Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Szparagi zimą? O skorzonera!

Szparagi zimą? O skorzonera!

Krem z kiszonych ogórków z kasztanami

Krem z kiszonych ogórków z kasztanami

Sprawdź co mówią naukowcy o diecie roślinnej!

Sprawdź co mówią naukowcy o diecie roślinnej!

Wygraj książkę „Koniec z cukrzycą i otyłością!”

Wygraj książkę „Koniec z cukrzycą i otyłością!”

Spaghetti z oliwą z oliwek, czosnkiem i peperoncini

Spaghetti z oliwą z oliwek, czosnkiem i peperoncini

Kolanka ozdobne z pesto i mascarpone

Kolanka ozdobne z pesto i mascarpone

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Pęczak z pesto buraczanym

Pęczak z pesto buraczanym

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Ziemniaki po chłopsku

Ziemniaki smażone z grzybami oraz zielonym groszkiem stanowią ciekawy dodatek do wielu potraw, ale można je z powodzeniem podać jako danie główne.

przepis z kuchni: polskiej

czas: 45 minut

liczba porcji: 4

składniki:
1 kg ziemniaków
400 g dowolnych grzybów - mogą być pieczarki
300 g zielonego groszku (z puszki lub mrożonego)
2 cebule
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
sól, pieprz, majeranek
olej do smażenia

przyrządzanie:

Ziemniaki obrać, obgotować przez  10 – 15  minut (zależnie od wielkości) w osolonym wrzątku. Odsączyć i pozostawić do ostygnięcia.


Cebulę pokroić w kostkę, grzyby w cienkie paski. 
Rozgrzać olej na dwóch patelniach. Na jednej z nich na dużym ogniu bez przykrycia – ciągle mieszając – smażyć grzyby z cebulą, dodając do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i majeranek. Gdy na patelni nie ma już żadnego płynu, a grzyby są już rumiane, dodać groszek (wcześniej ugotowany, jeśli był mrożony). 
 
Na drugiej patelni smażyć pokrojone w kostkę ziemniaki. Nie mieszać ich, bo mogą się rozpaść, lecz potrząsać delikatnie patelnią. Posolić.


Gdy zarówno ziemniaki, jak i grzyby są rumiane, połączyć je ze sobą i chwilę razem smażyć. Ponownie doprawić do smaku. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Podobne artykuły

14 Komentarzy

  1. iwonesia
    21 lipca 2006 at 13:48 Odpowiedz

    naprawde pyszne,warto spróbowac

  2. simaxlion
    10 września 2006 at 15:27 Odpowiedz

    jest ok

  3. żarłok
    24 listopada 2006 at 15:11 Odpowiedz

    Pycha!!!

  4. kucharz
    4 stycznia 2007 at 16:14 Odpowiedz

    bardzo dobre danie. Wykorzystam je na konkursie. Zobaczymy jednak z jaki rezultatem :)))

  5. Łukcio
    18 stycznia 2007 at 12:17 Odpowiedz

    danie wyszło super, robiłem je z suszonych grzybów, a że było ich mało dorzuciłem pieczarki i dało to nadspodziewany efekt

  6. ana25
    1 maja 2007 at 12:57 Odpowiedz

    Nie prubowałam ale dzisiaj zrobie na obiad meżowi…bo smacznie to wyglada..ciekawe czy spełni ten przepis moje oczekiwania? Hmm..

  7. NUDA
    15 września 2007 at 15:17 Odpowiedz

    SUPER

  8. wera
    28 grudnia 2007 at 13:20 Odpowiedz

    ale pycha!!!!!!!!!!!!!!!!! mniam mniam szkoda ze tak malo zrobilam

  9. Agnieszka
    20 stycznia 2008 at 18:50 Odpowiedz

    Pyszotka:) westchnęły dwa obżartuchy leżąc do góry brzuchem:)

  10. Konrad
    24 lutego 2008 at 16:22 Odpowiedz

    Dobry obiad, latwe urozmaicenie drugiego dania.

  11. nat
    20 października 2008 at 10:59 Odpowiedz

    szybkie dobre.. ale troche tandetne jak na obiad.. sorki

  12. Gabi
    8 grudnia 2008 at 12:37 Odpowiedz

    :/ nie mam majeranku – moge zastąpić to czymś innym ? np tymiankiem czy coś ?

  13. Sebastian 1916
    25 marca 2010 at 15:50 Odpowiedz

    Zobaczę jak wyjdzie :)

  14. Kasia
    26 stycznia 2012 at 21:17 Odpowiedz

    Myśle, że to tylkio dodatek do mięsa, a nie danie głowne bo mój mąż by po tym z glodu umarł.

Zostaw komentarz.

*