Nasze usługi wymagają plików cookie. Korzystając z nich, zgadzasz się na używanie przez nas tych plików. Więcej.
ok

Polecamy

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Pęczak z pesto buraczanym

Pęczak z pesto buraczanym

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Polacy wolą tradycję!

Polacy wolą tradycję!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Och, Pan Karczoch

Och, Pan Karczoch

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Zupa szpinakowa

Lekka, orzeźwiająca zupa - idealna na wiosnę

przepis z kuchni: włoskiej

czas: 60 minut

liczba porcji: 4

składniki:
50 dag szpinaku
pół cebuli
1 ziemaniak
1 ząbek czosnku
2 szklanki warzywnego bulionu
1 zółtko
sok z ćwiartki cytryny
1/4 szklanki śmietany
3 łżki masła
2-3 łżki tartego parmezanu
sól, pieprz, gałka muszkatułowa

przyrządzanie:

Szpinak dokładnie umyć, usunąć ogonki. Dusić do miękkości we własnym sosie. Masło stopić w  rondelku. Wrzucic pół posiekanej cebuli i przeciśniety przez praskę ząbek czosnku. Smażyć na małym ogniu prze 3-4 minuty. Po zdjęciu z ognia przetrzeć do tego rondelka szpinak i ugotowany wcześniej w mundurku, a nstępnie obrany, ziemniak. Zalać bulionem i przez chwilę gotować. Do kubka wlać zółtko, dodać sok  z ćwiartki cytryny i gałkę. Wymieszać i połączyć z zupą. Należy uważać, aby nie zagotować zupy, bo zółtko może się wtedy ściąć. Do zupy wlać następnie śmietanę.  Doprawić do smaku. Każdą porcję posypać tarym serem.

CZYTAJ O KUCHNI

Podobne artykuły

84 Komentarzy

  1. kursko
    3 sierpnia 2005 at 23:50 Odpowiedz

    Zupka zapowiada się przepysznie. Można prosić o zupę szpinakową z krewetkami, a może po prostu parmezan zastąpić pysznymi robalami? Pozdrawiam

  2. Wcale nie jarosz.
    9 sierpnia 2005 at 13:56 Odpowiedz

    Zupę szpinakową polecam także zimą. Mrozony szpinak jest ogólnie dostępny, a wówczas czas przygotowania skraca się. Podaję ją po prostu z grzanką z serem.

  3. hans
    3 listopada 2005 at 10:11 Odpowiedz

    no too spróbujmy jak to smakuje ;-)

  4. renata
    21 listopada 2005 at 20:27 Odpowiedz

    Smakuje jak szczawiowa i to jest jej zaleta! pyszna, i zdrowa. zastępuję tylko śmietanę mlekiem (cholesterol!). jedyna postać szpinaku, jaką akceptuje moja rodzina!

  5. gin
    12 grudnia 2005 at 15:28 Odpowiedz

    Brzmi ciekawie.
    Czy mozna szpinak zmiksowac a zamiast ziemniaka
    zagescic ja maka ziemniaczana?

  6. :)
    20 grudnia 2005 at 20:46 Odpowiedz

    ze wzgledu na porek roku zamiast swiezego szpinaku dodalam mrozony. zupa rewelacyjna! brak mi slow ;)

  7. soja
    6 stycznia 2006 at 15:22 Odpowiedz

    Zupa naprawdę palce lizać! Nic dodać, nic ująć.

  8. poker12
    24 stycznia 2006 at 18:44 Odpowiedz

    Bez ziemniaka, bez sera a jajko w koszutce całe. Bomba

  9. Ajsluk
    24 maja 2006 at 13:44 Odpowiedz

    naprawdę polecam, zgodnie z przepisem podanym wyżej, zresztą u nas na Śląsku jest to bardzo popularna zupa latem, którą robimy w ten sam sposób – tak, że to żadna nowość i rewelacja – ale naprawdę warto ją robić! Smacznego!

  10. Timo Vega
    28 czerwca 2006 at 18:57 Odpowiedz

    Wlasnie zrobilem. Wyszla piekna. Nieco inaczej. Dodalem do bulionu 2 pokrojone marchewki i 3 pokrojone ziemniaki. cebulke podsmazylem na paletni i odlalem olej. Dozucilem na koniec jeszcze smietane dubble cream. Jadlem z bagietka serowa :D

  11. marcysia
    11 sierpnia 2006 at 21:58 Odpowiedz

    zupa pychotka,u mnie nikt nie lubi szpinaku,oprócz mnie,ale zajadali ze smakiem :-) polecam

  12. eenia
    13 września 2006 at 11:31 Odpowiedz

    Zupe zrobiłam ze swiezego szpinaku wg powyzszego przepisu i…..pychotka!

