Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Pęczak z pesto buraczanym

Pęczak z pesto buraczanym

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Polacy wolą tradycję!

Polacy wolą tradycję!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Zupa krem z borowików

Aksamitna zarówno w smaku jak i konsystencji zupa o niezapomnianym aromacie

przepis z kuchni: polskiej

czas: 60 minut

liczba porcji: 4

składniki:
20 dag świeżych lub mrożonych borowików
10 sztuk suszonych borowików
1 cebula
1  szklanki mleka
1 kostka bulionu grzybowego
4 łyżki masła
2 łyżki mąki
100 ml śmietany
sól, pieprz

przyrządzanie:

Grzyby oczyścić i obrać. Suszone namoczyć w szklance wrzątku. Odcedzić i zalać je kolejnym litrem wrzątku. Gotować przez około 40 minut na małym ogniu pod przykryciem. W tym czasie pokroić drobno cebulkę i zeszklić ją na łyżce masła. Dodać pokrojone w cienkie paski grzyby i smażyć przez około 5 minut. Dodać do odcedzonego wywaru z suszonych grzybów. Rozpuścić w nim kostkę bulionu grzybowego i razem z pokrojonymi grzybami gotować przez około 10 minut. Z pozostałego masła i mąki zrobić rumianą zasmażkę, którą rozprowadzić mlekiem. Dokładnie zamieszać, by nie było grudek i stopniowo wymieszać z zupą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Nieco wystudzić, śmietanę odrobinę posolić, dodać dwie – trzy łyżki zupy, a następnie wlać śmietanę do zupy.

uwagi:
Podawać z groszkiem ptysiowym, posypane natką pietruszki.

Podobne artykuły

20 Komentarzy

  1. miś
    8 grudnia 2005 at 19:20 Odpowiedz

    a gdzie ta śmietana?

  2. silesia
    23 grudnia 2005 at 13:51 Odpowiedz

    wlasnie zaczynam robic…
    tylko zastanawiam sie co z tymi suszonymi grzybami?moze zmielic i tez wrzucic do zupy???

  3. nitka
    20 marca 2006 at 13:01 Odpowiedz

    silesia masz pomroczność jasną czy co ? Drugie zdanie zaczyna się od słów: Suszone namoczyc…..
    Pozdowionak

  4. grzyba
    4 maja 2006 at 11:35 Odpowiedz

    Bardzo dobra zupa, a pomrocznosc (coz za slowo)ma chyba nitka. Drugie zdanie zaczyna sie od: suszone namoczyc (czyli podmiot domyslny), poniewaz w pierszym podmiotem sa grzyby. A o smietanie czytamy w ostatnm zdaniu.

  5. pacia11
    14 czerwca 2007 at 15:12 Odpowiedz

    bardzo dobry przepis moim gosci abrdzo posmakowala .dziex xd

  6. Kuba
    15 lipca 2007 at 18:43 Odpowiedz

    Troszke zmienilem przepis. Dodalem pare kurek, troche warzyw i na koniec wszystko zmielilem blenderem. REWELACJA. Smacznego :)

  7. ela
    4 października 2007 at 11:06 Odpowiedz

    pyszna zupka !! dzięki za ten przepis, pozdrawiam!

  8. BIWO
    26 stycznia 2008 at 11:35 Odpowiedz

    ZUPA SUPER – POLECAM

  9. zibi
    1 maja 2008 at 08:06 Odpowiedz

    mniam mniam, pychotka

  10. kaja
    28 sierpnia 2008 at 12:06 Odpowiedz

    Przepraszam ale czy nie potrzebny do tego jakiś wywar np na żeberku?

  11. Billy
    30 września 2008 at 14:42 Odpowiedz

    Zrobiłam! – i całkiem, całkiem… ja podaje ją z łazankami… jest ok.

  12. anka
    1 października 2008 at 22:32 Odpowiedz

    bede te zupke robila w piatek ,nie wiem czy czegos w niej nie zmienie ,(bo ja juz tak mam) , jeśli tak zrobie to o tym napisze ok?? ;-)

  13. evaca
    28 października 2008 at 14:19 Odpowiedz

    kaja…. zupa krem np. z pieczarek to zupa z pieczarek jak nazwa wskazuje. Zup kremów nie robimy na mięsnych wywarach bo ma być czuć smak tego z czego ma być taka zupa. :)

  14. jotwoo
    10 stycznia 2009 at 08:49 Odpowiedz

    ale to jest krem z borowików..:D

  15. maciek_001
    7 lutego 2009 at 13:30 Odpowiedz

    Ciekawa zupa-krem; tylko gdzie ten krem?
    To zwykła zupa grzybowa, a żeby był krem to trzeba to wszystko zmiksować.

  16. gosposia
    15 kwietnia 2009 at 15:36 Odpowiedz

    rewelacja, nigdy nie udało mi się zrobić tak pysznej zupki grzybowej.

  17. paulus=**
    3 stycznia 2010 at 00:20 Odpowiedz

    ostatnio zrobiłam ten krem tylko z suszonych borowików i był bardzo pyszny ;) Polecam wszystkim, pyszny, palce lizać;) i pozdrawiam początkujących kucharzy ;)

  18. Eliya
    24 grudnia 2010 at 11:39 Odpowiedz

    Krem super. Wszyscy zachwyceni. oczywiscie mala modyfikacja. mix roznych grzybow i ciut gałki.

  19. nina
    29 grudnia 2010 at 16:01 Odpowiedz

    zupa pyszna ,ale ja zamiast mleka i smietany dodaje serek topiony smietankowy , a zamiast maki ziemniaki

  20. iwan
    7 września 2012 at 16:29 Odpowiedz

    media kłamią zwykła zupa szału nie ma

Zostaw komentarz.

*