Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Znasz przepis, który jest PalceLizać? – Pochwal się nim i wygrywaj nagrody!

Znasz przepis, który jest PalceLizać? – Pochwal się nim i wygrywaj nagrody!

Domowe sezamki

Domowe sezamki

Grochówka wojskowa na boczku

Grochówka wojskowa na boczku

Bajeczna sałatka z kuskusem, pietruszką i kozim serem

Bajeczna sałatka z kuskusem, pietruszką i kozim serem

Galeria kulinarnych insiracji – poczuj magię Świąt!

Galeria kulinarnych insiracji – poczuj magię Świąt!

Masło klarowane – jak zrobić?

Masło klarowane – jak zrobić?

Ciasto na gofry – jak zrobić?

Ciasto na gofry – jak zrobić?

Pieczony łosoś z miodem, kolendrą i świeżą pietruszką

Pieczony łosoś z miodem, kolendrą i świeżą pietruszką

Waniliowo-maślane świąteczne gwiazdeczki

Waniliowo-maślane świąteczne gwiazdeczki

Sałatka z gruszką, serem lazur i granatem

Sałatka z gruszką, serem lazur i granatem

Ciasto marchewkowe z serkiem śmietankowym

Ciasto marchewkowe z serkiem śmietankowym

Makaroniki pomarańczowe

Makaroniki pomarańczowe

Moda na gotowanie a branża gastronomiczna

Moda na gotowanie a branża gastronomiczna

Zdrowa dieta vs. brak czasu – jak uniknąć pułapek fast-foodu w pracy?

Zdrowa dieta vs. brak czasu – jak uniknąć pułapek fast-foodu w pracy?

Tatar wołowy

Tatar wołowy

Kutia – najlepszy wigilijny deser

Kutia – najlepszy wigilijny deser

Pierogi na słodko z suszonymi śliwkami

Pierogi na słodko z suszonymi śliwkami

Zupa szpinakowa

Lekka, orzeźwiająca zupa - idealna na wiosnę

przepis z kuchni: włoskiej

czas: 60 minut

liczba porcji: 4

składniki:
50 dag szpinaku
pół cebuli
1 ziemaniak
1 ząbek czosnku
2 szklanki warzywnego bulionu
1 zółtko
sok z ćwiartki cytryny
1/4 szklanki śmietany
3 łżki masła
2-3 łżki tartego parmezanu
sól, pieprz, gałka muszkatułowa

przyrządzanie:

Szpinak dokładnie umyć, usunąć ogonki. Dusić do miękkości we własnym sosie. Masło stopić w  rondelku. Wrzucic pół posiekanej cebuli i przeciśniety przez praskę ząbek czosnku. Smażyć na małym ogniu prze 3-4 minuty. Po zdjęciu z ognia przetrzeć do tego rondelka szpinak i ugotowany wcześniej w mundurku, a nstępnie obrany, ziemniak. Zalać bulionem i przez chwilę gotować. Do kubka wlać zółtko, dodać sok  z ćwiartki cytryny i gałkę. Wymieszać i połączyć z zupą. Należy uważać, aby nie zagotować zupy, bo zółtko może się wtedy ściąć. Do zupy wlać następnie śmietanę.  Doprawić do smaku. Każdą porcję posypać tarym serem.

CZYTAJ O KUCHNI

» Sprawdź jak uniknąć pułapek fast food'u!

loading...

Podobne artykuły

84 Komentarzy

  1. kursko
    3 sierpnia 2005 at 23:50 Odpowiedz

    Zupka zapowiada się przepysznie. Można prosić o zupę szpinakową z krewetkami, a może po prostu parmezan zastąpić pysznymi robalami? Pozdrawiam

  2. Wcale nie jarosz.
    9 sierpnia 2005 at 13:56 Odpowiedz

    Zupę szpinakową polecam także zimą. Mrozony szpinak jest ogólnie dostępny, a wówczas czas przygotowania skraca się. Podaję ją po prostu z grzanką z serem.

