Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Domowa nalewka z jabłek

Domowa nalewka z jabłek

Mini marchewki z masłem musztardowym i ziołami

Mini marchewki z masłem musztardowym i ziołami

Torcik mocno czekoladowy z kremem Baileys

Torcik mocno czekoladowy z kremem Baileys

Bagietki idealne

Bagietki idealne

Pieczone papryki, nadziewane pomidorami cherry, fetą i tymiankiem

Pieczone papryki, nadziewane pomidorami cherry, fetą i tymiankiem

Krem z kalafiora na mleku kokosowym

Krem z kalafiora na mleku kokosowym

Sos z kiszonych ogórków

Sos z kiszonych ogórków

Bruschetta po włosku

Bruschetta po włosku

Krem z cukinii z serkiem topionym

Krem z cukinii z serkiem topionym

Karmelizowane orzeszki

Karmelizowane orzeszki

Zapiekanka z cukini i parmezanu

Zapiekanka z cukini i parmezanu

Prosty sposób na domowy kompot

Prosty sposób na domowy kompot

Szarlotka tatrzańska

Szarlotka tatrzańska

Prosta zupa krem z marchewki

Prosta zupa krem z marchewki

Najprostszy przepis na pieczone ziemniaki z liściem pietruszki

Najprostszy przepis na pieczone ziemniaki z liściem pietruszki

Bananowo-czekoladowy koktajl mleczny z żurawinami

Bananowo-czekoladowy koktajl mleczny z żurawinami

Zupa jarzynowa minestrone

Zupa jarzynowa minestrone

Znana potrawa kuchni włoskiej. Szczególnie świetnie smakuje latem, kiedy jest pod dostatkiem świeżych i aromatycznych warzyw. Niezbyt trudna do przygotowania.

czas: ok. 1 godziny

liczba porcji: 4

składniki:
2 marchwie, 250 g fasolki szparagowej, 300 g cukini, 2 pomidory, 1 i 1/2 l bulionu warzywnego (może być z kostki), puszka gorszku, 50 g drobnego makaronu, sól, swieżo zmielony piperz, zioła: bazylia, tymianek, 1-2 ząbki czosnku, 2-3 łyżki startego parmezanu

przyrządzanie:

Warzywa umyć, oczyścić. Marchew pokroić w słupki, cukinię w cienkie plasterki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, grubo pokroić. Czosnek przecisnąć przez praskę.
Na niezbyt rozgrzany olej w garnku, w którym zmaierzamy gotować zupę, wrzucić czosnek. Po chwili dodać marchew i fasolkę. Dusić ok. 3 min. Zalać bulionem. Po pięciu minutach dodać cukinię i pomidory. Po chwili dodć zioła, makaron i groszek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać posypaną parmezanem.

uwagi:
Jeśli gotujesz zupę zimą, zamiast świeżych warzyw (pomidorów czy fasolki) można dodać mrożone lub z puszki. Wtedy należy je wrzucić do garnka później, gdyż do miękkości dojdą znacznie szybciej.

Podobne artykuły

29 Komentarzy

  1. kaczuszka
    14 października 2005 at 08:35 Odpowiedz

    nie dodalam marchewki ani groszku, bo nie chcialo mi sie isc do sklepu, ale i tak PYCHA!

  2. Nika
    27 października 2005 at 09:48 Odpowiedz

    Nie miałam pojęcia co to za zupa dopóki u synka w przedszkolu jej nie podali. Rezultat? Maluszek był nią zachwycony. Polecamy!!

  3. ewa
    1 lutego 2006 at 17:56 Odpowiedz

    Szukałam tego przepisu- zgubiłam stary, ale już mam.Mój, ze strony restaurants.pl, ma seler naciowy – dla mnie jest kluczowy!!! Ale cukinia też fajna, dekoracyjna, jednak aromat to jednak seler (2 lodyżki)

  4. emil
    14 marca 2006 at 17:17 Odpowiedz

    super zupka

  5. bbk
    27 września 2006 at 14:00 Odpowiedz

    beznadzieja

  6. skuper
    22 marca 2007 at 17:02 Odpowiedz

    doradzam wam zupe jarzynową ale zmiksowaną z dodatkiem mleka

    PYSZNA JEST MIKSOWANA

  7. szymon
    26 marca 2007 at 12:59 Odpowiedz

    super zupa

  8. szymon
    26 marca 2007 at 12:59 Odpowiedz

    super zupa

  9. mirka
    25 czerwca 2007 at 09:37 Odpowiedz

    dobraz zupka -polecam :):)

  10. sinner
    18 października 2007 at 21:37 Odpowiedz

    aj,taka srednia.

  11. skimon
    4 stycznia 2008 at 00:41 Odpowiedz

    To nie jest zupa Minestrone!!!!! Prawdziwy Wloch dostalbt zawalu serca.

