Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Zupa królewska

Taką zupę zwykło przyrządzać się na Mazowszu na specjalne okazje

przepis z kuchni: polskiej

czas: 30 minut + 1 godzina gotowania

liczba porcji: 6

składniki:
2 udka z kurczaka
300 g kości wołowych
2 marchewki
1 pietruszka
1 por
3 łodygi selera naciowego
1 duża cebula
po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
kilka liści laurowych
2 łyżki migdałów
otrata skórka z jednej cytryny
2 łyżki tartej bułki
4 żółtka jaj ugotowanych na twardo
150 g chudej szynki
2 łyżki płatków migdałowych
4 kromki bułki
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła
sól, pieprz

przyrządzanie:

Umyte mięso zalać 1,5 l zimnej wody, dodać ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz liście laurowe. Gotować godzinę na niewielkim ogniu.
Marchewkę i pietruszkę obrać, razem z selerem naciowym i porem drobno pokroić, a następnie dusić do miękkości na łyżce masła. Cebulę pokroić w kostkę. Warzywa dodać od odcedzonego wywaru. Wrzucić też bułkę tartą, żółtka roztarte z solą i posiekane migdały oraz skórkę cytrynową. Gotować razem przez 30 minut. Następnie wywar odcedzić, dodać do niego pokrojoną w kostkę szynkę i obrane mięso z kurczaka. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Bułkę natrzeć czosnkiem, pokroić w kostkę, zrumienić na patelni. Na koniec dodać łyżkę masła i smażyć do chwili wchłonięcia się tłuszczu.
Do każdej porcji zupy wrzucić grzanki, posypać płatkami migdałowymi.