  13. Bartłomiej B.
    5 stycznia 2007 at 22:15 Odpowiedz

    Wspaniały przepis. Trochę go zmieniłem, bo jestem wielkim głodomorem i lubię jak jest więcej. Dałem całą cebulę, więcej czosnku i aż 3 ziemniaki. Wyszłą bardzo gęsta, przepyszna! Gorąco polecam.

  14. justa
    9 stycznia 2007 at 21:10 Odpowiedz

    super, ale ja zamieniłam ziemniaka na makaron i dodałam trochę więcej czosnku, bo szpinak lubi czosnek ze wzajemnością – ja oczywiście też:)

  15. agata
    27 lutego 2007 at 14:27 Odpowiedz

    pyszna i rzczywiscie troche jak szczawiowa,mniam!

  16. agusia23
    17 maja 2007 at 08:35 Odpowiedz

    szpinak jest dobry to jedna droga, ale tak pysznej zupy szpinakowej , jak zyje nie jadlam….pychotka

  17. mario
    20 maja 2007 at 21:20 Odpowiedz

    zupka wyszła przepyszna i gorąco polecam

  18. kasia
    24 maja 2007 at 18:52 Odpowiedz

    zupka palce lizac.ja tylko odjelam ser zolty bo nie lubie i odalam wiecej czosnku i cebuli.goraco polecam!

  19. nata
    10 czerwca 2007 at 22:38 Odpowiedz

    zupa – pycha

  20. KAJOT40
    12 sierpnia 2007 at 11:30 Odpowiedz

    Zupka bardzo dobra. Często gotuję ją na kościach i podaję z jajkiem na twardo. Degustatorzy porównują ja do zupy szczawiowej, kiedy nie wiedzą że to szpinakowa. Szkoda, że nie mogę jej polecić mailem moim znajomym, szczególnie kaszubom.

  21. achito11
    8 października 2007 at 17:15 Odpowiedz

    PYSIA

  22. lol
    14 stycznia 2008 at 18:02 Odpowiedz

    okropna zupa
    !!
    ;/

  23. marta
    4 lutego 2008 at 15:21 Odpowiedz

    ja dodaje do tradycyjnej zypy szpinakowej jako na twardo i łososia…palce lizac…

  24. SpinachGirl
    8 kwietnia 2008 at 23:49 Odpowiedz

    Pyszna zupka! Ugotowalam ja na Dni Kuchni Miedzynarodowej w Stanach i otrzymala mnostwo komplementow!

  25. Kicu
    3 maja 2008 at 22:06 Odpowiedz

    A można ja ugotować na przykład z mrożonego szpinaku np. z Hortexu?

  26. marek
    24 maja 2008 at 09:44 Odpowiedz

    Heja jak mówicie, że pychota to biorę się do roboty

  27. TaLa
    7 czerwca 2008 at 11:49 Odpowiedz

    zupka pyszota tylko że kremowa i z grzankami ( przypiekanym chlebem pokrojonym w małe kostki).

  28. monino1
    18 sierpnia 2008 at 16:03 Odpowiedz

    ja robie wersje light ,bez cebuli ,czosnku i smietany ,
    dodaje pokrojone w kostke ziemniaczki i zabielam maka i mlekiem…dobrze smakuje tez z makaronem ,robie z mrozonego szpinaku.

  29. BEATA
    21 stycznia 2009 at 13:38 Odpowiedz

    zupke szpinakowa gotowalam pierwszy raz-smakowala wszystkim,nawet moj synek jadl ktory jest wybredny w zupach-palce lizac!!!!polecam

  30. Daria
    30 stycznia 2009 at 19:10 Odpowiedz

    Super zupa! prosta w przygotowaniu, lekka i pożywna! Dziękuję bardzo!

  31. aneta
    18 lutego 2009 at 15:12 Odpowiedz

    zupa jest przepyszna,gorąco polecam!!!
    na stałe wejdzie do mojego jadlospisu

  32. to
    11 marca 2009 at 14:05 Odpowiedz

    pyhota

  33. Kuba
    1 maja 2009 at 17:41 Odpowiedz

    Super:)

  34. wrona
    22 maja 2009 at 13:02 Odpowiedz

    fuuuuu

  35. Zuzaka
    23 maja 2009 at 13:45 Odpowiedz

    Zupka pyszna! Polecam wszystkim! :)

  36. Ewa
    17 czerwca 2009 at 17:49 Odpowiedz

    własnie skończyłam robić zupke wg przepisu :) bardzo dobra i smacznie wygląda szkoda tylko , że osoba dla której ją przygotowałam nie lubi szpinaku :)
    Pozdrowienia dla wszystkich i smacznego:)

  37. monisia
    21 czerwca 2009 at 02:27 Odpowiedz

    Zupka pyszna zblendowalam wszystko i krem wyszedl wysmienity!!!Grzanki lub makaron idealnie pasuja!Smacznego!!!

