Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Znasz przepis, który jest PalceLizać? – Pochwal się nim i wygrywaj nagrody!

Znasz przepis, który jest PalceLizać? – Pochwal się nim i wygrywaj nagrody!

Galeria kulinarnych insiracji – poczuj magię Świąt!

Galeria kulinarnych insiracji – poczuj magię Świąt!

Masło klarowane – jak zrobić?

Masło klarowane – jak zrobić?

Ciasto na gofry – jak zrobić?

Ciasto na gofry – jak zrobić?

Pieczony łosoś z miodem, kolendrą i świeżą pietruszką

Pieczony łosoś z miodem, kolendrą i świeżą pietruszką

Waniliowo-maślane świąteczne gwiazdeczki

Waniliowo-maślane świąteczne gwiazdeczki

Sałatka z gruszką, serem lazur i granatem

Sałatka z gruszką, serem lazur i granatem

Ciasto marchewkowe z serkiem śmietankowym

Ciasto marchewkowe z serkiem śmietankowym

Makaroniki pomarańczowe

Makaroniki pomarańczowe

Moda na gotowanie a branża gastronomiczna

Moda na gotowanie a branża gastronomiczna

Zdrowa dieta vs. brak czasu – jak uniknąć pułapek fast-foodu w pracy?

Zdrowa dieta vs. brak czasu – jak uniknąć pułapek fast-foodu w pracy?

Tatar wołowy

Tatar wołowy

Kutia – najlepszy wigilijny deser

Kutia – najlepszy wigilijny deser

Pierogi na słodko z suszonymi śliwkami

Pierogi na słodko z suszonymi śliwkami

Ciasteczka z czekoladą – nie tylko dla Mikołaja

Ciasteczka z czekoladą – nie tylko dla Mikołaja

Wigilijny karp z cytrusami

Wigilijny karp z cytrusami

Kolorowy lukier

Kolorowy lukier

Ziemniaki po chłopsku

Ziemniaki smażone z grzybami oraz zielonym groszkiem stanowią ciekawy dodatek do wielu potraw, ale można je z powodzeniem podać jako danie główne.

przepis z kuchni: polskiej

czas: 45 minut

liczba porcji: 4

składniki:
1 kg ziemniaków
400 g dowolnych grzybów - mogą być pieczarki
300 g zielonego groszku (z puszki lub mrożonego)
2 cebule
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
sól, pieprz, majeranek
olej do smażenia

przyrządzanie:

Ziemniaki obrać, obgotować przez  10 – 15  minut (zależnie od wielkości) w osolonym wrzątku. Odsączyć i pozostawić do ostygnięcia.


Cebulę pokroić w kostkę, grzyby w cienkie paski. 
Rozgrzać olej na dwóch patelniach. Na jednej z nich na dużym ogniu bez przykrycia – ciągle mieszając – smażyć grzyby z cebulą, dodając do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i majeranek. Gdy na patelni nie ma już żadnego płynu, a grzyby są już rumiane, dodać groszek (wcześniej ugotowany, jeśli był mrożony). 
 
Na drugiej patelni smażyć pokrojone w kostkę ziemniaki. Nie mieszać ich, bo mogą się rozpaść, lecz potrząsać delikatnie patelnią. Posolić.


Gdy zarówno ziemniaki, jak i grzyby są rumiane, połączyć je ze sobą i chwilę razem smażyć. Ponownie doprawić do smaku. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

» Sprawdź jak uniknąć pułapek fast food'u!

loading...

Podobne artykuły

14 Komentarzy

  1. iwonesia
    21 lipca 2006 at 13:48 Odpowiedz

    naprawde pyszne,warto spróbowac

  2. simaxlion
    10 września 2006 at 15:27 Odpowiedz

    jest ok

  3. żarłok
    24 listopada 2006 at 15:11 Odpowiedz

    Pycha!!!

  4. kucharz
    4 stycznia 2007 at 16:14 Odpowiedz

    bardzo dobre danie. Wykorzystam je na konkursie. Zobaczymy jednak z jaki rezultatem :)))

  5. Łukcio
    18 stycznia 2007 at 12:17 Odpowiedz

    danie wyszło super, robiłem je z suszonych grzybów, a że było ich mało dorzuciłem pieczarki i dało to nadspodziewany efekt

  6. ana25
    1 maja 2007 at 12:57 Odpowiedz

    Nie prubowałam ale dzisiaj zrobie na obiad meżowi…bo smacznie to wyglada..ciekawe czy spełni ten przepis moje oczekiwania? Hmm..

  7. NUDA
    15 września 2007 at 15:17 Odpowiedz

    SUPER

  8. wera
    28 grudnia 2007 at 13:20 Odpowiedz

    ale pycha!!!!!!!!!!!!!!!!! mniam mniam szkoda ze tak malo zrobilam

  9. Agnieszka
    20 stycznia 2008 at 18:50 Odpowiedz

    Pyszotka:) westchnęły dwa obżartuchy leżąc do góry brzuchem:)

  10. Konrad
    24 lutego 2008 at 16:22 Odpowiedz

    Dobry obiad, latwe urozmaicenie drugiego dania.

  11. nat
    20 października 2008 at 10:59 Odpowiedz

    szybkie dobre.. ale troche tandetne jak na obiad.. sorki

  12. Gabi
    8 grudnia 2008 at 12:37 Odpowiedz

    :/ nie mam majeranku – moge zastąpić to czymś innym ? np tymiankiem czy coś ?

  13. Sebastian 1916
    25 marca 2010 at 15:50 Odpowiedz

    Zobaczę jak wyjdzie :)

  14. Kasia
    26 stycznia 2012 at 21:17 Odpowiedz

    Myśle, że to tylkio dodatek do mięsa, a nie danie głowne bo mój mąż by po tym z glodu umarł.

Zostaw komentarz.

*