  12. asia
    25 lipca 2008 at 12:46 Odpowiedz

    ochyda i smakuje jak stare kalosz;(

  13. pudel
    22 sierpnia 2008 at 23:07 Odpowiedz

    jaki bulion a gdzie bklazn i papryka wloch by sie spytal co to za zupa polska ciut pzrypomina minestrone

  14. mukada
    22 stycznia 2009 at 16:19 Odpowiedz

    Zupka wyszła ekstra – właśnie ją wcinam, ugotowałam bez cukini bo nie miałam (a w sklepiku pod blokiem nie było). Bardzo dobra.. jest taka leciutka, nie jak warzywne zupy mamy zagęszczane śmietaną z mąką.

  15. ZUPEK
    30 marca 2009 at 16:33 Odpowiedz

    super przepis dostałem 5+

  16. beta
    9 maja 2009 at 10:33 Odpowiedz

    …te zupy z botwiny!
    To żadne zupy,prawdziwa zupa jest czysta z pokrojonymi liśćmi z botwinki oraz ogóreczkiem kiszonym i rzodkiewką.Wszystkie gotuję na wywarze warzywno-mięsnym!

  17. krrr
    5 czerwca 2009 at 11:30 Odpowiedz

    a ja dodałam do tego jeszcze mięsko pokrojone i jest pycha!

  18. emma
    11 listopada 2009 at 11:01 Odpowiedz

    zgadzam się z SKIMON

  19. mariuccia
    26 listopada 2009 at 11:07 Odpowiedz

    Powiem jedno-zaraz ide do pracy i bede ta zupke gotowac na 100 osob.Z mojego doswiadczenia w Kuchni Wloskiej wiem ze nie ma konkretnego przepisu na \”prawdziwa Wloska minestrone\”.Co region to inne skladniki,wiec nie ma zasady:bulion,baklazan..itp.
    No tak sa rozne gusta i rozni ludzie…

  20. mariuccia
    2 grudnia 2009 at 16:28 Odpowiedz

    no i witam !powiem tylko ze chyba zupka smakowala gdyz na jutro mam ponowne zamowienie…!

  21. mloda kucharka
    14 stycznia 2010 at 19:28 Odpowiedz

    mam nadzieje ze bedzie ok, bo jutro ta zupe gotuje na praktykach i obym nie dostala lufy:P:P :))

  22. ()
    4 marca 2010 at 12:30 Odpowiedz

    minestrone mozna tez robic z pulpecikami,robimy malusienkie kuleczki i wrzucamy do wrzatku gotowac ok.10 min.Pychota ,tak robia we Wloszech poludniowych.

  23. Agata
    30 października 2010 at 19:03 Odpowiedz

    prosze o zupie jarznowa

  24. kucharzyk
    3 lutego 2011 at 18:20 Odpowiedz

    polecam także dodanie kapusty a zamiast makaronu orkiszu albo jęczmienia!

  25. Bonnie72
    15 kwietnia 2011 at 22:29 Odpowiedz

    Zupa wedlug tego przepisu wyszla mi rewelacyjna!!!!
    Zrobilam ogromy gar i zaprosilam znajomych.
    Naprawde polecam!!!

  26. monde
    26 kwietnia 2011 at 14:33 Odpowiedz

    jest to zupa wloska, wiec mozna dodac spagetti krotkie, oczywiscie fasolki Borlotti, moze byc ziemniaka troche, czerwona papryka, oczywiscie cebulka jak kto lubi i seler. to zupa troche \’wolna amerykanka\’ nie ma jednego przepisu, niemniej jednak im bardziej wloska tym lepsza :)

  27. Italia
    18 sierpnia 2011 at 16:24 Odpowiedz

    Od roku pracuje po w UK w orginalnej włoskiej resteuracji…. u nas gotujemy inaczej ta zupe wedlug starszej wloszki ktora liczy sobie 75 lat a resturacje prowadzi od 51 lat…..ludzie sie zabijaja zeby zjesc u Nas!!! W skladnik zupy wchodzi:

    MARCHEW
    KABACZEK
    POR
    CZERWONA FASOLA
    SELER NACIOWY
    PIETRUSZKA
    BAZYLIA
    CZOSNEK
    ROZDROBNIONE TAGIATELII ( WSYPAC DO WYSOKIEGO NACZYNIA I ROZGNIESC PUSZKA )
    PAPRYKA CZERWONA I ZOLTA
    POMIDORY

    POLECAM WYWAR Z WOLOWINY!

  28. mariuccia
    22 maja 2013 at 10:36 Odpowiedz

    ładnie.;p

  29. estelina
    16 czerwca 2013 at 14:10 Odpowiedz

    ugotowalam z przepisu Italia, na stary wloski wzor. Nie da sie opisac wrazenia. Slychac bylo tylko chlipanie i uderzenia lyzek o talerze.Jadlo 7 osob.Zupy braklo, chociaz ugotowalam naprawde duzo.prawdziwy strzal w 100.nie mozna przestac jesc…

Zostaw komentarz.

*