  3. hans
    3 listopada 2005 at 10:11 Odpowiedz

    no too spróbujmy jak to smakuje ;-)

  4. renata
    21 listopada 2005 at 20:27 Odpowiedz

    Smakuje jak szczawiowa i to jest jej zaleta! pyszna, i zdrowa. zastępuję tylko śmietanę mlekiem (cholesterol!). jedyna postać szpinaku, jaką akceptuje moja rodzina!

  5. gin
    12 grudnia 2005 at 15:28 Odpowiedz

    Brzmi ciekawie.
    Czy mozna szpinak zmiksowac a zamiast ziemniaka
    zagescic ja maka ziemniaczana?

  6. :)
    20 grudnia 2005 at 20:46 Odpowiedz

    ze wzgledu na porek roku zamiast swiezego szpinaku dodalam mrozony. zupa rewelacyjna! brak mi slow ;)

  7. soja
    6 stycznia 2006 at 15:22 Odpowiedz

    Zupa naprawdę palce lizać! Nic dodać, nic ująć.

  8. poker12
    24 stycznia 2006 at 18:44 Odpowiedz

    Bez ziemniaka, bez sera a jajko w koszutce całe. Bomba

  9. Ajsluk
    24 maja 2006 at 13:44 Odpowiedz

    naprawdę polecam, zgodnie z przepisem podanym wyżej, zresztą u nas na Śląsku jest to bardzo popularna zupa latem, którą robimy w ten sam sposób – tak, że to żadna nowość i rewelacja – ale naprawdę warto ją robić! Smacznego!

  10. Timo Vega
    28 czerwca 2006 at 18:57 Odpowiedz

    Wlasnie zrobilem. Wyszla piekna. Nieco inaczej. Dodalem do bulionu 2 pokrojone marchewki i 3 pokrojone ziemniaki. cebulke podsmazylem na paletni i odlalem olej. Dozucilem na koniec jeszcze smietane dubble cream. Jadlem z bagietka serowa :D

  11. marcysia
    11 sierpnia 2006 at 21:58 Odpowiedz

    zupa pychotka,u mnie nikt nie lubi szpinaku,oprócz mnie,ale zajadali ze smakiem :-) polecam

  12. eenia
    13 września 2006 at 11:31 Odpowiedz

    Zupe zrobiłam ze swiezego szpinaku wg powyzszego przepisu i…..pychotka!

  13. Bartłomiej B.
    5 stycznia 2007 at 22:15 Odpowiedz

    Wspaniały przepis. Trochę go zmieniłem, bo jestem wielkim głodomorem i lubię jak jest więcej. Dałem całą cebulę, więcej czosnku i aż 3 ziemniaki. Wyszłą bardzo gęsta, przepyszna! Gorąco polecam.

  14. justa
    9 stycznia 2007 at 21:10 Odpowiedz

    super, ale ja zamieniłam ziemniaka na makaron i dodałam trochę więcej czosnku, bo szpinak lubi czosnek ze wzajemnością – ja oczywiście też:)

  15. agata
    27 lutego 2007 at 14:27 Odpowiedz

    pyszna i rzczywiscie troche jak szczawiowa,mniam!

  16. agusia23
    17 maja 2007 at 08:35 Odpowiedz

    szpinak jest dobry to jedna droga, ale tak pysznej zupy szpinakowej , jak zyje nie jadlam….pychotka

  17. mario
    20 maja 2007 at 21:20 Odpowiedz

    zupka wyszła przepyszna i gorąco polecam

  18. kasia
    24 maja 2007 at 18:52 Odpowiedz

    zupka palce lizac.ja tylko odjelam ser zolty bo nie lubie i odalam wiecej czosnku i cebuli.goraco polecam!

  19. nata
    10 czerwca 2007 at 22:38 Odpowiedz

    zupa – pycha

  20. KAJOT40
    12 sierpnia 2007 at 11:30 Odpowiedz

    Zupka bardzo dobra. Często gotuję ją na kościach i podaję z jajkiem na twardo. Degustatorzy porównują ja do zupy szczawiowej, kiedy nie wiedzą że to szpinakowa. Szkoda, że nie mogę jej polecić mailem moim znajomym, szczególnie kaszubom.

