Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Szparagi zimą? O skorzonera!

Szparagi zimą? O skorzonera!

Krem z kiszonych ogórków z kasztanami

Krem z kiszonych ogórków z kasztanami

Sprawdź co mówią naukowcy o diecie roślinnej!

Sprawdź co mówią naukowcy o diecie roślinnej!

Wygraj książkę „Koniec z cukrzycą i otyłością!”

Wygraj książkę „Koniec z cukrzycą i otyłością!”

Spaghetti z oliwą z oliwek, czosnkiem i peperoncini

Spaghetti z oliwą z oliwek, czosnkiem i peperoncini

Kolanka ozdobne z pesto i mascarpone

Kolanka ozdobne z pesto i mascarpone

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Pęczak z pesto buraczanym

Pęczak z pesto buraczanym

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Zupa krem z borowików

Aksamitna zarówno w smaku jak i konsystencji zupa o niezapomnianym aromacie

przepis z kuchni: polskiej

czas: 60 minut

liczba porcji: 4

składniki:
20 dag świeżych lub mrożonych borowików
10 sztuk suszonych borowików
1 cebula
1  szklanki mleka
1 kostka bulionu grzybowego
4 łyżki masła
2 łyżki mąki
100 ml śmietany
sól, pieprz

przyrządzanie:

Grzyby oczyścić i obrać. Suszone namoczyć w szklance wrzątku. Odcedzić i zalać je kolejnym litrem wrzątku. Gotować przez około 40 minut na małym ogniu pod przykryciem. W tym czasie pokroić drobno cebulkę i zeszklić ją na łyżce masła. Dodać pokrojone w cienkie paski grzyby i smażyć przez około 5 minut. Dodać do odcedzonego wywaru z suszonych grzybów. Rozpuścić w nim kostkę bulionu grzybowego i razem z pokrojonymi grzybami gotować przez około 10 minut. Z pozostałego masła i mąki zrobić rumianą zasmażkę, którą rozprowadzić mlekiem. Dokładnie zamieszać, by nie było grudek i stopniowo wymieszać z zupą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Nieco wystudzić, śmietanę odrobinę posolić, dodać dwie – trzy łyżki zupy, a następnie wlać śmietanę do zupy.

uwagi:
Podawać z groszkiem ptysiowym, posypane natką pietruszki.

Podobne artykuły

20 Komentarzy

  1. miś
    8 grudnia 2005 at 19:20 Odpowiedz

    a gdzie ta śmietana?

  2. silesia
    23 grudnia 2005 at 13:51 Odpowiedz

    wlasnie zaczynam robic…
    tylko zastanawiam sie co z tymi suszonymi grzybami?moze zmielic i tez wrzucic do zupy???

  3. nitka
    20 marca 2006 at 13:01 Odpowiedz

    silesia masz pomroczność jasną czy co ? Drugie zdanie zaczyna się od słów: Suszone namoczyc…..
    Pozdowionak

  4. grzyba
    4 maja 2006 at 11:35 Odpowiedz

    Bardzo dobra zupa, a pomrocznosc (coz za slowo)ma chyba nitka. Drugie zdanie zaczyna sie od: suszone namoczyc (czyli podmiot domyslny), poniewaz w pierszym podmiotem sa grzyby. A o smietanie czytamy w ostatnm zdaniu.

  5. pacia11
    14 czerwca 2007 at 15:12 Odpowiedz

    bardzo dobry przepis moim gosci abrdzo posmakowala .dziex xd

  6. Kuba
    15 lipca 2007 at 18:43 Odpowiedz

    Troszke zmienilem przepis. Dodalem pare kurek, troche warzyw i na koniec wszystko zmielilem blenderem. REWELACJA. Smacznego :)

  7. ela
    4 października 2007 at 11:06 Odpowiedz

    pyszna zupka !! dzięki za ten przepis, pozdrawiam!

  8. BIWO
    26 stycznia 2008 at 11:35 Odpowiedz

    ZUPA SUPER – POLECAM

  9. zibi
    1 maja 2008 at 08:06 Odpowiedz

    mniam mniam, pychotka

  10. kaja
    28 sierpnia 2008 at 12:06 Odpowiedz

    Przepraszam ale czy nie potrzebny do tego jakiś wywar np na żeberku?

  11. Billy
    30 września 2008 at 14:42 Odpowiedz

    Zrobiłam! – i całkiem, całkiem… ja podaje ją z łazankami… jest ok.

  12. anka
    1 października 2008 at 22:32 Odpowiedz

    bede te zupke robila w piatek ,nie wiem czy czegos w niej nie zmienie ,(bo ja juz tak mam) , jeśli tak zrobie to o tym napisze ok?? ;-)

  13. evaca
    28 października 2008 at 14:19 Odpowiedz

    kaja…. zupa krem np. z pieczarek to zupa z pieczarek jak nazwa wskazuje. Zup kremów nie robimy na mięsnych wywarach bo ma być czuć smak tego z czego ma być taka zupa. :)

  14. jotwoo
    10 stycznia 2009 at 08:49 Odpowiedz

    ale to jest krem z borowików..:D

  15. maciek_001
    7 lutego 2009 at 13:30 Odpowiedz

    Ciekawa zupa-krem; tylko gdzie ten krem?
    To zwykła zupa grzybowa, a żeby był krem to trzeba to wszystko zmiksować.

  16. gosposia
    15 kwietnia 2009 at 15:36 Odpowiedz

    rewelacja, nigdy nie udało mi się zrobić tak pysznej zupki grzybowej.

  17. paulus=**
    3 stycznia 2010 at 00:20 Odpowiedz

    ostatnio zrobiłam ten krem tylko z suszonych borowików i był bardzo pyszny ;) Polecam wszystkim, pyszny, palce lizać;) i pozdrawiam początkujących kucharzy ;)

  18. Eliya
    24 grudnia 2010 at 11:39 Odpowiedz

    Krem super. Wszyscy zachwyceni. oczywiscie mala modyfikacja. mix roznych grzybow i ciut gałki.

  19. nina
    29 grudnia 2010 at 16:01 Odpowiedz

    zupa pyszna ,ale ja zamiast mleka i smietany dodaje serek topiony smietankowy , a zamiast maki ziemniaki

  20. iwan
    7 września 2012 at 16:29 Odpowiedz

    media kłamią zwykła zupa szału nie ma

Zostaw komentarz.

*