Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Pęczak z pesto buraczanym

Pęczak z pesto buraczanym

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Polacy wolą tradycję!

Polacy wolą tradycję!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Och, Pan Karczoch

Och, Pan Karczoch

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Zupa jarzynowa minestrone

Zupa jarzynowa minestrone

Znana potrawa kuchni włoskiej. Szczególnie świetnie smakuje latem, kiedy jest pod dostatkiem świeżych i aromatycznych warzyw. Niezbyt trudna do przygotowania.

czas: ok. 1 godziny

liczba porcji: 4

składniki:
2 marchwie, 250 g fasolki szparagowej, 300 g cukini, 2 pomidory, 1 i 1/2 l bulionu warzywnego (może być z kostki), puszka gorszku, 50 g drobnego makaronu, sól, swieżo zmielony piperz, zioła: bazylia, tymianek, 1-2 ząbki czosnku, 2-3 łyżki startego parmezanu

przyrządzanie:

Warzywa umyć, oczyścić. Marchew pokroić w słupki, cukinię w cienkie plasterki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, grubo pokroić. Czosnek przecisnąć przez praskę.
Na niezbyt rozgrzany olej w garnku, w którym zmaierzamy gotować zupę, wrzucić czosnek. Po chwili dodać marchew i fasolkę. Dusić ok. 3 min. Zalać bulionem. Po pięciu minutach dodać cukinię i pomidory. Po chwili dodć zioła, makaron i groszek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać posypaną parmezanem.

uwagi:
Jeśli gotujesz zupę zimą, zamiast świeżych warzyw (pomidorów czy fasolki) można dodać mrożone lub z puszki. Wtedy należy je wrzucić do garnka później, gdyż do miękkości dojdą znacznie szybciej.

Podobne artykuły

29 Komentarzy

  1. kaczuszka
    14 października 2005 at 08:35 Odpowiedz

    nie dodalam marchewki ani groszku, bo nie chcialo mi sie isc do sklepu, ale i tak PYCHA!

  2. Nika
    27 października 2005 at 09:48 Odpowiedz

    Nie miałam pojęcia co to za zupa dopóki u synka w przedszkolu jej nie podali. Rezultat? Maluszek był nią zachwycony. Polecamy!!

  3. ewa
    1 lutego 2006 at 17:56 Odpowiedz

    Szukałam tego przepisu- zgubiłam stary, ale już mam.Mój, ze strony restaurants.pl, ma seler naciowy – dla mnie jest kluczowy!!! Ale cukinia też fajna, dekoracyjna, jednak aromat to jednak seler (2 lodyżki)

  4. emil
    14 marca 2006 at 17:17 Odpowiedz

    super zupka

  5. bbk
    27 września 2006 at 14:00 Odpowiedz

    beznadzieja

  6. skuper
    22 marca 2007 at 17:02 Odpowiedz

    doradzam wam zupe jarzynową ale zmiksowaną z dodatkiem mleka

    PYSZNA JEST MIKSOWANA

  7. szymon
    26 marca 2007 at 12:59 Odpowiedz

    super zupa

  8. szymon
    26 marca 2007 at 12:59 Odpowiedz

    super zupa

  9. mirka
    25 czerwca 2007 at 09:37 Odpowiedz

    dobraz zupka -polecam :):)

  10. sinner
    18 października 2007 at 21:37 Odpowiedz

    aj,taka srednia.

  11. skimon
    4 stycznia 2008 at 00:41 Odpowiedz

    To nie jest zupa Minestrone!!!!! Prawdziwy Wloch dostalbt zawalu serca.

  12. asia
    25 lipca 2008 at 12:46 Odpowiedz

    ochyda i smakuje jak stare kalosz;(

  13. pudel
    22 sierpnia 2008 at 23:07 Odpowiedz

    jaki bulion a gdzie bklazn i papryka wloch by sie spytal co to za zupa polska ciut pzrypomina minestrone

  14. mukada
    22 stycznia 2009 at 16:19 Odpowiedz

    Zupka wyszła ekstra – właśnie ją wcinam, ugotowałam bez cukini bo nie miałam (a w sklepiku pod blokiem nie było). Bardzo dobra.. jest taka leciutka, nie jak warzywne zupy mamy zagęszczane śmietaną z mąką.