  21. achito11
    8 października 2007 at 17:15 Odpowiedz

    PYSIA

  22. lol
    14 stycznia 2008 at 18:02 Odpowiedz

    okropna zupa
    !!
    ;/

  23. marta
    4 lutego 2008 at 15:21 Odpowiedz

    ja dodaje do tradycyjnej zypy szpinakowej jako na twardo i łososia…palce lizac…

  24. SpinachGirl
    8 kwietnia 2008 at 23:49 Odpowiedz

    Pyszna zupka! Ugotowalam ja na Dni Kuchni Miedzynarodowej w Stanach i otrzymala mnostwo komplementow!

  25. Kicu
    3 maja 2008 at 22:06 Odpowiedz

    A można ja ugotować na przykład z mrożonego szpinaku np. z Hortexu?

  26. marek
    24 maja 2008 at 09:44 Odpowiedz

    Heja jak mówicie, że pychota to biorę się do roboty

  27. TaLa
    7 czerwca 2008 at 11:49 Odpowiedz

    zupka pyszota tylko że kremowa i z grzankami ( przypiekanym chlebem pokrojonym w małe kostki).

  28. monino1
    18 sierpnia 2008 at 16:03 Odpowiedz

    ja robie wersje light ,bez cebuli ,czosnku i smietany ,
    dodaje pokrojone w kostke ziemniaczki i zabielam maka i mlekiem…dobrze smakuje tez z makaronem ,robie z mrozonego szpinaku.

  29. BEATA
    21 stycznia 2009 at 13:38 Odpowiedz

    zupke szpinakowa gotowalam pierwszy raz-smakowala wszystkim,nawet moj synek jadl ktory jest wybredny w zupach-palce lizac!!!!polecam

  30. Daria
    30 stycznia 2009 at 19:10 Odpowiedz

    Super zupa! prosta w przygotowaniu, lekka i pożywna! Dziękuję bardzo!

  31. aneta
    18 lutego 2009 at 15:12 Odpowiedz

    zupa jest przepyszna,gorąco polecam!!!
    na stałe wejdzie do mojego jadlospisu

  32. to
    11 marca 2009 at 14:05 Odpowiedz

    pyhota

  33. Kuba
    1 maja 2009 at 17:41 Odpowiedz

    Super:)

  34. wrona
    22 maja 2009 at 13:02 Odpowiedz

    fuuuuu

  35. Zuzaka
    23 maja 2009 at 13:45 Odpowiedz

    Zupka pyszna! Polecam wszystkim! :)

  36. Ewa
    17 czerwca 2009 at 17:49 Odpowiedz

    własnie skończyłam robić zupke wg przepisu :) bardzo dobra i smacznie wygląda szkoda tylko , że osoba dla której ją przygotowałam nie lubi szpinaku :)
    Pozdrowienia dla wszystkich i smacznego:)

  37. monisia
    21 czerwca 2009 at 02:27 Odpowiedz

    Zupka pyszna zblendowalam wszystko i krem wyszedl wysmienity!!!Grzanki lub makaron idealnie pasuja!Smacznego!!!

  38. kukulele23
    5 lipca 2009 at 14:53 Odpowiedz

    PALCE LIZAĆ

  39. dariatko
    16 lipca 2009 at 11:26 Odpowiedz

    zupa dobra ja dodałam jeszcze gotowane jajka

  40. anya
    17 lipca 2009 at 19:48 Odpowiedz

    ..dawno nie jadłam tak pysznej zupki!

  41. sarunia253
    20 października 2009 at 14:43 Odpowiedz

    Już jest jedną z moich ulubionych zup!

  42. priska
    15 grudnia 2009 at 19:03 Odpowiedz

    Zupa zbyt kwasna -tylko dla amatorow szpinaku.
    Ja polecam wersje bez cytryny i z wieksza iloscia bulionu.

