Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Hiszpańskie churros

Hiszpańskie churros

Śledź w marynacie octowej z jabłkiem, pieczonymi ziemniakami i kwaśną śmietaną

Śledź w marynacie octowej z jabłkiem, pieczonymi ziemniakami i kwaśną śmietaną

4 proste przepisy z DYNIĄ w roli głównej

4 proste przepisy z DYNIĄ w roli głównej

STRUDEL JABŁKOWY

STRUDEL JABŁKOWY

Pierniki miodowe

Pierniki miodowe

Grochówka według Macieja Kuronia

Grochówka według Macieja Kuronia

8 świetnych pomysłów na wykorzystanie BAKŁAŻANA!

8 świetnych pomysłów na wykorzystanie BAKŁAŻANA!

Rozgrzewająca zupa  ze świeżą pietruszką i grzankami

Rozgrzewająca zupa ze świeżą pietruszką i grzankami

Herbaciane ciasteczka z nutą jaśminu

Herbaciane ciasteczka z nutą jaśminu

Najlepsza zupa dyniowa

Najlepsza zupa dyniowa

5 NAPOJÓW, które pomogą w walce z NADWAGĄ!

5 NAPOJÓW, które pomogą w walce z NADWAGĄ!

JAGODZIANKI według babcinego przepisu

JAGODZIANKI według babcinego przepisu

TARTA MOCNO CZEKOLADOWA bez jajek

TARTA MOCNO CZEKOLADOWA bez jajek

ZUPA – KREM Z BIAŁEJ RZEPY

ZUPA – KREM Z BIAŁEJ RZEPY

Makaron fiduea z krewetkami – kuchnia hiszpańska!

Makaron fiduea z krewetkami – kuchnia hiszpańska!

Ekspresowy deser czekoladowy PIECZONY

Ekspresowy deser czekoladowy PIECZONY

Zupa krem z borowików

Aksamitna zarówno w smaku jak i konsystencji zupa o niezapomnianym aromacie

przepis z kuchni: polskiej

czas: 60 minut

liczba porcji: 4

składniki:
20 dag świeżych lub mrożonych borowików
10 sztuk suszonych borowików
1 cebula
1  szklanki mleka
1 kostka bulionu grzybowego
4 łyżki masła
2 łyżki mąki
100 ml śmietany
sól, pieprz

przyrządzanie:

Grzyby oczyścić i obrać. Suszone namoczyć w szklance wrzątku. Odcedzić i zalać je kolejnym litrem wrzątku. Gotować przez około 40 minut na małym ogniu pod przykryciem. W tym czasie pokroić drobno cebulkę i zeszklić ją na łyżce masła. Dodać pokrojone w cienkie paski grzyby i smażyć przez około 5 minut. Dodać do odcedzonego wywaru z suszonych grzybów. Rozpuścić w nim kostkę bulionu grzybowego i razem z pokrojonymi grzybami gotować przez około 10 minut. Z pozostałego masła i mąki zrobić rumianą zasmażkę, którą rozprowadzić mlekiem. Dokładnie zamieszać, by nie było grudek i stopniowo wymieszać z zupą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Nieco wystudzić, śmietanę odrobinę posolić, dodać dwie – trzy łyżki zupy, a następnie wlać śmietanę do zupy.

uwagi:
Podawać z groszkiem ptysiowym, posypane natką pietruszki.

loading...