  15. ZUPEK
    30 marca 2009 at 16:33 Odpowiedz

    super przepis dostałem 5+

  16. beta
    9 maja 2009 at 10:33 Odpowiedz

    …te zupy z botwiny!
    To żadne zupy,prawdziwa zupa jest czysta z pokrojonymi liśćmi z botwinki oraz ogóreczkiem kiszonym i rzodkiewką.Wszystkie gotuję na wywarze warzywno-mięsnym!

  17. krrr
    5 czerwca 2009 at 11:30 Odpowiedz

    a ja dodałam do tego jeszcze mięsko pokrojone i jest pycha!

  18. emma
    11 listopada 2009 at 11:01 Odpowiedz

    zgadzam się z SKIMON

  19. mariuccia
    26 listopada 2009 at 11:07 Odpowiedz

    Powiem jedno-zaraz ide do pracy i bede ta zupke gotowac na 100 osob.Z mojego doswiadczenia w Kuchni Wloskiej wiem ze nie ma konkretnego przepisu na \”prawdziwa Wloska minestrone\”.Co region to inne skladniki,wiec nie ma zasady:bulion,baklazan..itp.
    No tak sa rozne gusta i rozni ludzie…

  20. mariuccia
    2 grudnia 2009 at 16:28 Odpowiedz

    no i witam !powiem tylko ze chyba zupka smakowala gdyz na jutro mam ponowne zamowienie…!

  21. mloda kucharka
    14 stycznia 2010 at 19:28 Odpowiedz

    mam nadzieje ze bedzie ok, bo jutro ta zupe gotuje na praktykach i obym nie dostala lufy:P:P :))

  22. ()
    4 marca 2010 at 12:30 Odpowiedz

    minestrone mozna tez robic z pulpecikami,robimy malusienkie kuleczki i wrzucamy do wrzatku gotowac ok.10 min.Pychota ,tak robia we Wloszech poludniowych.

  23. Agata
    30 października 2010 at 19:03 Odpowiedz

    prosze o zupie jarznowa

  24. kucharzyk
    3 lutego 2011 at 18:20 Odpowiedz

    polecam także dodanie kapusty a zamiast makaronu orkiszu albo jęczmienia!

  25. Bonnie72
    15 kwietnia 2011 at 22:29 Odpowiedz

    Zupa wedlug tego przepisu wyszla mi rewelacyjna!!!!
    Zrobilam ogromy gar i zaprosilam znajomych.
    Naprawde polecam!!!

  26. monde
    26 kwietnia 2011 at 14:33 Odpowiedz

    jest to zupa wloska, wiec mozna dodac spagetti krotkie, oczywiscie fasolki Borlotti, moze byc ziemniaka troche, czerwona papryka, oczywiscie cebulka jak kto lubi i seler. to zupa troche \’wolna amerykanka\’ nie ma jednego przepisu, niemniej jednak im bardziej wloska tym lepsza :)

  27. Italia
    18 sierpnia 2011 at 16:24 Odpowiedz

    Od roku pracuje po w UK w orginalnej włoskiej resteuracji…. u nas gotujemy inaczej ta zupe wedlug starszej wloszki ktora liczy sobie 75 lat a resturacje prowadzi od 51 lat…..ludzie sie zabijaja zeby zjesc u Nas!!! W skladnik zupy wchodzi:

    MARCHEW
    KABACZEK
    POR
    CZERWONA FASOLA
    SELER NACIOWY
    PIETRUSZKA
    BAZYLIA
    CZOSNEK
    ROZDROBNIONE TAGIATELII ( WSYPAC DO WYSOKIEGO NACZYNIA I ROZGNIESC PUSZKA )
    PAPRYKA CZERWONA I ZOLTA
    POMIDORY

    POLECAM WYWAR Z WOLOWINY!

  28. mariuccia
    22 maja 2013 at 10:36 Odpowiedz

    ładnie.;p

  29. estelina
    16 czerwca 2013 at 14:10 Odpowiedz

    ugotowalam z przepisu Italia, na stary wloski wzor. Nie da sie opisac wrazenia. Slychac bylo tylko chlipanie i uderzenia lyzek o talerze.Jadlo 7 osob.Zupy braklo, chociaz ugotowalam naprawde duzo.prawdziwy strzal w 100.nie mozna przestac jesc…

Zostaw komentarz.

*