  38. kukulele23
    5 lipca 2009 at 14:53 Odpowiedz

    PALCE LIZAĆ

  39. dariatko
    16 lipca 2009 at 11:26 Odpowiedz

    zupa dobra ja dodałam jeszcze gotowane jajka

  40. anya
    17 lipca 2009 at 19:48 Odpowiedz

    ..dawno nie jadłam tak pysznej zupki!

  41. sarunia253
    20 października 2009 at 14:43 Odpowiedz

    Już jest jedną z moich ulubionych zup!

  42. priska
    15 grudnia 2009 at 19:03 Odpowiedz

    Zupa zbyt kwasna -tylko dla amatorow szpinaku.
    Ja polecam wersje bez cytryny i z wieksza iloscia bulionu.

  43. kamil
    20 stycznia 2010 at 16:52 Odpowiedz

    chociaż ja nie lubiłem tej zupy to teraz ją polubiłem.polecam wszystkim wegetarianinom i pozwole sobie pozdrowić moich przyjaciół

  44. Ola
    26 stycznia 2010 at 20:22 Odpowiedz

    Fuuj, ale niedobra zupa!

  45. kasia
    16 marca 2010 at 15:26 Odpowiedz

    najlepsza zupa na swiecie!!!

  46. hove23
    9 kwietnia 2010 at 17:27 Odpowiedz

    zupa bardzo dobra i bardzo polecam

  47. jurek
    14 kwietnia 2010 at 13:01 Odpowiedz

    najlepyszniejsza i najzdrowsza zupa na swiecie.

  48. wiola
    20 kwietnia 2010 at 14:59 Odpowiedz

    Zupa jest rewelacyjna!!! Nawet mój 7miesięczny syn jest jej zwolennikiem :D:D

  49. Kasia
    22 kwietnia 2010 at 12:38 Odpowiedz

    Zrobiłam – jest pyszna i wcale nie kwaśna. Tyle, że całość zmiksowałam blenderem łącznie z niewielką ilością warzyw i mięsem (bo zrobiłam na prawdziwym rosole). Moja wybredna Córcia też ją zjadła i bardzo jej smakowała – polecam!!!! :-)

  50. bysiek
    24 kwietnia 2010 at 16:05 Odpowiedz

    TOP-Zupa w dodatku krokietem !

  51. Dżdż
    10 maja 2010 at 21:07 Odpowiedz

    Zupa jest przepyszna! Od siebie dodałam szczyptę pieprzu cayenne. Mimo że szpinaku miałam prawie o połowę mniej, wyszła absolutnie rewelacyjna! Moja mama, która gotuje od lat (ja jestem laikiem:P) stwierdziła, że sama w życiu nie ugotowała tak dobrej zupy:P POLECAM!!!

  52. czoski
    30 sierpnia 2010 at 13:21 Odpowiedz

    mysle ze zua jest nawet dobra ale przepadam za innymi ;p

  53. wieśo
    23 października 2010 at 21:51 Odpowiedz

    pamiętam tą zupę ze szkolnych obiadów. zawsze brałem dokładkę

  54. dorota
    5 listopada 2010 at 15:47 Odpowiedz

    ale to pyszne!!! mniaaaam, dziekuję za przepis!

  55. KAROLA83
    1 grudnia 2010 at 14:51 Odpowiedz

    PIERWSZY I OSTATNI RAZ OKROPNOSC

  56. Dorkas
    20 grudnia 2010 at 14:24 Odpowiedz

    mama robi ją na obiad , wszystko zjadam a garnek …….. pusty

  57. gracja
    28 grudnia 2010 at 13:42 Odpowiedz

    Ja jadłam najpyszniejsza moim zdaniem zupe szpinakowa w Antich Caffe.Ale nie próbowałam jeszcze jej robić samodzielnie.Chociaz przyznam ,ze Wasz przepis brzmi zachęcajaco.Ale i tak pozostanie u mnie porównanie do tej zupki w antich.

  58. Ada
    9 lutego 2011 at 13:45 Odpowiedz

    Żółtko i cytryna to sekret tej zupy :)

  59. wiesia
    13 lutego 2011 at 20:19 Odpowiedz

    mniam

  60. anik
    14 lutego 2011 at 12:22 Odpowiedz

    PYSZNA!!!