  43. kamil
    20 stycznia 2010 at 16:52 Odpowiedz

    chociaż ja nie lubiłem tej zupy to teraz ją polubiłem.polecam wszystkim wegetarianinom i pozwole sobie pozdrowić moich przyjaciół

  44. Ola
    26 stycznia 2010 at 20:22 Odpowiedz

    Fuuj, ale niedobra zupa!

  45. kasia
    16 marca 2010 at 15:26 Odpowiedz

    najlepsza zupa na swiecie!!!

  46. hove23
    9 kwietnia 2010 at 17:27 Odpowiedz

    zupa bardzo dobra i bardzo polecam

  47. jurek
    14 kwietnia 2010 at 13:01 Odpowiedz

    najlepyszniejsza i najzdrowsza zupa na swiecie.

  48. wiola
    20 kwietnia 2010 at 14:59 Odpowiedz

    Zupa jest rewelacyjna!!! Nawet mój 7miesięczny syn jest jej zwolennikiem :D:D

  49. Kasia
    22 kwietnia 2010 at 12:38 Odpowiedz

    Zrobiłam – jest pyszna i wcale nie kwaśna. Tyle, że całość zmiksowałam blenderem łącznie z niewielką ilością warzyw i mięsem (bo zrobiłam na prawdziwym rosole). Moja wybredna Córcia też ją zjadła i bardzo jej smakowała – polecam!!!! :-)

  50. bysiek
    24 kwietnia 2010 at 16:05 Odpowiedz

    TOP-Zupa w dodatku krokietem !

  51. Dżdż
    10 maja 2010 at 21:07 Odpowiedz

    Zupa jest przepyszna! Od siebie dodałam szczyptę pieprzu cayenne. Mimo że szpinaku miałam prawie o połowę mniej, wyszła absolutnie rewelacyjna! Moja mama, która gotuje od lat (ja jestem laikiem:P) stwierdziła, że sama w życiu nie ugotowała tak dobrej zupy:P POLECAM!!!

  52. czoski
    30 sierpnia 2010 at 13:21 Odpowiedz

    mysle ze zua jest nawet dobra ale przepadam za innymi ;p

  53. wieśo
    23 października 2010 at 21:51 Odpowiedz

    pamiętam tą zupę ze szkolnych obiadów. zawsze brałem dokładkę

  54. dorota
    5 listopada 2010 at 15:47 Odpowiedz

    ale to pyszne!!! mniaaaam, dziekuję za przepis!

  55. KAROLA83
    1 grudnia 2010 at 14:51 Odpowiedz

    PIERWSZY I OSTATNI RAZ OKROPNOSC

  56. Dorkas
    20 grudnia 2010 at 14:24 Odpowiedz

    mama robi ją na obiad , wszystko zjadam a garnek …….. pusty

  57. gracja
    28 grudnia 2010 at 13:42 Odpowiedz

    Ja jadłam najpyszniejsza moim zdaniem zupe szpinakowa w Antich Caffe.Ale nie próbowałam jeszcze jej robić samodzielnie.Chociaz przyznam ,ze Wasz przepis brzmi zachęcajaco.Ale i tak pozostanie u mnie porównanie do tej zupki w antich.

  58. Ada
    9 lutego 2011 at 13:45 Odpowiedz

    Żółtko i cytryna to sekret tej zupy :)

  59. wiesia
    13 lutego 2011 at 20:19 Odpowiedz

    mniam

  60. anik
    14 lutego 2011 at 12:22 Odpowiedz

    PYSZNA!!!

