę pokroić w kostkę, grzyby w cienkie paski. 
Rozgrzać olej na dwóch patelniach. Na jednej z nich na dużym ogniu bez przykrycia – ciągle mieszając – smażyć grzyby z cebulą, dodając do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i majeranek. Gdy na patelni nie ma już żadnego płynu, a grzyby są już rumiane, dodać groszek (wcześniej ugotowany, jeśli był mrożony). 
 
Na drugiej patelni smażyć pokrojone w kostkę ziemniaki. Nie mieszać ich, bo mogą się rozpaść, lecz potrząsać delikatnie patelnią. Posolić.


Gdy zarówno ziemniaki, jak i grzyby są rumiane, połączyć je ze sobą i chwilę razem smażyć. Ponownie doprawić do smaku. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

loading...