  61. ninka
    20 kwietnia 2011 at 13:04 Odpowiedz

    Zupa szpinakowa jest przepyszna,mogłabym ją jeść bardzo często. Moja rodzina też ją bardzo lubi

  62. jot
    3 września 2011 at 14:14 Odpowiedz

    bardzo dobra, polecam (dałam więcej czosnku i innych warzyw z ogródka :)

  63. czarna
    22 marca 2012 at 14:35 Odpowiedz

    Moja roczna Niunia tak sie zajadala ta zupka Mega Pyszna ;)

  64. karolina
    31 marca 2012 at 14:40 Odpowiedz

    musze zrobić a dla tych co piszą ze jest niedobra to albo sie nie znają albo nie jedli a komentują ;)

  65. patka
    1 czerwca 2012 at 13:42 Odpowiedz

    jak nigdy nie lubiałam szpinaku tak teraz go pokochałam zaj**** przepis pozdrawiam autora :)

  66. monia
    3 czerwca 2012 at 17:25 Odpowiedz

    Zupa pyszna!! Co prawda ziemniak pokroiłam w kosteczkę a szpinak zamiast przecierać zmieliłam w blenderku, ale efekt i tak znakomity :) Faktycznie sok z cytryny i żółtko to sekret tej zupki :)

  67. ola
    18 czerwca 2012 at 19:57 Odpowiedz

    wlasnie ja zrobilam jest pyszna … dodalam troche wiecej wody … i wegete … dzieki za wspanialy przepis

  68. tysia511
    19 czerwca 2012 at 15:29 Odpowiedz

    Zupa jest pyszna i bardzo łatwa do zrobienia. Moje dzieci zajadały się!

  69. ivi
    7 września 2012 at 01:32 Odpowiedz

    Bardzo smaczna zupa !!!! :)

  70. Zajebisty
    12 września 2012 at 15:13 Odpowiedz

    NAJLEPSZA ZUPA NA ŚWiECiE :>

  71. Marlenka
    29 października 2012 at 13:19 Odpowiedz

    pyszna zupka:D

  72. angela
    21 listopada 2012 at 14:00 Odpowiedz

    pyszna zupa! Ja zagotowałam 2 kostki rosołowe z marchewką porem, pietruszką i pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Polecam!

  73. kasiczka313
    1 grudnia 2012 at 12:13 Odpowiedz

    zaraz ide gotowac ,,jestem okropnie ciekawa co z tego wyjdzie :)

  74. patik
    1 lutego 2013 at 19:05 Odpowiedz

    Pierwszy raz jadłam zupkę ze szpinakiem i uważam, że jest fantastyczna!! Jestem pewna, że mąż będzie chciał dokładkę! Polecam wszystkim!:)

  75. aga
    5 kwietnia 2013 at 14:42 Odpowiedz

    a te wszystkie kostki rosołowe i wegety to chyba tylko po to żeby zupkę zepsuć? Może i walory smakowe poprawiają, ale zdrowia na pewno nie dają

  76. Foka
    6 maja 2013 at 14:09 Odpowiedz

    Pyyyyszna!
    Dodałam również ugotowaną w mundurku marchewkę i przetarłam ją do zupki. Sekret smaku to żółtko i sok z cytryny. Smakowało mi doprawione kwaśną śmietaną :)
    Dzięki za przepis!

  77. jola
    8 października 2013 at 14:36 Odpowiedz

    Zachwycająca

  78. elemele
    16 listopada 2013 at 09:08 Odpowiedz

    mam swoj szpinak w ogrodzie i dzisiaj odkrylam zupke wiec jutro gotuje.

  79. aneta.
    23 listopada 2013 at 12:47 Odpowiedz

    ta kostka rosolowa psujecie zdrowie swoich rodzin..

  80. aisa
    12 grudnia 2013 at 12:40 Odpowiedz

    ja potraktowałam ją blenderem i nie dodałam zołtka wyszła zupa krem na koniec dałam śmietane. pyszna!

  81. irys
    25 stycznia 2014 at 13:05 Odpowiedz

    smaczna

  82. andzia
    27 stycznia 2014 at 13:35 Odpowiedz

    ja robię zupę szpinakową tak jak barszcz biały. dodaję kiełbaskę i jajko. rodzina się zajada. Polecam :)

  83. 15 lutego 2014 at 20:09 Odpowiedz

    Znakomity smak

  84. magda
    16 maja 2014 at 00:17 Odpowiedz

    Dziękuje, jest naprawdę pyszna.

Zostaw komentarz.

*