  61. ninka
    20 kwietnia 2011 at 13:04 Odpowiedz

    Zupa szpinakowa jest przepyszna,mogłabym ją jeść bardzo często. Moja rodzina też ją bardzo lubi

  62. jot
    3 września 2011 at 14:14 Odpowiedz

    bardzo dobra, polecam (dałam więcej czosnku i innych warzyw z ogródka :)

  63. czarna
    22 marca 2012 at 14:35 Odpowiedz

    Moja roczna Niunia tak sie zajadala ta zupka Mega Pyszna ;)

  64. karolina
    31 marca 2012 at 14:40 Odpowiedz

    musze zrobić a dla tych co piszą ze jest niedobra to albo sie nie znają albo nie jedli a komentują ;)

  65. patka
    1 czerwca 2012 at 13:42 Odpowiedz

    jak nigdy nie lubiałam szpinaku tak teraz go pokochałam zaj**** przepis pozdrawiam autora :)

  66. monia
    3 czerwca 2012 at 17:25 Odpowiedz

    Zupa pyszna!! Co prawda ziemniak pokroiłam w kosteczkę a szpinak zamiast przecierać zmieliłam w blenderku, ale efekt i tak znakomity :) Faktycznie sok z cytryny i żółtko to sekret tej zupki :)

  67. ola
    18 czerwca 2012 at 19:57 Odpowiedz

    wlasnie ja zrobilam jest pyszna … dodalam troche wiecej wody … i wegete … dzieki za wspanialy przepis

  68. tysia511
    19 czerwca 2012 at 15:29 Odpowiedz

    Zupa jest pyszna i bardzo łatwa do zrobienia. Moje dzieci zajadały się!

  69. ivi
    7 września 2012 at 01:32 Odpowiedz

    Bardzo smaczna zupa !!!! :)

  70. Zajebisty
    12 września 2012 at 15:13 Odpowiedz

    NAJLEPSZA ZUPA NA ŚWiECiE :>

  71. Marlenka
    29 października 2012 at 13:19 Odpowiedz

    pyszna zupka:D

  72. angela
    21 listopada 2012 at 14:00 Odpowiedz

    pyszna zupa! Ja zagotowałam 2 kostki rosołowe z marchewką porem, pietruszką i pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Polecam!

  73. kasiczka313
    1 grudnia 2012 at 12:13 Odpowiedz

    zaraz ide gotowac ,,jestem okropnie ciekawa co z tego wyjdzie :)

  74. patik
    1 lutego 2013 at 19:05 Odpowiedz

    Pierwszy raz jadłam zupkę ze szpinakiem i uważam, że jest fantastyczna!! Jestem pewna, że mąż będzie chciał dokładkę! Polecam wszystkim!:)

  75. aga
    5 kwietnia 2013 at 14:42 Odpowiedz

    a te wszystkie kostki rosołowe i wegety to chyba tylko po to żeby zupkę zepsuć? Może i walory smakowe poprawiają, ale zdrowia na pewno nie dają

  76. Foka
    6 maja 2013 at 14:09 Odpowiedz

    Pyyyyszna!
    Dodałam również ugotowaną w mundurku marchewkę i przetarłam ją do zupki. Sekret smaku to żółtko i sok z cytryny. Smakowało mi doprawione kwaśną śmietaną :)
    Dzięki za przepis!

  77. jola
    8 października 2013 at 14:36 Odpowiedz

    Zachwycająca

  78. elemele
    16 listopada 2013 at 09:08 Odpowiedz

    mam swoj szpinak w ogrodzie i dzisiaj odkrylam zupke wiec jutro gotuje.

  79. aneta.
    23 listopada 2013 at 12:47 Odpowiedz

    ta kostka rosolowa psujecie zdrowie swoich rodzin..

  80. aisa
    12 grudnia 2013 at 12:40 Odpowiedz

    ja potraktowałam ją blenderem i nie dodałam zołtka wyszła zupa krem na koniec dałam śmietane. pyszna!

  81. irys
    25 stycznia 2014 at 13:05 Odpowiedz

    smaczna

  82. andzia
    27 stycznia 2014 at 13:35 Odpowiedz

    ja robię zupę szpinakową tak jak barszcz biały. dodaję kiełbaskę i jajko. rodzina się zajada. Polecam :)

  83. 15 lutego 2014 at 20:09 Odpowiedz

    Znakomity smak

  84. magda
    16 maja 2014 at 00:17 Odpowiedz

    Dziękuje, jest naprawdę pyszna.

Zostaw komentarz.

*